Zakládám tohle vlákno, protože jsem neodolal velmi lákavé nabídce pořídit si tenhle zvětšovák. Ne že by mi můj stařičkej Magnifax nestačil, ale tohle by mohl bejt co se týče komfortu posun k lepšímu.
Majitel mi psal, že asi nefunguje barevná hlava, a že neví, jestli to půjde opravit. Tož jsem to risknul a velmi levně koupil. Řikám si, to nemůže bejt tak složitý. Jestli nejsou rozmlácený dichroický filtry, tak to bude jen nějaká mechanická blbost.... A vono jo. Rozdělal jsem to a opravený to bylo za 15 minut. Jen jsem dotáhl šroubky, co držej ozubený kolečka na hřídelkách voličů denzity filtrů, aby se neprotáčely

Bylo jasný, že to bude mít mouchy. Tady je předkládám a prosím zkušené majitele, jestli by nepomohly.
1. Problém s koncovkou u napájecího kabelu. Podle německýho manuálu, by k trafu TRA 805 měl z hlavy k trafu vést kabel s nějakou atypickou koncovkou. Ta je asi docela masivní. Tak 5-6 cm široká, mající 12 pinů. Ale já mám jako originál kabel (není vyměněnej, měl jsem to rozdělaný) s malou koncovkou se 3mi piny jakoby do trojúhelníku. Existuje nějaká redukce? Nebo se dá koupit ten velkej konektor? Výměnu bych zvládl.
2. Nemám misku pro objektiv. Koukal jsem na web a do manuálu. Tam je takovýho příslušenství, že z toho jde hlava kolem. Používat budu APO Rodagon N 50/2.8 a APO Rodagon N 105/4. Oba standartní M39 závity. Existují misky s názvy Siriopla, Siriotub, Neriotub, zapuštěný, normální. Podle tabulky z manuálu by mi měla stačit deska Siriopla na oba objektivy. Je to správně? Sám si dobře pamatuju, jak jsem laboroval s miskou na Opemusu. Měl jsem ji otočenou (páč je zapuštěná) a nemohl jsem zaostřit

3. Na barevný hlavě je přepínač Box35 - Box69. Je to přepínač velikosti míchací komory nebo tak něco? Chci-li teda zvětšovat 6x7, nastavím Box69 a fertig? Jestli to správně chápu, bez barevný hlavy je potřeba měnit kondensory pod hlavou v závislosti na ohnisku objektivu a zvětšení? To jsou ty Bimacony 75, 80 a Femocon? To bych teda snad neměl potřebovat. Je to tak?
4. Nemám hodiny. On ten člověk asi měl nějaký hodiny, do kterých pasoval ten malej konektor od hlavy a ty už nemá. A tím pádem nemám ani ten kabel s velkou koncovkou. Byl asi mezi trafo a hodiny. Co si k tomu pořídit? Lze upravit i Meopťácký? To asi ne, co? Bude o mít jiný napětí.
To by snad bylo zatím vše

Jinak zvětšovák je v perfektním stavu. Asi byl dost málo používanej. Lampa svítí, to jsem vyzkoušel a filtry taky. Snad už mě nic nepřekvapí. Když tohle doladím, tak to bude super.
Díky předem za rady. Beru jakýkoli připomínky, upozornění, zkušenosti.
Kjuba
P.S. Nemáte někdo ten manuál v angličtině? Německy umím akorát Ja, Nein a Berlin.