Přejít na obsah

Fotka

Kazety 5x7

13x18

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1 odpovědí na toto téma

#1 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 681 příspěvků(y)
  • LocationBítovany
Reputace: 172

Publikováno 9 listopad 2025 - 15:50:37

Padla tu zmínka o úzkém sortimentu filmů 13x18 (Fomapan 100 a 200) a nutnosti kupovat kazety 5x7, do kterých lze nabíjet i ostatni Fomapany a zahraniční produkci. Vzhledem k tomu, že 5x7 kazety jsou sice k dostání, ale v našich podmínkách jich je méně, a protože se obecně používají víc, tak také víc stojí, rozhodl jsem se upravit si pár kazet 13x18, kterých mám víc - je to jednoduché, operace je vratná a nijak náročná, ovšem nic pro milovníky precizních zákroků smile.png

Hlavní problém filmů 5x7 v kazetě 13x18 je, že při sklepnutí na jednu stranu může zcela vypadnout na druhé straně z drážky, v lepším případě jen chybí okraj, nebo je obrázek na filmu nakřivo; dále pak je problémem chybějící okraj nahoře, resp. dole.

Jelikož ale horní rozteč drážek není menší než šíře filmu 5x7, lze kazetu použít, jen je potřeba zúžit spodní šířku tak, aby při sklepnutí nevypadl film na druhé straně - použil jsem 0,5mm fólii, uřízl 2 cca 2mm proužky, na jedné straně zkosil, aby se film při zasouvání nezasekl, a nacpal s pomocí planžety do drážek na obou stranách (pozor je třeba dávat u starších kazet, snadno se poškrábe lak plechu - je dobé použít buď plastovou planžetu, nebo pod kovovou dát papír; u novějších kazet je plocha plastová - taky ale není nutné ji poškrábat..). 

Na výšku je třeba film dostat do takové pozice, aby nahoře i dole byl alespoň kousek nenaexponovaný - nalepil jsem tedy dolů do kazety dva proužky cca 2,5 mm široké (musí to vyjít tak, aby při zavření odklápěcí části tato o kus ony proužky přesahovala - před focením je třeba sklepnout film tak, aby na ně dosedl. Je samozřejmě možné zasunout obdobný proužek (rozměr jsem neměřil) nahoru do drážky, nicméně nepřijde mi to úplně nutné - čas ukáže..

Nákres přikládám.

Přiložený soubor (y)

• 1

#2 Glerin

Glerin

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 278 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 39

Publikováno 9 listopad 2025 - 17:42:25

Díky moc za tip, určitě nad tím zauvažuju. Vypadá to, že i takovej "leváķ" jako já by to mohl zvládnout. Žádné kazety 5x7 jsem zatím nekoupil, ale budu to chtít vyřešit. 

• 0

Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:13x18

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních