Přejít na obsah


Fotka

komora - vybavení


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
155 odpovědí na toto téma

#151 achernar

achernar

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 060 příspěvků(y)
Reputace: 378

Publikováno 11 leden 2024 - 11:06:29


To si ovšem pleteš pravdu a štěstí - tvůj kamarád a kolega určitě neměli pravdu, ale štěstí, že jim z kohoutku netekla ultratvrdá voda plná bordelu. A asi je po letech konečně třeba si přiznat, že kamarádovy lepší výsledky nebyly způsobeny tím, že si míchal vývojky jako prase, ale tím, že byl šikovnější..
To tvrzení o Sudkově způsobu práce - které souvisí s tématem jak? Aha: červená žárovka a tma jsou další puntičkářský luxus, opravdický chlapi a umělci nepoužívají.. - nedokážu posoudit, přesouvám do kategorie "mýty o Mistrech, kteří se už nemůžou bránit".
Ad "puntičkářství" - máš tím asi na mysli úzkostlivou péči o kvalitu vody u některých z nás a sám zastáváš stanovisko extrémně opačné. Bylo by hezké, kdyby tahle věcná (spíš přesná, než puntičkářská) diskuze vedla k vymezení optima (které je ovšem za různých okolností různé), neboť ani jeden z extrémů není správný, i když pomocí obou lze dosáhnout dobrých výsledků - samozřejmě že v posledku je to v oku a v rukách, ale o tom tahle diskuze není.
Důvod, proč nepoužívat destilovanou vodu na praní, jsem uvedl (jak s tím souvisí isoelektrický bod - a argentinský dobytek - nevím, tuším ale, že pH a osmóza jsou dvě různé věci a riziko pro želatinu, o kterém jsem mluvil, představuje právě jev osmózy). Proč nepoužívat na jakoukoli část procesu vodu znečištěnou mechanickými nečistotami (rez, písek atp.) je asi zřejmé. Ionty železa pak způsobují např. onu známou "náhlou smrt" Xtolu. Tvrdá voda pak zákal uhličitanových vývojek (i jednorázových), který se usazuje na vyvolávaných materiálech (to jsem si, bohužel, ověřil; taky jsem si ověřil, že v průběhu doby může téct z téhož kohoutku voda, ve které je vývojka čirá, i ve které se zkalí); při sušení pak kvůli tvrdé vodě vznikají na filmu "mapy". Čili - já jsem pro destilku na roztoky a na důkladné opláchnutí filmů a pro normální (pokud je třeba tak filtrovanou) vodu na praní. To je ale moje optimum - někomu teče z kohoutku měkká voda a někdo používá konfekční vývojky, které často obsahují jako pomocné látky sekvestranty.
(Filtry na kávu mi žádná vlákna nepouštějí; kdo jim nevěří, může koupit filtrační papír, stojí pár korun.)

Ano, chápu. Samozřejmě to tak to doslova nemyslím, tedy že čím prasáčtější metody člověk používá, tím lepší má výsledky. To je samozřejmě hovadina. Spíš jde o to, že když člověk ladí do zblbnutí každý detail, může se snadno stát, že se v těch detailech úplně ztratí. Samozřejmě že ten můj kamarád byl šikovnější, to jsem věděl už tehdy, natož dnes. A samozřejmě, že nějaká ultratvrdá voda se spoustou rzi je dost problém a nikdo by netvrdil že ne. Pokud člověku ale teče normální voda, nemyslím, že by to byl nějaký problém. Ono nakonec v každém procesu jde o to vyloučit náhodnost, to je princip jakéhokoli učení, jakékoli spolehlivé metody. A pokud člověk pracuje se stejnými ingrediencemi, prostě si ten postup odladí tak nebo onak. Toho Sudka – prodávám, jak jsem koupil, nicméně kupoval jsem od důvěryhodného zdroje – uvádím pouze jako pozoruhodnou drobnost, která ukazuje, že někdy něco charakteristického a obtížně napodobitelného vzniká vlastně chybou v procesu. Jinak samozřejmě vím, jak udělat fotku perfektně, dělám to už dost dlouho, mám za sebou řadu výstav i profesionálních zakázek, takže vím, kdy si mohu dovolit trochu ubrat. Jsou věci, na které je kvalita výsledné fotografie extrémně závislá a polevit opravdu nelze – třeba správná expozice, správné zaostření negativu i pozitivu a pár dalších věcí – a potom je spousta věcí, kde by se člověk až divil, jak velkou toleranci ten proces má.
  • 4

#152 Erik Kurach

Erik Kurach

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 222 příspěvků(y)
Reputace: 902

Publikováno 11 leden 2024 - 12:47:38

Vážený pane kolego EIJetelicku, dovoluji si Vás upozornit na zcela zásadní, výše zmíněnou, poměrně kritickou hodnotu isoelektrického bodu želatiny pH 4.68 - 5.26..!

Hodnota citlivosti EV má ještě velmi důležitou podkategorii AV, reprezentující stupnici tzv, sociální citlivosti fotografa, reprezentovanou AV jednotkou Argentinský Vůl. Pokud Avatar - diletant, s poněkud nekontrolovatelně ambiciózní virtuální mentalitou překročí zmíněnou hranci hodnoty pH 4,68 - 5,26, dojde k nekontrolovatelnému a nevratnému odchlípení emulsní vrstvy (filmu, barytované papírové podložky), případně dokonce sítnice oka autora. Želatina je organická suspenze, jejíž vlastnosti jsou k aktivnímu výzkumu k disposici ve vitrinách dražších cukráren. Doporučuji pravidelně sledovat vnitřní teplotu. Přistávající tučná masařka mimo toleranci pH 4.68 - 5,26 se nepřilepí a bez odporu se jí podaří opět hladce odstartovat. Dejte si dvojitou Brazilskou kávičku bez smetany a usaďte se poblíž chladícího boxu. Vaše neocenitelné zkušenosti můžete následně uplatnit v pracích procesech emulsí na želatinovém základě. Pro PIXELY toto neplatí, tam pomůže jen chromsíranová směs při 85°C icon_cool.gif 

S přáním krásného slunečného zimního dne: "Starý Jezevec" Erik  


  • -6

#153 Erik Kurach

Erik Kurach

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 222 příspěvků(y)
Reputace: 902

Publikováno 11 leden 2024 - 13:21:39

Vážení kolegové. Společenský status "Nejprotivnějšího dědka v parku" přináší absolutní klid, pohodu a soustředění. Nikdo neprudí a nic Vás nenutí k navazování kontaktů, o než absolutně nestojíte. Kvalitní značkový "Australák", krokodýlími dentálními ostatky zdobená krempa Vašeho klobouku Vašemu okolí naznačují, že jste nepředvídatelným cizincem v cizí zemi. S pozdravem: "Starý Jezevec" Erik


  • 0

#154 JirkaM

JirkaM

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 379 příspěvků(y)
  • LocationMoravská Chrastová
Reputace: 1 122

Publikováno 11 leden 2024 - 14:02:08

Pane E.K.... skromnost stranou. Proč jen "v parku"?

 

Jen tak poznámka bokem:

kdysi v pravěku  jsem běžně pral kinofilmy (čb. Fomapany a Orwa po R09) přímo kohoutkovou nefiltrovanou studenou vodou (a ta tehdy v Harrachově měla 7- 8 st.C, při dnešním globálním oteplování hodnotu neznám..; pH Mumlavy netuším... ale teče do kohoutku přes úpravnu z rašelinišť:)).... a jakou jsme měl z výsledků radost :)

Pak jsem tu kdysi kdesi četl Pentaxistovy výsledky miskrokopického pozorování struktury želatiny (?) a vlivu prací teploty na ni.

Tak jsem si slíbil, že mu své staré negativy pod mikroskop nepůjčím, aby mu nezpůsobily zdravotní újmu.


  • 5

#155 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 5 702 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 386

Publikováno 16 leden 2024 - 09:55:09

dovolím si připomenout, že i během povídání o věcech pro tvorbu nevýznamných se může  uvolnit posunující myšlenka a proto i zdánlivě nepodstatné debaty mohou být přínosné


  • 0

#156 achernar

achernar

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 060 příspěvků(y)
Reputace: 378

Publikováno 16 leden 2024 - 10:02:34

Přesně tak. Ostatně stejný princip mě vede k tomu, že neustále používám papírový slovník: hledám nějaké slovo a pokaždé mi oči zůstanou viset na nějakém jiném, které jsem sice nehledal, které je ale o dost zajímavější a často mi odpoví na nějakou otázku zminula.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních