lakování barytu
Publikováno 19 listopad 2008 - 11:53:55
aby to moc nezměnilo tonalitu a bylo odolnější proti těm, co si na ten opravdovej papír (bohužel) musej sáhnout
sklo je bezpečné, ale jsem nešťastnej vždycky, když se na obrázek dívám a je za sklem, rád bych se tomu vyhnul i v případě zarámovaných zvětšenin
Publikováno 19 listopad 2008 - 11:58:46
Publikováno 19 listopad 2008 - 12:01:09

Publikováno 19 listopad 2008 - 13:17:55
Publikováno 19 listopad 2008 - 13:19:46
Publikováno 19 listopad 2008 - 15:57:00
Když teď tak koukám na LCD monitor - ten by spíš odpovídal "velvetu".
Na mě to působilo líp než fotka za sklem (to mi přijde už takové neosobní).
Lak na fotky bych řešil spíš možná pro dosažení nějaké efektní patiny typu "starých obrazů" - maleb, jejichž lak časem rozpraskal, žloutnul apod.
Publikováno 19 listopad 2008 - 16:01:43
To se raději dám na digitál.
ale no tak kolego - proč hned myslet na nejhorší

Publikováno 19 listopad 2008 - 16:21:24
Publikováno 19 listopad 2008 - 16:26:44
Já si myslím, že překrývat baryt igelitem je docela zvěrstvo. Nedovedu si představit, že fotografii usušenou na skle s tím báječným povrchem bych něčím přelaminoval. To se raději dám na digitál.
Až na ten digitál souhlasím..... Si představte zalaminovanej baryt
Publikováno 19 listopad 2008 - 18:31:03
Před časem jsem zkoušel různé způsoby adjustace pro (ještě nekonanou) výstavu. Jednou z možností (které mě napadly jako "šílenost") bylo zalaminování do tuhé "průkazkové" folie. Protože se znám s majitelkou grafického studia, požádal jsem ji, aby mi zalaminovala (stejně jako třeba techničák nebo občanku - tedy oboustranně) jeden baryt a jedno RC. Na obou byl stejný obrázek, baryt byl vypnutý na skle, RC sušené.
Výsledek? RC JE MOC PĚKNÝ!!! - vypadá jako zalitý do skla, po vikslajvantovém povrchu ani památky, to, co se ztrácelo v lesku-nelesku krásně vylezlo. Opravdu je to moc pěkné.
Baryt rovněž pěkný, trochu se liší od RC, ale opravdu jenom trochu. Pravdou je, že ztratil svůj charakteristický lesk (pro který jej obvykle děláme...), vypadá jako dobře vyleštěná fotka na bubnové leštičce.
V lednu nebo v únoru budeme s kolegou vystavovat naše "pařezy" a rozhodl jsem se, že můj soubor bude na RC, nalepený na kappa desce 10mm a orámovaný úzkým konfekčním "kapovským" nasunovacím rámem.
P.S. Zařízení, na kterém se fotka laminuje, musí být bezchybné, nedodrápané a ten, kdo to dělá, si to musí natrénovat - ani vysoká, ani nízká teplota, kvalitní folie.
Publikováno 19 listopad 2008 - 20:11:29
Publikováno 19 listopad 2008 - 20:50:48
vyválečkuju, dám do sušičky potud jasné
prosím přesný popis co dál, zda zapnout sušení, na jaký stupen, kdy odklopit látkový "příklop", co je to dlouho čekat atd...
jako většina zde - nikdy jsem sušičku nepoužil, ale mám doma asi 3 kusy.
tak bych to vyzkoušel
Publikováno 20 listopad 2008 - 00:24:19
Publikováno 20 listopad 2008 - 12:06:05
Ale asi ne růžovejdá se použít puding?

Publikováno 20 listopad 2008 - 12:51:14
Nezmám rozdíly mezi škroby. Znám jen ten bramborovej a že se z něj dělá rum a že to doma dělat nejde. Chtělo by to nějakýho chemika.
Prostě to odzkoušejte a uvidíte. Připomínám, že jde o dlouhé leštění a tedy nevhodné pro plnou vanu fotek.
Ječtě k tomu pudinku. Nevím, jak je čistý. Zda.li nemá nějaký barviva, ale co takhle solamil nebo něco na škrobení prádla???? Hele on by to nemusel bejt ani chemik. Stačila by ženská.Týda- ženská chemik. To je ono

Publikováno 9 červenec 2009 - 08:51:19
Jak že se jmenoval ten škrob a kde to seženu?
Anonymous
Publikováno 9 červenec 2009 - 09:01:15
Publikováno 29 leden 2010 - 22:23:40
Baryt normálne vypnem na sklo a deň nechám sušiť. Následne ho zalakujem sprejom. Chytí to krásny jemný lesk. Nie je to taký kovovoý lesk ako z elektrickej leštičky. Proste paráda. Konečne som po dlhom skúšaní dostal na baryt akurátne množstvo lesku.
Publikováno 30 leden 2010 - 00:01:47
lesklýho
normálně napařovací žehličkou na to foukat páru
má to neskutečně zlepšit lesk, vyrovnat pokroucený papíry (rc) a vyhladit a homgenizovat strukturu povrchu
nezkoušel sem, lesklý fotky mě nezajímaj. ale tady by to možná někoho mohlo zajímat, tak... sem si říkal, že se o načtený rady podělím.
Publikováno 30 leden 2010 - 09:29:01
jinak já dělám když chci na studenější fomě 111 onačejší povrch sušení napnutýho obrázku fénem
jen se musí
anibrzoanipozdě začít - papír je už v tu chvíli na skle "částečně uschlej"
správná intenzita, vzdálenost atd
přišel jsem na to náhodou při sušení zkoušek
protože zkouška usušená fénem z emulzní strany a zvětšenina uschlá volně na vzduchu napnutá na skle jsou pak docela jiný povrchy
Publikováno 1 červenec 2010 - 18:17:18
proč nevyzkoušet žehličku má každej a v bazaru se koupí za stovku
jinak já dělám když chci na studenější fomě 111 onačejší povrch sušení napnutýho obrázku fénem
jen se musí
anibrzoanipozdě začít - papír je už v tu chvíli na skle "částečně uschlej"
správná intenzita, vzdálenost atd
přišel jsem na to náhodou při sušení zkoušek
protože zkouška usušená fénem z emulzní strany a zvětšenina uschlá volně na vzduchu napnutá na skle jsou pak docela jiný povrchy
Jo, to je asi pravda, hlavně jsem slyšel, že u lesklýho barytu, se tímto způsobem docílí daleko větší hloubky – černá je hlubší. Ideální je to "zapéct v sušičce, v domácím prostředí prý stačí fénovat. Ozkoušeno to nemám, jen jsem o tom slyšel. Jak dlouho to sušíš, úplně do sucha, nebo jen chvilku? Jak zhruba dlouho začínáš od napnutí na sklo?
Publikováno 1 červenec 2010 - 18:28:32

1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních