Přejít na obsah


Fotka

rotacni volani


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
53 odpovědí na toto téma

#1 pignon

pignon

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 440 příspěvků(y)
Reputace: 31

Publikováno 20 červenec 2008 - 23:19:20

Ahoj, ma tady nekdo zkusenosti s rotacnim volanim a rodinalem? Diky
  • 0

#2 pignon

pignon

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 440 příspěvků(y)
Reputace: 31

Publikováno 20 červenec 2008 - 23:24:36

S rodinalem, ale i jinyma vyvojkama, ptam se kvuli volani planfilmu, lit, totiz, do joba pres litr vyvojky a preklapet je krajne neekonomicke. Diky
  • 0

#3 jkcz

jkcz

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 728 příspěvků(y)
  • LocationValašské království
Reputace: 177

Publikováno 21 červenec 2008 - 07:14:23

volam rotacne (kolem 25 ot/min), pro 8x10 list potrebuju 2dcl chemie.
taky ale volam i klasicky preklapenim, do litroveho joba se mi vejde 6 listu 9x12, vyvojku bez problemu recykluju a sjedu v ni jeste jednu varku 6 listu.
pouzita vyvojka mytol 1+1, ted v posledni dobe experimenty s pyro510.
cas je treba pro rotacni volani zkratit, nejlepe nazkouset. mi ta foma vychazi na normalni volani (preklapeni) cca 8 minut, rotacne kolem 6 minut.
  • 0

#4 Erik Kurach

Erik Kurach

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 222 příspěvků(y)
Reputace: 902

Publikováno 21 červenec 2008 - 14:20:00

Vážení kolegové , v tématu Jobo tank uvádím rozměry mezikruží , které
snižuje objem použité lázně pro tank Jobo Multitank 2 No. 2521 . Erik
  • 0

#5 Eda

Eda

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 027 příspěvků(y)
Reputace: 18

Publikováno 21 červenec 2008 - 14:24:37

Když už je tu takové krásné téma, cítím naději v odpovědích na mé otázky :)
Potřebovala bych poradit, jaký tank, jakou spirálu a co případně dalšího pořídit na plany 8x10 palců? Jestli se mám koukat po starých tancích, a potom jakých, nebo něco nového...Děkuji.
P.S. Samovýrobu neplánuju.
  • 0

#6 jkcz

jkcz

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 728 příspěvků(y)
  • LocationValašské království
Reputace: 177

Publikováno 21 červenec 2008 - 14:36:26

Záleží, jak to moc budeš drtit a jak budeš chtít volat. Já z nedostatku času nevolám hned, ale až se toho nahromadí krapet víc. Z toho důvodu pokukuju po jobo expert 3005, ktere schlamstne 5 listů 8x10. Toto je menší varianta na lístky 9x12 Jobo Expert 3010

Zatím volám v něčem podobném nebo ve starých válcích Jobo2000. Modernější joba moc neznám.

Na točení válcem by možná nebyl špatný nějaký zcela obyčejný Uniroller, jobo procesory mají totiž dost vysoké otáčky.
  • 0

#7 Erik Kurach

Erik Kurach

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 222 příspěvků(y)
Reputace: 902

Publikováno 25 červenec 2008 - 06:55:49

Vážení kolegové , použití Rolleru vypadá na první pohled jako výhodné a
úsporné řešení s použitím minimálního potřebného množství lázní . Když
porovnáte režim Processoru , který se otáčí 75 RPM a vždy po několika
otáčkách mění zároveň směr rotace a fotomateriál smáčí rovnoměrně a
trvale , otáčením Rolleru v intervalu 15 , nebo 30 s , blízkému pohybu u překlápěcího systému vývojnice , zůstává část fotomateriálu bez kontaktu
s vyvolávací lázní , vystavená vzdušné oxidaci . Souhlasím , že je možné
Roller provozovat v nějaké nádobě s temperovanou vodní lázní , aby se
dala udržet teplota v potřebné toleranci , stejně , jako u Processoru . Až
se podíváte na plochu 18% v celé ploše negativu , která byla vyvolána
pomocí Rolleru , zjistíte densitometrickým proměřením velmi nestejné a
dosti výrazné odchylky . Erik
  • 0

#8 *Ivan*

*Ivan*

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 388 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 27 červenec 2008 - 12:48:31

Když už je tu takové krásné téma, cítím naději v odpovědích na mé otázky :wink:
Potřebovala bych poradit, jaký tank, jakou spirálu a co případně dalšího pořídit na plany 8x10 palců? Jestli se mám koukat po starých tancích, a potom jakých, nebo něco nového...Děkuji.
P.S. Samovýrobu neplánuju.


JOBO 2530. Mam, vejdou se tam 2 filmy a ja za nej dal 1,99 Euro+postovny. To bylo krapet stesti, normalne stoji kolem 15 euro.
  • 0

#9 Eda

Eda

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 027 příspěvků(y)
Reputace: 18

Publikováno 27 červenec 2008 - 14:10:16

Ivane, bezva, děkuju, začínám se po těch tancích na ebuy pokukovat.
Z misek mám totiž trošku obavu - bez problémů bych asi po tmě zvládla Bzencákovu "vyvoláno za pár sekund" (na to se taky v nejbližší době chystám), tam mám de facto tři procesy v jedné misce a jednu misku na presoak, a prát už to můžu za světla...
Ale pokud by to byla klasická vývojka, tak po tmě začínám mít opravdu problém, abych v koupelce nenacákala, nedejbože misku nepřevrátila :wink:
  • 0

#10 *Ivan*

*Ivan*

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 388 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 28 červenec 2008 - 08:20:32

OPRAVA - 2840 !!! Promin za chybu, napsal sem jiny cislo tanku. Pokud to nekdo ctete kdo mate zaplaceno a muzete posilat SZ dejte Ede vedet, diky!
  • 0

#11 nojgi

nojgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 783 příspěvků(y)
Reputace: 70

Publikováno 19 srpen 2008 - 09:35:21

Máte někdo zkušenosti s procesorem a tanky systému Jobo 3000?

Respektive jaký procesor na tyto tanky (FilmDrum 3009 - 3025)?

Kolik vývojky do tanků (tank je obrovský a píší 330ml vývojky). Já vím, otáčí se tak by to mělo bohatě stačit. Provolá se nagativ při rotačním volání vždy rovnoměrně?

Pumpa na zduch k tanku? Je potřeba? Asi to bude souviset jen s otevřením víka.

jak vše vychází ekonomicky nepočítaje náklady s nákupem procesoru a tanku. Kolik procesor zbaští proudu, jak se s ním pracuje, od kolika listů jej má smysl zapínat...atd.

Asi mě napadnou i další otázky, ale pro zatím to asi stačí.

Děkuji za odpovědi.
  • 0

#12 jkcz

jkcz

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 728 příspěvků(y)
  • LocationValašské království
Reputace: 177

Publikováno 16 září 2008 - 09:30:54

Zřejmě po delší době mají zase 8x10 trubky. A je tam pěkné video 8-O
click[/url]
  • 0

#13 otik

otik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 300 příspěvků(y)
Reputace: 129

Publikováno 4 únor 2011 - 13:01:27

Chtěl bych se zeptat zkušenějších temnokomorníků, zda je možné volat rotačně rychlostí 4 ot./min, nebo teda, jaké čekat problémy. Samozřejmě to jde ;)
  • 0

#14 yashica

yashica

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 124 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 4 únor 2011 - 13:07:58

Chtěl bych se zeptat zkušenějších temnokomorníků, zda je možné volat rotačně rychlostí 4 ot./min, nebo teda, jaké čekat problémy. Samozřejmě to jde :)

Zkoušel jsem na tomto přístroji rotační volání ale rychlost otáčení bohužel neznám ;) Vložený obrázek
  • 2

#15 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 5 699 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 386

Publikováno 4 únor 2011 - 13:26:31

a jakej formát bys tak pomalu chtěl volat? a kolik vývojky dát?

jestli hledáš pohon a máš grilovací motorek, asi bych to nějak zpřevodoval
jinak otáčky kolem 15-30 bych viděl optimální a to dělá motorek + převodovka k rc modelu - něco jako tady Objednací číslo: 33863


ale levnější - když jsem sháněl pohon, tak jsem se o to zajímal a měl jsem ten pohon najitej i kolem tří stovek, ale pak jsem sehnal hotovej roller a projekt opustil jako nedokončenej
  • 0

#16 mickael

mickael

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 133 příspěvků(y)
Reputace: 23

Publikováno 4 únor 2011 - 13:30:28

Jak uz vyse poznamenal kolega Erik, bal bych se asi toho, ze pokud budes tocit 4ot za minutu, tak vic jak pul casu (pokud zachovas plneni udane vyrobcem pro rotacni volani) bude film na vzduchu misto ve vyvojce. To povede k nerovnomernemu vyvolani. Jina by byla kdybys mel tu vyvojnici plnou az po spunt....
  • 0

#17 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 477

Publikováno 4 únor 2011 - 13:41:45

Skorem s určitostí to nepůjde. Když jsem si dělal točítko, použil jsem stěračový motorek ze škody 120. Má cca 50-60 otáček za minutu, většinou to vycházelo dobře. (jen jednou jsem měl pruhy) Teď mám vyvolávací mašinu, ta tedy točí obousměrně a v návodu bylo doporučeno nastavní na 75 otáček pro černobílé materiály. Vychází to z toho výborně.
  • 0

#18 otik

otik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 300 příspěvků(y)
Reputace: 129

Publikováno 4 únor 2011 - 13:46:42

Jak uz vyse poznamenal kolega Erik, bal bych se asi toho, ze pokud budes tocit 4ot za minutu, tak vic jak pul casu (pokud zachovas plneni udane vyrobcem pro rotacni volani) bude film na vzduchu misto ve vyvojce. To povede k nerovnomernemu vyvolani. Jina by byla kdybys mel tu vyvojnici plnou az po spunt....

Díky, to jsem chtěl slyšet. Podívám se po něčem, co točí těch třicet, třeba jako psal Radim. Jinak válec momentálně koulím po prkně ;), připadám si jako malé děcko.
  • 0

#19 papo

papo

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 332 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 4 únor 2011 - 14:08:53

Mám starší Jobo CPE-2, volám v tom barvu a ČB svitky, má to dvě rychlosti, používám tu nižší, je to asi 30ot/min. Točí střídavě oběma směry. Žádný problém s tím není.
  • 0

#20 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 5 699 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 386

Publikováno 4 únor 2011 - 14:17:50

než jsem měl točítko točil jsem ve vodní lázni to máš pak i s houpáním při jednom točení
ten můj origo má taky třicet otáček
  • 0

#21 Eda

Eda

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 027 příspěvků(y)
Reputace: 18

Publikováno 4 únor 2011 - 14:58:32

Díky, to jsem chtěl slyšet. Podívám se po něčem, co točí těch třicet, třeba jako psal Radim. Jinak válec momentálně koulím po prkně :), připadám si jako malé děcko.


napusť trochu vody do dřezu, pěkně vytemperuj a to pak půjde samo ;)
malých otáček pokud tam nebude nějaký pohyb "mimo" obvyklý směr, bych se bála. u některých vývojek můžou být pruhy...
  • 0

#22 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 477

Publikováno 4 únor 2011 - 15:51:36

Pokud by někdo chtěl, můžu mu na srazu to svý točítko přenechat. Je dělaný na Joboválce s magnetem. Za dva, tři svitky, pívo nebo tak :) Na poštu se mi s tím rozhodně nechce...
  • 0

#23 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 477

Publikováno 4 únor 2011 - 16:01:53

Už je Dura :)
  • 0

#24 ďuroT

ďuroT

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 778 příspěvků(y)
  • LocationBA, SK
Reputace: 364

Publikováno 4 únor 2011 - 16:10:00

Díky Pavle, detaily ešte dohodneme :cry:
  • 0

#25 Erik Kurach

Erik Kurach

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 222 příspěvků(y)
Reputace: 902

Publikováno 4 únor 2011 - 18:23:27

Vážení kolegové, na základě naprosto dokonalé dokumentace, zabývající se
rotačním vyvoláním černobílých fotografických materiálů, včetně uvedených
hodnot praktických citlivostí jednotlivých druhů filmů, zrnitosti a dosaženého
stupně gradientu včetně sensitometrických křivek, mohu zcela odpovědně a
s veškerou váhou důkazních materiálů prohlásit, že ne všechny kombinace-
film/vývojka jsou pro rotační vyvolávání v reverzním režimu 75 ot./min.pro
processor JOBO CPE2+ vhodné. V určitých kombinacích dochází díky rychlé
výměně vyvolávače na povrchu aktivní vrstvy filmu k enormnímu nárůstu u
kontrastu obrazu, což má za důsledek značnou redukci polotónů ve světlech
a nejhlubších stínech. Pro zachování ostrosti je výhodnější teplota 24°C, ale
v mnoha kombinacích se dostáváme pod doporučený čas Kodaku, který ve
svých materiálech uvádí minimálně 4 minuty bez přednamáčení materiálu v
destilované vodě. Velmi záleží na průběhu nárůstu kontrastu v čase a tento
velmi zásadní požadavek nelze v mnoha případech aplikovat plošně na vše.
Jinak se chová film formátu 135 jinak film 120 a jinak formát 9x12/4x5".
Dodatečné praktické testování s použitím densitometru umožní celý tento
proces dokonale vyladit. V případě metody p.Heilanda k tomu stačí pouze
přefotografování a následné vyhodnocení jediného negativu, což považuji
za velmi racionální a úsporné. Stačí otestovat jediný negativ nové emulze
a výsledky jsou naprosto spolehlivé. V jednoduchosti spočívá hospodárné
nakládání s cenným fotomateriálem, bez zbytečné ztráty při experimentu
s mnoha proměnnými veličinami. "Starý jezevec" Erik
  • 0

#26 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 5 699 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 386

Publikováno 6 únor 2011 - 13:36:16

jak jsem dneska dělal synkovi pití, dobrým přímým pohonem se zdá být i citrusovač - má okolo 60 ot. za minutu a síly na rozdávání, jen překlenout tlačítko spínání

šnůra, vidlice, krytí pro 230 V do kuchyně, všecko to má už od výrobce a možná ho dostanete za stovku někde v aukci
-
pruhy na negativu jsem nikdy neměl, ale je pravda, že můj otáčeč má i to kývání, tak míchá dobře během provozu
  • 0

#27 Eda

Eda

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 027 příspěvků(y)
Reputace: 18

Publikováno 6 únor 2011 - 13:44:54

jak jsem dneska dělal synkovi pití, dobrým přímým pohonem se zdá být i citrusovač - má okolo 60 ot. za minutu a síly na rozdávání, jen překlenout tlačítko spínání

šnůra, vidlice, krytí pro 230 V do kuchyně, všecko to má už od výrobce a možná ho dostanete za stovku někde v aukci
-
pruhy na negativu jsem nikdy neměl, ale je pravda, že můj otáčeč má i to kývání, tak míchá dobře během provozu

jak máš kývání mimo normální otáčení, tak by to mělo být v poho...ono to taky nastává třeba jen u některých vývojek
  • 0

#28 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 477

Publikováno 17 únor 2011 - 21:45:11

Nemáte někdo zkušenost s dvoulázňovým, či pyro vyvoláváním při rotaci? Nějaké problémy které můžu dopředu očekávat?
  • 0

#29 Vladik

Vladik

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 217 příspěvků(y)
Reputace: 29

Publikováno 17 únor 2011 - 22:12:51

Hmm, volam rotacne v Emofinu a nic spatneho jsem zatim, tuk tuk, nepozoval.
Ale je pravda, ze Emofin je takova zvlastni bestie.
  • 0

#30 Horenak

Horenak

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 512 příspěvků(y)
  • Locationsever a východ Čech, jihovýchod NDR
Reputace: 219

Publikováno 23 březen 2014 - 01:30:57

Brý den, poradí někdo, jak se vkládají plany 13x18 do tanku JOBO? Co je na to potřeba? Mám starší tank, na kterém je napsáno, že tenhle formát se tam vejde 4x, uvnitř je prázdný.


  • 0

#31 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 401

Publikováno 23 březen 2014 - 08:30:20

a má ten tan knejaké číselné označení?

 

těch typů bylo a je docela dost, bez toho se asi nepohneme.


  • 0

#32 jkcz

jkcz

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 728 příspěvků(y)
  • LocationValašské království
Reputace: 177

Publikováno 23 březen 2014 - 10:49:31

Pokud je to valec z rady 28xx, ma vnitrni zebrovani. Planfilm by mel jit zasunout mezi ta zebra. Nutno ovsem upozornitci, ze 8x10 mi tam drzi pekne, u 13x18 Fomy se mi uz stalo, ze z zebrovani v prubehu rotace vypadnul. Zalezi i na vyrobci, rozmery planfilmu se mirne lisi, nekde v jinem vlakne k tomu udrzuju tabulku. Pro volani papiru ve valcich 28xx vyrobce dodaval rozdelovaci zarazky, ktere se nasouvaji na zebra. U planfilmu se ale nedaji pouzit, protoze zpusobuji turbulence vyvojky a planfilm je v okoli zarazky nerovnomerne provolan. Pro sebe jsem si vyhodnotil valce 28xx ve spojeni s 13x18 Fomou jako nespolehlive a volam je tedy v jinych valcich. Tim nevylucuju, ze to  jinemu fotosoudruhovi muze fungovat. Pripadne ze to bude dobre fungovat s planem od jineho vyrobce.


  • 1

#33 jkcz

jkcz

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 728 příspěvků(y)
  • LocationValašské království
Reputace: 177

Publikováno 23 březen 2014 - 10:54:22

napr. jobo 2830 i se zarazkami

http://www.ebay.de/i...=item2ecfbab485

 

Spolehlivy je napr. Durst Codrum, do ktereho lze uzavrit jen jeden plan, ma hladke vnitrni steny.

http://www.ebay.de/i...=item2ecffd250c

 

Pripadne nejidealnejsi reseni Jobo Expert, ale to uz je trochu jina cenova liga.

http://www.ebay.com/...=item417cfe5b3f


  • 1

#34 Horenak

Horenak

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 512 příspěvků(y)
  • Locationsever a východ Čech, jihovýchod NDR
Reputace: 219

Publikováno 24 březen 2014 - 08:28:33

Jedna se o Jobo 4531. Slo mi jen o to, jestli se plany vkladaji proste ke stene bubnu, nebo jestli jsou na to nejake spiraly - na 4x5 jsem nejake videl, ale na 13x18 vubec. V tom bubnu jsou podelna zebirka, z toho 3 vystouplejsi - mezi ne se teda asi plan ma zapricit? Ta jemnejsi zebirka maji zajistit odstup od steny, aby tam proudil ustalovac? Staci to? Neni potreba pak jeste doustalit treba v misce? Ptam se proto, ze moje prvni 4 filmy (a nebyla to foma, ale Kodak) jsem v bubnu znicil. Jednak se jeden svezl a prekryl castecne jiny), jednak jim zustal filaovy nadech. A taky jsou podvyvolane. Jak dlouho se vlastne v bubnu vola (mam procesor Jobo CPE) oproti casum udavanym vyrobcem vyvojky pro rucni volani? Pouzivam fomu R09. Ja jsem to zkratil asi o minutu, a asi to bylo moc kratke.


  • 0

#35 jkcz

jkcz

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 728 příspěvků(y)
  • LocationValašské království
Reputace: 177

Publikováno 24 březen 2014 - 09:23:36

Civky se komercne vyrabely max do 4x5, pro 13x18 jsem videl jen nejake samodomo bastly. Pro formaty nad 4x5 se daji pouzit vlozky, ktere Jobo dodavalo ke svym valcum. Nebo si vyrobit doma treba takto:

 

http://www.galerie-p...-film-jobo.html

 

Jinak bez vlozek plany vkladas mezi ta vystouplejsi zebra, ale uz jsi sam zjistil, ze spolehlivost takoveho reseni neni stoprocentni.


  • 0

#36 Horenak

Horenak

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 512 příspěvků(y)
  • Locationsever a východ Čech, jihovýchod NDR
Reputace: 219

Publikováno 24 březen 2014 - 17:25:44

Jenkotemankote, sorry jkcz, omylem jsem u tve posledni repliky kliknul na mínus. Přitom jsem chtěl na plus - minimálně .za ten užitečný odkaz. Už to nešlo vzít zpátky. Tak jsem to dohnal na předchozich dvou. Dík.


  • 0

#37 Vlcak

Vlcak

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 279 příspěvků(y)
Reputace: 96

Publikováno 24 březen 2014 - 21:11:37

na 13x18 pouzivam 2840, jak pise Jirka neni to 100%, urcite to napr. nefunguje na 5x7 ktere jsou lehce mensi.

Co se mi stalo kdyz jsem takto volal 4 plany bylo ze v jedne rade byly 2 za sebou a podjely mi pod sebe, od te doby davam do kazde rady pouze 1, stejne jako u 8x10.

Nikdy se mi nestalo ze by plan vypadl, hned jak tam plany dam, tak nasledne davam vodu na prednamace, plan se diky ni prilepi na povrch valce (alespon tak zni ma teorie :- ) )..vcelku je to funkcni


  • 0

#38 Horenak

Horenak

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 512 příspěvků(y)
  • Locationsever a východ Čech, jihovýchod NDR
Reputace: 219

Publikováno 24 březen 2014 - 22:41:23

Taky jsem to presoaknul, přesto jeden plan v bubnu ujel. Ale nedal bych ruku do ohně na to, že jsem ho v tý tmě správně zakous za ty žebírka. Uvidíme příště. Po dvou bych to vyvolával nerad, to už by asi vyšlo rychlejc vrátit se k miskám. 

 

Byla by nějaká rada ohledně úpravy vyvolávací doby oproti ručnímu volání? Je na strojní vyvolávání (neustálý pohyb) R09 vůbec vhodná vývojka? OPravdu jsem hledal, nejen tady na temné, ale buď špatně, nebo o tom nikde nic není. Pokus omyl se tady dost prodraží, obávám se. ..kuju pěkně.


  • 0

#39 Vlcak

Vlcak

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 279 příspěvků(y)
Reputace: 96

Publikováno 24 březen 2014 - 22:46:05

R09 na volani planu rotaci pouzivam naprosto bezne, cas je zkracen - ale musim se podivat do poznamek, zitra...


  • 0

#40 Notorius

Notorius

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 758 příspěvků(y)
Reputace: 231

Publikováno 25 březen 2014 - 06:36:47

Navíc, R09 je vývojka vhodná na všechno, o tom netřeba pochybovat. :-)


  • 0

#41 Horenak

Horenak

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 512 příspěvků(y)
  • Locationsever a východ Čech, jihovýchod NDR
Reputace: 219

Publikováno 28 březen 2014 - 23:39:50

Našel Vlčák?

 

Díky...


  • 0

#42 Vlcak

Vlcak

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 279 příspěvků(y)
Reputace: 96

Publikováno 29 březen 2014 - 09:01:29

:)
zakladni cas pro odrazeni pro rotaci a iso50 a R09 1:50 je cca 5min 45sec
  • 0

#43 Horenak

Horenak

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 512 příspěvků(y)
  • Locationsever a východ Čech, jihovýchod NDR
Reputace: 219

Publikováno 30 březen 2014 - 00:37:12

Dík


  • 0

#44 Anadred

Anadred

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 177 příspěvků(y)
  • LocationPraha 8
Reputace: 33

Publikováno 3 duben 2014 - 06:35:45

Má někdo zkušenost s přednamáčením planů 8x10 v tanku 2830? Funguje to kdyz je AH vrstva přitisknuta ke stěně tanku nebo je nutné přednamočit v misce? Díky předem za rady. A
  • 0

#45 jkcz

jkcz

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 728 příspěvků(y)
  • LocationValašské království
Reputace: 177

Publikováno 3 duben 2014 - 06:39:10

funguje


  • 0

#46 Anadred

Anadred

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 177 příspěvků(y)
  • LocationPraha 8
Reputace: 33

Publikováno 3 duben 2014 - 07:29:59

Díky.
  • 0

#47 Anadred

Anadred

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 177 příspěvků(y)
  • LocationPraha 8
Reputace: 33

Publikováno 29 duben 2014 - 15:10:10

Četl jsem na APUGu, že při 5-ti minutovém přednamočení je pro rotační volání vhodné použít stejné časy jako pro překlápění. Nemáte s tím někdo zkušenost?
  • 0

#48 Vlcak

Vlcak

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 279 příspěvků(y)
Reputace: 96

Publikováno 29 duben 2014 - 15:38:05

nemam - prednamacim cca 3 minutu (moc to nehlidam) a zkracuji - Foma 100/FP4/Trix


  • 0

#49 joey

joey

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 53 příspěvků(y)
  • LocationSK-ZH
Reputace: 13

Publikováno 21 květen 2015 - 10:27:01

Ahoj, rád by som sa opýtal, či má niekto praktické skúsenosti s kombináciou Foma 100 + A49 + Jobo CPE2 ?


  • 0

#50 joey

joey

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 53 příspěvků(y)
  • LocationSK-ZH
Reputace: 13

Publikováno 24 květen 2015 - 17:25:56

Keďže nikto nič, pokúsim sa popísať svoje skúsenosti, možno to niekomu pomôže.

Film FOMAPAN 100 Professional, NSIG z výpredaja po 1,70 €, procesor JOBO CPE2 (nie plus).

 

Vývojku som použil ORWO A49 v 35L balení zo starých zásob z r. 1990. Príprava roztoku prebehla vo vani, hotová vývojka ju sfarbila na hnedočierno, ale na slnku to za pár dní zas vybledlo, takže sa ďalej môže používať na pôvodný účel, t.j. zalievanie záhonu s kvetmi :)

 

Vývojku som nariedil 1:1 a do tanku 2521 som vždy použil 280 ml roztoku. Predpísané je min. 270 ml. Teplota 20 stupňov.

Ako odraz času som začal s 13 minútami bez prednamáčania.

Postupne som čas ustálil na 7 minútach, ale použil som predpranie najprv 5, potom 7 minút. Podľa JOBO materiálov kratšie prednamáčnie, ako 5 minút nemá význam pre stabilizáciu procesu.

 

Rýchlosť otáčania som zvolil 1 (pomalšiu), ale ukázalo sa, že na kinofilne to vytvára artefakty v susedstve s perforáciou. Ukážka je v prílohe, je trochu tmavšia, aby to bolo dobre vidno.

 

Po zvýšení rýchlosti na stupeň 2 (75 ot/min) artefakty zmizli.

 

Pri testovaní som však prišiel na to, že gradácia výsledného negatívu pomerne málo závisí od dĺžky doby vyvolávania (rozdiel medzi 7 a 13 minút nie je zďaleka taký, ako by som očakával), oveľa lepšie a precíznejšie je ju možné regulovať riedením vývojky.

 

Takže momentálne som skončil na systéme 7+7+7+7 min (predpranie+vývojka+ustaľovač+pranie JOBO Washer 3350) a riedenie vývojky od 1:1 (140 ml vývojka + 140 ml voda) do 1:0,5 (185 ml vývojka + 95 ml voda).

 

Vo vývojnici 2521 mám buď jednu alebo dve cievky s kinofillmami alebo cievku 2509 so 4 ks planfilmu 10x15 cm.

 

Přiložený soubor (y)


  • 1




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních