stopky se zvukovým signálem
Publikováno 30 prosinec 2007 - 22:17:44
Nemáte někdo typ na jednoduché a levné měřidlo se zvukovým signálem, které by spľňovalo výše uvedené podmínky?
Publikováno 30 prosinec 2007 - 22:50:59
http://www.fotoskoda...y-do-fotokomory
ale zkušenosti s tím nemám, používám něco jiného, co jsem koupil před časem na eBay.
Publikováno 30 prosinec 2007 - 23:00:00
je to jen na jeden čas, ale zatím volám při světle v tanku, tak to neva
možná až budu volat potmě v misce, tak si koupím ještě jednu pro ustalování
umí to odpočet se zvukovým signálem a taky stopky od nula do hodiny a půl
Publikováno 31 prosinec 2007 - 07:12:39
Publikováno 31 prosinec 2007 - 11:30:52
Toho Patersona mám, ale nijak mě neuchvátil... Možná proto, že to prostě neumím správně používat. Pokud jej chcete, přenechám za přívětivý obolus.
Publikováno 31 prosinec 2007 - 16:21:12
Publikováno 31 prosinec 2007 - 17:17:00
Luda76: jj děkuji znám, četla jsem

zaujal mě tam kodlům příspěvek v diskusi:
Jenom nevím, jesti by se mi to takto pěkně povedlo nastavit ...Pouzivam to malinko jinak nez popisuje Luda, na T1 mam cas vyvolani, na T2 mam nastaveny preklapeni a na T3 dobu pro ustaleni. Casy zapinaj samozrejme jednotlive.
Pentaxista: dejte mi tak týden na rozmyšlenou

Publikováno 31 prosinec 2007 - 17:47:11

Publikováno 31 prosinec 2007 - 19:45:58
Publikováno 1 leden 2008 - 16:28:46
Nemáte někdo typ na jednoduché a levné měřidlo se zvukovým signálem, které by spľňovalo výše uvedené podmínky?
Já jsem si takovou věc postavil, spíš z principu než že by se to nedalo koupit. Koho by zajímalo zapojení a program, rád poskytnu.
Na rozdíl od Patersona mám jen jeden displej, tedy může současně běžet jen jeden čas. Přístroj si pamatuje (permanentně, EEPROM) až deset procesů s až deseti kroky, přičemž pro každý krok se dá nastavit čas a volitelně perioda, po které to pískne při běžícím čase (používám na zamíchání resp. překlopení vývojky). Displej je červený LED, když se nestrká přímo k filmu, nevadí (běžně tím časuju při RA-4, u filmů, které se vyvolávají ve vývojnici, je to samozřejmě jedno). Výrobní náklady tak odhadem do 250 Kč (procesor ATMega8, 4 segmentovky, 3 tlačítka, krystal a pár dalších drobností). Navíc to umí měřit závěrkové časy teoreticky od cca. 50 mikrosekund po desítky vteřin - využit zbylý volný vstup procesoru.
Publikováno 1 leden 2008 - 16:53:32

Anonymous
Publikováno 1 leden 2008 - 17:01:13
Já jsem si takovou věc postavil, spíš z principu než že by se to nedalo koupit. Koho by zajímalo zapojení a program, rád poskytnu.
Na rozdíl od Patersona mám jen jeden displej, tedy může současně běžet jen jeden čas. Přístroj si pamatuje (permanentně, EEPROM) až deset procesů s až deseti kroky, přičemž pro každý krok se dá nastavit čas a volitelně perioda, po které to pískne při běžícím čase (používám na zamíchání resp. překlopení vývojky). Displej je červený LED, když se nestrká přímo k filmu, nevadí (běžně tím časuju při RA-4, u filmů, které se vyvolávají ve vývojnici, je to samozřejmě jedno). Výrobní náklady tak odhadem do 250 Kč (procesor ATMega8, 4 segmentovky, 3 tlačítka, krystal a pár dalších drobností). Navíc to umí měřit závěrkové časy teoreticky od cca. 50 mikrosekund po desítky vteřin - využit zbylý volný vstup procesoru.
Jj to by mne zajimalo

Publikováno 1 leden 2008 - 17:26:32
Kam to mám pověsit? Upozorňuju že lenost mi nedovolila udělat plošný spoj (můj prototyp je drátovaný na univerzální desce), ale byl by jednoduchý. Stejně je většina inteligence v programu, je libo zdroják nebo stačí binár (=k naprogramování procesoru)?Jj to by mne zajimalo

Publikováno 1 leden 2008 - 17:52:59
Publikováno 1 leden 2008 - 18:36:59

Publikováno 1 leden 2008 - 18:43:02
Zaujalo mě měření závěrkových časů. Mohl byste to trochu rozepsat. Zajímá mě čidlo, způsob osvětlení a tak. Programování CPU je mi jasné.
Publikováno 2 leden 2008 - 18:57:45
Je to jen orientační, správně by tam asi měla být možnost nastavení prahu osvětlení, od kterého se považuje závěrka za otevřenou (platí zejména pro centrální). Čidlo je fototranzistor SFH309, "jen tak" - plastové pouzdro je vlastně čočka, takže je to směrové. Měří se tak, že namířím aparát s otevřenou zadní stěnou na rovnoměrně osvětlenou plochu, případně posvítím do objektivu zblízka baterkou, přiložím čidlo na vhodné místo za závěrku a spustím. Dá se tím měřit i nerovnoměrnost pohybu žaluzií (změřil jsem Pentacon Six - děs a hrůza). U novějších přístrojů výsledek odpovídá očekávání, u starších jsem se dost divil (odchylka +200% na času 1/1000s)...Zaujalo mě měření závěrkových časů. Mohl byste to trochu rozepsat. Zajímá mě čidlo, způsob osvětlení a tak.
Publikováno 2 leden 2008 - 20:36:28

Publikováno 2 leden 2008 - 21:21:38

Publikováno 2 leden 2008 - 21:25:45
Publikováno 2 leden 2008 - 23:07:50
Tady je schéma:Taky se hlásím o nákres zapojení těch hodin.

Publikováno 2 leden 2008 - 23:19:26
Tak jsem to sepsal a poslal jako článek, uvidíme. Elektricky nic zajímavého a za načmárané zapojení se omlouvám, program je IMHO hezčíNechtělo by se ti přijit ke slavným temnokomornickým spisovatelům?

Publikováno 2 leden 2008 - 23:22:35
Elektricky nic zajímavého a za načmárané zapojení se omlouvám, program je IMHO hezčí
...
Napsal jsem to i do článku, koho by zajímal program, pošlu mailem (zdroják samozřejmě). Na překlad je potřeba avr-gcc, kdo nemá Linux, půjde to i ve WinAVR.
Publikováno 5 březen 2008 - 16:29:43
Je to jen orientační, správně by tam asi měla být možnost nastavení prahu osvětlení, od kterého se považuje závěrka za otevřenou (platí zejména pro centrální). Čidlo je fototranzistor SFH309, "jen tak" - plastové pouzdro je vlastně čočka, takže je to směrové. Měří se tak, že namířím aparát s otevřenou zadní stěnou na rovnoměrně osvětlenou plochu, případně posvítím do objektivu zblízka baterkou, přiložím čidlo na vhodné místo za závěrku a spustím. Dá se tím měřit i nerovnoměrnost pohybu žaluzií (změřil jsem Pentacon Six - děs a hrůza). U novějších přístrojů výsledek odpovídá očekávání, u starších jsem se dost divil (odchylka +200% na času 1/1000s)...
Zaujalo mě měření závěrkových časů. Mohl byste to trochu rozepsat. Zajímá mě čidlo, způsob osvětlení a tak.
No pokud bys potřeboval pomoct s upravou na kalibraci, neni to nic slozityho, pomuzu. Ve skratce ATmega ma AD prevodnik, po stisku tlacitka ulozis konstantu. atd. Taky pouzivam vlastni produkt, hodne podobny, jen lcd a sirenku po uplynuti casu. LCD lehce podsvetleny po stisku klavesy na par sekund. Navod zaslu....
Publikováno 5 březen 2008 - 16:44:08
Jinak ale, staří praktici co vyvolávali v miskách nevyvolávali na čas, ale měli v hubě téměř vyhaslou cigaretku a občas z ní potáhli a při tom světle zkontrolovali zčernání.

Publikováno 5 březen 2008 - 16:51:05
Když jsem začal vyvolávat barevné fotky a ploché filmy koupil jsem si na to zařízení JOBO. Ale už se tím nezabývám a zařízení jsem se ztrátou a s obtížemi prodal. Jsem stařec ale dobu kdy se vyvolávaly filmy v miskách jsem nezažil a zažít bych nechtěl.
Jinak ale, staří praktici co vyvolávali v miskách nevyvolávali na čas, ale měli v hubě téměř vyhaslou cigaretku a občas z ní potáhli a při tom světle zkontrolovali zčernání.
Halt jina doba. Ja v komore (koupelne) kourit nesmim...... zena rikala

Publikováno 20 leden 2009 - 15:06:46
http://www.e-conrad....emecky dp54992/
Výpis z manuálu:
Ohlášení timeru
1) Více než 60 minut - každou hodinu
2) Méně než 60 minut - každých dest minut
3) Méně než 10 minut - každou minutu
4) Méně než minuta - každých 10 sec.
5) Méně než 10 sec. - každou sec.
Celý manuál zde: http://www.e-conrad....21250_navod.pdf
To by možná stačilo ne?