Ahoj, v bazaru jsem si před nějakým časem za 200,- koupil pěknou Yashicu Electric 35 GSN. Teď na ní přišel čas. Po vyčištění a zběžné kontrole (sundání horního i spodnáho krytu těla), kdy jsem našel pár volně se potulujících šroubku uvnitř fotoaparátu jsem vše složil, vyčistil a trošku ji doma na sucho testoval. Vše se chovalo správně. Cvakal jsem si s ní u televize, časy závěrky se měnily na poslech odpovídajícím způsobem. Při cloně f/16 bylo hezky slyšet, jak Yashica kvičí (zřejmě to dělal kapacitor?) a zpožďuje závěrku i na 20 vteřin. Jak jsem se posouval až k f/1.7 tak závěrka zrychlovala - na poslech vše OK.
Dnes večer u PC jsem si řekl, že jí ještě procvakám a založím si film a ejhle - časy jsou pořád stejné pro všechny clony. Nemá někdo podobný model Yashica se stejným problémem, který vyřešil? Mám i náhradní fotoaparát s dost díly, zvládnu rozebrat, složit, napájet, ale že bych se zrovna vyžíval v opravách fotoaparátů a ještě k tomu jejich elektroniky, to zrovna ne. Případně není u nás někdo, kdo by servisoval Yashicu podobně jako pan Vait servisuje Flexaret?
Díky!
Video zde, i když popis je v zásadě jasný: