Přejít na obsah


Fotka

Vyvolavaci sloty


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
137 odpovědí na toto téma

#1 Gorgi

Gorgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 767 příspěvků(y)
Reputace: 32

Publikováno 5 duben 2008 - 13:26:03

Dobry den kolegove,
vzhledem k nedostatecne plose me fotokomory a nestabilni teplote v ni jsem v podstate donucen k porizeni vyvolavacich slotu. Mel byste nekdo tip na nekoho kdo v Praze lepi akvaria (ktera se nasledne nerozlepi nebo netecou...)? Jako neakvarista a nePrazak mam docela problem...
A nejaky napad na termostat/topeni pro ony sloty? Pokud mozno neco hotove, jsem docela nesikovny a nemam moc casu...
Predem diky.
  • 0

#2 ondrax

ondrax

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 52 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 5 duben 2008 - 13:45:47

Neco je tady http://www.paladix.c...ani-papiru.html


Nechal jsem si delat 4sloty rozmer 430×340×17mm v Praze 7 ul.Veletrzni za
nejakych 500 kacek.Ale tohle ti udelaji temer vsude.
  • 0

#3 nlc

nlc

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 725 příspěvků(y)
Reputace: 35

Publikováno 5 duben 2008 - 13:47:08

Na ohřev bych doporučil akvarijní topítko nejlépe od firmy JAGER - je to špička, jsou spolehlivá, přesná a dají se i zkalibrovat. Výkon bych volil dle vyhřívaného objemu. Cena kolem 500,- je trochu vyšší, ale určitě se to vyplatí.

např. JAGER 100W

S lepením na zakázku zkušenost nemám.
  • 0

#4 Gorgi

Gorgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 767 příspěvků(y)
Reputace: 32

Publikováno 5 duben 2008 - 13:55:37

Neco je tady http://www.paladix.c...ani-papiru.html


Nechal jsem si delat 4sloty rozmer 430×340×17mm v Praze 7 ul.Veletrzni za
nejakych 500 kacek.Ale tohle ti udelaji temer vsude.


dekuju za konkretni adresu...ono kdekoliv neni pro cloveka, ktery nevi, kde je jakakoliv akvaristika v Praze, obvykle prilis konkretni ;)
  • 0

#5 Gorgi

Gorgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 767 příspěvků(y)
Reputace: 32

Publikováno 5 duben 2008 - 13:58:51

Na ohřev bych doporučil akvarijní topítko nejlépe od firmy JAGER - je to špička, jsou spolehlivá, přesná a dají se i zkalibrovat. Výkon bych volil dle vyhřívaného objemu. Cena kolem 500,- je trochu vyšší, ale určitě se to vyplatí.

např. JAGER 100W

S lepením na zakázku zkušenost nemám.


500 je akceptovatelna cena...v porovnani s cenama vseho jineho...jen bych se zeptal jestli nevis jaky objem voy se jak rychle "vytopi" - neco jako udaj typu ohreje to 20litru vody o jeden stupen za 3 minuty.

PS: neco jako chladitko by nebylo? ;)
  • 0

#6 Karel2Kouril

Karel2Kouril

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 842 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 5 duben 2008 - 15:00:06

Na ohřev bych doporučil akvarijní topítko nejlépe od firmy JAGER - je to špička, jsou spolehlivá, přesná a dají se i zkalibrovat. Výkon bych volil dle vyhřívaného objemu. Cena kolem 500,- je trochu vyšší, ale určitě se to vyplatí.

např. JAGER 100W

S lepením na zakázku zkušenost nemám.


500 je akceptovatelna cena...v porovnani s cenama vseho jineho...jen bych se zeptal jestli nevis jaky objem voy se jak rychle "vytopi" - neco jako udaj typu ohreje to 20litru vody o jeden stupen za 3 minuty.

PS: neco jako chladitko by nebylo? ;)


Že tys nedával ve fyzice pozor, co? :) Voda má tepelnou kapacitu 4,2kJ kg^-1 K^-1 To znamená, že abys kilo vody ohřál o jeden Kelvin (nebo stupeň Celsia), musíš dodat 4,2 kJ (kilo Joule) tepla (energie). Kilo vody je zhruba to samý jako litr vody (hustota vody je zhruba 1kg/l).

A ta dodaná energie? Topítko má nějaký výkon P, topí po dobu t, pak dodá Q=P*t tepla (energie).

Takže, chceš řekněme ohřát 8 litrů vody o patnáct stupňů Celsia, na to musíš dodat teplo Q=m*deltaT*c=8*15*4,2kJ, tedy cca 500kJ. Máš topítko o výkonu 100W, to tedy dodá za sekundu 100J, neboli 0,1kJ, takže budeš topit 5000s, což je něco pod hodinu a půl. V reálu to asi ani neohřeješ, protože se projeví ztráty - teplá voda bude ohřívat okolí a topení prostě bude slabý na to by to mohlo kompenzovat.

Chlazení asi nejlíp uděláš tak, že na vodovod nasadíš hadici, protáhneš ji skrz sloty a vyvedeš do odpadu. A pak do ní pustíš studenou vodu.

PS: 100W ohřeje 20litrů vody o jeden stupeň zhruba za čtvrt hodiny. Pokud zas zanedbám ztráty.
  • 0

#7 Gorgi

Gorgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 767 příspěvků(y)
Reputace: 32

Publikováno 5 duben 2008 - 15:04:43

Na ohřev bych doporučil akvarijní topítko nejlépe od firmy JAGER - je to špička, jsou spolehlivá, přesná a dají se i zkalibrovat. Výkon bych volil dle vyhřívaného objemu. Cena kolem 500,- je trochu vyšší, ale určitě se to vyplatí.

např. JAGER 100W

S lepením na zakázku zkušenost nemám.


500 je akceptovatelna cena...v porovnani s cenama vseho jineho...jen bych se zeptal jestli nevis jaky objem voy se jak rychle "vytopi" - neco jako udaj typu ohreje to 20litru vody o jeden stupen za 3 minuty.

PS: neco jako chladitko by nebylo? :)


Že tys nedával ve fyzice pozor, co? :D Voda má tepelnou kapacitu 4,2kJ kg^-1 K^-1 To znamená, že abys kilo vody ohřál o jeden Kelvin (nebo stupeň Celsia), musíš dodat 4,2 kJ (kilo Joule) tepla (energie). Kilo vody je zhruba to samý jako litr vody (hustota vody je zhruba 1kg/l).

A ta dodaná energie? Topítko má nějaký výkon P, topí po dobu t, pak dodá Q=P*t tepla (energie).

Takže, chceš řekněme ohřát 8 litrů vody o patnáct stupňů Celsia, na to musíš dodat teplo Q=m*deltaT*c=8*15*4,2kJ, tedy cca 500kJ. Máš topítko o výkonu 100W, to tedy dodá za sekundu 100J, neboli 0,1kJ, takže budeš topit 5000s, což je něco pod hodinu a půl. V reálu to asi ani neohřeješ, protože se projeví ztráty - teplá voda bude ohřívat okolí a topení prostě bude slabý na to by to mohlo kompenzovat.

Chlazení asi nejlíp uděláš tak, že na vodovod nasadíš hadici, protáhneš ji skrz sloty a vyvedeš do odpadu. A pak do ní pustíš studenou vodu.

PS: 100W ohřeje 20litrů vody o jeden stupeň zhruba za čtvrt hodiny. Pokud zas zanedbám ztráty.


ted se stydim ;)

z fyziky jsem maturoval...a vsechny vzorce viz vyse znam...ale nejak nejsem zvykly je (a vlastne cokoliv z Fyziky) pouzivat...diky za pripomenuti ze namam byt liny.
  • 0

#8 Karel2Kouril

Karel2Kouril

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 842 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 5 duben 2008 - 15:09:55

:)
Za málo ;)
  • 0

#9 papo

papo

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 332 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 5 duben 2008 - 16:33:52

Já používám sloty na barevné fotky. Sloty jsou ponořené ve vodní lázni v bedně z tvrzené laminované dřevotřísky, spoje lepené epoxidem, drží to dobře a samo o sobě to dobře tepelně izoluje. Sloty jsou udělané z Hobbyglass. Vody v lázni je přes 20 litrů, naplním ji ze začátku teplou vodou z Karmy, naleju roztoky, vytemperuji na 35-37 st. a můžu pracovat. Teplota lázně se udrží v pohodě aspoň hodinu, když je potřeba, "přikrmím" trošku pomocí ponorného ohřívače 1000W. Chci si k tomu dodělat přesnější regulaci, ale to malé kolísání teploty nevadí.
  • 0

#10 sklen

sklen

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 262 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 5 duben 2008 - 20:06:50

Nemáte někdo tip na přesné topítko do 38°C? Zatím se mi nepodařilo nic najít. Akvaristi nepředpokládají použití v barevné fotografii, takže na webech max. teplotu většinou neudávají. JAGER je hezký, ale studený.
  • 0

#11 Goro

Goro

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 800 příspěvků(y)
  • LocationHradec Králové
Reputace: 8

Publikováno 5 duben 2008 - 21:08:45

Asi takovýhle termostat by byl nákladý, ale jako řešení by asi byl ultimátní:
http://www.thermofis...5701_0000A.html
Za ty peníze by ale byla RZtka se zádama a sklem.
  • 0

#12 Gorgi

Gorgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 767 příspěvků(y)
Reputace: 32

Publikováno 5 duben 2008 - 21:10:20

Asi takovýhle termostat by byl nákladý, ale jako řešení by asi byl ultimátní:
http://www.thermofis...5701_0000A.html
Za ty peníze by ale byla RZtka se zádama a sklem.


Hynku, dobré :wink:
  • 0

#13 jirif

jirif

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 399 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 6 duben 2008 - 16:15:16

Asi takovýhle termostat by byl nákladý, ale jako řešení by asi byl ultimátní:
http://www.thermofis...5701_0000A.html
Za ty peníze by ale byla RZtka se zádama a sklem.


Do komory by se ale vzal ten první, ten napravo je už moc digitální... :wink: ;) :lol:
  • 0

#14 papo

papo

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 332 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 6 duben 2008 - 17:21:07

sklen: Na Paladixu byl o tom před časem článek, viz
http://www.paladix.c...ivac-lazni.html
  • 0

#15 jkcz

jkcz

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 706 příspěvků(y)
  • LocationValašské království
Reputace: 150

Publikováno 7 duben 2008 - 06:41:50

Sloty se už probíraly
tady
Mj. tam padl dotaz, na sloty pro formát 30x40 a případnou snadnost/nesnadnost při práci s velkými fotkami. Zatím mám na zkoušku sloty pro 24x30, které se jednoznačně osvědčily.
Tak jak je to Ondrax-i s těmi velkými sloty? Mohl by ses trochu rozepsat?
Díky!
  • 0

#16 ondrax

ondrax

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 52 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 7 duben 2008 - 21:04:10

Zadnej strach,jde to dobre jako s formatem 24×30 RCje pravda,ze fotka se prilepi nekdy na sklo chce to fotku jako vkladat do stredu slotu a necpat to na sklo,ale to je celkem jasne....chce to cvik.Zkousel jsem i baryt 30×40 ,jenom to chce dostatek mista nad sloty coz ja moc nemam musim doresit,jinak se nenarazil na nejaky zasadni problem.Jeste musim vymyslet drzak pouzivam kleste,coz neni moc prakticke,asi udelam neco z dratku uvidim.Jen me stve to vylevani zpet do flasek,nikdy se netrefim na poprve. Manipulace taky nic moc hold temez 3L vyvojky ktera je cca 3cm pod okraj je znat,proto sem koupil 2L odmerku/nalevku je dost siroka snad to pujde lepe,jeste sem nezkousel nebo hadicku.. to by bylo asi lepsi......kdyz tak se ptej co by te zajimalo.
  • 0

#17 Vladik

Vladik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 208 příspěvků(y)
Reputace: 28

Publikováno 7 duben 2008 - 21:59:54

Kdyz se tak na to vsechno divam, nebyl by lepsi vyvolavaci buben a lavor s vodou o pozadovane teplote, ve kterem by byly kadinky s chemii?
  • 0

#18 Gorgi

Gorgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 767 příspěvků(y)
Reputace: 32

Publikováno 7 duben 2008 - 22:06:27

bylo a nebylo. hodne delam fotky 13x18 (posledni rozumna velkost do alba i kdyz na tom neni nic videt...) a to delat v bubnu, tak zesilim. sloty chci take kvuli barve.

30x40 a podobne formaty ale pujdou do rotacniho bubnu, na to se v miskach muzu...(nehlede na to ze se mi nevejdou...a sloty na 30x40 by byly prilis velke a nepohodlne zase pro male formaty).
  • 0

#19 ondrax

ondrax

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 52 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 7 duben 2008 - 22:43:46

U formatu do 18×24 se muze stat,ze to spadne na dno,kdyz to delas v klestich jako ja ;-) jinak problem nemam a nebo pouziju misky to se vejdu.....
  • 0

#20 Gorgi

Gorgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 767 příspěvků(y)
Reputace: 32

Publikováno 7 duben 2008 - 23:12:14

presne tohoto se bojim...kdybych mel moc velke sloty. mensi potrebuju kvuli zamyslene barve.
  • 0

#21 jkcz

jkcz

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 706 příspěvků(y)
  • LocationValašské království
Reputace: 150

Publikováno 8 duben 2008 - 06:39:27

v malych slotech 24x30 delam nikoliv s klestemi ale se spejlemi.
vytahuju prsty. spejle je dostatecne dlouha, takze kdyz fotka padne ke dnu, tak spejli ji zase vyzenu nahoru.
vyvolavaci valec je pro male fotky silenost, to bych vubec nezkousel,
o uspore casu se tam neda mluvit.
  • 0

#22 Mamiak

Mamiak

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 415 příspěvků(y)
Reputace: 116

Publikováno 8 duben 2008 - 09:30:40

rotační buben je ovšem potřeba správně zvolit - starší joba sou dobrý tak akorát na ercéčka. baryty by údajně mely jít dělat v tom poslednim modelu. muj pokus o bubnový vyvolávání 50x60 ve staršim typu skončil neúspěchem - přilnutí a následný rozlití nebylo rovnoměrný, musel sem nakonec použít protahování
  • 0

#23 Karel2Kouril

Karel2Kouril

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 842 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 8 duben 2008 - 09:40:03

Mimochodem, jak ty sloty a psoty umýváte?
  • 0

#24 jkcz

jkcz

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 706 příspěvků(y)
  • LocationValašské království
Reputace: 150

Publikováno 8 duben 2008 - 09:47:41

co chces umyvat? ;-)
lazne mas furt nalite, vyvojku jen doplnujes podle toho, kolik si natahne papir.
stopku a ustalovac az jsou na zlikvidovani jen vyleju, proplachnu vodou a jede se dal. chce to jen nemichat sloty a necpat vyvojku do slotu, ve kterem byl ustalovac a naopak.
  • 0

#25 Karel2Kouril

Karel2Kouril

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 842 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 8 duben 2008 - 10:13:08

No, miska od vyvojky je po case takova zacernena - tam je mi to celkem jedno, papiry davam emulzi nahoru, takze se neuspini, ale kdyz si predstavim, ze budu mit takhle zaflakany sklo ve slotu a priplacne se mi na to papir... moc neverim, ze vyvazne bez poskvrny ;-)
  • 0

#26 jkcz

jkcz

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 706 příspěvků(y)
  • LocationValašské království
Reputace: 150

Publikováno 8 duben 2008 - 10:27:26

no jo no, to jsou ti svobodni a bezdetni, co jeste nepoznali umyvani detskych flasek takovou tou stetkou na dratu. ;-)
  • 0

#27 Karel2Kouril

Karel2Kouril

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 842 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 8 duben 2008 - 11:31:45

štětka na drátu mě napadla, ale jednak až potom, co jsem se zeptal, druhak tu pořád byla šance že se dozvím něco, co mě nenapadlo ;-)
  • 0

#28 Vladik

Vladik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 208 příspěvků(y)
Reputace: 28

Publikováno 8 duben 2008 - 13:04:29

Mamiaku,

a jaky bubem jsi na tech 50 x 60 mel? Novejsim typem myslis jobodrum 6063 (delal v nem Marty)? protoze ted se mi myslim dela buben akorat do 40x50.
  • 0

#29 Mamiak

Mamiak

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 415 příspěvků(y)
Reputace: 116

Publikováno 8 duben 2008 - 13:18:30

jo, novější je ten martyho - celej černej s většim průměrem a ozubením hrdla. starší jobodrumy maj červený víčka - ty čísla si už nepamatuju, ale podívam se doma do komory, mam jich tam víc.

na větší než 40x50 musej bejt takový vložky, taky jednu mam, dost blbě se sháněj a sou i docela drahý, vyplatí se počkat až to na ýbeji projde za slušnou cenu - viděl sem je tam prodávat i přes 100,- euro a lidi to kupovali 8-O
  • 0

#30 Vladik

Vladik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 208 příspěvků(y)
Reputace: 28

Publikováno 8 duben 2008 - 13:26:38

A prosim te, jak ta vlozka vypada (mohl bys ji vyfotit). Ziskal jsem totiz ten starsi buden jobodrum 4551 a prave premyslim, jak tam tech 50x60 narvat 8-O a to myslim k nemu mam vsechno....
  • 0

#31 Mamiak

Mamiak

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 415 příspěvků(y)
Reputace: 116

Publikováno 8 duben 2008 - 13:30:23

je to taková jakože plastová blána, co se dá stočit do spirály, čimž tam přibudou ty potřebný centimetry navíc. najdu ti i přesný voznačení pro vyhledání na ýbeji... a nebo, kdybys to hodně chtěl, ti ji můžu i prodat za nějakou rozumnou cenu - už to dělam jinak
  • 0

#32 Vladik

Vladik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 208 příspěvků(y)
Reputace: 28

Publikováno 8 duben 2008 - 13:36:13

Tu plastovou blanu mam. Ma rozmer 40x50. Mam k ni ty cervene dlouhe zarazky, co se daji nasunout to der v te blane. To ale slouzi jen v vyvolani vice papiru mensich rozmeru. Dale k tomu mam po 2x deviti takovych cernych plastovyh udelatek, u kterych me napadlo akorat je nasunout na okraj te blany (nenapada me kam jinam je dat), aby z toho byla nejaka ta spirala.. Ale papir 50x60 tam porad stejne nenarvu....
  • 0

#33 ToFF

ToFF

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 377 příspěvků(y)
  • LocationTak někde mezi Plzní a Ostravou
Reputace: 85

Publikováno 8 duben 2008 - 14:19:24

No.. jestli ta vložka nemá mít číslo 4512 - orientují se podle tohoto textu: http://jgrataro.iies.es/jobocpa.htm a páč španělsky tedy neumím, tak to jen tak odtušuji. Jinak tu vložku 4511 mám.. a taky si nedokáži představit jak na ni namotávám 50x60.
  • 0

#34 ToFF

ToFF

    Tlampač (grafoman)

  • Moderátoři
  • 1 377 příspěvků(y)
  • LocationTak někde mezi Plzní a Ostravou
Reputace: 85

Publikováno 8 duben 2008 - 14:21:14

Jinak Mamiak už to o té vložce jednou psal... jen to zapoměl... http://www.temnakomo...viewtopic&p=913
  • 0

#35 Vladik

Vladik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 208 příspěvků(y)
Reputace: 28

Publikováno 8 duben 2008 - 14:22:46

Spanelsky tez nevladnu, ale taky bych si tipnul, ze clovek potrebuje vlozku 4512... Mam 4511 8-O
  • 0

#36 jkcz

jkcz

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 706 příspěvků(y)
  • LocationValašské království
Reputace: 150

Publikováno 8 duben 2008 - 14:36:14

oznaceni tech novejsich valcu pro 50x60 je 3063. sam jeden doma mam. cas od casu se objevuji i u skody v bazaru, ceny nejsou v soucasnosti nijak zavratne.
  • 0

#37 Vladik

Vladik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 208 příspěvků(y)
Reputace: 28

Publikováno 8 duben 2008 - 14:39:04

Praha je pro me trochu z ruky na pravidelne hlidani bazaru 8-O
Za kolik se tak Jobrodrumy u skody objevuji (Jobodrum 3063)?
  • 0

#38 jkcz

jkcz

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 706 příspěvků(y)
  • LocationValašské království
Reputace: 150

Publikováno 8 duben 2008 - 15:05:04

no nejsu z prahy, ale kdysi sem tam nahodou zavital a stala tam 3063 za nejakych 1500. ja za to sveho casu vysolil 3kkc jen to fiklo 8-O
  • 0

#39 Mamiak

Mamiak

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 415 příspěvků(y)
Reputace: 116

Publikováno 9 duben 2008 - 10:13:26

Jinak Mamiak už to o té vložce jednou psal... jen to zapoměl... http://www.temnakomo...viewtopic&p=913


no jo, fakt :lol: díky, že se nemusim trapně opakovat
  • 0

#40 macibob

macibob

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 2 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 10 duben 2008 - 10:38:22

k tem slotíkům: ze skla jsem to dělat nechtěl kvůli bezpečnosti, vše jsem slepil z 2mm PS desky - dnes bych možná zvolil silnější, nicméně nakonec s tím ale nebyl problém. Vyhřívání jsem měl pomocí dvou akvarijních topítek vyrobených na přání bez regulace (2x 50W), ovládáno to bylo externím termostatem z nějáké elektrostavebnice za pár korun, nádrž s temperovanou vodou byla uložena v překližkové bedně, vyložené 50mm pěnového polystyrenu. jel jsem na 37C, vodu do nádrže jsem namichal +/- na požadovanou teplotu, taktéž chemii jsem vytemperoval nejdřív v umyvadle. topítka pak už zvládala bez problému udržet teplotu i poté, co jedno odešlo. formát jsem měl 20/30. celá ta legrace mě vyšla (r. 2006) do cca 1200 kaček, nepočitaje ovšem vlastní práci a čas. Co se neosvědčilo, byl termostat - čidlo jsem zalil kapkou epoxidu v skleněné zkumavce a přichycené uvnitř nadrže, poté co jsem jednou nechal běžet topení několik dní a sloty zakryté polystyrenem, došlo k vysrážení vody na zákrytu a zatečení po drátech do skleněné baňky, zkrat (12V sice) ale i tak se čidlo spálilo, takže bych musel ještě nějak "vodotěsně" vyřešit čidlo termostatu ještě.
  • 0

#41 Lukas_87

Lukas_87

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 720 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 40

Publikováno 10 duben 2008 - 10:56:29

měl bych dvě poznámky:

1) v literatuře pro akvaristy se docela často objevovala taková hezká tabulčička, která pro požadovaný objem akvária v litrech a požadované zvýšení teploty (oproti pokojové) udávala potřebnou vatáž topného tělíska.... a fungovalo to. já si takhle postavil samodoma topítko na 230V z dvou výkonových rezistorů na 20W každý, a ono to opravdu fungovalo, stoupla mi teplota v akváriu o cca 4°C (měl jsem malé akvárko).
takže najděte tabulku .)

2) dá se sehnat velice precizní čidlo teploty v podobě NTC (negativní termistor) v uzavřené skleněné trubičce. je to poměrně křehké, ale funguje velice rychle, skleněnka má asi 15 cm, dá se to ponořit a nahoře čouhaj už jenom 2 drátky. nevím kde se to dá sehnat ani kolik to stojí, ale dělalo se to a možná se to ještě dělá. jako maturitní praktickou práci jsem stavěl převodník odpor->napětí s tímto termistorem a kalibroval to na 0-80°C (měl jsem ještě precizní laboratorní teploměr).
podle mě je to mnohem luxusnější řešení, než patlání umělých hmot po volných termistorech.... akorát se to nesmí rozflákat, žejo.
  • 0

#42 sbriza

sbriza

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 817 příspěvků(y)
Reputace: 13

Publikováno 10 duben 2008 - 12:51:50

byl jsem dneska v az plastiku v holešovicích poptat se na cenu slotů z plexiskla a má se to tak:

rozměr 410x450x10, 5 slotů, mezera 15mm. Vnější nádoba z 6mm plexi, přepážky z 4mm.
Je to akorát na volání formátu 40x40
Materiál, lepení a práce jednoho kusu vyjde na cca 4700,- Kč. při objednávce 10 ks by byla cena 3500,- kč/ ks

osobně mě to přijde dost drahé, ale kdyby někdo chtěl...
  • 0

#43 jkcz

jkcz

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 706 příspěvků(y)
  • LocationValašské království
Reputace: 150

Publikováno 10 duben 2008 - 14:39:59

no proto se to dela ze skla, protoze to vyjde nesrovnatelne levnej. plasty jsou holt drahe.
  • 0

#44 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 462

Publikováno 9 červenec 2009 - 20:35:03

Mám sloty na 30x40 Na malé papíry sloužily dobře. Dnes jsem v nich poprvé dělal 30x40. A už je tu problém - na fotce mám zřejmě kvůli špatnému rozložení vyvolávacích látek mapy. Možná to je až kvůli ustalování, nevím. O tomto problému jsem přemýšlel už dopředu a vymyslel si oběh lázní akvarijními čerpadýlky. Jen mi to přišlo příliš úchlyný pro realizaci. Dany mi to nicméně potvrdil, že jeho známý to kvůli těm samým problémům používá. Zkusil jsem to dnes zatím jen u vývojky a funguje to. Jen oběh nesmí být zapnutý v době pobytu fotky - v místech největšího proudění (u ústí hadic) to totiž zas na fotce dělá alotrie. Při vypnutém čerpadlu těsně před vložením je to ok. Tak jsem se chtěl optat, zda máte s velkými papíry podobné problémy. (24x30 mi to nedělá, až tedy 30x40) Jo, sloty mám dělané podomácku, fotku dovnitř hodím a občas ji pomocí pinzety po lázni pohoním. Držáky jako mají novasloty nemám...
  • 0

#45 Eda

Eda

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 026 příspěvků(y)
Reputace: 14

Publikováno 9 červenec 2009 - 20:46:25

mám novasloty a tento problém nemám, ale jestli to nebude tím, že fotkou v lázních kejklám, nikdy ji tam nenechám jen tak ležet. Fotka drží nahoře za kolíky a těmi kolíky se snažím jezdit, samo co to jde (moc prostoru tam u 30x40 není) po vrchní straně slotu
  • 0

#46 jkcz

jkcz

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 706 příspěvků(y)
  • LocationValašské království
Reputace: 150

Publikováno 9 červenec 2009 - 20:48:40

Pavliku, nikdy jsem s tim nemel problem. Mel jsem sklenene home made sloty pro 24x30 a velke pro 30x40cm. vse ok. ted uz nejaky cas delam s novaprocesorem, vetsinou 30x40 papiry, taktez zadny problem. kdyby tam ten problem byl, tak by asi nemohli neco takoveho komercne prodavat.
jeste detaily o chemii - vyvojka ilford multigrade 1+9, prerusovac drive roztok kyseliny citronove, nyni cista voda, ustalovac drive rapid fixer 1+4 dvoulaznove, nyni TF2 dvoulaznove. Mnozstvi chemie - drive sloty 30x40 cca 2,5 litru, nyni necele dva litry.
S papirem obcas zahybu, aby se to rovnomerne provolalo, predevsim pak hned po vlozeni do lazni s tim manipuluju vice, pak uz to nechavam hodne svemu osudu. Drtivou vetsinu produkce fomatone, tedy pomala chlorbromstribrna emulze, standardni cas 5 minut ve vyvojce.
Cim by to mohlo byt :
- rychly nastup vyvolavacich latek a maly pohyb papiru na uvod
- "rapidni", hodne koncentrovana vyvojka
- kratky vyvolavaci cas
- ???

zkusil bych to vyrvat z vyvojky driv, tim bys poznal, jestli ty trable nevznikaji hned na uvod samotneho vyvolavani. To bych skoro mozna i zaradil radeji prednamaceni, nez nejake komplikace s cerpadlem.
  • 0

#47 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 462

Publikováno 9 červenec 2009 - 20:57:15

Vyvojku pouzivam GDL 1+4, prerusuji vodou, ustalovac TF2. Papiry Foma 111 (klasickej lesklej baryt) vyvolavam presne tri minuty. Vyvojky je ve slotu neco kolem 4 litru. Prednamoceni je zajimavy napad, vyzkousim. Ted me napadlo, ze jsem dnes prileval cistou vyvojku do lazne. Mozna nebyla plne rozpustena po cele lazni, ac jsem to michal vcelku dukladne... Kazdopadne se mi to dnes stalo poprve a ty mapy byly velmi silne...
  • 0

#48 jkcz

jkcz

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 706 příspěvků(y)
  • LocationValašské království
Reputace: 150

Publikováno 9 červenec 2009 - 21:10:09

hm, mozna fakt ta gdlka ma prilis rychly nastup. ja s ni delam zcela minimalne. poradit ti vetsi redeni je blbost, to by sis rozhasil cely proces, nebudou ti sedet negativy. tak to zkus jeste jednou poradne zamichat, jestli to nepomuze, pak na uvod vetsi pohyb papiru a kdyz to bude furt spatne tak pak to prednamaceni, ale bude to opruz ;) to by me moc nebavilo.
  • 0

#49 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 152

Publikováno 9 červenec 2009 - 21:31:21

Já mám sloty na 24x30.Jsou z 5mm skla.Ohřívám to termostatem akvarijním.Akorát sem si blbec koupil na větší objem než mám a tak mi to zahřívá na 23C,ale nejak to nevadí.Asi pul hodky před zvětšováním tam doliju vřelou vodu,abych nemusel čekat na termostat a ten mi to již jen udržuje.
Vzhledem k tomu,že chci začít dělat větší fotky,tak přemýšlím,jestli koupit vany anebo udělat větší sloty.Jenže zas si nechat dělat větší sloty jen o jeden stupen formatu mi příjde zbytečný a na formát 50x60 by to bylo asi už dost drahý a možná ani praktický,tak nevím.
  • 0

#50 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 316 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 284

Publikováno 12 březen 2010 - 16:54:09

když jsem šel po ulici a koukal na chlápka z pizzerie, tak mě napadlo, kdyby někdo chtěl velkou suchou temperovací nádobu pro sloty a chemii, tanky a ještě místo zbyde
tak ten box co v tom rozvážej pizzu v autech by se na to hodil
doplnit nepromokavým vnitřkem, díra pro lepší fén, termostat .... atakdále :roll:
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních