Přejít na obsah

Fotka
- - - - -

Yashica Electric 35 GSN - stále stejná rychlost závěrky

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
17 odpovědí na toto téma

#1 wiston

wiston

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 7 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 1 duben 2026 - 00:09:00

Ahoj, v bazaru jsem si před nějakým časem za 200,- koupil pěknou Yashicu Electric 35 GSN. Teď na ní přišel čas. Po vyčištění a zběžné kontrole (sundání horního i spodnáho krytu těla), kdy jsem našel pár volně se potulujících šroubku uvnitř fotoaparátu jsem vše složil, vyčistil a trošku ji doma na sucho testoval. Vše se chovalo správně. Cvakal jsem si s ní u televize, časy závěrky se měnily na poslech odpovídajícím způsobem. Při cloně f/16 bylo hezky slyšet, jak Yashica kvičí (zřejmě to dělal kapacitor?) a zpožďuje závěrku i na 20 vteřin. Jak jsem se posouval až k f/1.7 tak závěrka zrychlovala - na poslech vše OK. 

Dnes večer u PC jsem si řekl, že jí ještě procvakám a založím si film a ejhle - časy jsou pořád stejné pro všechny clony. Nemá někdo podobný model Yashica se stejným problémem, který vyřešil? Mám i náhradní fotoaparát s dost díly, zvládnu rozebrat, složit, napájet, ale že bych se zrovna vyžíval v opravách fotoaparátů a ještě k tomu jejich elektroniky, to zrovna ne. Případně není u nás někdo, kdo by servisoval Yashicu podobně jako pan Vait servisuje Flexaret?

Díky!

Video zde, i když popis je v zásadě jasný:

https://streamable.com/i61jhy

• 0

#2 ElJetelicek

ElJetelicek

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 281 příspěvků(y)
Reputace: 122

Publikováno 1 duben 2026 - 06:03:25

Ahoj, v bazaru jsem si před nějakým časem za 200,- koupil pěknou Yashicu Electric 35 GSN. Teď na ní přišel čas. Po vyčištění a zběžné kontrole (sundání horního i spodnáho krytu těla), kdy jsem našel pár volně se potulujících šroubku uvnitř fotoaparátu jsem vše složil, vyčistil a trošku ji doma na sucho testoval. Vše se chovalo správně. Cvakal jsem si s ní u televize, časy závěrky se měnily na poslech odpovídajícím způsobem. Při cloně f/16 bylo hezky slyšet, jak Yashica kvičí (zřejmě to dělal kapacitor?) a zpožďuje závěrku i na 20 vteřin. Jak jsem se posouval až k f/1.7 tak závěrka zrychlovala - na poslech vše OK. 

Dnes večer u PC jsem si řekl, že jí ještě procvakám a založím si film a ejhle - časy jsou pořád stejné pro všechny clony. Nemá někdo podobný model Yashica se stejným problémem, který vyřešil? Mám i náhradní fotoaparát s dost díly, zvládnu rozebrat, složit, napájet, ale že bych se zrovna vyžíval v opravách fotoaparátů a ještě k tomu jejich elektroniky, to zrovna ne. Případně není u nás někdo, kdo by servisoval Yashicu podobně jako pan Vait servisuje Flexaret?

Díky!

Ahoj, vyloženě nepomůžu. Ale ve videu mě zaujalo to přemístění krabičky od filmu před objektiv? To mělo simulovat tmu pro expozimetr pro dosažení delšího času? Ten je totiž umístěný mímo objektiv, takže ta snaha vyšla naprázdno.

• 0

#3 wiston

wiston

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 7 příspěvků(y)

Publikováno 1 duben 2026 - 10:15:35

Díky!

Ahoj, vyloženě nepomůžu. Ale ve videu mě zaujalo to přemístění krabičky od filmu před objektiv? To mělo simulovat tmu pro expozimetr pro dosažení delšího času? Ten je totiž umístěný mímo objektiv, takže ta snaha vyšla naprázdno.

Jojo, pak mi to došlo - jsem zvyklý z Nikonu F3, že už se měří přes objektiv, nicméně je jasné i tak, že časy nefungují. Natáčel jsem to v noci, kdy jsem svítil jen lampou. Čekal bych časy v řádech jednotek sekund, ale všechny clony generovaly stejný defaultní čas.

• 0

#4 Glerin

Glerin

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 294 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 48

Publikováno 1 duben 2026 - 11:53:20

V minulosti jsem nějakou Yashicu řešil pro kamaráda, velmi často trpěly na "Pad of Death".

Podle zvuku ve Tvém videu (cvaknutí při převíjení) to nevypadá, ale co jsem slyšel, nemusí to být vždy důkaz, že to je v pořádku.

Mrknul bych se:

https://elekm.net/pa...ad_of_death.htm

http://www.yashica-g...ent/repair.html

• 2

#5 wiston

wiston

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 7 příspěvků(y)

Publikováno 9 duben 2026 - 16:50:16

Díky!

Pad of Death to nebude. Podložka mezi těmi dvěma interagujícími prvky je v pořádku.

Baterie je nová - šachta na baterii krásně čistá. Určitě tam v minulosti baterie nikdy nevytekla.

Rozebral jsem objektiv, abych se dostal k rezistorovému kroužku - také krásně čistý bez oxidace. Pro jistotu vyčištěn isopropanolem stejně jako všechny zbývající kontakty v tomto segmentu.

Chování je stále stejné - při f/16 a zakrytí čidla prstem, se čas závěrky očekávaně natáhne klidně na několik sekund, podle toho, kolik poté do čidla pustím světla tím, že prst oddálím. Nicméně od f/11 a níže už závěrka cvaká v poslechově stejném a rychlé čase, i když to testuji v noci při záměrně špatném světle.

Nemáte tip, jak správně proměřit ten rezistorový půlměsíc? 

Přiložený soubor (y)

• 0

#6 opematus

opematus

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 126 příspěvků(y)
Reputace: -75

Publikováno 10 duben 2026 - 08:06:19

Pravděpodobně jde o napěťový(odporový) dělič. Změřit odpor mezi růžovým a šedým vodiče, nesmí být přerušen. Pak se uvidí. Lze se dostat ke kondenzátoru?

• 0

#7 Notorius

Notorius

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 907 příspěvků(y)
Reputace: 42

Publikováno 10 duben 2026 - 11:28:20

Díky!

Ha! Mám teď už taky podobou závadu. Začalo se to projevovat po přečtení vlákna, tak pozor pro ostatní, je to nakažlivé. :)

Každopádně mi to dělá u Electro 35 GT, tedy černá verze, starší, ale už má taky ASA1000 na voliči.

Nedávno jsem ji zakoupil, vyměníl těsnění dvířek a nainstaloval nové baterie. Dva filmy proběhly v pořádku, ale nyní vše stejný čas. Expozimetr reaguje zvláštně. Buď ukazuje SLOW nebo OVER. Nikdy není v poloze mezi, kdy neměla svítit ani jedna. Battery check svítí normálně a cvaknutí PADu(of Death) při natažení je zřetelné. Dlouhý čas nefunguje ani při nastavení voliče na B. Prostě stále stejný(nejkratší) čas. Při pokusu zakrýt expozimetr se taky nic nezmění.

• 0

#8 opematus

opematus

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 126 příspěvků(y)

Publikováno 10 duben 2026 - 15:07:54

Další a vysoce pravděpodobné příčiny:

-pokud je v expozimetru použit fotoodpor CdS, tak jeho degradace vlivem času atd.

-kondenzátor- ztráta kapacity(pokud se jedná o elektrolytický)

-atd.

Jedná se o analogovou techniku, nic složitého. Chce to jen pevné nervy a nezměrnou trpělivost. Kdo z nás to má? 

Optimální řešení: fotit na pevný čas, mám takový dojem, že na 1/30

umístit foťák do vitrínky

Poznámka:

Možná se najde dobrá duše, která se této záležitosti ujme s chutí a nadšením. Vysoce erudovaných odborníků zde na TK jest přehršel(sarkasmus).

• 0

#9 Notorius

Notorius

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 907 příspěvků(y)

Publikováno 10 duben 2026 - 15:12:55

Další a vysoce pravděpodobné příčiny:

-pokud je v expozimetru použit fotoodpor CdS, tak jeho degradace vlivem času atd.

-kondenzátor- ztráta kapacity(pokud se jedná o elektrolytický)

-atd.

Jedná se o analogovou techniku, nic složitého. Chce to jen pevné nervy a nezměrnou trpělivost. Kdo z nás to má? 

Optimální řešení: fotit na pevný čas, mám takový dojem, že na 1/30

umístit foťák do vitrínky

Poznámka:

Možná se najde dobrá duše, která se této záležitosti ujme s chutí a nadšením. Vysoce erudovaných odborníků zde na TK jest přehršel(sarkasmus).

No mám pocit, že ten jediný čas je právě ten nejkratší, 1/500. Ta 1/30 by našla využití snáze.

Tak to vypadá spíš na tu vitrínku. Neoplývám ani nezměrnou trpělivostí aní erduovanou znalostí. :-D

• 0

#10 opematus

opematus

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 126 příspěvků(y)

Publikováno 10 duben 2026 - 16:56:24

Ještě k té  Yashice elektro, je to dobrý stroj.

Nevzdával bych to. Jsem sice blbý důchodce(ne však tak moc blbý abych volil Babiše a podobné zmrdy), paměť už mi příliš neslouží, přesto se nemohu zbavit přesvědčení, že i bez baterky a funkční automatiky může tento foťáček poskytnout skromnému temnokomorníkovi mnoho radosti a uspokojení.

Co udělat:

-přepnout na blesk kvůlivá synchronizace s bleskem - proto ten uváděný čas 1/30, o externím expozimetru snad není nutno se zmiňovat

-pevně věřit a doufat, mělo by to fungovat

Foťáček mám, už jsem ho oprášil, baterka hin, film v polovině, jsem zvědavý co na něm po min. dvaceti letech bude. Docvakám to a uvidíme(případně neuvidíme).

• 1

#11 Notorius

Notorius

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 907 příspěvků(y)

Publikováno 10 duben 2026 - 17:11:59

Nevzdával bych to. Jsem sice blbý důchodce(ne však tak moc blbý abych volil Babiše a podobné zmrdy), paměť už mi příliš neslouží, přesto se nemohu zbavit přesvědčení, že i bez baterky a funkční automatiky může tento foťáček poskytnout skromnému temnokomorníkovi mnoho radosti a uspokojení.

Co udělat:

-přepnout na blesk kvůlivá synchronizace s bleskem - proto ten uváděný čas 1/30, o externím expozimetru snad není nutno se zmiňovat

Foťáček mám, už jsem ho oprášil, baterka hin, film v polovině, jsem zvědavý co na něm po min. dvaceti letech bude. Docvakám to a uvidíme(případně neuvidíme).

No já bych ten čas odhadoval jako daleko kratší. Alespoň u mého kusu to je opravdu spíš těch 1/500s. Vzhledem k tomu, že závěrka je centrální a eletronicky řízená, není tam důvod pro dlouhou 1/30s jako u zrcadlovek. 

No nerad bych to vzdával samozřejmě. Po dvou filmech jsem se namlsal, ten objektiv je skutečně výtečný.

• 0

#12 Notorius

Notorius

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 907 příspěvků(y)

Publikováno 10 duben 2026 - 17:19:22

Co udělat:

No já bych ten čas odhadoval jako daleko kratší. Alespoň u mého kusu to je opravdu spíš těch 1/500s. Vzhledem k tomu, že závěrka je centrální a eletronicky řízená, není tam důvod pro dlouhou 1/30s jako u zrcadlovek. 

No nerad bych to vzdával samozřejmě. Po dvou filmech jsem se namlsal, ten objektiv je skutečně výtečný.

Tak beru zpět. Máš recht. Dle manuálu je při nastavení pro blesk skutečně 1/30. Nejspíš kvůli užití starších typů blesků.

No procvakal jsem to, zkoušel otáčet voličem režimů B, X a AUTO. A jednou za čas to cvakne normálně = při X 1/30, při B to drží. Ale je to sporadické..Ve většině případů to jede na ten nejjkratší čas.

• 0

#13 Notorius

Notorius

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 907 příspěvků(y)

Publikováno 10 duben 2026 - 17:29:40

A ještě nový poznatek. Stisknu-li rychle spoušť, chová se závěrka ve všech režimech normálně. Časy se dle expozice mění očekávatelným způsobem a reaguje to na nastavení ciltivosti.

Indikace měření expozice teda funguje ne úplně dobře. Přepíná na základě množství světla mezi OVER a SLOW. Nic mezitím.

Baterie jsou nové, kombinace lithiových baterií s napětím kolem 6V celkem.

• 0

#14 Shimpan

Shimpan

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 101 příspěvků(y)
Reputace: 22

Publikováno 10 duben 2026 - 17:56:45

Re:

- pokud je v expozimetru použit fotoodpor CdS, tak jeho degradace vlivem času atd.

- kondenzátor- ztráta kapacity(pokud se jedná o elektrolytický)

Degradaci CdS odporu bych moc nevěřil, selénová čidla odcházela do kopru poměrně rychle, ale Leningrad 6 s CdS čidlem mi slouží bezchybně i po 40 letech.

Kondenzátory (zejména elektrolytické) jsou průserem v každém zařízení. Při použití nekvalitních součástek se jedná o tzv. "kurvítka". Osobně se v prvním sledu zaměřuji právě na ně (a většinou je to zásah do černého).

Přeji klidný víkend

Shimpan

• 0

#15 opematus

opematus

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 126 příspěvků(y)

Publikováno 10 duben 2026 - 17:59:16

Paráda! Vše je tudíž v naprostém pořádku, tak je to správné, tak to má být! 

Světýlka OVER a SLOW také OK. Nic mezitím nebude - už jen z principu funkce/zapojení. Možná jen při citlivé manipulaci, elektronici ví. Pokud se fotí jen ČB, netřeba dále nic řešit, maximálně. nastavit jinou citlivost. Vyzkoušet! 

Neopravovat, stejně to nikdo neumí nebo to může max. dokurvit(tím neříkám, že machři nejsou), finančně a časově se to nevyplatí. 

Jsem rád že to funguje, neusnul bych. Nemusím tudíž zítra nic dělat, teda jako fotit atd., budu pracovat na zahrádce.

• 0

#16 JiriPlzen

JiriPlzen

Nováček

• Předplatitel
  • 104 příspěvků(y)
Reputace: 57

Publikováno 10 duben 2026 - 18:55:42

Tady je toho dost https://camera-wiki....hica_Electro_35

Skutečně je čas závěrky bez baterie 1/500 sec.

Co se týče baterie, většina starých přístrojů měla zdroje rtuťové a ty nebyly 6V ale 5,6V a některé přístroje, resp. jejich expozimtery pak dělaly brajgl. Nedokázaly si poradit s vyšším napětím. 

V tom odkazu nahoře je i schéma elektroniky s vysvětlivkama.

Také jsem jí chtěl smile.png , ale nakonec jsem koupil Olympus 35RD, také vynikající stroječek, jen je podstatně menší a lehčí.

• 0

#17 Notorius

Notorius

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 907 příspěvků(y)

Publikováno 10 duben 2026 - 19:15:51

Tady je toho dost https://camera-wiki....hica_Electro_35

Skutečně je čas závěrky bez baterie 1/500 sec.

Co se týče baterie, většina starých přístrojů měla zdroje rtuťové a ty nebyly 6V ale 5,6V a některé přístroje, resp. jejich expozimtery pak dělaly brajgl. Nedokázaly si poradit s vyšším napětím. 

V tom odkazu nahoře je i schéma elektroniky s vysvětlivkama.

Také jsem jí chtěl smile.png , ale nakonec jsem koupil Olympus 35RD, také vynikající stroječek, jen je podstatně menší a lehčí.

Jo, 35RD jsem kdysi také měl. Šikovný strojek. :)

JInak Yashica si s vyšším napětím poradí dobře, tam problém není. To schémátko je jednoduché. Problém budebuď v kondenzátoru nebo někde po cestě špatný vodič/spoj.

• 0

#18 opematus

opematus

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 126 příspěvků(y)

Publikováno 11 duben 2026 - 10:11:13

Bacha na tradovaná tvrzení!!!

Bylo provedeno měření na Yashica Electro 35 GT; (digit.osciloskop, fotodioda):

naměřená rychlost - 17 ms ve všech polohách přepínače(B-auto-blesk)

Co z toho vyplývá:

- přepínač NENÍ mechanicky spřažen se závěrkou

- závěrka poněkud zatuhlá

- závěrka výše uvedeného foťáku jest jednoznačně OVLÁDÁNA ELEKTRONICKY

Jak je to s jinými modely nevím(asi, či zcela určitě, obdobně)

Důvěřuj, ale prověřuj! Mnoho nejasností, nepochopení bylo mnohdy způsobeno odfláknutím překladu manuálu.

• 0

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních