Přejít na obsah


Fotka

Vyvolání a ustálení v jednom roztoku


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
Žádné odpovědi

#1 Honza

Honza

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 274 příspěvků(y)
Reputace: 29

Publikováno 9 červenec 2008 - 09:32:47

Tak jsem konečně vyzkoušel ustalující vývojku, kterou mám od bzencaka a kterou popisuje ve svém článku „Vyvoláno a ustáleno za méně jak 2 sekundy“. V podstatě mohu potvrdit jen to co už bzencak napsal. Kvalita vyvolání je výborná, zrno jemné.

Vyvolal jsem zatím jen jeden kinofilm a to Ilford Pan 100. Celý proces jsem si chtěl co nejvíce usnadnit a tak jsem se teplotu vývojky nesnažil udržet na 20°C. Nechal jsem její pokojovou teplotu což bylo 24,5°C. Překlápěl jsem 3 x za 1 minuty. Doba vyvolání byla 4 minuty. Po uplynutí této doby jsem vývojku z tanku vylil a film vypral tak, jak jsem zvyklý. Opravdu se tímto způsobem dá jednoduše v krátkém čase vyvolat negativ, aniž by se kvalita vyvolání nějak zhoršila oproti použití jiných vývojek.

Každý film se bude v této vývojce chovat asi trochu jinak a aby se člověk naučil proces vyvolání nějak řídit, by musel těch testů a zkoušek udělat více. Myslím si, že vývojka je vhodnější na filmy mírně podexponované než přeexponované. Ale to je můj sugestivní pocit. Vývojku jsem zatím vyzkoušel jen jednou a tak se nechci pouštět do nějakých závěrů.

Kdo má možnost si tuto vývojku doma namíchat tak doporučuji ji vyzkoušet. Určitě to stojí za to.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních