Přejít na obsah


Fotka

Mamiya RB67 Pro SD - drátěná spoušť


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
2 odpovědí na toto téma

#1 Kjuba

Kjuba

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 170 příspěvků(y)
Reputace: 16

Publikováno 30 prosinec 2007 - 15:27:15

Zdravím všechny,

mám takovej asi trochu hloupej dotaz. Potřeboval bych na tohle tělo se sklem Mamiya KL 90/3.5 drátěnou spoušť. Stejně fotím všechno ze stativu a je to jednak pohodlný a jednak se s tím dá využít přdsklopení zrcadla.

Problém je v tom, že nevím jakou spoušť použít a kde ji koupit. Navíc mě mate, že existují 2 verze (aspoň si to myslím). Jedna jen s jedním "jackem", ta se dá asi použít jen do těla nebo jen do objektivu. A pak nejaká záhadná dvojspoušť. Ta má ale jen jedno "mačkátko" a tam nevím, jak to funguje. Jeden konec do těla, druhej do skla. A pak už jen spekuluju, že na první namáčknutí to sklopí zrcadlo a druhý uvolní závěrku. Je to tak?

Něco mají u Škody, ale stojí to tuším 600 a nevím, jestli je třeba originál. Jestli se to nedá zblastlit nějak jinak, podomácku, nebo koupit něco neoriginálního, ale stejně fungujícího.

No a pak ještě 2 dotazy na majitele stejného skla KL 90/3.5:

1. Na skle jsou celkem 3 otočné kruhy. Clona a časy závěrky jsou jasný. Ale pak je tam 3 kruh nejdál od těla, na kterým je stupnice vzdáleností (ve stopách a metrech). Evidentně to slouží k přibližnému určení DOF v závislosti na zaostřené vzdálenosti a použitém clonovém čísle. Pokud by to sloužilo jen jako nemotechnická pomůcka, tak to beru, ale ono když s tím otáčím, tak se mi lehce zasouvá a vysouvá přední čočka asi tak v rozsahu 1 mm. Tedy sklo jakoby mění délku. V hledáčku to ale nic nedělá. Je to normální? Nikde jsem o tom nic nenašel.

2. První otázka souvisí s tou druhou. Když sundám objektiv z těla a začnu s ním otáčet podél optické osy, tak něm něco hrká. Něco jako uvolněnej šroubek, nebo nějaká kovová součástka. Něco mi říká, že tohle není v pořádku :). Nemohlo by to nějak třeba souviset s tím 3tím otočným kruhem? Nevíte někdo, kde by se ten objektiv mohli podívat? A kolik by tak stálo to otevřít, zkontrolovat, co to tam rachtá a zase složit? Ono jako na focení to vliv nemá. Má cenu to nechat rozebírat? Co vy na to?

Díky všem za rady

Kjuba
  • 0

#2 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 477

Publikováno 30 prosinec 2007 - 16:30:53

Ahoj, Kjubo
Takže, žádný šestistovky vyhazovat netřeba. Je to zařízeno na klasickou drátěnou spoušť. Nejlevněji ji koupíš za 30kč u Pazdery, ale doporučoval bych ti spíš takovou tu stříbrnou Hamu u Škoďáka, co stojí kolem tří stovek. Dvojtá spoušť je prostě jen spoušť, která ti nejdřív spustí zrcadlo a pak spustí závěrku. Je to spíš na ateliérovky, kdy spěcháš, ale normálně stačí spustit zrcadlo ručně a závěrku drátěnkou.

Tu devadesátku neznám, trochu zagoogli.

A co se týče opraváře, zkus tohodle, více než doporučuji: http://www.volny.cz/servisfoto/
  • 0

#3 jira

jira

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 72 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 30 prosinec 2007 - 17:52:06

Zdravím všechny,
No a pak ještě 2 dotazy na majitele stejného skla KL 90/3.5:

1. Na skle jsou celkem 3 otočné kruhy. Clona a časy závěrky jsou jasný. Ale pak je tam 3 kruh nejdál od těla, na kterým je stupnice vzdáleností (ve stopách a metrech). Evidentně to slouží k přibližnému určení DOF v závislosti na zaostřené vzdálenosti a použitém clonovém čísle. Pokud by to sloužilo jen jako nemotechnická pomůcka, tak to beru, ale ono když s tím otáčím, tak se mi lehce zasouvá a vysouvá přední čočka asi tak v rozsahu 1 mm. Tedy sklo jakoby mění délku.


Je to pouze pomucka. Sklo delku nemeni, to se jen pohybuje vnejsi plast objektivu.

Pro presne urceni hloubky ostrosti je ale nejlepsi ji spocitat z delky vytahu objektivu.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních