Přejít na obsah


Fotka

Schwarzschildův jev


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
78 odpovědí na toto téma

#51 hidejoshi

hidejoshi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 734 příspěvků(y)
  • Location49°49'35.080"N, 12°36'21.379"E
Reputace: 427

Publikováno 25 srpen 2013 - 11:20:19

Windisch extreme compensating developer.
Water 100ml
Brenzkatechin (=Pyrocatechine) 8,00g
Sodiumsulfite (Sicc.) 1,25g

Solution B:
10% Sodiumhydroxide solution
Solution B in destilled water.

Working solution:
Tap- Water 500ml
Solution A 12ml
Solution B 7ml

Nebo ten rodinal 1:500 a nechat to v něm i přes noc. Ale obecně si myslím že z toho nic nebude. Stane se.
  • 0

#52 HCST

HCST

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 025 příspěvků(y)
  • LocationUherské Hradiště
Reputace: 534

Publikováno 25 srpen 2013 - 13:55:02

Ale obecně si myslím že z toho nic nebude. Stane se.


Myslel jsem si, ale stejně díky.
  • 0

#53 nlc

nlc

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 725 příspěvků(y)
Reputace: 34

Publikováno 25 srpen 2013 - 14:30:40

Ta odpověď od hidejoshiho mě překvapila, já bych uvažoval opačně. Ten negativ má "teoreticky" všude stejné zčernání (maximální). Prakticky tam nějaký obraz podle mých zkušeností z vlastních chyb bude. Nebylo by tedy lepší volat kontrastní (koncentrovaou) vývojkou a velmi krátkým časem oproti obvyklému vyvolání, tak aby se plochý obraz stal aspoň trochu kontrastním? Jestli uvažuji blbě, opravte mě prosím, celkem mě to zajímá.
Jo a ještě záleží, jestli je to jeden snímek na svitku nebo planfilm, u toho by to mělo cenu řešit, i když výsledek nebude nic moc.
  • 0

#54 ďuroT

ďuroT

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 349 příspěvků(y)
  • LocationBA, SK
Reputace: 234

Publikováno 25 srpen 2013 - 16:25:16

ešte by sa dal vyvolať celý zvitok najlepším časom pre zbytok záberov a onen "blbý" záber zoslabiť. to by aj zdvihlo kontrast. ja by som to skúsil tak.
  • 0

#55 HCST

HCST

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 025 příspěvků(y)
  • LocationUherské Hradiště
Reputace: 534

Publikováno 25 srpen 2013 - 19:06:43

je to plan 8x10...
zatím jsem s tím nic nedělal, ale nad tím vyvoláváním krátkým časem jsem přemýšlel, ale momentálně mám k dispozici jen r09 tak pokud má někdo nějaký nápad sem sním, každopádně záběr je to zatím opakovatelný takže jen ten plan by přišel vniveč
  • 0

#56 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 392

Publikováno 25 srpen 2013 - 20:09:33

když je to plan 13x18 a k dispozici jenom rodinal, navíc opakovatelný záběr, tak bych ho obětoval a zkusil hodně koncentrovanou vývojku, třeba 1:10 a skrátit čas na řádově minuty (1:30 ~ 2:00). Počítej ale s tím, že ten negativ bude vypadat všelijak (asi dost krytě). Přecijenom je to přeexponovaný o nějaký 4clony. Nikdy jsem ale tohle neprováděl, třeba se mejlím a fungovat to nebude.

Teda parkrát se mi povedlo si nezaclonit nebo nezavřít závěrku, ten konkrétní plan je potom hodně krytej. Zajímavě to vypadalo v Pyro HD, kde nevykazoval nějaké větší max zčernání, ale minimální zčernání bylo hodně tmavý. Kresba ale plně zachovaná, ovšem nekopírovatelná.
  • 0

#57 hidejoshi

hidejoshi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 734 příspěvků(y)
  • Location49°49'35.080"N, 12°36'21.379"E
Reputace: 427

Publikováno 26 srpen 2013 - 05:29:19

Sám jsem zvědav jak to dopadne.
Navrhoval jsem pyro, aby se tak nějak porovnalo s ASA na které to kolega reálně fotil. Bohatě exponujte, trojnásobná expozice atd.
U toho rodinalu- jak kolegové dělají ty lithprinty, taky silně přeexponovávají a dlouho koupou.
Stran rychlého vývoje, měl bych obavu z nerovnoměrného provolání - což je blbost, neboť porovnávám zničený plan se zničeným planem.
Asi nejlepší by bylo vyfotit to znovu.
  • 0

#58 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 189 příspěvků(y)
Reputace: 456

Publikováno 26 srpen 2013 - 06:28:48

Tuto "chybu" dělám už dnes záměrně :) Tedy, přeexponovávám o 2-3 clony. Tady jich je 7 jestli dobře počítám... Ale vlastně švára, takže těch clon bylo max 5 což už je v pohodě, film to pobere.. (pokud jsi ve scéně neměl extrémní světla) Osobně bych použil vývojku, na kterou jsi zvyklý, pouze bych zkrátil vyvolácí čas. Řekněme o 60-70 procent? Ale uprav ředění tak, abys vyvolával alespoň pět minut. S tím rodinalem 1:100 by to také mohlo vyjít - když to normálně voláš hodinu, tak to tam nechat řekněme deset minut? Pokud se to povede a já si myslím, že ano, uvidíš, jak budeš překvapený a možná už ani příště nebudeš chtít exponovat jinak :)
  • 0

#59 HCST

HCST

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 025 příspěvků(y)
  • LocationUherské Hradiště
Reputace: 534

Publikováno 26 srpen 2013 - 18:06:16

Tuto "chybu" dělám už dnes záměrně :) Tedy, přeexponovávám o 2-3 clony. Tady jich je 7 jestli dobře počítám... Ale vlastně švára, takže těch clon bylo max 5 což už je v pohodě, film to pobere.. (pokud jsi ve scéně neměl extrémní světla) Osobně bych použil vývojku, na kterou jsi zvyklý, pouze bych zkrátil vyvolácí čas. Řekněme o 60-70 procent? Ale uprav ředění tak, abys vyvolával alespoň pět minut. S tím rodinalem 1:100 by to také mohlo vyjít - když to normálně voláš hodinu, tak to tam nechat řekněme deset minut? Pokud se to povede a já si myslím, že ano, uvidíš, jak budeš překvapený a možná už ani příště nebudeš chtít exponovat jinak :)


To zní moc dobře. Díky za rady a povzbuzení.


Sám jsem zvědav jak to dopadne.


Dám vědět hned jak se k tomu dostanu.
  • 0

#60 HCST

HCST

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 025 příspěvků(y)
  • LocationUherské Hradiště
Reputace: 534

Publikováno 26 srpen 2013 - 18:29:25

S tím rodinalem 1:100 by to také mohlo vyjít - když to normálně voláš hodinu, tak to tam nechat řekněme deset minut?


no ale u fomapan 100 v rodinalu 1:100 při 2OC na ISO 100 je tušim vyvolávací čas 10 min

...to byl asi jen příklad nebo?
  • 0

#61 HCST

HCST

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 025 příspěvků(y)
  • LocationUherské Hradiště
Reputace: 534

Publikováno 28 srpen 2013 - 11:03:23

Tož takto to dopadlo:

negativ je málo krytý a pozitiv je taková šedivka...žádná bíla... asi jsem krátko volal bo moc ředil

R09 1:200 20°C 8min, Fomabrom112 N, Sepia toner

...ale alespoň jsem zase něco nastudoval

Přiložený soubor (y)


  • 0

#62 jirin_ol

jirin_ol

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 390 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 785

Publikováno 28 srpen 2013 - 11:21:21

R09 1+200 chce klídek, hodinku.... semistand.
  • 0

#63 Stepan2

Stepan2

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 123 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 13

Publikováno 11 srpen 2014 - 10:52:52

 

Škoda. Šlo mi o expozice 10-30 minut u Ilforda (po korekci). Chtěl bych zkusit takto dlouhé expozice za denního světla. Nemáš aspoň hrubý nástřel, abych se měl od čeho odpíchnout?


jako nástřel se dá dobře použít právě graf z datasheetu HP5:
15s -> 1min
30s -> 2.5min
1min -> 6min
2min -> 14min
4min -> 30min (35min)
8min -> 60min (resp, spíš 70-80min)
15min -> 120min (resp. 180min)

poslední dva řádky jsou ale už úplně vycucaný z palce a mám to taky jaké hrubý nástřel k vyzkoušení.

 

Myslíte, že se tato poučka dá použít i pro Ilford PAN 100? Podle datasheetu vypadá křivka s HP5 stejně...


  • 0

#64 mahonny

mahonny

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 150 příspěvků(y)
  • LocationKarlovy Vary
Reputace: 558

Publikováno 11 srpen 2014 - 12:04:50

Mám apku v telefonu a ta mi to co píšeš potvrzuje.

Jen mě to tam končí u 35sec.

Od 1 minuty už se mi to pak dost liší, ale juknu ještě doma do tabulky, kterou jsem si dělal.


  • 0

#65 Androxx

Androxx

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 68 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 4

Publikováno 11 srpen 2014 - 12:25:44

Mám apku v telefonu a ta mi to co píšeš potvrzuje.

Jen mě to tam končí u 35sec.

Od 1 minuty už se mi to pak dost liší, ale juknu ještě doma do tabulky, kterou jsem si dělal.

Podělíš se o název aplikace?  :-P


  • 0

#66 mahonny

mahonny

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 150 příspěvků(y)
  • LocationKarlovy Vary
Reputace: 558

Publikováno 11 srpen 2014 - 15:08:35

Ano samozřejmě :-),

Jde o aplikaci na Android, a jmenuje se Exposure Assistant. Je tam nějakých 20 nejpoužívanějších filmů Od Fuji, Kodak, Ilford, Foma. Další dobrá apka je Film Developer ( spoustu filmů a vývojek a jejich variací při vyvolávání, včetně timeru atp. ), a pak je dobrá i aplikace PHOforPHO .


  • 1

#67 Stepan2

Stepan2

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 123 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 13

Publikováno 11 srpen 2014 - 21:14:09

já bych poprosil o tu tabulku, nemám smartfoun :-)


  • 0

#68 mahonny

mahonny

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 150 příspěvků(y)
  • LocationKarlovy Vary
Reputace: 558

Publikováno 12 srpen 2014 - 08:44:40

já bych poprosil o tu tabulku, nemám smartfoun :smile:

Tabulku mám udělanou na časy, které mám na své Broně včetně připočteného deseti stopého filtru ( např.expozimetr změří 1/125s + připočtení 10 stop - 8s . Z těch 8s je pak po přepočtení 22s. )

 

tak že časy pro Ilford (ty které jsou zvýrazněné mám odzkoušené a pokud vím platí pro všechny Ilfordy - vyzkoušeno s FP4, HP5, Delta100)

Pokud by jsi chtěl vědět nějaké "mezičasy", buď si je můžeš odvodit, nebo písni. ;-)

 

naexponovaný čas:           čas po změně:

2s                                              3s

4s                                              8s

8s                                              22s

17s                                            68s

33s                                            180s

67s                                            525s

128s                                         1380s


  • 0

#69 Stepan2

Stepan2

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 123 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 13

Publikováno 12 srpen 2014 - 11:40:16

Mě se jedná o naměřené časy: 3min, 1min 33s  a 46,5s. Z tvé tabulky jsem si odvodil že naměřený čas mocníš 1,49. Mám to na pinholy F150 ;) Díky 


  • 0

#70 mahonny

mahonny

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 150 příspěvků(y)
  • LocationKarlovy Vary
Reputace: 558

Publikováno 12 srpen 2014 - 12:11:00

Mě se jedná o naměřené časy: 3min, 1min 33s  a 46,5s. Z tvé tabulky jsem si odvodil že naměřený čas mocníš 1,49. Mám to na pinholy F150 ;) Díky 

Jasně, mocním to 1,49. Hod to do excelu, tam ta funkce je.


  • 0

#71 Black

Black

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 160 příspěvků(y)
  • LocationOtrokovice
Reputace: 45

Publikováno 18 květen 2015 - 11:13:20

 

Mě se jedná o naměřené časy: 3min, 1min 33s  a 46,5s. Z tvé tabulky jsem si odvodil že naměřený čas mocníš 1,49. Mám to na pinholy F150 ;) Díky 

Jasně, mocním to 1,49. Hod to do excelu, tam ta funkce je.

 

Ten koeficient 1,49 předpokládám platí jen pro Ilfordy, je to tak ? Pro Fomapan 100 by se dal určit taky ?  V technickém listu jsem nikde na nic takového nenarazil.


  • 0

#72 Alibaba

Alibaba

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 222 příspěvků(y)
Reputace: 36

Publikováno 18 květen 2015 - 11:37:48

Hned první tabulka (vskutku strohá) ale měla by stačit:

http://www.foma.cz/cs/fomapan-100


  • 0

#73 mahonny

mahonny

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 150 příspěvků(y)
  • LocationKarlovy Vary
Reputace: 558

Publikováno 18 květen 2015 - 11:46:43

Ano, 1,49 platí pouze pro Ilford. Pro Fomu je to úplně odlišné.

v Technické listě od Fomy píší toto:

Do 1/2 s bez změny

1s - prodloužení expozice 2x

10s - prodloužení expozice  8x

 

mám aplikaci v tel. a ta mi říká toto:

 

naměřený čas:         výsledná expozice:

1s                                      2s

2s                                      6s

4s                                      20s

8s                                      57s

15s                                    143s

 

Na fomu skoro nefotím, právě proto, že švára je tam hrozně velkej, ale funguje to.

Pokud by jsi potřeboval jiné časy/filmy -  písni napíšu Ti je.

Ta aplikace je pro android a jmenuje se Exposure Assistant


  • 0

#74 Black

Black

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 160 příspěvků(y)
  • LocationOtrokovice
Reputace: 45

Publikováno 18 květen 2015 - 12:22:12

Ano, 1,49 platí pouze pro Ilford. Pro Fomu je to úplně odlišné.

v Technické listě od Fomy píší toto:

Do 1/2 s bez změny

1s - prodloužení expozice 2x

10s - prodloužení expozice  8x

 

mám aplikaci v tel. a ta mi říká toto:

 

naměřený čas:         výsledná expozice:

1s                                      2s

2s                                      6s

4s                                      20s

8s                                      57s

15s                                    143s

 

Na fomu skoro nefotím, právě proto, že švára je tam hrozně velkej, ale funguje to.

Pokud by jsi potřeboval jiné časy/filmy -  písni napíšu Ti je.

Ta aplikace je pro android a jmenuje se Exposure Assistant

JO jo, děkuji, už jsem na to hleděl v noci v práci :-) Tu aplikaci jsem si našel, ale můj šmejd čínskej ji nemá asi rád. Pořád hlásí, aplikace přestala pracovat :-(.

Ale kalkulačku mám s možností umocňování, tak jse si říkal, že to obejdu takto. Pro mně je ilford zaprvé škoda a za druhé cenově hodně vysoko. Jinak tu hrubou tabulku mám, ale je fakt dost strohá .


  • 0

#75 mahonny

mahonny

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 150 příspěvků(y)
  • LocationKarlovy Vary
Reputace: 558

Publikováno 18 květen 2015 - 12:33:30

Slušný materiál na delší expozice je i Tmax, tam se toho také tolik nepřidává, stejně tak i Across , tam se nepřidává nic. U toho Fomapanu když exponuješ nad 20s tak když pak nějakou tu sekundu  přidáš asi nic nezkazíš :-)


  • 0

#76 Black

Black

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 160 příspěvků(y)
  • LocationOtrokovice
Reputace: 45

Publikováno 18 květen 2015 - 12:49:48

Slušný materiál na delší expozice je i Tmax, tam se toho také tolik nepřidává, stejně tak i Across , tam se nepřidává nic. U toho Fomapanu když exponuješ nad 20s tak když pak nějakou tu sekundu  přidáš asi nic nezkazíš :smile:

Jo, mám pár balení trix 400 , ale to používám spíš na portréty v tom mém komoroateliérku.Jina k dalšímu jsem poslal SZ.


  • 0

#77 MarfiK

MarfiK

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 86 příspěvků(y)
  • LocationHostivice
Reputace: 25

Publikováno 18 květen 2015 - 14:42:31

možná by mohlo být užitečné toto https://www.flickr.c...lly/6804638225/


  • 0

#78 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 038 příspěvků(y)
Reputace: 217

Publikováno 18 květen 2015 - 15:02:40

Zkuste si prohlédnout:

https://www.flickr.c...?text=Acros@400

PRAKTICKY ( :smile: ) lze Acros exponovat od (25)50 do 400(800) ASA. Obrázky jsou velmi slušné.
Z Acros-u se tak stává "univerzální film".
Acros je (dnes) poměrně drahý film, ale za 160 korun se dá kinofilm koupit.
Vyvolat se dá téměř ve všem a vzhledem k tomu, že je "téměř bezzrnný", klidně i v Rodinalu (1+50 podle mě nejlepší), takže náklady na vyvolání jsou minimální.
P.S. Kdekdo to ví, ale ti, co ne, bývají rozčarovaní...
Tudíž: volat s pohybem alespoň 30"//2x/30", DODRŽOVAT TEPLOTU, dobře ustalovat S NEJLÉPE TRVALÝM POHYBEM v nevyčerpaném ustalovači, DOBŘE prát.
Vývojka 20°C, všechny ostatní lázně i sušící vzduch (!!!) +- 1°C (!!!).
Pro zvětšování difusním světlem možno (podle fotografované scény) půlminutku až minutku přidat na volacím čase.
  • 1

#79 Black

Black

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 160 příspěvků(y)
  • LocationOtrokovice
Reputace: 45

Publikováno 18 květen 2015 - 17:48:42

Zkuste si prohlédnout:

https://www.flickr.c...?text=Acros@400

PRAKTICKY ( :smile: ) lze Acros exponovat od (25)50 do 400(800) ASA. Obrázky jsou velmi slušné.
Z Acros-u se tak stává "univerzální film".
Acros je (dnes) poměrně drahý film, ale za 160 korun se dá kinofilm koupit.
Vyvolat se dá téměř ve všem a vzhledem k tomu, že je "téměř bezzrnný", klidně i v Rodinalu (1+50 podle mě nejlepší), takže náklady na vyvolání jsou minimální.
P.S. Kdekdo to ví, ale ti, co ne, bývají rozčarovaní...
Tudíž: volat s pohybem alespoň 30"//2x/30", DODRŽOVAT TEPLOTU, dobře ustalovat S NEJLÉPE TRVALÝM POHYBEM v nevyčerpaném ustalovači, DOBŘE prát.
Vývojka 20°C, všechny ostatní lázně i sušící vzduch (!!!) +- 1°C (!!!).
Pro zvětšování difusním světlem možno (podle fotografované scény) půlminutku až minutku přidat na volacím čase.

Já chodím pro info sem :

 

http://filmdev.org/recipe/list

 

Acros jsem taky vyzkoušel po doporučení a výsledky byly poměrně slušné. Ale držím se zuby nehty dobré zásady - jeden film , jedna vývojka a až přestanou překvapovat, můžeme začít zkoušet něco dalšího. Používám proto ve svitku Fomu 100, v kinu mám dostatečné zásoby Kodaku  Plus x a Double x . Vývojka Fomadon R 09. Pro pozitivní proces Univerzální prášková vývojka Foma. Ustalovač Kyselý práškový Fomafix.


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních