Přejít na obsah


Fotka

Přesná kalibrace roviny filmu, objektivu a desky


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
3 odpovědí na toto téma

#1 abs

abs

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 370 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 31 March 2007 - 13:04:24

V posledních měsících řeším při zvětšování dosti bolestivý problém a to neostrost, nebo spíš horší přenos kontrastu v rozích nebo rovnou při celých stranách fotky při větších zvětšeních (30x40 z kinofilmu a víc).

Problém je patrně v tom, že u mého starého Magnifaxu 2 s obstarožní velice těžkou barevnou hlavou a poněkud prověšeným držákem misky objektivu mám různě vychýlenou rovnoběžnost rovin filmu, objektivu a základní desky. Problém jsem ještě zkomplikoval připevněním zvětšováku na polici nad projekční desku (abych se dostal na zvětšení 50x60 z kinofilmu). Je jasné že při těchto zvětšeních už hraje roli každá desetina milimetru, zvlášť pokud jde o rovnouběžnost roviny filmu a objektivu.

Můj dotaz je jakým způsobem lze všechny tři roviny systematicky a přesně skalibrovat?

Rovnou napíši postup který používám, budu rád, když mě někdo poučenější, či zkušenější poradí jak dosáhnout ještě přesnějších výsledků.

1 - Pomocí vodováhy (profesionální vodováha Horizont s přesností 0.0285 stupnu) změřím sklon projekční desky a držáku misky objektivu na zvětšováku. Následně upravím sklon celého zvětšováku, aby držák misky a projekční deska byly rovnoběžné.

2 - Vložím zrnitý negativ do zvětšováku a vyzvětšuji ho příbližně na zvětšení 15x . Promítnu ho na projekční desku a v jeho středu zaostřím pomocí zastřovacího mikroskopu. Následně mikroskop posunu od středu po vertiální či horizonální ose. Deskou nakláním abych zjistil jestli se přibližováním k objketivu náhodou nezvyšuje ostrost. V případě že nepřesnost objevím, relevantně upravím sklon negativního rámečku nebo držáku objektivu.

Těmti dvěma metodami se mi podařilo dosáhnout poměrně slušných výsledků, ale přesto se mi při velkých zvětšeních (50x60 z kinofilmu) zdá, že v přenos kontrastu v krajích je o něco horší než v centru. Možná už narážím na limit možností svého objektivu (EL-Nikkor 50/2,8N). Ale přesto bych, než obviním objektiv a začnu se poohlížet po nějakém APO-Rodagonu, se rád ujistil, že jsem zvětšovák skutečně přesně skalibroval...

P.S. Nedávno se mi do rukou dostala monografie Dona McCullina a na nětkerých celostránkových snímcích jsem si tohoto jevu také povšiml, ale bohužel nejsem McCullin, abych si taková vystřelky proti dokonalosti mohl dovolit :wink:
  • 0

#2 Luda76

Luda76

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 268 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 31 March 2007 - 14:21:30

spatne serizena rovina se ti projevi jen jako pokles ostrosti ke stranam. Napr dole ostre nahore uz ne. Ja kvuli tomu koupil novejsi Magnifax3

To ze v rozich neni kontrast OK muze mit na svedomi
a) horsi objektiv
:wink: min svetla v rozich
  • 0

#3 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2,310 příspěvků(y)
Reputace: 311

Publikováno 31 March 2007 - 14:41:29

abs: Obdivuji Vás! (Myslím to vážně...) Tolik práce!
Já jsem postupoval podobně - ale trochu primitivněji. Je-li rovina filmu rovnoběžná se základovou deskou (a to lze překontrolovat celkem dobře vodováhou), pak zbývá jenom "doladit uložení objektivu". To lze v podstatě také pomocí vodováhy... Já jsem volil jednodušší postup - do zvětšovacího rámku jsem vložil plechovou šablonu pro kinofilm a svítil na desku. Je-li všechno OK, musí se promítnout na desku obdélník (tedy stejně dlouhé delší strany, totéž u kratších stran, pravé úhly překontrolovat kvalitnícm úhelníkem). Aby se člověk nemusel mořit v pološeru nebo potmě, lze si vypomoci také tím, že na desku položíme např. sklo a fixem si "odpíchneme" rohy promítnutého obdélníku. Pak již za světla a pohodlně měříme.
"Budete-li mít štěstí", budete koukat jako vyoraná myš! Alespoň já jsem koukal - spíše čuměl! A to byl můj zvětšovák nový a "zkalibrovaný" z fabriky.
Dost velký problém je s rovným uložením filmu - není-li sevřen mezi skly, budete bojovat furt. (Ale já skla dost nemám rád...)
  • 0

#4 abs

abs

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 370 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 31 March 2007 - 15:08:22

Já jsem volil jednodušší postup - do zvětšovacího rámku jsem vložil plechovou šablonu pro kinofilm a svítil na desku. Je-li všechno OK, musí se promítnout na desku obdélník (tedy stejně dlouhé delší strany, totéž u kratších stran, pravé úhly překontrolovat kvalitnícm úhelníkem).


Ano tuto metodu jsem dříve také zkoušel, ovšem nepřinesla mi kýžené výsledky. Rozdíly v délce stran byly menší než milimetr a přitom neostrost narůstajících při krajích fotky se stále projevovala. Možná to bylo důsledekem, jak říkate, použití kovového rámečku namísto skla. Už jsem se řadši pokorně vrátil ke sklu - aspoň dokud zcela nezkalibruji celou soustavu... Zatím jsem se naučil docela hezky retušovat. :wink:

V každém případě díky za připomenutí, když nyní používám spodní sklo, zkusím tento způsob měření roviny opět uplatnit.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návětěvníků, 0 anonymních