Přejít na obsah

Fotka
- - - - -

Yashica Electric 35 GSN - stále stejná rychlost závěrky

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
3 odpovědí na toto téma

#1 wiston

wiston

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno Dnes, 00:09:00

Ahoj, v bazaru jsem si před nějakým časem za 200,- koupil pěknou Yashicu Electric 35 GSN. Teď na ní přišel čas. Po vyčištění a zběžné kontrole (sundání horního i spodnáho krytu těla), kdy jsem našel pár volně se potulujících šroubku uvnitř fotoaparátu jsem vše složil, vyčistil a trošku ji doma na sucho testoval. Vše se chovalo správně. Cvakal jsem si s ní u televize, časy závěrky se měnily na poslech odpovídajícím způsobem. Při cloně f/16 bylo hezky slyšet, jak Yashica kvičí (zřejmě to dělal kapacitor?) a zpožďuje závěrku i na 20 vteřin. Jak jsem se posouval až k f/1.7 tak závěrka zrychlovala - na poslech vše OK. 

Dnes večer u PC jsem si řekl, že jí ještě procvakám a založím si film a ejhle - časy jsou pořád stejné pro všechny clony. Nemá někdo podobný model Yashica se stejným problémem, který vyřešil? Mám i náhradní fotoaparát s dost díly, zvládnu rozebrat, složit, napájet, ale že bych se zrovna vyžíval v opravách fotoaparátů a ještě k tomu jejich elektroniky, to zrovna ne. Případně není u nás někdo, kdo by servisoval Yashicu podobně jako pan Vait servisuje Flexaret?

Díky!

Video zde, i když popis je v zásadě jasný:

https://streamable.com/i61jhy

• 0

#2 ElJetelicek

ElJetelicek

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 280 příspěvků(y)
Reputace: 122

Publikováno Dnes, 06:03:25

Ahoj, v bazaru jsem si před nějakým časem za 200,- koupil pěknou Yashicu Electric 35 GSN. Teď na ní přišel čas. Po vyčištění a zběžné kontrole (sundání horního i spodnáho krytu těla), kdy jsem našel pár volně se potulujících šroubku uvnitř fotoaparátu jsem vše složil, vyčistil a trošku ji doma na sucho testoval. Vše se chovalo správně. Cvakal jsem si s ní u televize, časy závěrky se měnily na poslech odpovídajícím způsobem. Při cloně f/16 bylo hezky slyšet, jak Yashica kvičí (zřejmě to dělal kapacitor?) a zpožďuje závěrku i na 20 vteřin. Jak jsem se posouval až k f/1.7 tak závěrka zrychlovala - na poslech vše OK. 

Dnes večer u PC jsem si řekl, že jí ještě procvakám a založím si film a ejhle - časy jsou pořád stejné pro všechny clony. Nemá někdo podobný model Yashica se stejným problémem, který vyřešil? Mám i náhradní fotoaparát s dost díly, zvládnu rozebrat, složit, napájet, ale že bych se zrovna vyžíval v opravách fotoaparátů a ještě k tomu jejich elektroniky, to zrovna ne. Případně není u nás někdo, kdo by servisoval Yashicu podobně jako pan Vait servisuje Flexaret?

Díky!

Ahoj, vyloženě nepomůžu. Ale ve videu mě zaujalo to přemístění krabičky od filmu před objektiv? To mělo simulovat tmu pro expozimetr pro dosažení delšího času? Ten je totiž umístěný mímo objektiv, takže ta snaha vyšla naprázdno.

• 0

#3 wiston

wiston

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno Dnes, 10:15:35

Díky!

Ahoj, vyloženě nepomůžu. Ale ve videu mě zaujalo to přemístění krabičky od filmu před objektiv? To mělo simulovat tmu pro expozimetr pro dosažení delšího času? Ten je totiž umístěný mímo objektiv, takže ta snaha vyšla naprázdno.

Jojo, pak mi to došlo - jsem zvyklý z Nikonu F3, že už se měří přes objektiv, nicméně je jasné i tak, že časy nefungují. Natáčel jsem to v noci, kdy jsem svítil jen lampou. Čekal bych časy v řádech jednotek sekund, ale všechny clony generovaly stejný defaultní čas.

• 0

#4 Glerin

Glerin

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 292 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 45

Publikováno Dnes, 11:53:20

V minulosti jsem nějakou Yashicu řešil pro kamaráda, velmi často trpěly na "Pad of Death".

Podle zvuku ve Tvém videu (cvaknutí při převíjení) to nevypadá, ale co jsem slyšel, nemusí to být vždy důkaz, že to je v pořádku.

Mrknul bych se:

https://elekm.net/pa...ad_of_death.htm

http://www.yashica-g...ent/repair.html

• 1

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních