Přejít na obsah


Fotka

Ebay - co vsechno se da koupit ...


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
42 odpovědí na toto téma

#1 Vlcak

Vlcak

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 279 příspěvků(y)
Reputace: 96

Publikováno 6 srpen 2007 - 23:15:15

Nedavno jsem vydrazil Summicron M 35/2 treti verzi ( 4ta je nejlepsi, ale stoji hrisne penize ), takze za 10 000 se toto zdalo byt dobry kup, sice prodavajici psal ze je lehce poskrabany ( predni element, jinak celkove excelenti ) ale to jsem netusil co prijde :

kdybych vedel jak jsem dat fotky tak je sem dam :(

objektiv zapatlanej, predni clen poskrabanej fest, a hlavne necim nedefinovanym zalepenej :( proste des. A to jeste psaly ze NO return, nastesti jsem je ukecal - byli to Polaci, ale skoro se nedali...:( poslal jsem zpet a zitra by meli poslat prachy - vlastne uz dnes, tak jsem zvedav.

Je to moje prvni spatna zkusenost s Ebay, jinak jsem tam kupoval snad 30x a vsechno bez problemu, co vy ostatni?
  • 0

#2 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 477

Publikováno 7 srpen 2007 - 02:10:42

Já jen jedna špatná věc, ale nebyla z oblasti foto. Koupil jsem tam žaket na potápění a ventil od wrapové hadice, kterým se do něj přivádí vzduch byl z plastu, rozlomený a sekundovým lepidlem slepený. Ještě že jsem na to přišel, protože pro rozlomení toho ventilu stačila malá síla. Když jsem si uvědomil, co by se stalo pod vodou, nebylo mi moc dobře. Mno, tyhle věci z druhý ruky už nikdy .) Nechal jsem si tu součástku vytočit z nerezu, stálo to dvě kila, což je ještě levné poučení. Němec hrál mrtvýho, vykašlal jsem se na něj. Jinak tedy na Ebay nedám dopustit!
  • 0

#3 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 472 příspěvků(y)
Reputace: 306

Publikováno 7 srpen 2007 - 08:10:09

Nojo - co chcete za ty peníze :(

Už jsem toho na eBay (v Evropě, Asii i USA) koupil povícero, takže můžu přispět i jakousi statistikou: Asi tak u 10% nákupů má věc neohlášenou vadu. Přičemž může jít o relativní drobnost jako je o něco horší stav tubusu než by se zdálo z fotek, lehce natlučený filtrový závit (u klasických kovových Nikkorů se to dá poměrně lehce opravit), mastné lamely irisové clony (to je tak 1/2-1 hodina práce). U asi 3% jde o vyslovený podraz jako je plíseň v objektivu (to jde obvykle také opravit) nebo poškrábaná optika (což samozřejmě opravit nejde). Občas se také stane, že dojde něco jiného než člověk koupil (skoro 2% případů).

Otázka je, co s tím pak. Pokud jde o opravitelnou závadu, tak si to raději zbastlím sám, u neopravitelné zvažuji zda to prodat i s vadou za nákupní cenu (ztráta pak spočívá jen v ztraceném času) nebo zkusit reklamaci. Někdy prodejce hraje mrtvého brouka, někdy se hádá a někdy bez řečí vezme věc zpátky (to se mi stalo 1x). Problém je pak v tom, že nikdy není ochoten platit náklady na poštovné zpět a poplatky za převod peněz (v rámci EU jen menší část prodejců akceptuje PayPal). Navíc dost ztraceného času za korespondenci (reklamace se nikdy nevyřídi jedním e-mailem).

Nutno ale zmínit, že většinou kupuji starší MF vybavení na Nikon a vesměs v cenách do 200 EUR (taková částa asi nikomu nestojí za vyslovený podraz ve smyslu, že nedojde vůbec nic). Klasické Nikkory je poměrně obtížné poškodit (až na drobné výjimky jsou postavené velmi bytelně). S AF Nikkory už je to o něco horší.
Také netrvám na 100% důvěryhodnosti prodejce a zboží. Pokud bych si více vybíral, tak bych možná měl statistiku "potížistů" lepší - ale zase bych víc zaplatil.

Prokazatelný problém je s drahými a vzácnými kusy. Už jsem byl svědkem několika aukcí, které na dálku nebudily důvěru a také byly nakonec zrušeny samotnou organizací eBay. Vesměs šlo o takové věci jako Nikkor 28/1,4 AF - Nikkor 500/4 P - Nikkor 20-400/4 AF VR. Když uvážíme, že detekovat lze jen amatérsky provedený podvod, tak kolik jich je lépe provedených...
  • 0

#4 Luda76

Luda76

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 268 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 7 srpen 2007 - 08:11:15

Na existuje jediny reseni. Dat negativni feedback s varovanim!
Neni to prijemny ale u podobnejch vycuranejch to muze vyresit spoustu problemu dalsim kupujicim...
  • 0

#5 Fabius

Fabius

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 472 příspěvků(y)
Reputace: 306

Publikováno 7 srpen 2007 - 08:34:43

Ano, a dotyčný ti vrátí negativní feedback s nějakým vymyšleným odůvodněním - zejména u velkoprodejců, kterým to sníží hodnocení z 99,5% na 99,3% a tobě to "polepí" 100% profil velmi efektivní řešení :(

Negativní hodnocení jsem už také použil, ale je to opravdu krajní řešení a to až v okamžiku, kdy to už tobě samotnému nepomůže.
  • 0

#6 jirif

jirif

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 399 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 7 srpen 2007 - 11:24:19

No, řešení existuje. Dispute console. Jakmile něco řešíš přes ni a řešení dopadne ve tvůj prospěch, nemůže ti prodávající dát negativní feedback na oplátku...
Hlavně, když dispute problém nevyřeší, můžeš dát ten login strike, v podstatě blokaci. Ta už nejde obnovit a týpek si musí založit nový login. Navíc nový login (pokud je to provázáno s paypal strikem) nemůže být svázán se stávajícím bankovním účtem, byl by tam automatický ban. Ono si to docela dost podfukářů rozmyslí.

Prevencí je samozřejmě kontrolovat si historii prodejce (nejen feedback celkový, ale hlavně jeho historii při prodejích, ne nákupech). Pokud tam je nějaký negativní feedback, pak pátrat, proč a kdy byl. Ze zásady bych byl hodně opatrný u prodejce, který je zaregistrovaný dobu kratší než měsíc nebo má nula - pět feedbacků. Případně kombinace obojího...
  • 0

#7 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 401

Publikováno 25 srpen 2007 - 22:11:21

Přijde mi zbytečný otvírat nový vlákno, tak to vrznu sem.

Skusil jsem něco vypotit zatím o registraci na eBay, jenom nevím, jestli tam nejsou nějaký bludy. Mohli byste to trochu pročíst a napsat připomínky? Dík moc.

Nákup přes eBay

eBay vzniklo ve Spojených státech před více než deseti lety. Postupem času se rozšířilo do desítek zemí celého světa, ovšem nejkomplexnější sortiment najdeme stále na mateřských stránkách www.ebay.com. Veškeré pobočky ebay jsou úzce spojené s americkým serverem, je možné být registrován třeba v Británii a nakupovat ve Francii.

Registrace

Prohlížet aktuální dražby mohou všichni návštěvníci, nemohou do nich však vztupovat. Pro to je nezbytná registrace. Srozumitelným cizím jazykem je pro mě pouze angličtina, registroval jsem se tedy v americkém eBay asi před dvěma lety. Od té doby se pár věcí změnilo, pokusím se je ale popsat.

Otevřete-li www.ebay.com, vlevo nahoře najdete tlačítka "Sign in"[přihlásit se] a "register"[registrovat]. První slouží k přihlášení již registrovaného uživatele, pro vytvoření nového účtu volíme "register". Otevře se nám formulář, který je třeba úplně celý PRAVDIVĚ vyplnit. V první části vypisujeme osobní údaje, které budou mimochodem zděleny kupujícímu jako dodací adresa (je možné po registraci změnit): jméno, příjmění, adresa (ulice), město, poštovní směrovací číslo (ZIP/ Postal code) je třeba vyplnit až po vyhledání naší republiky z nabídky ("Country or region" -> "See all countries..." -> Czech Republic), dále telefonní číslo a váš funkční e-mail ( vyplňuje se 2x pro kontrolu správnosti).

Druhá sekce se již týká našeho účtu na eBay. Do kolonky "Create an eBay User ID"[vytvořit uživatelské jméno] napište přezdívku nebo třeba nějaké číslo (THX1138 je již někým obsazené :-). Tímto jménem se budete přihlašovat a bude se také objevovat v seznamech přihazujících. Vpravo je tlačítko pro kontrolu, zda-li je toto jméno volné. Do dalších dvou kolonek vypíšeme heslo. Doporučuje se vymyslet nějaké nové, speciálně pro tento účel. Není vhodné použít třeba datum narození... EBAY NIKDY NEVYŽADUJE OD UŽIVATELŮ JEJICH HESLO PROSTŘEDNICTVÍM EMAILU!!! Pokud takový mail obdržíte, v žádném případě na něj neodpovídejte - jedná se o podvrh. Heslo vypisujeme opět dvakrát. Další kolonka slouží jako poslední záchrana při strátě hesla - v takovém případě se eBay ptá na zde vybranou otázku a čeká korektní odpoveď. Buďte důslední - nikam jsem si to nenapsal a už samozřejmě nic nevím. V posledních třech kolonkách vyplníme měsíc, den a rok našeho narození (starší 18 let, jinak není registrace možná). Ještě jednou zkontrolujeme všechny údaje, zaškrtneme, že souhlasíme s provozními podmínkami (na ebay.com jedno okénko, na ebay.co.uk jsou tři) a klikneme na "Continue >"[pokračovat].

Tady se otvírají dvě cesty. Buďto obdržíte email s odkazem, který slouží k dokončení registrace, nebo se otevře další formulář, ve kterém jsou požadovány informace o naší platební kartě. Toto slouží POUZE pro identifikaci uživatele a ověření jeho totožnosti, nebude provedena žádná platba (kontaktní email nebyl dostatečně důvěryhodný; za takové jsou považované asi všechny české jako seznam či volny, ze zahraničních Yahoo nebo hotmail; důvěryhodná adresa by mohla být gmail.com; neověřeno). Vyplňujeme typ karty, její číslo, identifikační číslo karty (trojčíslí natištěné na rubové straně karty), platnost a v neposlední řadě píšeme majitele karty (ne každý máme svoji). Pochopil-li jsem to správně, měl by mít stejnou adresu, jaká je ta naše. Jsme-li s vypsanými údaji spokojení, klikneme opět na "Continue >". Nyní bychom měli obdržet potvrzovací email s odkazem.

Na odkaz klikneme, čímž se registrace dokončí (můžeme být též na otevřené stránce vyzváni k prvnímu přihlášení). Nyní doporučuji prozkoumat možnosti a funkce aplikací eBay, které jsou dostupné pro registrované uživatele, jako například tlačítko v hlavičce stránek eBay: "My eBay"[moje eBay]. Pravděpodobně se po kliknutí objeví volba "Guest"[návštěvník)], "Register now"[registrovat] a "Sign in"[přihlásit se], volíme poslední variantu. V následujícím kroku vyplníme uživatelské ID a heslo. Vztoupíme tak do aplikace sloužící k sledování až jednoho sta právě probíhajících aukcí (v seznamu zůstávají až několik měsíců po skončení, proto je nutné to občas promazat - jinak nemůžete uložit další aukce do sledovaných), prostřednictvím této stránky uskutečňujeme veškeré operace týkající se dražeb (kromě vyhledávání nových položek, ovšem i to je možné prostřednictvím okénka vpravo nahoře) jako přihazování, kontaktování prodejce, uzavírání obchodů nebo urgování nepořádných prodejců.

OBRÁZEK:

1 "jenda1250" Vaše ID, pod který jste právě přihlášeni; "(Sign out.)" slouží k odhlášení, doporučuji při každém ukončování práce nejdříve se odhlásit a až poté zavřít tab/okno.
2 "jenda1250" stejné jako výše ovšem s tím rozdílem, že zde je možné na ID kliknout - zobrazí se informace o uživateli, obrázek, uzavřené obchody, komentáře nakupujících/prodávajících; "(18)" označuje počet zdárně ukončených obchodů, hvězdička je přidělována po dosažení určitého počtu kladných ohlasů (žlutá po deseti obchodech, jak můžete vidět na obrázku).
3 "My summary" Zobrazuje se jako úvodní stránka pokud nevztupujete přes odkaz na konkrétní sekci prostřednictvím Bookmarks/záložek.
4 "All Buying"[všechny kupované, přesněji sledované] zobrazí: upomínky (nezaplacené, neuzavřené obchody, počet brzy končících dražeb, nové zprávy), maximálně 25 nejaktuálnějších sledovaných inzerátů, probíhající dražby v kterých jste přihodili, dražby, které jste vyhráli a nakonec jsou zobrazeny ty, které jste prohráli.
5, 6, 7, 8, 9 těmito tlačítky zobrazíte pouze jednotlivé sekce zmíněné výše.
11 "Buying Reminders"[připomínky, poznámky od eBay] jak jsem již psal v bodě 4, zobrazuje "poznámky" za posledních 31 dní, na obrázku je tu pouze jedna a to na brzy (do jednoho dne) končící dražbu, čas do ukončení dražby je zobrazen v následující tabulce červeně.
12 "Items I'm Watching"[sledované aukce] v závorce jsou uvedeny: počty inzerátů na stránce z celkového počtu, množství inzerátů, které byly znovu vloženy (Relisted, například nikdo nekoupil nebo se změnil stav nabízeného zboží) a tlačítko "view all" umožňující přejít do podsekce "Watching" [sledované]. Na dalším řádku "Show:[zobraz] All[vše] Active[aktivní] Ended[ukončené]" můžeme těmito tlačitky vytvořit rychlý výběr ze sledovaných aukcí. V následující tabulce se již zobrazují jednotlivé položky. Pod názvem předmětu prodeje je aktuální cena v měně prodávajícího, pod ní pak v té vaší (na obrázku první položka byla prodávajícím zadána v dolarech, aukce je však sledována z britského ebay čili cena je přepočítána dle aktuálního kurzu na libry), další kolonka ("Postage cost" [poštovné]) udává cenu poštovného na adresu, kterou jste vyplnili při registraci (u druhé aukce je tato kolonka prázdná, prodejce tuto částku nezadal - je zobrazená buďto přímo v inzerátu, bude vyčíslená až po zkončení dražby nebo k nám neposílá; "See description"[skontrolujte inzerát]). V dalším sloupci ("Bids") je vypsán počet nabídek, následuje ID prodejce a počet kladně vyřízených obchodů (prodeje + nákupy), následuje sloupec sdělující čas zbývající do konce dražby a konečně poslední sloupec obsahuje tlačítko pro přihození. U již ukončených dražeb se na tomto místě zobrazuje "View similar items[najít totožné položky], View Relisted Item[zobrazit aktuální aukci pro tuto položku], View Seller's Other Items[zobrazit další položky tohoto prodejce], Add to Favourite Sellers[přidat k oblíbeným prodejcům], Visit Seller's Shop/Store[zobrazit obchod prodejce]".
  • 0

#8 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 401

Publikováno 4 září 2007 - 14:39:16

Žádný připomínky? Nechci vkládat do článků nějaký bludy. (stejně budu muset část přepracovat - přibyl Bid asistant...).
  • 0

#9 Karel2Kouril

Karel2Kouril

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 842 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 4 září 2007 - 15:16:03

Chybu ti tam asi nenajdu, neb se neorientuju. Spíš mi, jakožto zatím neebayistovi, chybí pokračování ohledně placení :)
  • 0

#10 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 401

Publikováno 4 září 2007 - 16:10:37

Nojo všechno bude, vydrž :)
  • 0

#11 zajda

zajda

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 888 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 4 září 2007 - 20:28:21

jendo, alespoň za všechny, kteří už měli tu chuť, ale ne dostatek odvahy s tím na ebay začít - přeci jen jde o prachy - díky.
těším se na pokračování.
  • 0

#12 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 401

Publikováno 30 květen 2008 - 18:28:15

Posílal jsem právě hodnocení prodejci (za takovou bestii 4x5") a vykouklo na mě okno něco ve smyslu že prodejci už NEMOHOU DÁVAT KUPUJÍCÍM NEGATIVNÍ NEBO NEUTRÁLNÍ FEEDBACKY!

Od kdy zavedli tuhle vcelku příjemnou novinku?

PS: nemůžu si pomoct, musíl se podělit. To starý Toyo (našel jsem to napsaný jenom na matnici, takže kdo ví) je pěkná kráva. Váží něco kolem 3,5kg se záklaďákem. Aspoň že k tomu mám základní a hlavně širokoúhlý měch; bohužel mi chybí objektivová deska, kus kartonu to zatím vyřešil, ale na vážnější práci to moc není.
  • 0

#13 papo

papo

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 332 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 30 květen 2008 - 20:18:03

jenda1250: Těch změn je tam více a platí od 22.května. Tato změna je právě proto, aby se vyloučily pomsty prodejců negativně hodnotícím kupujícím.
Dále se např. zkracuje doba, během které je nutno dát hodnocení, na 60 dní (dříve 90 dní), atd.
  • 0

#14 jkcz

jkcz

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 728 příspěvků(y)
  • LocationValašské království
Reputace: 177

Publikováno 12 říjen 2009 - 13:35:55

Pratele, mesic cekam na zasilku ze Statu (poslano 14.09.2009). Bohuzel to prodejce poslal pres First Class Mail Intern. tudiz nemam tracking number, jen "netrackovatelne" customs number. Musi to zrejme lezet nekde na vymenovaci poste v Praze. U nas mi to nebyli schopni dohledat, ani podle adresy. Rekli mi, ze jedina moznost je osobni navsteva vymenovaci posty. Nenasla by se nejaka dobra duse, ktera by se mi tam stavila. Dodam veskere udaje co k tomu mam.
Za sluzby platim v tekutinach.
  • 0

#15 nlc

nlc

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 728 příspěvků(y)
Reputace: 38

Publikováno 12 říjen 2009 - 14:23:27

Zkus se ještě dotázat na celní poště provoz.ozmp@cpost.cz, tel: 257 019 111, tam vědí hodně ;-)
  • 0

#16 Bohousek

Bohousek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 329 příspěvků(y)
Reputace: 14

Publikováno 12 říjen 2009 - 14:55:00

Kdyby se ti nedarilo dovolat, zkus 257019301
;-)

Bohousek
  • 0

#17 jkcz

jkcz

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 728 příspěvků(y)
  • LocationValašské království
Reputace: 177

Publikováno 12 říjen 2009 - 21:30:58

diky moc. tak ten mejl zabral. ozvala se pani. bohuzel zasilka k nam nikdy nedorazila. tak a ted babo rad. kazdopadne to jdu napsat prodejci. na zahajeni sporu na paypalu mam nejakych 10 dnu.
  • 0

#18 Bohousek

Bohousek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 329 příspěvků(y)
Reputace: 14

Publikováno 13 říjen 2009 - 07:56:20

Neprijemne, neprijemne...
Ja jsem mel schodou okolnosti drobny problem ted (odeslana 24.9.) ze zasilkou z US, kdy odesilatel psal, ze se nejak menil formular na posilani zasilky mimo US, takze ho spatne vyplnil a zasilka se mu po tydnu vratila domu... Uz ji ale mam...
Zazil jsem, ze zasilka lezela 14 dnu na US celni poste (ci jejim ekvivalentu, borec to nakonec urgoval telefonicky), pripadne ze 28 dnu trvalo, nez urazila vzdalenost letiste Ruzine - celni posta na Plzenske (cca 10km vzdusnou carou).
Drzim palce, se spory na PayPal mam ale dobre zkusenosti, snad te to uklidni...

Bohousek
  • 0

#19 jkcz

jkcz

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 728 příspěvků(y)
  • LocationValašské království
Reputace: 177

Publikováno 13 říjen 2009 - 08:07:38

Diky. Ono to nejak dopadne, svet se nezbori. Ja byl hlavne mile prekvapen, ze zareagovali z te celni/vymenovaci posty. A to hodne rychle. Amik uz psal, ze to zkusi pohledat. Jen doufam, ze nedojde k ostude, kterou jsem zazil u znameho, kdyz po urgenci zasilky nakonec odesilatel poslal snimek baliku, ktery se mu vratil zpet jako nedoruceny. Navic s nejakymi prihlouplymi poznamkami od dorucovatele u nas. Proste se ani neobtezovali nechat ve schrance listek o ulozene zasilce.
  • 0

#20 Bohousek

Bohousek

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 329 příspěvků(y)
Reputace: 14

Publikováno 13 říjen 2009 - 08:11:55

Ano, to jsem taky zazil... Od te doby me na nasi sidlistni poste znaji jmenem :wink: Resil jsem to nekrat tak, ze jsem borcovi poslal znovu postovne a nasledne je strhli prislusne dorucovatelce z platu...
Tenkrat ale o tom baliku meli na poste zaznam, ze 'tam byl'...

Bohousek
  • 0

#21 berraneck

berraneck

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 176 příspěvků(y)
  • LocationPraha/Vsetín
Reputace: 229

Publikováno 13 říjen 2009 - 08:21:06

Mno já teď řeším taky problém nedodání balíku.. furt nešel, tak píšu němcovi, kdeže se nachází. Po výměně několika mailů mi napsal, jestli to poslal na správnou adresu a poslal fotku vráceného balíku - opomněl napsat ulici a čp! No esli sou všici němci takto blbí...
  • 0

#22 nlc

nlc

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 728 příspěvků(y)
Reputace: 38

Publikováno 13 říjen 2009 - 09:03:38

Mě nebyl dpručen balík službou DPD protože odesílatel nenapsal na balík telefoní číslo :wink:
  • 0

#23 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 401

Publikováno 14 říjen 2009 - 23:31:50

kuš :cry:

http://cgi.ebay.de/P...=item19b71526b7
  • 0

#24 otik

otik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 300 příspěvků(y)
Reputace: 129

Publikováno 15 říjen 2009 - 06:06:39

...jedině že by to prodávali i s barákem :cry:
  • 0

#25 dubraro

dubraro

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 466 příspěvků(y)
  • LocationHavířov
Reputace: 303

Publikováno 15 říjen 2009 - 07:17:04

Mno já teď řeším taky problém nedodání balíku.. furt nešel, tak píšu němcovi, kdeže se nachází. Po výměně několika mailů mi napsal, jestli to poslal na správnou adresu a poslal fotku vráceného balíku - opomněl napsat ulici a čp! No esli sou všici němci takto blbí...

Všichni určitě ne :cry: Ale najdou se.
V době, kdy jsme ještě nebyli v EU a Němci často nechtěli umět poslat balík do ČR, jsem si nechával posílat zásilky ke známému, který v Německu pracoval. Jedna zásilka byla 3x (!!!) vrácena, že "adresát neexistuje". Bylo to na adresu firmy, cca 60 zaměstnanců, s vlastním sídlem, se stálou službou na recepci, firma tam sídlila již přes 10 let...
Statisticky nejhorší zkušenosti mám s prodejci z Velké Británie. Krajní neochota, zboží v mnohem hoším stavu než je inzerováno, excessive shipping (přemrštěné náklady na dopravu).
Statisticky nejlepší jsou prodejci z Asie.
Pamatuji řadu příjemných i nepříjemných překvapení při rozbalení zásilky. Pozitivní zkušenosti jednoznačně převažují.
Za mých asi 250 transakcí na e-bay a asi 60 na Allegru mám následující neúspěšné transakce:
1x foťák byl zaplacen a vůbec nebyl poslán (Německo)
1x foťák inzerován jako bezvadný, dodán s plesnivým objektivem (Německo), dispute neúspěšné, dostal negativ
3x prodejce po skončení aukce nereagoval, transakce nebyla realizována (2x Německo, 1x Polsko)
1x foťák inzerován jako nový a bezvadný, dodán pokažený (Velká Británie)
1x prodejce nechal aukci proběhnout ale zboží mezitím prodal jinde (Polsko), dostal negativ
1x excessive shipping (Velká Británie), dispute neúspěšné, oznámeno na e-bay, bez reakce
  • 0

#26 Corvus

Corvus

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 438 příspěvků(y)
Reputace: 8

Publikováno 17 červen 2010 - 08:05:54

ja mam teraz taky problem s ebay. bidoval som na objektiv za 89$ od nemca. postovne mal ale dane na pevno 40$. ked som ho kontaktoval, tak povedal ze postovne bude na slovensko 17e. trochu drahe ale ok teda.

po skonceni aukcie to ale stale odomna chcelo tych 40$. tak som mu vypisoval nech mi posle fakturu s postovnym na akom sme sa dohodli. No on mi po dvoch dnoch na to pise ze cena bude 80e a ze ci chcem platit bankovym prevodom alebo paypalom.

tak som mu este raz napisal nech mi posle fakturu cez ebay so spravnou cenou. Faktura dnes rano dosla a je na 110$ (89$ + 21$) co je cca 92e. Do poznamky mi ale napisal ze mu mam poslat 80e na jeho paypalovu adresu.

zacinam mat dojem ze sa ma snazi nejak odrbat, ale chlap ma 100% feedback tak neviem co mam teraz robit...
  • 0

#27 sbriza

sbriza

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 817 příspěvků(y)
Reputace: 15

Publikováno 17 červen 2010 - 09:27:00

ja mam teraz taky problem s ebay. bidoval som na objektiv za 89$ od nemca. postovne mal ale dane na pevno 40$. ked som ho kontaktoval, tak povedal ze postovne bude na slovensko 17e. trochu drahe ale ok teda.

po skonceni aukcie to ale stale odomna chcelo tych 40$. tak som mu vypisoval nech mi posle fakturu s postovnym na akom sme sa dohodli. No on mi po dvoch dnoch na to pise ze cena bude 80e a ze ci chcem platit bankovym prevodom alebo paypalom.

tak som mu este raz napisal nech mi posle fakturu cez ebay so spravnou cenou. Faktura dnes rano dosla a je na 110$ (89$ + 21$) co je cca 92e. Do poznamky mi ale napisal ze mu mam poslat 80e na jeho paypalovu adresu.

zacinam mat dojem ze sa ma snazi nejak odrbat, ale chlap ma 100% feedback tak neviem co mam teraz robit...


jestli jste se dohodli na poštovném 17 euro, tak na něm pochopitelně trvej a chtěj příslušnou fakturu. Bez ní bych rozhodně nic neplatil. Podle mě se Tě snaží ojebat.
  • 0

#28 Corvus

Corvus

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 438 příspěvků(y)
Reputace: 8

Publikováno 17 červen 2010 - 09:32:57

zda sa mi ze chce obist ebay.

chce odomna neoficialne 80e a keby som platil priamo cez ebay tak zaplatim 92e.

Smrdi mi to a neviem co s tym. Mimo ebay mu ale urcite platit nebudem.
  • 0

#29 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 401

Publikováno 17 červen 2010 - 09:37:28

ale když to tak počítám, tak 89$ = 75€, + 17€ za poštu = 92€.

80€ je podle mě málo, to by na poštovné vycházelo něco okolo 5€, což nestačí ani na obyčejnou zásilku (stávala 6.90€)
  • 0

#30 Corvus

Corvus

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 438 příspěvků(y)
Reputace: 8

Publikováno 17 červen 2010 - 09:41:35

ved to... preco mi vypisuje ze mu mam napriamo poslat 80E ked mi dava fakturu na 92E?

Jedine co mi vychadza ze ma chce ojebat, ze budem chamtivy a zaplatim mu pomimo 80E v nadeji ze usetrim, on mi nic neposle a ja sa mozem ist stazovat na lamparen, pretoze v ebay konte nebude zaznacene ze som za ten objektiv zaplatil.
  • 0

#31 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 17 červen 2010 - 10:36:46

Jedine co mi vychadza ze ma chce ojebat, ze budem chamtivy a zaplatim mu pomimo 80E v nadeji ze usetrim, on mi nic neposle a ja sa mozem ist stazovat na lamparen, pretoze v ebay konte nebude zaznacene ze som za ten objektiv zaplatil.


Pokud veškerá korespondence probíhala v eBay zprávách a provedeš platbu na jím nadiktovaný PayPal adresu s uvedením čísla aukce, jsi u PayPal pojištěn a máš šanci s případnou reklamací uspět. V auci má uvedenu cenu pro UPS - nejdražší možnost přepravy, pokud pošle DHL Päkchen International, není to pojištěné za 6,9E, pojištěný DHL balíkem je za 16,9E.
Podle mého velmi orientačního propočtu 80E=cca98USD, tudíž to kryje jak cenu dle aukce, tak balíček DHL, i s rezervou.
  • 0

#32 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 401

Publikováno 17 červen 2010 - 10:53:41

...
Podle mého velmi orientačního propočtu 80E=cca98USD, tudíž to kryje jak cenu dle aukce, tak balíček DHL, i s rezervou.


vlastně jo, máš pravdu, 80€ stačí na ten neregistrovaný balíček za 6.9€, ale nemám s tím úplně nejlepší zkušenosti (jednou mi balíček přišel poněkud zmuchlaný, obsah naštěstí 0K) a raději dávám přednost dopravě za těch 17€ (pokud za to ten objektiv/zboží stojí).
  • 0

#33 Corvus

Corvus

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 438 příspěvků(y)
Reputace: 8

Publikováno 17 červen 2010 - 11:19:12

stale tomu nerozumiem.

zopakujem to prehladnost:

objektiv som kupil za 89$ co je cca 75E.
za postu chcel 21$ (cca 17E)
a to mi teraz vystavil aj na fakturu = 110$ (cca 92E).
(v povodnej fakture bolo 40$ za postu co bola len orientacna maximalna v aukcii)

Neoficialne mi k tomu napisal ze chce aby som mu poslal len 80E, kde by postovne vychadzalo len na 5E co je stale menej nez to najmensie mozne postovne a to sa mi zda divne.
  • 0

#34 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 17 červen 2010 - 11:45:34

stale tomu nerozumiem.
zopakujem to prehladnost:
objektiv som kupil za 89$ co je cca 75E.
za postu chcel 21$ (cca 17E)
a to mi teraz vystavil aj na fakturu = 110$ (cca 92E).
(v povodnej fakture bolo 40$ za postu co bola len orientacna maximalna v aukcii)
Neoficialne mi k tomu napisal ze chce aby som mu poslal len 80E, kde by postovne vychadzalo len na 5E co je stale menej nez to najmensie mozne postovne a to sa mi zda divne.


nějaký rozdíl v přepočtu kursů asi bude... jestli jste se dohodli, tak dohodu dodrž taky :-)
mně se mnohokrát stalo, že jsem se s prodejcem dohodl na něčem, než bylo v ofic. faktuře vystavené automatem eBay, a dohoda proběhla i ve skutečnosti hladce, taky se mi stalo, že prodejce udělal podraz bez ohledu na pravidla eBay a o peníze jsem přišel. Tohle je adrenalin internetových aukcí, prostě...
hodně zdaru a ať ti sklíčko přijde v pořádku a dělá ti radost.
  • 0

#35 Corvus

Corvus

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 438 příspěvků(y)
Reputace: 8

Publikováno 18 červen 2010 - 10:46:28

takze po dalsej komunikacii vysvitlo, ze zle prepocital dolare na eura. :roll:
tak sa mi ospravedlnil a podakoval ze som mu usetril peniaze a zaplatil som mu priamo cez ebay checkout.
  • 0

#36 beluna

beluna

    Nováček

  • Předplatitel
  • 197 příspěvků(y)
  • LocationPraha, Pardubice
Reputace: 59

Publikováno 16 leden 2019 - 11:37:38

Kdyby někdo sháněl pořádný zvětšovák, tady je.

https://www.ebay.com...m0PN:rk:25:pf:0
 


  • 0

#37 Lubajs

Lubajs

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 319 příspěvků(y)
  • LocationPdy
Reputace: 65

Publikováno 16 leden 2019 - 12:56:27

Kdyby někdo sháněl pořádný zvětšovák, tady je.

https://www.ebay.com...m0PN:rk:25:pf:0
 

 

... to by mě zajímalo, kolik bude stát doprava... :mad:

 

Ale do koupelny se mi to nevejde, to jsem si naprosto jist. :-P


  • 0

#38 lomihnat

lomihnat

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 106 příspěvků(y)
  • LocationBrno
Reputace: 52

Publikováno 16 leden 2019 - 14:45:22

 

Kdyby někdo sháněl pořádný zvětšovák, tady je.

https://www.ebay.com...m0PN:rk:25:pf:0
 

 

... to by mě zajímalo, kolik bude stát doprava... :mad:

 

Ale do koupelny se mi to nevejde, to jsem si naprosto jist. :-P

 

 

Což o to, vedľa práčky by som ešte kúsok miesta našiel, len neviem, či mi podlaha udrží tých 950 kilo :D


  • 0

#39 samusko

samusko

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 501 příspěvků(y)
Reputace: 149

Publikováno 17 leden 2019 - 09:37:23

Kdyby někdo sháněl pořádný zvětšovák, tady je.

https://www.ebay.com...m0PN:rk:25:pf:0
 

 

Crowdfunding ?


  • 0

#40 LuzJi

LuzJi

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 082 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 712

Publikováno 17 leden 2019 - 10:03:15

 

 

Kdyby někdo sháněl pořádný zvětšovák, tady je.

https://www.ebay.com...m0PN:rk:25:pf:0
 

 

... to by mě zajímalo, kolik bude stát doprava... :mad:

 

Ale do koupelny se mi to nevejde, to jsem si naprosto jist. :-P

 

 

Což o to, vedľa práčky by som ešte kúsok miesta našiel, len neviem, či mi podlaha udrží tých 950 kilo :D

 

Doporučil bych v koupelně zvětšovák postavit bez bedny. Zabere pak míň místa, váha jen 520 kg a bude se s tím líp pracovat. Leda že by ta bedna uprostřed obýváku posloužila jako separátní temná komora.  ;-)


  • 0

#41 duuri

duuri

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 818 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 269

Publikováno 17 leden 2019 - 10:29:30

 

Kdyby někdo sháněl pořádný zvětšovák, tady je.

https://www.ebay.com...m0PN:rk:25:pf:0
 

 

Crowdfunding ?

 

naco jeden 8x10 je v BA dostupny:)


  • 0

#42 keko

keko

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 066 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Juzna 1, 900 42 Alzbetin Dvor
Reputace: 1 035

Publikováno 17 leden 2019 - 16:35:32

Ten zvacsovak vyzeara impozantne. Ale kdeze sa hrabe na horizontalne Dursty.
Mna by zaujimalo, ako asi soudruzi z CCCP reagovali na hodenu rukavicu  ...
Až bude tobě, pionýre, čtenáři, třicet, pětatřicet let, vzbudíš se do světa, který už v mnohém nebude podoben dnešku. Budovatelé komunismu v Sovětském svazu i u nás budou mít k dispozici moderní automatizované závody, zvládnou zemědělské práce průmyslovým způsobem, budou pracovat šest hodin denně. V té době proniknou hluboko do tajů vesmíru.

To všechno se promítne do každodenního života: 250 milionů tun oceli ročně, hojnost všech prostředků, městská doprava zdarma, bezplatné stravování ve školních a závodních jídelnách, bydlení v prostorných bytech bez nájemného, levné nebo bezplatné turistické základny To není začátek fantastické povídky našeho časopisu, to je reálný dvacetiletý program Komunistické strany Svazu sovětských socialistických republik, o kterém píše, mluví a přemýšlí celý svět. Bledne sláva kapitalistické techniky a výroby. Vždyť za deset let předstihne SSSR Spojené státy americké dvaapůlkrát a v roce 1980 bude jeho náskok sedminásobný.


  • 0

#43 Nimrod

Nimrod

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 396 příspěvků(y)
  • LocationPísek
Reputace: 294

Publikováno 17 leden 2019 - 17:59:24

už je tam nějakou chvíli. a tenhle topogon, krom toho, že je neuvěřitelně ostrý, vyniká ještě jednou měřitelnou veličinou (ne, nemyslím teď velikost či hmotnost). zkreslení (distortion) je 0,001%


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních