Publikováno 28 květen 2007 - 19:41:32
Necítím se být "rozhodčím" - tak pouze reprodukuji to, co jsem vyslechl od člověka z firmy Ilford:
Má otázka: "Nikde neudáváte vyvolávací časy provývojku X-Tol a Pan 100 a 400. Je tato vývojka vhodná?"
Odpověď: "Jak to, že neudáváme? Udáváme vyvolávací časy pro FP4+ a HP5+."
Otázka: "Chcete říct, že tyhle filmy jsou identické?"
Odpověď: "Špatně vás slyším... hehehe. Víte, i lidi ve východním bloku chtěli fotit na kvalitní filmy, ale za "západní" ceny ty filmy byly skoro neprodejné..."
Otázka: "Tak jsou nebo nejsou identické?"
Odpověď: "Berte to tak: oba filmy FP4+ a HP5+ jsou na trhu už strašně dlouho. Jsou lidi, kteří na nic jiného nefotí. Zvláště HP5+ je mimořádně oblíbená a u těchto filmů si firma nemůže dovolit sebemenší odchylku vlastností, protože by se jí určitě okamžitě snesla na hlavu spousta reklamací. Ale každá várka emulze je naprosto jedinečná. A ta, která nesplňuje podmínky "nulové tolerance" se prostě nevyhodí... Ale uvědomte si, že my měříme i parametry, které vás vůbec nemusí zajímat, protože se týkají třeba pouze a výhradně technologie výroby, na vlastnosti konečného produktu nemají vůbec žádný vliv."
Otázka: "Takže si mohu myslet, že když fotím na PAN 400, tak fotím na HP5+?"
Odpověď:"Myslete si co chcete a kdybyste náhodou natrefil na někoho, kdo bude schopen prokázat rozdíl, dejte mi na něj kontakt."
Takto jsme se bavili asi čtvrt hodiny (prosím, nejde o stenografický záznam!). Pro mě je vše jasné. PAN 400 mám velice rád a obrázky z něj jsou jako víno. Netvrdím to o PAN 100 - ten mi připadá trochu "slepější". U obou filmů ale tvrdím, že se phybují vysoko nad průměrem a mají suverénně nejlepší poměr užitná hodnota-cena.