Letadlem jsem cestoval s filmy celkem dvakrát. Obecně platí:
1. filmy s sebou do příručního zavazadla.
2. pokaždé neúnavně žádat o ruční kontrolu - často vyhoví, což znamená o osvit méně.
3. každý kontrolor tvrdí, že jejich rentgen je bezpečný - ale když si film prohlédně několik těch bezpečných mašin, je to problém
4. olověné sáčky jsou na nic - obsluha RTG mi osobně potvrdila, že když si není jistý, tak dá volume doprava
5. pro navození dobré atmosféry maximálně spolupracovat v jiných oblastech - takže např. nevozit s sebou žádné ostré předměny, tekutiny a už vůbec ne chemikálie.
Konkrétní zkušenosti:
Praha Ruzyně - šance 1:1, že udělají/neudělají ruční prohlídku. Několikrát jsem zažil ochotnou obsluhu, která s úsměvem

provedla manuální kontrolu, ale současně mám zkušenost se zakomplexovanými jedinci, co na cestící řvou, že "my určujeme, co je a co není bezpečné"
Španělsko (Barcelona, San Sebastian) - dívali se na mě divně, ale manuální kontrola byla pokaždé; vyjímku tvořil jeden rentgen v Barcelově, kde jeden člověk přímo přede mnou měl v tačce parfémy (zakázáno) a tomu za ním vytáhly z tašky manikůru s nůžkami

Takže kontroloři byli tak nasr.ní, že nějaká manuální kontrola byla okamžitě zamítnuta (proto platí bod 5)
Řecko, Heraklion - to je takové autobusové nádraží

, obsluha vstřícná, ale byl jsem za blbce, že fotím na film
Poznámka pro cesty do USA: po dvou zkušenostech (2003 a 2007) zapomeňte na jakoukoliv vstřícnost u transatlantických letů; tam je dozor 2x větší než pro evropské lety; přímo v USA je to hodně ostré, vše se prohlíží několikát, stále se na něco ptají, tam jsem se fakt bál