Přejít na obsah

Fotka

Zkažený TRI-X

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
23 odpovědí na toto téma

#1 Kilgore

Kilgore

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 31 příspěvků(y)
Reputace: 18

Publikováno 8 prosinec 2025 - 15:19:12

Dobrý den. Rád bych se zeptal na názor, kde může být chyba. Po 20 letech jsem zkusil svoji kdysi oblíbenou kombinaci tri-x + hc-110 a nedopadlo to dobře. Na negativu je takový prapodivný hnědý závoj (viz fotka). Vyloučil bych problémy foťáku, minulý týden s ním prošel jiný film OK. 

Použil jsem Kodak HC-110 vývojku (1l balení, asi 2,5 roku stará a docela zahnědlá). Ředím 1:39 - ředění D a volal jsem jako vždycky v Jobo 1502, čas jsem po dlouhém zkoumání stanovil na 8:30, překlápět pomalu 1 min, pak 3x každou celou další minutu. Film byl exponovaný jako 800ASA. Vím, že Kodak pro 400ASA v HC-110 a ředění B říká 3,75min, ale všichni ten čas zpochybňují. Po pročítání diskuzí, FilmDev a MassiveDevChart na netu jsem se dopočítal k času asi 8:30.

Následoval přerušovač Kodak Stop Bath (čerstvě namýchaný), Fomafix (použitý již na pár filmů předtím), praní kohoutkovou vodou, nakonec destilka a trocha Kodak Photo-flo, schnutí v koupelně za normální teploty asi 3 hodiny. 

Kde může být problém? Špatná vývojka, je už stará? Byl čas moc dlouhý? Špatný ustalovač? Nebo byl ten tri-x prostě zkaženej z výroby (trvanlivost na obalu 2/2026, já ho měl asi 1/2 roku v lednici). Něco jiného?  

Přiložený soubor (y)

• 0

#2 Glerin

Glerin

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 290 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 44

Publikováno 8 prosinec 2025 - 15:59:01

Skoro jistě to udělala vývojka, nejspíše podlehla oxidaci.

Normálně má koncentrát HC-110 žlutou až medovou barvu, vlivem oxidace pak tmavne. Někdy i pak funguje normálně, ale nespoléhal bych se na to.

Čas volání tohle nezpůsobí, ustalovač bych řekl že také ne. 

• 0

#3 mca

mca

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 20 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 8 prosinec 2025 - 16:52:31

Mrtvou HC-110 jsem ještě neviděl, ale od staré vývojky bych čekal spíš neprovolaný obraz, ne hnědý závoj. Tohle bych tipoval na starý nebo vyčerpaný ustalovač.

Osobně bych zkusil namíchat čerstvý ustalovač a film bych do něj ještě jednou namočil.

• 0

#4 ďuroT

ďuroT

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 866 příspěvků(y)
  • LocationMarianka
Reputace: 404

Publikováno 8 prosinec 2025 - 16:59:08

Môj tip: ustalovač.

HC funguje roky (aj 5-6).

• 0

#5 Glerin

Glerin

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 290 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň

Publikováno 8 prosinec 2025 - 17:59:48

Aj, na telefonu se mi nezobrazila fotka a já četl ustalovač čerstvě namíchaný, ne přerušovač. V tom případě beru zpět a přikláním se také k ustalovači.

Co vidím teď fotku, to by mrtvá vývojka neudělala.

• 0

#6 achernar

achernar

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 241 příspěvků(y)
Reputace: 504

Publikováno 8 prosinec 2025 - 19:37:47

Ustalovač, stopro.
  • 1

#7 keko

keko

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 090 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Juzna 1, 900 42 Alzbetin Dvor
Reputace: 1 051

Publikováno 8 prosinec 2025 - 20:26:38

Zarob si nový ustaľovač a ponor do neho tento film. Nič sa nestane, keď to budeš robiť na svetle a budeš celý čas kvedlať.
Čas by som stanovil na trojnásobok toho, za koľko táhmla zmizne. Ale daj tomu minimálne 3 min.
Film dôkladne vyper.

Ustaľovač nie je večný, po mesiaci ho môžeš zväčša vyliať.

• 0

#8 Kilgore

Kilgore

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 31 příspěvků(y)

Publikováno 8 prosinec 2025 - 20:47:52

Už jsem to vymáchal v čerstvém ustalovači. Na první pohled je to OK, pošlu fotku až to uschne. Díky.
  • 0

#9 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5 864 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 447

Publikováno 8 prosinec 2025 - 21:31:52

před založením kinofilmu do tanku se vždy kousek osvitnutý na světle - čouhá z kazety -  odstřihne, aby se film dal nasunout do cívky

ten kousek se dá dobře využít na otestování ustalovače, vhodit a asi tak po minutě bývá zcela čirý (fomafix)

jak začne ustalovač lenivět, tak ho vyměním

• 0

#10 Kilgore

Kilgore

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 31 příspěvků(y)

Publikováno 8 prosinec 2025 - 23:15:19

Čerstvý ustalovač pomohl. Už se holt nemůžu spolehnout +- na počítání ustálených filmů, budu ho radši zkoušet. Díky.

Přiložený soubor (y)

• 0

#11 achernar

achernar

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 241 příspěvků(y)

Publikováno 9 prosinec 2025 - 09:35:55

Já vždycky ustalovač dělám nový, když dělám novou vývojku. On sice vydrží dýl než vývojka, ale takhle to mám jistý a mám v tom pořádek. Na futru u dveří mám papírek, tam vždycky napíšu datum, kdy jsem vývojku a ustalovač namíchal a potom dělám čárky za filmy. Po deseti čárkách obojí vyleju a začnu znova.
  • 0

#12 Kilgore

Kilgore

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 31 příspěvků(y)

Publikováno 9 prosinec 2025 - 17:20:18

To je fajn, ale hc-110 je one-shot. Takže namíchat, 1x vyvolat a vylejt :-) To by se s ustalovačem trochu prodražilo. Čárky pro ustalovač dělám taky, ale tentokrát se zkazil nějak dřív než jindy. 

• 0

#13 achernar

achernar

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 241 příspěvků(y)

Publikováno 9 prosinec 2025 - 17:56:21

Jasně, to jsem si neuvědomil, že při tomhle ředění už je to one-shot. Někdy se holt stane, že chemie zdechne dřív, než člověk čeká.
  • 0

#14 keko

keko

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 090 příspěvků(y)

Publikováno 12 prosinec 2025 - 20:47:59

Nie je to až také drahé 🙂

Návod na trvanlivý ustaľovač je v prílohe, rovnako aj cena thiosíranu.

Alternatívou je tzv. „plain fixer“ so životnosťou niekoľkých hodín:

Voda .............. 250 ml
Thiosíran sodný ... 65 g

Toto množstvo je určené na jedno použitie a následne sa vylieva – teda ide o one-shot fixer.

Přiložený soubor (y)

• 0

#15 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 701 příspěvků(y)
  • LocationBítovany
Reputace: 177

Publikováno 13 prosinec 2025 - 18:21:39

Takový jednorázový ustalovač se používá na co? Na normální filmy by to teda drahé bylo hodně a velké plýtvání chemií, řekl bych.
Já používám jiný "plain fixer" - 240 g thiosíranu + 50-60 g siřičitanu sodného, mělo by to zvládnout 25 filmů resp. papírů 8x10", asi tomu občas naložím víc..
  • 0

#16 keko

keko

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 090 příspěvků(y)

Publikováno 17 prosinec 2025 - 20:06:10

Takový jednorázový ustalovač se používá na co? Na normální filmy by to teda drahé bylo hodně a velké plýtvání chemií, řekl bych.
Já používám jiný "plain fixer" - 240 g thiosíranu + 50-60 g siřičitanu sodného, mělo by to zvládnout 25 filmů resp. papírů 8x10", asi tomu občas naložím víc..

Ak vyvolávaš raz za dva mesiace, liter je ti na figu.
Ak chceš zachovať záznam po tanning & staining vyvolávaní, plain fixer má svoje miesto.
A napokon – nie všetko v živote sa dá vyjadriť slovami oplatí sa / neoplatí sa.

• 0

#17 Glerin

Glerin

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 290 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň

Publikováno 18 prosinec 2025 - 13:19:41

Thiosíran sodný, že? Jak dlouho v tom mácháš film/papír? Díky

• 0

#18 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 701 příspěvků(y)
  • LocationBítovany

Publikováno 21 prosinec 2025 - 21:41:37

Ak vyvolávaš raz za dva mesiace, liter je ti na figu.
Ak chceš zachovať záznam po tanning & staining vyvolávaní, plain fixer má svoje miesto.
A napokon – nie všetko v živote sa dá vyjadriť slovami oplatí sa / neoplatí sa.
S tou poslední větou nelze nesouhlasit - ale zrovna toho, o čem je řeč, se to netýká, naopak.

K tomu ostatnímu - i když se traduje opak, tak pyrozávoje jsou vcelku odolné, siřičitan v ustalovači je rozhodně neohrozí, neohrozí je ani kyselejší pyrosiřičitan, silnější kyseliny už ho ničí. Vyvolávám dost v Pyrocatu a PMK a používám ustalovač, o kterém jsem psal. No a k té trvanlivosti - ustalovač používám často určitě déle než dva měsíce a funguje, nemyslím si proto, že by s ním měl mít problém někdo, kdo vyvolává míň. Nicméně určitě nikomu nedoporučuju překračovat kapacitu a životnost ustalovačů, zde je určitě lepší šetřit méně..

Thiosíran sodný, jo, pentahydrát; draselný se ani moc nedá sehnat, navíc jeho vypírání je problematické. Používá se stejně jako normální kyselý ustalovač - zkusit na filmu dobu vyčiření a pak ustalovat nejméně dvakrát tak dlouho; delší ustalování nic nezkazí (oproti kyselému ustalovači nehrozí zeslabení), nicméně přes deset minut bych moc nepřetahoval.. Testovat vyprání lze pak hypermanganem, obsah stříbra jodidem draselným.
  • 0

#19 Glerin

Glerin

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 290 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň

Publikováno 21 prosinec 2025 - 23:38:05

Thiosíran sodný, jo, pentahydrát; draselný se ani moc nedá sehnat, navíc jeho vypírání je problematické. Používá se stejně jako normální kyselý ustalovač - zkusit na filmu dobu vyčiření a pak ustalovat nejméně dvakrát tak dlouho; delší ustalování nic nezkazí (oproti kyselému ustalovači nehrozí zeslabení), nicméně přes deset minut bych moc nepřetahoval.. Testovat vyprání lze pak hypermanganem, obsah stříbra jodidem draselným.

Díky za info. Siřičitan sodný mám, zvažuji, zda by se mi vyplatilo začít si míchat vlastní ustalovač. Thiosíran amonný na TF-3 se shání blbě, tak asi zkusím ten thiosíran sodný.

• 0

#20 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 701 příspěvků(y)
  • LocationBítovany

Publikováno 24 prosinec 2025 - 01:40:52

100 Kč/kg thiosíranu - 4 litry ustalovače, 5 litrů klasického kyselého. Pokud jsi ochoten koupit si 25 kg, dá se sehnat i za míň než polovic..
Rychloustalovač (pro ploché krystaly asi lepší) se dá udělat přidáním chloridu amonného, recepty jsou. Někdo doporučuje pro rychloustalování jen zvýšit koncentraci thiosíranu.
  • 0

#21 keko

keko

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 090 příspěvků(y)

Publikováno 24 prosinec 2025 - 11:20:22

Thiosíran amónny sa najlepšie pripraví ešte pred miešaním ustaľovača:

- pol kila thiosíranu sodného sa rozpustí v litri vody – reakcia je endotermická, roztok sa pri rozpúšťaní ochladzuje, uži si to

- štvrť kila chloridu amónneho sa rozpustí v cca 400 ml horúcej destilovanej vody (pokojne až do ~90 °C)

- do roztoku thiosíranu sa postupne prilieva horúci roztok chloridu; reakcia prebieha okamžite

Výsledný roztok sa nechá vychladnúť a následne sa uloží do chladničky. Tam sa NaCl vyzráža z nasýteného roztoku. Následne sa roztok prefiltruje cez filtračný papier, čím sa výrazne zníži podiel NaCl v roztoku.

Výsledný roztok má koncentráciu približne 210–215 g thiosíranu amónneho na liter. Nachádza sa tam ešte trocha NaCl a málinko chloridu ... ktorého je dobré pridať pred reakciou s miernym prebytkom

(Chemik to po mne môže skontrolovať, vyvrátiť alebo potvrdiť.)

Ak sa ti chce s tým dr*ať, ušetríš veľa peńazí za čistý thiosíran amónny. Ja som niečo také robil pred 35 rokmi.

• 0

#22 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 701 příspěvků(y)
  • LocationBítovany

Publikováno 25 prosinec 2025 - 22:37:24

Nebo nalistuješ Fotografický receptář, Macek-Paspa s. 169 (jistě vlastníš;). Nicméně práce se vším, v čem je amoniak je nepříjemná a zdraví nepřidá, takže co můžeš dělat na čerstvém vzduchu nebo pod digestoří, dělej. Já s tím radši nepracuju.
  • 0

#23 Boho

Boho

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 1 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 10 leden 2026 - 13:56:35

Měl jsem podobný problém. Fotím na svitek a v ustalovači  Fomafix mi to dělalo nejvíce na Ilfordech. Zakoupil jsem ustalovač 

ILFORD RAPID FIXER bylo po závoji. Nyní před vyvoláním předmáčím film 10 min. ve vodě a i na Fomafix závoj není. 
  • 0

#24 keko

keko

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 090 příspěvků(y)

Publikováno 11 leden 2026 - 12:59:41

Měl jsem podobný problém. Fotím na svitek a v ustalovači  Fomafix mi to dělalo nejvíce na Ilfordech. Zakoupil jsem ustalovač 

ILFORD RAPID FIXER bylo po závoji. Nyní před vyvoláním předmáčím film 10 min. ve vodě a i na Fomafix závoj není. 

Proste si použil čerstvý ustaľovač.

Ešte ma napadá jedno pravidlo: ustaľuj dvojnásobok času , ktorý uplynie od ponorenia filmu do ustaľovača po dosiahnutie číreho stavu.
Výnimku tvoria filmy typu T-Grain a Delta Grain — pri nich je potrebné tento čas strojnásobiť .

Ak sa ti nepodarí dosiahnuť číry film vôbec, ustaľovač je potrebné vymeniť.

• 0

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních