Krásný den přeji, dovolte mi dotaz. Našel jsem v konvolutu fotodědictví expoziční tabulky pro filmy ORWOCOLOR / FOMACHROM. Krása pohledět (viz. Foto). Ač do nich zírám jak .., tak mi chybí některé zásadní informace, nebo je jen nemohu identifikovat. Číslo 16? Co je to za hodnotu? Clona či citlivost materiálu. Pokud je to clona pro jakou citlivost. Pokud je to citlivost jaká je clona, se kterou tabulka pracuje? Čtvrtá karta, která obsahuje graf je ještě míň pochopitelná. Pracovat při určení expozice s +/- hodinami příjde spíš do dimenze vtipu. V grafu jsou pak spojnice, které jsem také nedokázal identifikovat jakou vlastnost určují. Děkuji za rozumné myšlenky
Expozičn tabulky
Publikováno 23 listopad 2025 - 12:23:23
Publikováno 23 listopad 2025 - 12:46:43
Podle mě jsou to tabulky pro pravidlo Sunny 16. Tedy clona 16 a časy pro jednotlivá období a měsíce s yznačením doby slunečního svitu, kdy se to dá používat. Ty filmy neznám, je možné, že to bylo oboje stejná citlivost. Graf jsem taky nepochopil, ale ani jsem se moc nesnažil takhle po obědě ![]()
Publikováno 23 listopad 2025 - 13:25:25
Jsem stejného názoru, že jde o pravidlo Sunny 16 pro konkrétní filmy.
Pokud se nepletu, tak Orwocolor byl barevný negativ 19°DIN, Fomachrom snad barevný diák.
Sloupce ve spodní části tabulek 10-∞, 2-10 a 0,5-2 udávají fotografovaný motiv, tedy něco jako krajina, skupina osob a portrét/detail.
0 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních