Musím se taky pochlubit že se věnuju osvětě v naší věci. Měli jsme pár dní na návštěvě početnou rodinku (přijeli jenom se čtyřma dětma - batolete po 14 let, starší mají už svůj program). Nejstarší Míla a asi desetiletá Lenka měli upřímný zájem o vyvolávání a zvětšování, stejně jsem plánoval trochu je nafotit, tak jsem odpoledne a navečer nacvakal jeden Pan400,s komentářem před nima vyvolal a večer jsme nazvětšovali jednu fotečku (nejnovější přírůstek do rodiny, Jitušku). Snažil jsem se neodradit a asi se mi povedlo vytvořit když ne zájem, tak alespoň kladný vztah k čb fotografii. Přes noc pak už sám jsem jim udělal čtyři fotky 14x21 (musel jsem z řezat 24x30) a musím se pochválit, jsem s výstupem v podstatě spokojen.
Nedá mi to abych v samochvále nepokračoval

. Zvětšování jsem předváděl na Axomatu 3 s barevnou hlavou, což jsem v životě nepoužil, od doby, co jsem ho dostal (s hromadou užitěčnějších věcí) ležel složený v kufru. Překvapivě žárovka svítila, filtry filtrovaly, bylo vyhráno. Udělal jsem ještě z kusu kartonu redukci na 39mm závit abych nemusel zvětšovat Belarem a první nástřelná proužkovka se mi docela podařila - sice šedivá až běda, ale radost byla veliká na všech stranách.
Později jsem ale zjistil docela zajímavou věc, totiž Meochorom hlava je nějaká dost měkká proti tomu, na co jsem zvyklý u Magnifaxu 4 nebo MG filtrů - pokud jsem vytočil purpurový filtr na 150 (maximum), tak jsem se dostal na gradaci 3, možná 3 a kousek, víc ani ťuk, Potřeboval jsem ale zlášť jeden záběr výraznějc přitvrdit (interiérová momentka - osvětlení lustrem se 100W žárovkou + podexpozice), tak mě napadlo prubnout Ilford filtry co jsem měl od OP6 a Pavel_P je měl nastříhané do kdovíčeho (OP5?) a hle, sedly jak prdel na hrnec!! Hned to bylo o něčem jiným, jako ve stabilní komoře
Když nic jinýho, mám zo posledních dnů veskrze pozitivní pocity (a kruhy pod vočima z nedostatku spánku

).
A samozřejmě jsem udělal malou předváděčku fototechniky (ME-super, kterým jsem fotil a 9x12). Tak trochu jsem si zase uvědomil, co jsem schopen dostat z kinofilmu a že na spoustu věcí není svitek ani potřeba - pokud se kino dobře zpracuje což si myslím že v rámci možností i celkem zvládám

.