Přejít na obsah

Fotka

lakování barytu

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
21 odpovědí na toto téma

#1 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5 836 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 438

Publikováno 19 listopad 2008 - 11:53:55

jistě se používají všelijaké stabilizační fígle, zajímalo by mě, jestli někdo normálně uschlej baryt, co se bude prezentovat bez skla - lakuje
aby to moc nezměnilo tonalitu a bylo odolnější proti těm, co si na ten opravdovej papír (bohužel) musej sáhnout

sklo je bezpečné, ale jsem nešťastnej vždycky, když se na obrázek dívám a je za sklem, rád bych se tomu vyhnul i v případě zarámovaných zvětšenin
  • 0

#2 hypnogen

hypnogen

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 159 příspěvků(y)
  • LocationPraha / Rychvald
Reputace: 194

Publikováno 19 listopad 2008 - 11:58:46

včera jsem byl na výstavě Tomáše Brhela http://www.galeriebu...zvanky/106n.jpg , kde prezentuje své fotografie v docela velkých formátech s paspartou, rámem a překryté takovou průhlednou matnou fólií, kterou znám například z moderních nástěnek.. nevypadalo to vůbec špatně a zdá se mi to fajn alternativa mezi hladkým lesklým sklem a prezentací bez ochrany.
  • 0

#3 Mamiak

Mamiak

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 416 příspěvků(y)
Reputace: 255

Publikováno 19 listopad 2008 - 12:01:09

fakt? :roll: jestli je to to samý, co mam před vočima, tak to byl naprosto příšernej kus tvrzenýho igelitu - blinkací smajlik
  • 0

#4 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5 836 příspěvků(y)
  • LocationHK

Publikováno 19 listopad 2008 - 13:17:55

do folie bych nešel, spíš nějakej nelesklej lak a nebo se na to vůbec vybodnout
  • 0

#5 Meriamon

Meriamon

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 130 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 19 listopad 2008 - 13:19:46

Já si myslím, že překrývat baryt igelitem je docela zvěrstvo. Nedovedu si představit, že fotografii usušenou na skle s tím báječným povrchem bych něčím přelaminoval. To se raději dám na digitál.
  • 0

#6 hypnogen

hypnogen

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 159 příspěvků(y)

Publikováno 19 listopad 2008 - 15:57:00

ten povrch bych přirovnal k povrchu fotek fomaspeed - mat.
Když teď tak koukám na LCD monitor - ten by spíš odpovídal "velvetu".

Na mě to působilo líp než fotka za sklem (to mi přijde už takové neosobní).

Lak na fotky bych řešil spíš možná pro dosažení nějaké efektní patiny typu "starých obrazů" - maleb, jejichž lak časem rozpraskal, žloutnul apod.
  • 0

#7 Mamiak

Mamiak

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 416 příspěvků(y)
Reputace: 255

Publikováno 19 listopad 2008 - 16:01:43

To se raději dám na digitál.

ale no tak kolego - proč hned myslet na nejhorší :wink:
  • 0

#8 Pavel_P

Pavel_P

Hrabě kydoň

• Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 469

Publikováno 19 listopad 2008 - 16:21:24

Jeee, ja myslel, ze pujde o lakovani matnych barytu, pro vytvoreni lesku, coz se mi nikdy moc dobre nepovedlo a ono jde o chmatani. Skoda, me tema by me zajimalo vic :)
  • 0

#9 LukasJ

LukasJ

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 319 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 19 listopad 2008 - 16:26:44

Já si myslím, že překrývat baryt igelitem je docela zvěrstvo. Nedovedu si představit, že fotografii usušenou na skle s tím báječným povrchem bych něčím přelaminoval. To se raději dám na digitál.

Až na ten digitál souhlasím..... Si představte zalaminovanej baryt
  • 0

#10 Pentaxista

Pentaxista

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 310 příspěvků(y)
Reputace: 314

Publikováno 19 listopad 2008 - 18:31:03

Vnesu trochu neklidu...
Před časem jsem zkoušel různé způsoby adjustace pro (ještě nekonanou) výstavu. Jednou z možností (které mě napadly jako "šílenost") bylo zalaminování do tuhé "průkazkové" folie. Protože se znám s majitelkou grafického studia, požádal jsem ji, aby mi zalaminovala (stejně jako třeba techničák nebo občanku - tedy oboustranně) jeden baryt a jedno RC. Na obou byl stejný obrázek, baryt byl vypnutý na skle, RC sušené.
Výsledek? RC JE MOC PĚKNÝ!!! - vypadá jako zalitý do skla, po vikslajvantovém povrchu ani památky, to, co se ztrácelo v lesku-nelesku krásně vylezlo. Opravdu je to moc pěkné.
Baryt rovněž pěkný, trochu se liší od RC, ale opravdu jenom trochu. Pravdou je, že ztratil svůj charakteristický lesk (pro který jej obvykle děláme...), vypadá jako dobře vyleštěná fotka na bubnové leštičce.

V lednu nebo v únoru budeme s kolegou vystavovat naše "pařezy" a rozhodl jsem se, že můj soubor bude na RC, nalepený na kappa desce 10mm a orámovaný úzkým konfekčním "kapovským" nasunovacím rámem.

P.S. Zařízení, na kterém se fotka laminuje, musí být bezchybné, nedodrápané a ten, kdo to dělá, si to musí natrénovat - ani vysoká, ani nízká teplota, kvalitní folie.
  • 0

#11 oteccasu

oteccasu

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 3 229 příspěvků(y)
  • LocationTrutnov
Reputace: 1 128

Publikováno 19 listopad 2008 - 20:11:29

Pánovové dovolte, aby jsem přispěl do nápadů taky trochou. Vyleštit barit jde tak, že fotku namočíme do za studena rozmíchaného škrobu. Namočíme i plech. Pak položíme fotku na plech tak aby se tvořila vlnka. Jde to dobře neb hustota škrobu je jak vyjetý olej. No a pak vyválečkujeme . Plech dáme do sušičky a dlooooooho čekáme. Fotka se mi nikdy nepřilepila a chytí bezva brilanci. Když se sní zaklepe, tak zvoní. Škrob dodá néjen lesk, ale i pevnost.Sklo je naprosto zbytečné.
  • 0

#12 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5 836 příspěvků(y)
  • LocationHK

Publikováno 19 listopad 2008 - 20:50:48

škrob koupím, namíchat dle návodu
vyválečkuju, dám do sušičky potud jasné

prosím přesný popis co dál, zda zapnout sušení, na jaký stupen, kdy odklopit látkový "příklop", co je to dlouho čekat atd...
jako většina zde - nikdy jsem sušičku nepoužil, ale mám doma asi 3 kusy.
tak bych to vyzkoušel
  • 0

#13 hypnogen

hypnogen

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 159 příspěvků(y)

Publikováno 20 listopad 2008 - 00:24:19

dá se použít puding?
  • 0

#14 Jimmi

Jimmi

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 222 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 20 listopad 2008 - 12:06:05

dá se použít puding?

Ale asi ne růžovej :D
  • 0

#15 oteccasu

oteccasu

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 3 229 příspěvků(y)
  • LocationTrutnov
Reputace: 1 128

Publikováno 20 listopad 2008 - 12:51:14

Nevím, zda.li pudink by byl vhodný. Musí se to odzkoušet. Já jsem návod našel někde ve staré literatůře. Asi ve fotografii. Kdo máte možnost, tak si pár ročníků prolistujte. Já jsem "sjel" všechny od 68 roku. Doporučuji jet od zadu. Dá se tam najít mnoho ověřených zapomenutých návodů. Pokud si vzpomínám, tak se jednalo o nějaký materiál označený KD.... Prostě jsem zašel do laborky, ať mi to tam namíchaj.
Nezmám rozdíly mezi škroby. Znám jen ten bramborovej a že se z něj dělá rum a že to doma dělat nejde. Chtělo by to nějakýho chemika.
Prostě to odzkoušejte a uvidíte. Připomínám, že jde o dlouhé leštění a tedy nevhodné pro plnou vanu fotek.
Ječtě k tomu pudinku. Nevím, jak je čistý. Zda.li nemá nějaký barviva, ale co takhle solamil nebo něco na škrobení prádla???? Hele on by to nemusel bejt ani chemik. Stačila by ženská.Týda- ženská chemik. To je ono :D
  • 0

#16 tomas_tnt

tomas_tnt

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 270 příspěvků(y)
  • LocationZlín
Reputace: 11

Publikováno 9 červenec 2009 - 08:51:19

Tak Solamyl sem zkusil a dopadl sem špatně moc. Nepodařilo se mi to vůbec rozpustit. Vždy po chvilce klesl na dno, kde se udělal nános (dal jsem polívkovou lžíci na cca 0,3l vody).
Jak že se jmenoval ten škrob a kde to seženu?
  • 0

#17 Anonymous

Anonymous
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 9 červenec 2009 - 09:01:15

Tady řešte, prosím, jen lakování, na leštění už tu máme vlastní vlákno. Děkuji.
  • 0

#18 spooky

spooky

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 074 příspěvků(y)
  • LocationTrenčín, Slovakia
Reputace: 18

Publikováno 29 leden 2010 - 22:23:40

Ja som začal baryty po sušení na skle normálne lakovať lakom v spreji. Kúpil som toto: http://www.umelecke-...m-v-spreji-879/
Baryt normálne vypnem na sklo a deň nechám sušiť. Následne ho zalakujem sprejom. Chytí to krásny jemný lesk. Nie je to taký kovovoý lesk ako z elektrickej leštičky. Proste paráda. Konečne som po dlhom skúšaní dostal na baryt akurátne množstvo lesku.
  • 0

#19 Lukas_87

Lukas_87

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 730 příspěvků(y)
  • LocationLondyn, UK
Reputace: 62

Publikováno 30 leden 2010 - 00:01:47

četl jsem o napařování barytu a rc na apugu
lesklýho
normálně napařovací žehličkou na to foukat páru

má to neskutečně zlepšit lesk, vyrovnat pokroucený papíry (rc) a vyhladit a homgenizovat strukturu povrchu

nezkoušel sem, lesklý fotky mě nezajímaj. ale tady by to možná někoho mohlo zajímat, tak... sem si říkal, že se o načtený rady podělím.
  • 0

#20 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5 836 příspěvků(y)
  • LocationHK

Publikováno 30 leden 2010 - 09:29:01

proč nevyzkoušet žehličku má každej a v bazaru se koupí za stovku
jinak já dělám když chci na studenější fomě 111 onačejší povrch sušení napnutýho obrázku fénem
jen se musí
anibrzoanipozdě začít - papír je už v tu chvíli na skle "částečně uschlej"
správná intenzita, vzdálenost atd
přišel jsem na to náhodou při sušení zkoušek
protože zkouška usušená fénem z emulzní strany a zvětšenina uschlá volně na vzduchu napnutá na skle jsou pak docela jiný povrchy
  • 0

#21 PavelS

PavelS

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 39 příspěvků(y)

Publikováno 1 červenec 2010 - 18:17:18

proč nevyzkoušet žehličku má každej a v bazaru se koupí za stovku
jinak já dělám když chci na studenější fomě 111 onačejší povrch sušení napnutýho obrázku fénem
jen se musí
anibrzoanipozdě začít - papír je už v tu chvíli na skle "částečně uschlej"
správná intenzita, vzdálenost atd
přišel jsem na to náhodou při sušení zkoušek
protože zkouška usušená fénem z emulzní strany a zvětšenina uschlá volně na vzduchu napnutá na skle jsou pak docela jiný povrchy

Jo, to je asi pravda, hlavně jsem slyšel, že u lesklýho barytu, se tímto způsobem docílí daleko větší hloubky – černá je hlubší. Ideální je to "zapéct v sušičce, v domácím prostředí prý stačí fénovat. Ozkoušeno to nemám, jen jsem o tom slyšel. Jak dlouho to sušíš, úplně do sucha, nebo jen chvilku? Jak zhruba dlouho začínáš od napnutí na sklo?
  • 0

#22 still_primitive

still_primitive

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 123 příspěvků(y)

Publikováno 1 červenec 2010 - 18:28:32

Normálně se lakujou věci co sou malovaný uhlem nebo tužkou, aby se nerozmazaly, lakem na vlasy. Klidně bych zkusil i nitro lak ve spreji, co zkusil, zkusím ! ale ne dřív jak za týden, jsem vytížen stěhováním a než se zkompletuje komora na novým místě tak ani ťuk :(
  • 0

1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních