Přejít na obsah

Fotka

Malé, tmavě hnědé tečky na barytech

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
18 odpovědí na toto téma

#1 Folkenstein

Folkenstein

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 140 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 9 únor 2026 - 11:41:03

Dobrý den,

semtam pozoruji na barytech (hlavně na Ilford MG FB) po vyvolání, ustálení, vyprání, usušení malinkaté tmavě hnědé tečky. Ty mohou být v obraze, mimo obraz ale v emulzi (tzn. okraje - pod maskovacím rámem) ale někdy i ze zadní strany. Dost často je tam třeba jen jedna, nebo 2-3, tzn. velmi málo. Ale zajímalo by mě čím to může být, jelikož se samozřejmě snažím dělat tisky co možná archivně nejstálejší. 

K mému procesu:

1. Vývojka - většinou Ilford MG - pětilitrový kanystr, který už je otevřen třeba 2 roky. Vývojka stále funguje skvěle, skladována ve stlačovacích lahvích.

2. Přerušovací lázeň - starší tekutý ustalovač Fomafix (co už má "najeto") pár sekund

3. Ustalovač - čerstvý Fomafix 3 min 

3. oplach a přesun do misky s vodou

4. na konci zvetšovací session 3 min v Hypo clearu (tzn. ustálené papíry si mohou v misce v této fázi pobýt i několik hodin)

5. praní 35 min v pračce barytů Nova washmaster, teplota kolem 20 stupňů

Napadá někoho, kde je zakopaný pes?

Díky!

• 0

#2 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 714 příspěvků(y)
  • LocationBítovany
Reputace: 177

Publikováno 9 únor 2026 - 12:01:09

Obligátně - foto by pomohlo..
A v které že to lázni si mohou zvětšeniny pobýt několik hodin?
  • 0

#3 fotograf302

fotograf302

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 204 příspěvků(y)
Reputace: 25

Publikováno 9 únor 2026 - 12:54:12

Dobrý den, nevím, jak to přesně vypadá, ale já bych se bál kroku číslo 2, použití ustalovače, byť vyčerpaného, jako přerušovací lázně někdy může způsobit potíže, zvláště pak v případě, kdy není umyta vývojka alespoň vodní lázní. Proto dávám přerušovač z kyseliny citronové.

Ten hypo clear je věc dobrá, já ho vytvořím lžičkou jedlé sody na litr vody, ale nikdy jsem v něm nenechával papíry déle než cca 2-5 minut, ležet je nechávám ve vodě.
  • 0

#4 Folkenstein

Folkenstein

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 140 příspěvků(y)

Publikováno 9 únor 2026 - 12:59:20

No jo, pravda, napsal jsem to blbě. Několik hodin patří k bodu 3 - tzn. po ustálení a oplachu jsou fotky v misce s vodou někdy i pár hodin, pak je čeká hypo clear a závěrečné praní. Fotky teček někdy udělám, ale nebude to snadné:) V podstatě to ale vypadá jako malinká tmavě hnědá tečka (velikosti hrotu špendlíku) s ostrým, nerozpitým okrajem. Na zadní straně může být ta kontura maličko měkčí, to je ale asi spíše dáno charakterem barytové podložky...

Obligátně - foto by pomohlo..
A v které že to lázni si mohou zvětšeniny pobýt několik hodin?

• 0

#5 Folkenstein

Folkenstein

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 140 příspěvků(y)

Publikováno 9 únor 2026 - 13:05:21

Dobrý den, nevím, jak to přesně vypadá, ale já bych se bál kroku číslo 2, použití ustalovače, byť vyčerpaného, jako přerušovací lázně někdy může způsobit potíže, zvláště pak v případě, kdy není umyta vývojka alespoň vodní lázní. Proto dávám přerušovač z kyseliny citronové.

Ten hypo clear je věc dobrá, já ho vytvořím lžičkou jedlé sody na litr vody, ale nikdy jsem v něm nenechával papíry déle než cca 2-5 minut, ležet je nechávám ve vodě.

Já dřív ustaloval octem, ale postup 2 ustalovačů jsem před časem vyčetl v The Darkroom Cookbook publikaci. Fakt je ten, že při kyselém přerušovači dochází k nějaké masivní reakci a všechno to jde do vzduchu. Když tedy člověk dělá 50x60 (tzn. velké odpařovací plochy jak z fotky tak z misek), musí neustále větrat a stejně je vzduch poměrně nasycen. To se při těch 2 ustalovačích dost snižuje (což byl i právě argument proč dvoulázňový ustalovač používat. Navíc ten čistý ustalovač se logicky vyčerpává pomaleji a méně se kontaminuje).

• 0

#6 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 714 příspěvků(y)
  • LocationBítovany

Publikováno 9 únor 2026 - 14:23:32

Nejdřív bych zkusil, jestli tam ty tečky budou i u fotek, které nejsou dlouhé hodiny ve vodě, to určitě papíru neprospívá - je třeba si uvědomit, že fotografický papír je tvořen nejméně třemi, spíše ale více vrstvami želatiny, jejichž funkce může být přehnaným máčením narušena - konkrétně by mohla selhat vrstva barytované želatiny, která slouží (hlavně) k oddělení citlivé emulze a papíru, neboť složky papíru by mohly s emulzí reagovat. U nových Fomatonů jsem si všiml, že při delším máčení se na zadní straně objeví tmavé tečky, po uschnutí tam nejsou, ale jednou při tónování tam zůstaly. Ale je to jen hypotéza.

Jinak oxid siřičitý (což je ten štiplavý zápach z kyselého ustalovače) jsem eliminoval zásaditým ustalovačem (prodává se pod názvem odorless, Ilford aj.), posléze použitím ustalovače z thiosíranu s siřičitanu. Není pak ani potřeba používat hypoclear a není potřeba prát tak dlouho. Nicméně i reakcí vývojky a přerušovací lázně vzniká nějaká plynná zplodina.

Ideální přerušovací lázeň je pufrovaná - kyselina octová+octan, nebo kyselina citronová+citronan - dá se nastavit vyšší pH a výdrží podstatě déle; já používám ocet, normální 1+3 nebo 10% bílý 1+4, má sice zbytečně nízké pH a moc nevydrží, ale většinou dělám jen pár fotek..

Dva ustalovače jsou fajn, ale nemám na to místo - vzhledem k nekyselému ustalovači mám po přerušovací lázni několik misek s čistou vodou.
  • 0

#7 Folkenstein

Folkenstein

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 140 příspěvků(y)

Publikováno 9 únor 2026 - 17:19:22

Nejdřív bych zkusil, jestli tam ty tečky budou i u fotek, které nejsou dlouhé hodiny ve vodě, to určitě papíru neprospívá - je třeba si uvědomit, že fotografický papír je tvořen nejméně třemi, spíše ale více vrstvami želatiny, jejichž funkce může být přehnaným máčením narušena - konkrétně by mohla selhat vrstva barytované želatiny, která slouží (hlavně) k oddělení citlivé emulze a papíru, neboť složky papíru by mohly s emulzí reagovat. U nových Fomatonů jsem si všiml, že při delším máčení se na zadní straně objeví tmavé tečky, po uschnutí tam nejsou, ale jednou při tónování tam zůstaly. Ale je to jen hypotéza.

Jinak oxid siřičitý (což je ten štiplavý zápach z kyselého ustalovače) jsem eliminoval zásaditým ustalovačem (prodává se pod názvem odorless, Ilford aj.), posléze použitím ustalovače z thiosíranu s siřičitanu. Není pak ani potřeba používat hypoclear a není potřeba prát tak dlouho. Nicméně i reakcí vývojky a přerušovací lázně vzniká nějaká plynná zplodina.

Ideální přerušovací lázeň je pufrovaná - kyselina octová+octan, nebo kyselina citronová+citronan - dá se nastavit vyšší pH a výdrží podstatě déle; já používám ocet, normální 1+3 nebo 10% bílý 1+4, má sice zbytečně nízké pH a moc nevydrží, ale většinou dělám jen pár fotek..

Dva ustalovače jsou fajn, ale nemám na to místo - vzhledem k nekyselému ustalovači mám po přerušovací lázni několik misek s čistou vodou.

To je právě ta agresivní reakce o které mluvím - když jde fotka z vývojky do přerušovače. Samotný odér ustalovačů až tak nevadí. A to se právě tím dvoulázňovým ustalovačem odstranilo...

• 0

#8 Folkenstein

Folkenstein

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 140 příspěvků(y)

Publikováno 9 únor 2026 - 17:20:39

Je otázkou, zda toto může být na vině. Podle mě ne, protože už jsem to, jestli se nepletu, pozoroval i dříve, když jsem ještě přerušoval octem...

• 0

#9 MICHAL

MICHAL

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 400 příspěvků(y)
Reputace: 69

Publikováno 9 únor 2026 - 20:05:47

Co kovové pinzety, nereznou? /hřídelka-pružinka/

• 0

#10 Folkenstein

Folkenstein

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 140 příspěvků(y)

Publikováno 9 únor 2026 - 20:46:25

Co kovové pinzety, nereznou? /hřídelka-pružinka/

Ty používám jen na proužkovky. Vostrý printy jedu pak už v rukavicích, jen za růžky... Při 50x60 to stejně moc pinzetou nejde...:)

• 0

#11 Folkenstein

Folkenstein

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 140 příspěvků(y)

Publikováno 9 únor 2026 - 20:53:16

fotky zde: https://drive.google...iew?usp=sharing

https://drive.google...iew?usp=sharing

Po zvětšení ta kontura až tak ostrá není...:) Ale ty tečky jsou tak malé, že okem se to zdá poměrně konkrétní...

• 0

#12 Folkenstein

Folkenstein

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 140 příspěvků(y)

Publikováno 9 únor 2026 - 20:56:19

fotky zde: https://drive.google...iew?usp=sharing

https://drive.google...iew?usp=sharing

Po zvětšení ta kontura až tak ostrá není... :) Ale ty tečky jsou tak malé, že okem se to zdá poměrně konkrétní...

Nemám teď u sebe mezikroužky, takže to je foceno klasickou nemakro padesátkou na minimální zaostřitelnou vzdálenost  a z toho výřez při 100% náhledu. Takže by to mělo vypadat tak, jak to je...

• 0

#13 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 714 příspěvků(y)
  • LocationBítovany

Publikováno 9 únor 2026 - 22:38:44

Je otázkou, zda toto může být na vině. Podle mě ne, protože už jsem to, jestli se nepletu, pozoroval i dříve, když jsem ještě přerušoval octem...

No to jsem ani netvrdil, říkal jsem, že to nemáš tak dlouho máchat ve vodě.

Ten flek je oranžovej. No může to být taky rez z kohoutku, můžeš mít v té příšerně staré výbojce krystaly.. Jak říkám - nejdřív zjisti, jestli to je na fotce, kterou jsi nemučil hodiny ve vodě..
  • 0

#14 Folkenstein

Folkenstein

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 140 příspěvků(y)

Publikováno 9 únor 2026 - 23:06:26

No to jsem ani netvrdil, říkal jsem, že to nemáš tak dlouho máchat ve vodě.

Ten flek je oranžovej. No může to být taky rez z kohoutku, můžeš mít v té příšerně staré výbojce krystaly.. Jak říkám - nejdřív zjisti, jestli to je na fotce, kterou jsi nemučil hodiny ve vodě..

Rez bych vyloučil. Používám filtr pevných částic. Mučení ve vodě je ale taky dost nepravděpodobný původce, ne? Chápal bych, kdyby slejzala emulze... Ale že by to vyprodukovalo hnědé skvrny? Proč by to dělala? Bývaly časy, dávno tomu, kdy jsem fotky napínal až ráno a nechal baryty namočené přes noc. A nebyl s tím problém...

• 0

#15 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 714 příspěvků(y)
  • LocationBítovany

Publikováno 9 únor 2026 - 23:49:52

No asi si budeš muset poradit sám, na dálku se to moc nedá.

To, že něco nechápeš, ještě neznamená, že to tak nemůže být - nabídl jsem určitou hypotézu, nic víc, pokud nemáš chuť ji ověřovat, tvoje volba;) Papír ani želatina nejdou nikdy prosté kazů, jsou to živé materiály, myslet si, že nemůžou obsahovat kazy, je naivní, taktéž, že vydrží jakékoli zacházení bez následků - není to umělá hmota. Vysvětlení může být samozřejmě jiné - samotného mě zajímá.
  • 0

#16 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 714 příspěvků(y)
  • LocationBítovany

Publikováno 9 únor 2026 - 23:58:17

Nemůžu to bohužel editovat, tak se omlouvám za trochu nesmyslnou větu.

Tady pro zajímavost úryvek z knihy o výrobě fotografického papíru:

Přiložený soubor (y)

• 0

#17 tomasnovotnyjr

tomasnovotnyjr

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 442 příspěvků(y)
Reputace: 91

Publikováno Včera, 11:54:06

Zdar, 

já bych teda na první přečtení měl poznámku, že Ilford doporučuje pro optimální archivační výsledky HYPO v sekvenci:

1/ 5 minut praní
2/ 10 minut HYPO (případně ta soda)
3/ 5 minut praní

Taky bych doporučil přerušovač Adox, který při vyčerpání změní barvu ze žlutý na takovou fialovou.

• 0

#18 Folkenstein

Folkenstein

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 140 příspěvků(y)

Publikováno Včera, 14:55:35

Zdar, 

já bych teda na první přečtení měl poznámku, že Ilford doporučuje pro optimální archivační výsledky HYPO v sekvenci:

1/ 5 minut praní
2/ 10 minut HYPO (případně ta soda)
3/ 5 minut praní

Taky bych doporučil přerušovač Adox, který při vyčerpání změní barvu ze žlutý na takovou fialovou.

Čau Tome, tak co, už máš komoru hotovou? Někdy bych se přišel podívat.

Hele to Ilford píše, no... Ale na baryt to nestačí. Leda by jejich Ilfordí hypouš byl nějakej super výkonnej. Z mý zkušenosti zkrátíš s hypoušem dobu praní double weight barytu (jiný už se asi ani nedělaj) na polovinu, tzn. z hodiny na půl. Pěti minutám nevěřim. On to člověk v tý vertikální pračce nakonec vidí docela dobře, do kdy se z toho vypírají sr*čky. A je to tak ta půl hodinka. A 5 minut navrch pro strejčka příhodu...:)

• 0

#19 tomasnovotnyjr

tomasnovotnyjr

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 442 příspěvků(y)
Reputace: 91

Publikováno Včera, 16:07:11

No já to nakonec peru vždycky prostě hodinu v pračce. Práce s tím hypo mi přijde skoro otravnější. Takhle aspoň můžeš jít na oběd))

Jinak jo, mám hotovo. Dej vědět až budeš v Praze kolem Jiřáku.

• 0

1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních