Barevný přechodový filtr na ČB
Publikováno 19 březen 2007 - 17:22:40
V případě, kdy chci zvýraznit oblohu (oblačnost), ale popředí, resp. spodní část snímku je dost kontrastní sama o sobě, se domnívám, že použití barevného filtru na celý snímek by bylo nevhodné, protože není třeba zvedat kontrast celého obrázku.
Máte někdo zkušenost s barevnými přechodovými filtry na ČB?
Případně můžete poradit nějakou značku? Vzhledem k tomu, že používám RF bych uvítala spíše filtr kruhový.
Publikováno 19 březen 2007 - 18:18:35

Publikováno 19 březen 2007 - 18:31:55
Asi bych nechtěla celou barevnou škálu

Publikováno 19 březen 2007 - 19:19:34
no, ono teoreticky se dají použít různý barevný přechodový filtry...oranžový, tabákový, červený, žlutý...
Asi bych nechtěla celou barevnou škálu, stačil by mi jeden, ten nejvhodnější
Na zvýraznění oblohy používám Cokin T2 Soft. Krásně zvýrazní mraky a ostatní krajině nepřidává kontrast, jako je tomu u celobarevných filtrů. Navíc doba nadržování pod zvětšovákem se snižuje na minimum.
Publikováno 20 březen 2007 - 09:12:30
Pouziti cerveneho mi prijde uz moc efektni
Publikováno 20 březen 2007 - 09:13:44
Mluvim samozrejme o Cokinech. Kruhove prechodaky nemam (nechci byt omezen pozici prechodu)Pro zvyseni kontrastu oblohy se mi osvedcuje Gradual Fluo Orange 2 (663). Ma desne jedovatou barvu, ale to u CB neva.
Pouziti cerveneho mi prijde uz moc efektni
Publikováno 20 březen 2007 - 14:53:16
Praavděpodobně se poohlídnu po B+W - abych nekazila kvalitu Mamčiných skel.
Také bych ráda, něco jiného než kruhový filtr, ale na RF kameře vidím zatím jako nejlepší řešení ten kruháč - páč v hledáčku nemám možnost vidět míru nastavení

Teď jenom zjistit kolik EV barevný přechodový filtry od B+W uberou.
Publikováno 20 březen 2007 - 16:56:25
jj díky...asi tedy pořídím nějaký oranžový, nebo tabák
Praavděpodobně se poohlídnu po B+W - abych nekazila kvalitu Mamčiných skel.
Také bych ráda, něco jiného než kruhový filtr, ale na RF kameře vidím zatím jako nejlepší řešení ten kruháč - páč v hledáčku nemám možnost vidět míru nastaveníToť nevýhoda RF - ale jinak si nemůžu stěžovat, ba naopak.
Teď jenom zjistit kolik EV barevný přechodový filtry od B+W uberou.
Asi Vás zklamu ale přechodové filtry od B+W jsou zrovna tak plastové jako Cokin.
Publikováno 20 březen 2007 - 17:02:22

A teď babo raď!
Publikováno 20 březen 2007 - 18:18:45
Jejich cena už ale méně. cca 150$.
Publikováno 20 březen 2007 - 20:10:55
- byla jsem přesvědčená, že přechoďáky B+W jsou sklíčka...a nevíte náhodou jestli jsou plastový jenom ty barevný? nebo i šedý přechodový filtry od nich jsou taky plast?

Potřebuju průměr 58 a 67mm a ty tiffeny jsou opravdu drahý

Publikováno 22 březen 2007 - 12:51:52
zatím mám pouze kruhový uv filtr,- stabilně našroubovaný je spíš jen pro ochranu samotného skla.
uvažuji o cokinech, ale - dá se s tím nástavcem dát foťák vůbec do brašny abych ho neulomil? samotný filtr samozřejmě sundávat.
nebo prostě když už chci fotit s tímto typem filtru tak natvrdo stativ, žádný velký stěhování, jinak se furt rozkládá a balí?
anebo prostě zaplatit na "bezpečný - kruhový filtr bez jakéhokoli lešeníčka"?
je mi jasné, že na chabých základech se stavět nedá, ale přece jen...
co vám podle zkušeností přijde lepší?
Publikováno 22 březen 2007 - 14:16:19

Řeším tady problematiku kruhových filtrů, prože mám RF cameru, pokud ale nic takového nemáš, jdi s klidem do cokin/ formatt filtrů.
Manipulace je sice díky držáku o něco horší, než s kruhovým filtrem, ale zase nadruhou stranu, a to je moc velká výhoda - můžeš s filtrem pohybovat nahoru dolu podle potřeby nastavení přechodu (u kruhového filtru máš nastavení pouze v půlce, tj. jsi výrazně omezen při komozici obrázku)
Filtry format používám i když nemám zrovna stativ, chce to trošku cviku, ale to se ti brzy dostane do ruky.
Publikováno 22 březen 2007 - 21:40:26

Publikováno 18 červen 2007 - 09:56:05
Publikováno 18 červen 2007 - 15:18:47
0 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních