Přejít na obsah


Fotka

Flektogon 50/4 / Distagon 40-50mm


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
38 odpovědí na toto téma

#1 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 462

Publikováno 8 září 2008 - 09:31:09

Nějak to nemůžu vygooglit, ale snad tu bude nějaký majitel. Má Flektogon tlačítko náhledu clony? Jeden majitel mi potvrdil, že ano, ale že si ho nechal nějak upravovat, tak nevím jak je to originálně. Jde mi o to, aby objektiv při změně nastavení clony neclonil a měl ono DOF tlačítko na svém těle.

O to samé by mi šlo u těchto starých Distagonů pro Hasselblad.



Vložený obrázek
  • 0

#2 Karel2Kouril

Karel2Kouril

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 842 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 8 září 2008 - 09:45:33

Flektogon 50/4 na Sixe? Ten můj je má.
  • 0

#3 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 462

Publikováno 8 září 2008 - 09:54:22

Jo, na Sixe. A funguje to tedy jak jsem naznacoval?
  • 0

#4 Karel2Kouril

Karel2Kouril

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 842 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 8 září 2008 - 11:08:28

Pouzivam ho na Mamci, tam je zacloneny furt, ale co si pamatuju, tak na Sixu fungoval jak pises - odcloneny bez ohledu na stav clonoveho krouzku, zaclonil se akorat pri expozici, nepo pri zmacknuti te packy. Vecer ti to muzu zkusit, jestli do te doby nekdo neodpovi.
  • 0

#5 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 462

Publikováno 8 září 2008 - 11:12:54

Ja bych ho používal na Contaxu, takže taky přes redukci jako ty na Mamče. Představoval jsem si to tak, že při focení z ruky nastavím clonu na kterou budu chtít fotit, na plnou díru zaostřím a pak těsně před stisknutím spouště zmáčknu ten čudlajs kterej mi zacloní (a foťák k tomu dopočítá čas).
  • 0

#6 Anonymous

Anonymous
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 8 září 2008 - 13:24:56

Ja bych ho používal na Contaxu, takže taky přes redukci jako ty na Mamče. Představoval jsem si to tak, že při focení z ruky nastavím clonu na kterou budu chtít fotit, na plnou díru zaostřím a pak těsně před stisknutím spouště zmáčknu ten čudlajs kterej mi zacloní (a foťák k tomu dopočítá čas).

No tak takhle to rozhodne nebude fungovat nikde;)
  • 0

#7 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 462

Publikováno 8 září 2008 - 13:32:12

Co to povidas? Kdyz si vezmu objektiv treba od Bronicy, tak ten ma na sobe taky cudlajs na dof. Kdyz nasteluju treba clonu osm, tak zustava dira furt otevrena, zmacknu cudlajs a objektiv se zacloni. No a v tu chvili ma fotak min svetla, clonova automatika prepocita cas a ja muzu exponovat :)
  • 0

#8 Vlcak

Vlcak

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 274 příspěvků(y)
Reputace: 82

Publikováno 8 září 2008 - 13:38:12

Co to povidas? Kdyz si vezmu objektiv treba od Bronicy, tak ten ma na sobe taky cudlajs na dof. Kdyz nasteluju treba clonu osm, tak zustava dira furt otevrena, zmacknu cudlajs a objektiv se zacloni. No a v tu chvili ma fotak min svetla, clonova automatika prepocita cas a ja muzu exponovat :)


no u te bronici to DOF funguje POUZE pro nahled - expozice se meri pri otevrene clone, diky clonovemu simulatoru. U nekterych systemu je mechanicky - napr manualni objektivy Nikon, nekde elektronicky, napr zminena Bronika.

Cili tim, ze ho priclonis ten fotak pri mereni spise zmates.

Myslim ze na tom Contaxu by to melo fungovat jako na Mamiyi, kde jsou ty P-SIX objektivy take pres adapter - objektiv je permanentne zaclonen na clonu, kterou mas nastavenu a pak ti meri korektne.
Pokud bys mel objektiv normalne odclonen, musis mit mechanismus, ktery ti pri zmacknuti spouste zaclone objektiv - nevim, Contax to ma mechanicky, nebo elektronicky??


Nebo se pletu?
  • 0

#9 Karel2Kouril

Karel2Kouril

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 842 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 8 září 2008 - 13:39:10

Ja bych ho používal na Contaxu, takže taky přes redukci jako ty na Mamče. Představoval jsem si to tak, že při focení z ruky nastavím clonu na kterou budu chtít fotit, na plnou díru zaostřím a pak těsně před stisknutím spouště zmáčknu ten čudlajs kterej mi zacloní (a foťák k tomu dopočítá čas).


Hm, to by možná (!) šlo udělat. Ten objektiv má vzadu čudlík, který ho odcloní, když je zamáčknutý - zaclonit pak jde jen tou páčkou na boku. (natažené tělo sixu na ten čudl tlačí a uvolní ho až před expozicí) Takže, pokud bys čudlík manuálně zamáčkl, objektiv by šel pak zaclonit jen přes náhled DOF.
Problém ale je, že zatímco třeba Sekory prostě přepneš z A na M a drží zacloněné, tak tady je ta páčka na pružině - furt má snahu odclonit - při expozici bys ji musel nějak zafixovat, u kratších expozic by se to dalo podržet rukou, ale ergonomie asi moc úžasná nebude...
  • 0

#10 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 462

Publikováno 8 září 2008 - 13:46:38

Já si Vlčáku myslím, že se pleteš, protože clonový simulátor je mi úplně jedno. Jelikož nebude existovat žádný přenos clony do těla, tělo bude měřit tak jako s plnou dírou. Nedokáže mi tedy říct, jaký použije čas třeba při cloně osm. Nicméně, pokud mu ručně zacloním, snížím tím množství světla a expozimetr mi navalí správné výsledky. Jen to musím zmáčknout dostatečně včas před expozicí a během expozice podržet :)
  • 0

#11 Vlcak

Vlcak

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 274 příspěvků(y)
Reputace: 82

Publikováno 8 září 2008 - 13:51:23

Já si Vlčáku myslím, že se pleteš, protože clonový simulátor je mi úplně jedno. Jelikož nebude existovat žádný přenos clony do těla, tělo bude měřit tak jako s plnou dírou. Nedokáže mi tedy říct, jaký použije čas třeba při cloně osm. Nicméně, pokud mu ručně zacloním, snížím tím množství světla a expozimetr mi navalí správné výsledky. Jen to musím zmáčknout dostatečně včas před expozicí a během expozice podržet :)


jasne - ten clonovy simulator jsem popisoval u Bronicy, jinak mas samozrejme pravdu, bude to fungovat tak jak popisujes.

Nicmene podle me to s tim namacknutim a drzenim rozhodne neni user friendly. To spis upravit ty objektivy tak, aby byly porad zaclonene
  • 0

#12 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 462

Publikováno 8 září 2008 - 13:53:03

A ano Karliku, na dlouhe expozice je to opruz. Jen co si vybrat - pohodlne kratke, nebo pohodlne dlouhe expozice? :) Opruz s dlouhymi je asi lepsi, nez opruz s kratkymi, tak jsem si vybral spis ty kratke.... Ale treba by ten Flektogon sel predelat oboji, na tu tycinku co tlaci nejakou aretaci nebo tak :) Stejne to potrebuju jen na tu dobu, nez vylepsime byt a ja si pak budu moct zase setrit na fototechniku.... (tzn tak do zimy, pak uz pujde koupit origo skla)
  • 0

#13 Luigi

Luigi

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 768 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 153

Publikováno 8 září 2008 - 13:55:34

Když jsem používal Flektogon 4/50 MC na Mamče 645 přes redukci, tak prostě clona objektivu vždy odpovídala cloně, která byla právě nastavena. Takže jsem vždy zaostřil při cloně 4, pak otočil kroužek na příslušnou clonu a fotil. Dalo se na zvyknout.

Ten čudlík prostě fungoval opačně než u obejktivů na Prakticu. Tam byla clona pořád otevřená a zaclonilo to tím, že mechnismus foťáku ten kolík zatačil do objektivu.

U Pent_sixe se kolík zatlačil při montáži objektivu na tělo a při fotografování ho to uvolnilo a skočila přednastavená clona.

Tak nějak jsem to vypozoroval. Fakt je, že na objektivu 4/80MC byl ještě na boku čudlík co se nemačkal, ale ve tvaru kolébky s pérkem, který vypínal celý mechanismus clony, ale při vlastním fotografování to bylo nanic.

Tož tolik, omlouvám se případné nepřesnosti, je to už drahno let. Ale základ je určitě tak, jak popisuju.

Zdar Luigi
  • 0

#14 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 462

Publikováno 8 září 2008 - 14:04:53

Hm, tak Dany mel pravdu, merit to nebude. Tedy bude, ale blbe. Ja si to neuvedomil a pritom kazdej druhej digitalista nad tim breci. On sice bude hezky snizovat cas podle toho jak mu zaclonim, ale jelikoz nebude znat zakladni clonu objektivu, bude to vztahovat vuci nejakemu zakladu. Takze by se to muselo resit korekcemi, ale to uz radeji vytahnu ext. expozimetr. Tak to bychom meli :) Ted uz jen, jestli je lepsi mit clonu furt, nebo jen pri namacknuti....
  • 0

#15 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 462

Publikováno 8 září 2008 - 19:13:28

Neni to tak hrozny, kdyz neni na tele objektiv, fotak se tvari, ze na sobe ma sklo se svetelnosti f2. Tzn, pro ten Flektogon staci nastavit +2EV korekci a uz to meri dobre.
  • 0

#16 Anonymous

Anonymous
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 8 září 2008 - 19:51:50

Neni to tak hrozny, kdyz neni na tele objektiv, fotak se tvari, ze na sobe ma sklo se svetelnosti f2. Tzn, pro ten Flektogon staci nastavit +2EV korekci a uz to meri dobre.


Ne pavle takhle to taky neni :)
  • 0

#17 Karel2Kouril

Karel2Kouril

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 842 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 8 září 2008 - 21:07:25

Neni to tak hrozny, kdyz neni na tele objektiv, fotak se tvari, ze na sobe ma sklo se svetelnosti f2. Tzn, pro ten Flektogon staci nastavit +2EV korekci a uz to meri dobre.


Ne pavle takhle to taky neni :cry:


taky si myslim... zkus si to srovnat s externim expozimetrem (na odražené světlo) :)
  • 0

#18 Goro

Goro

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 800 příspěvků(y)
  • LocationHradec Králové
Reputace: 8

Publikováno 9 září 2008 - 20:36:17

Pavle, včera jsem čuměl na Haaselbláda a ta jeho matnice(prej od minolty), malej foťáček, já nevím co furt hledáš. Skvělá RZtka je na tebe velká, tak tady je to prostě řešení A1.
  • 0

#19 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 462

Publikováno 22 září 2008 - 14:14:41

Tak jsem po celou dovolenou spokojeně fotil Flektogonem 50/4 a občas přiložil i Jupiter 250/4,5 a světe div se, funguje to s nimi a měří velmi dobře. Tedy empiricky, vyvolávat to budu až teď. Pracuje se s tím vcelku obstojně, takže peněz za redukci nelituji. Oba objektivy mám půjčené, ale jistě si koupím i něco vlastního, zřejmě shifta od Arsatů...
  • 0

#20 spooky

spooky

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 074 příspěvků(y)
  • LocationTrenčín, Slovakia
Reputace: 15

Publikováno 10 březen 2010 - 20:45:05

Chcem si kúpiť tento objektív a narazil som na dva druhy. Flektogon 50/4 a Flektogon 50/4 MC. Majú obidva tieo objektívy antireflexné vrstvy a je to len preklap v inzeráte alebo antireflexné vrstvy má len MC ?
  • 0

#21 Anonymous

Anonymous
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 10 březen 2010 - 20:47:24

Chcem si kúpiť tento objektív a narazil som na dva druhy. Flektogon 50/4 a Flektogon 50/4 MC. Majú obidva tieo objektívy antireflexné vrstvy a je to len preklap v inzeráte alebo antireflexné vrstvy má len MC ?

Antireflexní vrstvy mají oba. Ten s označením MC má ale vrstvy vícenásobné. MC=multicoated. Sám mám ten starší model, též se někdy označuje jako "zebra".
  • 0

#22 spooky

spooky

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 074 příspěvků(y)
  • LocationTrenčín, Slovakia
Reputace: 15

Publikováno 10 březen 2010 - 20:54:51

Chcem si kúpiť tento objektív a narazil som na dva druhy. Flektogon 50/4 a Flektogon 50/4 MC. Majú obidva tieo objektívy antireflexné vrstvy a je to len preklap v inzeráte alebo antireflexné vrstvy má len MC ?

Antireflexní vrstvy mají oba. Ten s označením MC má ale vrstvy vícenásobné. MC=multicoated. Sám mám ten starší model, též se někdy označuje jako "zebra".

Tak teraz čo mám kúpiť ? S MC alebo bez ?
  • 0

#23 Anonymous

Anonymous
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 10 březen 2010 - 20:59:58

Tak teraz čo mám kúpiť ? S MC alebo bez ?

http://photo.net/medium-format-photography-forum/00QxE4
Tady někdo doporučuje tu MC verzi. Já mám jen tu starší, takže porovnání nemám.
  • 0

#24 spooky

spooky

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 074 příspěvků(y)
  • LocationTrenčín, Slovakia
Reputace: 15

Publikováno 10 březen 2010 - 21:04:39


Tak teraz čo mám kúpiť ? S MC alebo bez ?

http://photo.net/medium-format-photography-forum/00QxE4
Tady někdo doporučuje tu MC verzi. Já mám jen tu starší, takže porovnání nemám.

A ako sa ti s tou staršou verziou fotí ?
Tie staršie sú za dobrú cenu, majú krásny stav a aj púzdra a krytky. Bral by som radšej to.
  • 0

#25 himself

himself

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 585 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 11 březen 2010 - 14:30:49

Měl jsem bez MC a byl jsem moc spokojen
  • 0

#26 barney

barney

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 121 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 1 říjen 2017 - 16:59:34

Potřeboval bych na můj oblíbený Flektogon nějaké jinačí lehčí tělo, nejlépe s výměnnými zády. Nevíte na co by se dal napasovat?


  • 0

#27 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 248 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 681

Publikováno 1 říjen 2017 - 17:48:53

Mamyia 645?


  • 0

#28 sokolvideo

sokolvideo

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 983 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 114

Publikováno 1 říjen 2017 - 18:02:44

Apooky - mám obidve verzie a nejaké veľke rozdiely som nepozoroval, možno pri fotení proti silnému svetlu?

 

Barney - Pentax 645


  • 0

#29 barney

barney

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 121 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 2 říjen 2017 - 18:43:34

U formátu 645 přijdu o výhodu 50mm skla. Nedalo by se třeba na Bronicu SQ nebo Hasselblad, tedy na čtvercový formát?


  • 0

#30 KIM

KIM

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 616 příspěvků(y)
Reputace: 125

Publikováno 2 říjen 2017 - 18:58:06

...nějaké jinačí lehčí tělo...

​Tedy jestli předpokládám správně, že chceš Flektogon šoupnout ze Sixe, tak Bronica SQ je těžší...

Hassy má zas hlavní výhodu centrálek v objektivech. Jestli vůbec taková redukce umožňuje jeho funkčnost, pak bys byl silně omezen na druhotnou závěrku. A to nechceš. ;)


  • 0

#31 barney

barney

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 121 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 2 říjen 2017 - 19:32:30

A redukce na Bronicu existuje? Hasselblady řady 2000 mají závěrku v těle, tuším, tak by to možná šlo. Zase tyhle přístroje mají oproti Sixu výhodu výměnných zad. Je pravda, že jsem hmotnost nezjišťoval.


  • 0

#32 Halka

Halka

    Nováček

  • Předplatitel
  • 100 příspěvků(y)
  • LocationBratislava
Reputace: 8

Publikováno 2 říjen 2017 - 20:35:55

Mozes sa skusit pozriet na Arax CM (upgrade Kiev 80 s Psix bajonetom).

 

Redukcia na Bronicu nepojde; stara Bronica (S, S2, EC...) ma 102mm register, Pentacon ma 74mm - takze by fungoval asi len ako makro. Nove Bronicy maju centralnu zavierku, takze rovnaky problem ako s Hasselbladom.


  • 1

#33 barney

barney

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 121 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 2 říjen 2017 - 21:06:29

Díky, to je asi nejlepší řešení.


  • 0

#34 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 248 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 681

Publikováno 2 říjen 2017 - 21:17:38

Pozor na Arax. Cenu z Ruska treba povysit o dopravu, clo a este aj DPH z ceny + dopravy a cla ...


  • 0

#35 Halka

Halka

    Nováček

  • Předplatitel
  • 100 příspěvků(y)
  • LocationBratislava
Reputace: 8

Publikováno 2 říjen 2017 - 21:30:07

Z Ukrajiny, ale ano, pointa zostava. Len zo srandy som si prezeral ich FAQ:

 

Q. What about Duty and Tax?

A. Usually, we send every parcel as GIFT indicated on the custom declaration. We also include Repair Invoice and indicate low price for decrease custom tax. In 90% of cases it works and you'll not pay any custom/state duty or tax.

 

Obocie bolo zdvihnute.


  • 0

#36 barney

barney

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 121 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 2 říjen 2017 - 21:36:42

Hm


  • 0

#37 Motorbiker

Motorbiker

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 998 příspěvků(y)
  • LocationNa kopci u Jantarové stezky, v zatáčce po cestě do Vídně
Reputace: 190

Publikováno 2 říjen 2017 - 22:15:53

Ale to je vcelku bezna praxe. Takovych levnych darku z Ruska a Ciny jsem uz dostal...


  • 0

#38 RED

RED

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 186 příspěvků(y)
  • LocationOSTRAVA
Reputace: 24

Publikováno 3 říjen 2017 - 09:49:12

Ale to je vcelku bezna praxe. Takovych levnych darku z Ruska a Ciny jsem uz dostal...

 

Ano odzkouseno :) Gevorg Vartanyan to ma zmakle


  • 0

#39 keko

keko

    Tlampač (grafoman)

  • Předplatitel
  • 2 248 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Alžbetin Dvor 130
Reputace: 681

Publikováno 3 říjen 2017 - 09:51:40

Tak toto by som nasmu ministrovi finacii nevyviedol ..... (  :)  )


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních