špatně vyvolaný negativ - má cenu to zvětšovat?
#1
Publikováno 7 květen 2007 - 11:23:32
No, a jak se to tak stává, jsou na něm obrázky, o který bych docela stála.
Chodím kolem toho svitku jak kolem horké kaše a nevím, jestli se mám do toho pouštět a pokud ano, jak?
Když svitek prohlížím, tak je na něm všechno, světla stíny, ale je to prostě o dost světlejší a předpokládám, že fotka bude vycházet dost tmavá a tím pádem zachycený obrázek ztratí šmrnc.
Neporadíte co s tím? Mám barevnou hlavu meopta color 3..
#2
Publikováno 7 květen 2007 - 11:37:49
#3
Publikováno 7 květen 2007 - 11:42:07
#4
Publikováno 7 květen 2007 - 11:55:30
Rozhodně focená scéna kontrastní byla a světlé tam bylo hafo...
co jsem se tak dívala do pznámek, tak to chtělo volat o minutu a půl až dvě a půl déle...takže tomu chybí právě ten světlej konec
#5
Publikováno 7 květen 2007 - 12:07:15
- zvetsit s tvrdsi gradaci, jak psal Predeseda, v kombinaci s nadrzenim a vykrytim
- negativ lze tez natonovat selenem coz zvysi kontrast
- pouziti vice filtraci, cimz se da zvysit kontrast jak celkovy tak lokalni.
V kazdem pripade to zkusit, nebot se hodne naucite.
#6
Publikováno 7 květen 2007 - 12:37:39
Tedy použít tvrdých až ultratvrdých papírů, popř. vysoké magenta filtrace MG papírů.
Popř. v kombinaci s tvrdě pracující pozitivní vývojkou, např. Erich Einhorn ve své knize 1789 rad pro fotoamatéry uvádí tento předpis:
metol.................................0,5g
siřičitan sodný bezvodý........26g
hydrochinon........................ 9g
potaš..................................40g
bromid draselný................... 2g
voda do............................1000ml
Pro zesílení je možno použít např. měďnatý zesilovač tohoto složení:
citran draselný..................... 80g
síran měďnatý...................... 10g
kyanoželezitan draselný........ 9g
voda do............................ 1000ml
#7
Publikováno 7 květen 2007 - 12:43:19
#8
Publikováno 7 květen 2007 - 13:04:53
1. Uložit si negativ na později, až se mi do teho bude chtět a budu mít nejakú tu praxi, že? Já to tak dělal, a včilkaj si občas takový negativ udělám.
2. Použít tobě dostupných prostředků, MG papíry, tvrdá vývojka atd a zkusit si s tým pohrát a alespoń se na to fakt naučíš a budeš vědět jak takové nedohňapky zpracovat.
3. Použít brutálnějších metod zesilování atd.
Osobně bych volil variantu č.1, ale ono taky záleží na fotografovaným námětu. Pokud jsi někde nafiotila Usámu -bin Ládina, nemá smysl čekat, že jo.
Tož tak.
Kraken
#9
Publikováno 7 květen 2007 - 13:33:05
zatím to zkusím jenom korigovat pod zvětšovákem.
Dneska vybalím komoru v koulelce, tak uvidím...jak se to zadaří.
#10
Publikováno 8 květen 2007 - 18:29:36
Dnes jsem zvětšovala 14 fotek 30x40 (sice všechny stejný - pro bývalé kolegy - aby se nehádali ), ale celkem jsem si mákla.
Za největší zdržení považuju praní, než to všechno ve vaně vystřídám
Ale teď už sedím u PC a usrkávám své oblíbené kafe s mékem a medem a půlku fotek už mám vyplnutých na skle. Spokojenost .
#11
Publikováno 8 květen 2007 - 19:31:57
Ale teď už sedím u PC a usrkávám své oblíbené kafe s mékem a medem a půlku fotek už mám vyplnutých na skle. Spokojenost .
Kafe s medem - no, poněkud netradiční - není to -s prominutím - poněkud prasárna ?
#12
Publikováno 8 květen 2007 - 19:46:48
Je pravda, že chuť je poněkud specifická Naučil mě to můj děda, dej mu pánbůh věčnou slávu, který byl včelař. A můj tatík to včelaření převzal po něm (já už si na to netroufám ), tudíž mám medu plný sklínky. V podstatě nesladím ničím jiným.
#13
Publikováno 8 květen 2007 - 19:57:13
#14
Publikováno 8 květen 2007 - 20:05:46
No, ne vážně, opravdu je to poněkud zvláštní chuť, musí se na to zvyknout - buď ti to zachutná, nebo ne...je to jako s olivama, buď je miluješ, nebo nesnášíš
#15
Publikováno 8 květen 2007 - 20:19:48
Ty, pit sa to fakt dalo!
#16
Publikováno 8 květen 2007 - 20:22:41
#17
Publikováno 8 květen 2007 - 20:29:05
#18
Publikováno 9 květen 2007 - 07:24:20
#19
Publikováno 9 květen 2007 - 08:58:02
#20
Publikováno 9 květen 2007 - 09:32:06
#21
Publikováno 9 květen 2007 - 09:57:14
#22
Publikováno 9 květen 2007 - 11:21:58
0 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních