Přejít na obsah


Fotka

práce s osvitovými hodinami


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
31 odpovědí na toto téma

#1 trdli

trdli

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 8 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 0

Publikováno 26 březen 2007 - 20:55:23

Zdravím všechny temnokomorníky,
chtěl bych si pořídit nějaké osvitové hodiny ke zvětšováku, ale není mi jasný princip práce s nimi. Vím že jsou u nich udávány např. 3 časové rozsahy od 0,2s do 6min
Nevím ale jak jednotlivé časové rozsahy kombinovat, když bych chtěl nastavit třeba dobu osvitu 8,5s.
A také mi není jasné, zda vůbec používat časové údaje v sekundách nebo užívat tzv. osvitové jednotky.
Doteď jsem dělal s normálními stopkami a s osvitovými hodinami nemám bohužel žádné zkušenosti :lol:
Mohl by mi prosím někdo vysvětlit používání?
Také nevím, které by byli dobré. Viděl jsem například u Škody typ VIPO COMBI B 6 a typ VIPONEL electronic E 01.

Díky trdli
  • 0

#2 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 293 příspěvků(y)
Reputace: 283

Publikováno 26 březen 2007 - 21:20:57

Osvitové hodiny zapojíte "mezi zásuvku a zvětšovák" (šlauch zvětšováku zapíchnete do hodin a šlauch z hodin do zásuvky.
Nastavíte si rozsah, ve kterém budete pracovat (např. jeden z rozsahů např. 0,2sec - 6sec, 6-60sec, 60sec až 6min - to je na každých hodinách jiné, nejpřesnější jsou např. hodiny typu Viponel Electronic - otázka zní, zda budete pracovat s takovým zdrojem světla, kde budete potřebovat desetiny sec...)
Zapnete na hodinách "trvalé osvětlení", zvolíte výřez, zaostříte, zhasnete "trvalé osvětlení", nastavíte třeba třísekundový interval a uděláte proužkovou zkoušku 3-6-9-12-15 sec. Vyvoláte zkoušku. Pokud jste se někde "trefil", nastavíte na hodinách příslušný rozsah ve kterém se Vámi zvolená hodnota nachází, založíte při bezpečném osvětlení papír do rámu, stisknete tlačítko na hodinách, hodiny rozsvítí zvětšovák, odměří čas, zhasnou zvětšovák. Toť vše.
  • 0

#3 trdli

trdli

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 8 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 0

Publikováno 26 březen 2007 - 22:00:13

Díky za vysvětlení.
Jen bych chtěl ještě vědět, zda je lepší nebo praktičtější , místo vteřin, používat osvitové jednotky. Slyšel jsem názor, že ano, ale nevím proč. Nemám s nimi žádnou zkušenost, takže nevím.

Díky trdli
  • 0

#4 Goro

Goro

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 800 příspěvků(y)
  • LocationHradec Králové
Reputace: 11

Publikováno 27 březen 2007 - 08:10:50

Na hodinách je stupnice v sekundách a v osvitových číslech. 6 osvitových čísel znamená dvojnásobek světla. Zvětšíte-li clonu o clonové číslo, musíte buď zdvojnásobit čas, nebo přidat 6 osvitových čísel. Pokud změníte velikost papíru, vytáhlete zvětšovák...V těchto případech je to stále stejné, ale.....
Představte si že máte papír a děláte zkoušky. začnete na 10 sec a je to málo. Přidáte 2 sec a je to OK. Vyměníte papír za jiný, budete mít 40sec a je to málo, přidáte 2 sec a nestane se nic. Pokud by jste před tím viděl, že přidáte 2 osvitová čísla, múžete i pak přidat 2 osvitová čísla, tam by chyba nebyla.
Nebo: změna o clonu vám připadá velká, chcete polovinu clony, ale půlclona není polovina doby, ale 3 clonová čísla.

Z mého pohledu je to skoro jedno, co používáte, počítám poměrně rychle. Nicméně jsem si stejně zvykl na osvitová čísla. Tak nějak usnadňují orientaci.
  • 0

#5 ToFF

ToFF

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 377 příspěvků(y)
  • LocationTak někde mezi Plzní a Ostravou
Reputace: 89

Publikováno 27 březen 2007 - 09:31:26

Tak mně napadá... Nestalo by za to vyplodit článeček kde by byla shrnuta práce s osvitem papíru a osvitovými jednotkami? Ja když jsem před lety znovu začínal, tak jsem z přirozené zvědavosti hledal co jsou to za ty divné číselka na mých hodinách a trvalo mi dlouho než jsem to rozkodoval. Je mi jasné, že většina pokročilých to ví, ale pro nováčky by se to šiklo.
  • 0

#6 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 502 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 330

Publikováno 29 březen 2007 - 22:35:29

Na mě by byl takový článek až moc technický, jistě bych se do něj zamotal....
Zkusím jednoduše:
-stanov zhruba osvit - třeba 10 vteřin. Dejme tomu, že zvětšenina už obsahuje skoro to, co má - přibližně.
-podívej se, které je to "osvitové číslo" - například "7".
-nyní udělej proužkovou zkoužku o osv. číslech 3, 5, 7, 9, 11.
-rozdíly mezi jednotlivými pruhy budou stejné, přesné.
-vyber ten správný pruh a tím časem udělej zvětšeninu.

Při rozdílu dvou osvitových čísel u proužkové zkoužky je změna mírná, u tří čísel větší. Změna o jedno osvitové číslo skoro není vidět.

- zapomeň na počítání času ve vteřinách.

Změny při jiném zaclonění byly popsány výše. Dost mi pomáhá, že při změně výtahu - tedy zvětšení, dělá deset čísel na tyči zvětšováku asi tři osvitová čísla - ale stejně dělám další zkoužku, za to mi větší rozměr papíru Foma 111 stojí. Na vteřiny se vůbec nedívám, dobře je toto popsáno na dvou stranách v knize "Fotografujeme" (snad je název správně - nemám ji zde) Zdenek Zaoral, poč. devadesátých let.
Ale není to věda - vyzkoušejte a uvidíte, práce se zjednoduší a zkoužky urychlí. Pro mě jsou osvitová čísla jako kalkulačka namísto tabulek a součtů pod sebe.
  • 0

#7 zajda

zajda

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 888 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 9 září 2007 - 11:51:46

někdo mi vyhrábnul uplně nový vipo combi za 400 na aukru mezitím co jsem byl na houbách :lol:
přiznejte se :? :lol:
  • 0

#8 Karel2Kouril

Karel2Kouril

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 842 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 9 září 2007 - 14:46:07

Mám takovou techničtější otázku: Kam s hodinami? - Když mám zvětšovák s trafem, můžu samo zapojit hodiny mezi trafo a zásuvku, ale není lepší sehnat (časem) hodiny, které budou spínat už těch 18 (nebo kolik) Voltů?
Jde mi o to, že trafo je stabilizované a pohybuju, že věčné zapínání a vypínání + pokaždé jen několikavteřinový provoz mu bude dělat dobře, jednak co do stabilnosti, druhak co do životnosti. Jak to máte zapojené vy, co už zvětšovák s trafem používáte?
  • 0

#9 fotojiri

fotojiri

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 84 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 9 září 2007 - 17:37:06

A slovo do pranice - projeví se nějak je-li zdroj (trafo) nestabilizovaný?
J
  • 0

#10 zajda

zajda

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 888 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 9 září 2007 - 17:57:14

Mám takovou techničtější otázku: Kam s hodinami? - Když mám zvětšovák s trafem, můžu samo zapojit hodiny mezi trafo a zásuvku, ale není lepší sehnat (časem) hodiny, které budou spínat už těch 18 (nebo kolik) Voltů?
Jde mi o to, že trafo je stabilizované a pohybuju, že věčné zapínání a vypínání + pokaždé jen několikavteřinový provoz mu bude dělat dobře, jednak co do stabilnosti, druhak co do životnosti. Jak to máte zapojené vy, co už zvětšovák s trafem používáte?

karle nějak to nechápu. já doted mám opravdu starožitný kus, kde je pouze pod vteřinovou ručičkou a jejím nastavením jen polohovač pro - jedna pozice funkce kdy budou v provozu vteřiny a druhá stále zapnuto - tedy svítí - v té šteluju pozici papíru, masek apod.
prostě jsem jen chtěl něco, čím nebudu řídit čas ve vteřinách a můžu si nastavit další čas třeba pro dobu koupání papíru ve vývojce aniž bych si tím ten první "smazal".
to předpokládám tyto hodiny zvládnou[/b]
  • 0

#11 otik

otik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 299 příspěvků(y)
Reputace: 126

Publikováno 9 září 2007 - 18:04:15

trafu zapínání a vypínání vůbec nevadí, stabilizátoru by to mohlo vadit, kdyby byl poddimenzovaný a nějaký špičkový proud při zapnutí by ho zničil. to by ale odešel za chvilku. jinak samozřejmě může odejít stářím, tím že se používá. při spínání obvodu halogenky, místo spínání primáru, by jsi spínal větší proudy a opalovaly by se ti kontakty. při sto vatové halogence je to při dvanácti voltech nějakých osm ampér dc. nestabilizovaný zdroj je měkký zdroj, např. bez zatížení 18v, zatížený 11v. stabilizovaný dává pořád 12v.
  • 0

#12 Karel2Kouril

Karel2Kouril

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 842 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 9 září 2007 - 18:05:17

A slovo do pranice - projeví se nějak je-li zdroj (trafo) nestabilizovaný?
J


Jo, dost pravděpodobně. Zkus udělat fotku, zapsat si postup a zopakovat ho druhý den, v jinou denní dobu, s jiným napětím v síti :roll: (zakolísání napětí o 5% se projeví na zářivém výkonu žárovky cca 10% a to je zhruba 1 osvitové číslo, navíc se taky změní barva (teplota) světla, které žárovka produkuje).
Prakticky vím, že když jsem jednou fotku exponoval 9s tak jiný den jsem musel exponovat 7s aby výsledky byly srovnatelné (to ale samozřejmně není jen napětím, ale přinejmenším i teplotou a vyčerpaností vývojky, počtem a délkou přestávek mezi osvity...)
  • 0

#13 Karel2Kouril

Karel2Kouril

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 842 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 9 září 2007 - 18:08:01

trafu zapínání a vypínání vůbec nevadí, stabilizátoru by to mohlo vadit, kdyby byl poddimenzovaný a nějaký špičkový proud při zapnutí by ho zničil. to by ale odešel za chvilku. jinak samozřejmě může odejít stářím, tím že se používá. při spínání obvodu halogenky, místo spínání primáru, by jsi spínal větší proudy a opalovaly by se ti kontakty. při sto vatové halogence je to při dvanácti voltech nějakých osm ampér dc. nestabilizovaný zdroj je měkký zdroj, např. bez zatížení 18v, zatížený 11v. stabilizovaný dává pořád 12v.

díky, to s většími proudy mi zlehka nedošlo :roll:
  • 0

#14 David_zw

David_zw

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 30 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 13 březen 2010 - 15:54:46

Tak tohle byla Rada s velkým R! Moc jsi mi pomohl a urychlil práci, děkuju! Máš u mě pivo:-)


Na mě by byl takový článek až moc technický, jistě bych se do něj zamotal....
Zkusím jednoduše:
-stanov zhruba osvit - třeba 10 vteřin. Dejme tomu, že zvětšenina už obsahuje skoro to, co má - přibližně.
-podívej se, které je to "osvitové číslo" - například "7".
-nyní udělej proužkovou zkoužku o osv. číslech 3, 5, 7, 9, 11.
-rozdíly mezi jednotlivými pruhy budou stejné, přesné.
-vyber ten správný pruh a tím časem udělej zvětšeninu.

Při rozdílu dvou osvitových čísel u proužkové zkoužky je změna mírná, u tří čísel větší. Změna o jedno osvitové číslo skoro není vidět.

- zapomeň na počítání času ve vteřinách.

Změny při jiném zaclonění byly popsány výše. Dost mi pomáhá, že při změně výtahu - tedy zvětšení, dělá deset čísel na tyči zvětšováku asi tři osvitová čísla - ale stejně dělám další zkoužku, za to mi větší rozměr papíru Foma 111 stojí. Na vteřiny se vůbec nedívám, dobře je toto popsáno na dvou stranách v knize "Fotografujeme" (snad je název správně - nemám ji zde) Zdenek Zaoral, poč. devadesátých let.
Ale není to věda - vyzkoušejte a uvidíte, práce se zjednoduší a zkoužky urychlí. Pro mě jsou osvitová čísla jako kalkulačka namísto tabulek a součtů pod sebe.


  • 0

#15 Ra_do

Ra_do

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 99 příspěvků(y)
  • LocationOpava
Reputace: 4

Publikováno 14 březen 2010 - 11:49:33

Dík za tenhle článek.
Je docelá starý , ale nějak jsem ho tehdy přehlédl.
Alespoň teď znám druhý způsob osvitu a konečně vím kde byla chyba...

---------------------------------------------------------------------------------
číst se pořád vyplatí
  • 0

#16 ToFF

ToFF

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 377 příspěvků(y)
  • LocationTak někde mezi Plzní a Ostravou
Reputace: 89

Publikováno 14 březen 2010 - 12:00:40

Pro ty co narazí na tohle vlákno. V článcích o technice je toto téma zpracováno -> Jak využít osvitová čísla <-
  • 0

#17 resolut

resolut

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 851 příspěvků(y)
Reputace: 327

Publikováno 26 říjen 2014 - 10:25:36

Mám tu jedny Viponelky, ve kterých pouze rachtá a netočí se. Dokáže je někdo opravit? Je mi líto je vyhazovat.. :)


  • 0

#18 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 400

Publikováno 26 říjen 2014 - 11:01:15

Mám tu jedny Viponelky, ve kterých pouze rachtá a netočí se. Dokáže je někdo opravit? Je mi líto je vyhazovat.. :)

takový mám taky, ale naštěstí jsem měl dvoje, tak jsem zatím opravu neřešil, ale pokud někdo ví co s tím, rád bych měl funkční zase oboje.


  • 0

#19 LuzJi

LuzJi

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 873 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 550

Publikováno 26 říjen 2014 - 12:48:10

Sice to na svých stránkách neuvádějí, ale ptejte se tady  http://www.znakms.cz/cz

Tuhle to uvedené je http://www.edb.cz/fi...znak-mala-skala

A opravují to dobře, tedy snad ještě, já to u nich měl před cca 4 rokama.


  • 0

#20 resolut

resolut

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 851 příspěvků(y)
Reputace: 327

Publikováno 26 říjen 2014 - 15:37:26

Díky za tip LuzJi! Napíšu jim. Jsem zvědav, co to bude koštovat :)


  • 0

#21 LuzJi

LuzJi

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 1 873 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 550

Publikováno 26 říjen 2014 - 17:31:17

Nevím jak teď - tuhle je pokec před sedmi lety -  http://www.temnakomo...skala/?hl=+vipo

 

tehdejší kontakt 

 

mail : mss@znakms.cz, ještě telefon: 483392015, 483392141
 
 
 
Míro, nedals dohromady ceny těch oříšků ?

  • 0

#22 veverka07

veverka07

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 125 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 20

Publikováno 26 říjen 2014 - 18:33:38

Taky jsem premyslel,ze jim to tam poslu. Dobry tip
  • 0

#23 sokolvideo

sokolvideo

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 290 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 164

Publikováno 26 říjen 2014 - 20:31:38

Vipo Combi opraví každý dobrý opravár hodín, je to čiste mechanická záležitosť - hodinový stroj, samozrejme okrem elektriky, ale tá je tak jednoduchá, že sa nemá čo pokaziť, snáď len opálené kontakty na relátku, čo sa mi však za tridsaťpäť rokov ešte nestalo.


  • 0

#24 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 446 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 285

Publikováno 27 říjen 2014 - 22:04:52

On to ani není hodinový stroj, jen synchronní motorek a pár ozubených kol.

Mohu je opravovat.


  • 0

#25 oteccasu

oteccasu

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 647 příspěvků(y)
  • LocationTrutnov
Reputace: 823

Publikováno 27 říjen 2014 - 22:45:31

Klidně je pošlete. Rád Vám je opravím a seřídím.


  • 0

#26 veverka07

veverka07

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 125 příspěvků(y)
  • LocationOstrava
Reputace: 20

Publikováno 28 říjen 2014 - 15:45:00

Dekuji chlapi,napisu SZ.
  • 0

#27 Fany72

Fany72

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 1 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 29 říjen 2014 - 16:58:43

Prodám Vipo combi za 300, Viponel 6 za 300, oproti Škoda levně. ODBĚR Praha.
  • 0

#28 jirin_ol

jirin_ol

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 531 příspěvků(y)
  • LocationLobkovice
Reputace: 1 124

Publikováno 29 říjen 2014 - 17:12:33

co vlákna  bazar?  


  • 0

#29 kubi

kubi

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 19 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 0

Publikováno 8 leden 2015 - 10:18:44

Zdravím kolegové, po hodně dlouhé době oživuji komoru a dnes budu zvětšovat. Třikrát hurá. Tak jsem si říkal co když mi praskne žárovka ve zvětšováku... Tak kdy mi praskla naposledy, zašel jsem do fota a řekl jsem že chci opálovou žárovku. Hotovo. Dneska koukám že už je to peklo a tak si říkám když s tou žárovkou pořád blikáme, nemůžeme se divit, že praskne. Jednak je to dáno tím, že vlákno žárovky má za studena malý odpor a než se vlákno ohřeje, protéká jím podstatně větší proud, než je zdrávo. Opálové žárovky pro zvětšovací přístroje jsou sice podžhavené, proto jsou na praskání méně náchylné, než kvalitní žárovky PILA ze špáru, nicméně právě metodou spínání lze přímo ovlivnit životnost žárovky. Odpor jsem již zmínil, dalším faktorem je čas. Střídavý proud v zásuvce (pro neelektrikáře) 50x za vteřinu otočí svou polaritu plynule v sinusivém průběhu a tím také logicky projde nulou. Rozsvítíme-li žárovku "v nule", proud vláknem nabíhá plynule po sinusovce a vlákno tak alespoň trochu má čas na to se ohřát, než se proud vyšplhá na maximální hodnotu, ovšem zapneme-li žárovku v okamžiku nejvyššího napětí, vlákno dostaně pulzní průplesk, který je pro vlákno velmi nebezpečný. Řešení je tedy spínat žárovku ohleduplně a spíše než "v nule" pozvolna. Zajímalo by mě, zda toto VIPONEL electronic dělají. Nicméně hodiny mám mechanické a po této úvaze zvažuji výrobu jakéhosi meziobvodu, který by pro žárovku zajistil "soft start" (znáte z modeních vysavačů). Oceníte podrobnosti / výrobní návod?


  • 0

#30 lola

lola

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 222 příspěvků(y)
Reputace: 67

Publikováno 8 leden 2015 - 12:04:56

Ahoj, na tohle tema jsme psali pred nekolika dny. Dotazoval jsem se na tyristorove stmivace, avsak kdyz dam vyhledat "tyristorove", nic nenachazim (pokud nahodou natrefis na to vlakno, napady s usmernovanim sitoveho napeti ignoruj, realizace by byla nebezpecna z hlediska proudove analyzy a hlavne - vubec to neresi, co potrebujeme).

 

Zakladni otazkou je, kolik te stoji ta zarovka PILA? Ja mam levnou z polske castoramy, stala mne asi 20-30Kc a jedu na ni uz dva roky vikendovych pouziti (a to tak, ze u osvitovych zkousek zapinam zvetsovak hodne krat). Pokud tedy zarovka stoji desitky korun, vubec bych to neresil.

 

Nekdo zminil nejake filtry, nejspis hotove reseni bude existovat. Jinak bych udelal neco z casovacem 555 popr obycejneho RC clenu pripojeneho primo na relatko. Nevyhodou je nutnost napajeciho zdroje 12V nebo kolik to relatko potrebuje. Relatko bude po nejakem case rozepinat odpor zapojeny do serie. Zde je treba opatrnost, odpor musi mit hodne velky ztratovy vykon, dle zarovky cca 50-100W. Coz vylucuje nejake male dratove a slabsi odpory. Mam doma celkem hodne kantaloveho odporoveho dratu, ten je zde ale malo prakticky, protoze ma 9.8ohm/m takze bys musel pouzit nekolik metru. Pokud by mel vetsi odpor, navinul bych z neho spiralu a tu umistil do pisku, cele zalil nejakym cementem a hlavne pak na to nesahal.. :-) Nejjednodussim resenim se zda byt druha zarovka v roli odporu, samozrejmne musela by byt zatmavena. Opet, cele je to nejspis zbytecne. Podomacke reseni cekajici na fazovou nulu bych zahodil, protoze ve vysledku setri vlakno mene.


  • 0

#31 Tomlib

Tomlib

    Nováček

  • Předplatitel
  • 85 příspěvků(y)
  • LocationLiberec
Reputace: 43

Publikováno 9 leden 2015 - 08:08:21

" napady s usmernovanim sitoveho napeti ignoruj, realizace by byla nebezpecna z hlediska proudove analyzy"

 

 

Tuším, že si zmiňoval, že jsi absolvoval na elektrotechnické fakultě. V tvém příspěvku je mnoho dalších perel ale obávám se, že je tu málokdo ocení.


  • 0

#32 lola

lola

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 222 příspěvků(y)
Reputace: 67

Publikováno 9 leden 2015 - 10:47:11

Ano studoval, ackoliv to jeste nemusi nic znamenat, praxe a teorie jsou dve ruzne veci. Nezivim se navrhem elektroniky ale od zakladky v tomhle sem tam amaterim. Nevim jak to s tema "perlama" myslis, jen upresnim, ze napad s usmernenim neni (a nikdy by nemohl byt) muj. Pokud nekdo prijde na problem s resenim v teto oblasti, je temer povinnost na nej upozornit - muze se jednat o zivot. Takze otevrene s kritikou ven kdyztak.


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních