Přejít na obsah


Fotka

Nové VF sklo!!


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
Žádné odpovědi

#1 PetrH

PetrH

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 68 příspěvků(y)
Reputace: 3

Publikováno 23 září 2008 - 19:26:23

Po letech přichází na svět nové VF sklo!! A to: Schneider Kreuznach Apo-Tele-Xenar 11/350 Compact v závěrce Copal 1, vykreslí 350 mm (s malou rezervou pokryje 8x10), čtyřčočkový plně symetrický apo design. Zorný úhel okolo 55°, pracovní clona 16-22, určený pro náročné nadšence. Filtrový závit je zatím tajemství, z fotografie dle poměru vůči závěrce odhaduji 58-62 mm. Vysoké rozlišení je samozřejmé:lol:
Novinkou je tubus, který jde namontovat do otvoru velikosti Copal 3, čili u kamery s krátkým měchem není nutno extra dokupovat desku s tubusem, stačí klasická s dírou pro C3.
Zrada je, že není zmíněno o jaký optický design se jedná, Xenary jsou tesary, jenže ty nejsou symetrické a Tele-Xenary jsou teleobjektivy, což toto sklo není. Nejspíše půjde o dialyt (4/4, např. Apo Artar, Apo Ronar, Fujinon C) nebo o překvapení.
V diskusi na largeformatphotography.info někdo vhodně poznamenal, že Schneider začíná "konkurovat" trhu s použitými objektivy. Faktem je, že kompaktní VF optiku dnes vyrábí pouze Fujinon (řady A a C), Nikkory M se už tři (?) roky nedělají. Sklo má být "konkurencí" zřejmě Fujinonu A 11/360 mm v Copalu 1, i když je dlouho mimo výrobní program, tak ceny použitých skel stále stoupají. Modernější skla okolo 350-360 mm jsou v Copalu 3 (nebo jiné trojce). Cenu Schneider zatím nezveřejnil, i když se prsí cenovou přístupností. Necháme se překvapit, Vánoce se blíží :roll:

tady je oznámení Schneideru:
http://www.schneider...ch.com/news.htm
a tady diskuse na largeformatphotography.info:
http://www.largeform...ead.php?t=40937
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních