Napadlo mi, je to asi dost kacířská myšlenka, použit anamorfotickou předsádku pro focení nudlových snímku. Představuji si to tak, že fotil bych třeba na formát 6×12, s předsádkou 1,25 a následně touto předsádku použil při zvětšování. Tím by se mělo dosáhnout poměru 1:2,5, čili zhruba stejného, jaký leze s Horizontu. Fungovalo by to? Nemáte někdo anamorfotickou předsádku na zapůjčení?
Anamorfotická předsádka
Publikováno 6 November 2025 - 13:48:42
Publikováno 6 November 2025 - 15:41:01
Teď s tím experimentuju, úplně reprezentativní výsledky zatím nemám.
Použít pro zvětšování předsádku můžeš. Ideál něco s hranolama (jako třeba Vistascope), ale funguje i klasická čočková, každopádně to chce pár dioptrií dopředu a víc zaclonit, ať se povede zaostřit na papír - většinou je to počítaný na nekonečno a nemá to úplně rovnou rovinu zaostření. Teoreticky by se dalo zbastlit něco co používají pánové na lasery - 2 placatý hranoly, správně postavený k sobě.
Nevím co máš za sklo, ale na takhle velkej formát budeš potřebovat hodně velkou a těžkou předsádku. Nejširší o čem vím jsou AG-LA7200 nebo Century/Optex, ale vůbec nedokážu odhadnout, jestli Ti budou stačit.
Jinak anamorphic má specifickou vizualitu. Dostaneš z toho něco hodně jinýho než z Horizonta.
Publikováno 7 November 2025 - 08:53:06
Napadlo mi, je to asi dost kacířská myšlenka, použit anamorfotickou předsádku pro focení nudlových snímku. Představuji si to tak, že fotil bych třeba na formát 6×12, s předsádkou 1,25 a následně touto předsádku použil při zvětšování. Tím by se mělo dosáhnout poměru 1:2,5, čili zhruba stejného, jaký leze s Horizontu. Fungovalo by to? Nemáte někdo anamorfotickou předsádku na zapůjčení?
No, nejsem si jistý, že to bude fungovat tak super zázračně. I ta anamorfická předsádka má svůj úhel záběru, který je ovšem rozdílný horizontálně a vertikálně. Její horizontální úhel záběru je prostě "jenom" slisovanej. Není to "magický dělítko" ohniskový vzdálenosti objektivu na který se to nasadí. Při poměru 1:2,5 to z 25mm neudělá 10mm. Úhel záběru předsádky to slisuje na menší šířku. Ale třeba jsem úplně mimo. Anamorftentononcu se nevěnuju, ale hádám, že dobrá anamorf. předsádka pro svitek s požadovaným úhlem vyjde mnohem dráž než širokáč se stejným úhlem. Musíme si uvědomit, že co ve filmu projde, protože 24 obrázků za sekundu, tak ve fotce neprojde, protože 1 obrázek na pořád.
Předsádku pro 35mm kino mám. Jestli vyjde čas, tak něco zkusím cvaknout, prohnat zvětšovákem a dám sem fotky.
Termín neslibuju, mám spoustu práce s počítáním zlatejch prutů, přebíráním diamantů a leštěním briliantů. Jo a taky ta platina, že ano, na tu nesmíne zapomínat.
0 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 0 návětěvníků, 0 anonymních