Přejít na obsah


Fotka

Vícenásobné expozice


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
8 odpovědí na toto téma

#1 Punkomat

Punkomat

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 187 příspěvků(y)
Reputace: 150

Publikováno 3 únor 2009 - 19:12:03

Zdravím Vás!
Chci se optat,jaké kdo máte zkušenosti s vícenásobnými expozicemi.Respektive jak exponujete či následně vyvoláváte.Dnes jsem zkoušel dvojexpozice na ilford pan 400 exponovaný jako 1600,volaný v neředěné id-11, 14min - podle výrobce.Měřené bylo dopadající světlo na pleťovku.Výsledkem je extrémně krytý negativ, na kterém je motiv dobře vidět jen proti rozsvícené lampě.Má se při samotné expozici každého snímku jedno či více EV ubrat,či naopak nechat a zkrátit vyvolávání?
  • 0

#2 Lukas_87

Lukas_87

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 720 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 40

Publikováno 3 únor 2009 - 19:55:20

film exponuju normálně....
a když chci udělat - 2 exp. na 1 políčko, tak při obou osvitech dám korekci měření -1 EV (jakože o jednu clonu zkrátím čas / přicloním)
4 exp. -> -2 EV
8 exp. -> -3 EV

logický, ne?
  • 0

#3 LukasJ

LukasJ

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 319 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 5 únor 2009 - 17:14:57

Souhlas, jedno EV dělá půlku světla. Tedy při dvojexpozici je potřeba ubrat 1EV. Je potřeba si ještě uvědomit, jakou scénu fotím. Pokud mám scénu s plným rozsahem filmu, nejsem schopen dvě expozice na film dostat. Ztratíš stíny vlivem podexpozice. Ale pokud mám jeden snímek ve světlech (třeba HighKey) a druhý ve stínech (třeba LowKey) je možno exponovat obojí korektně. Záleží co by to mělo být. Obecně ale dopuručuji udělat jednu -EV druhou normálně. Do plusu nemá většinou smysl jít.
  • 1

#4 kubasscz

kubasscz

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 75 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 24 červen 2009 - 14:23:25

s tema EV mi to je jasny jenze jak se urci expozice kdyz na fotaku nemam korekci EV to sem nejak nepobral..Muzete mi to nekdo vysvetlit?dikec
  • 0

#5 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 194 příspěvků(y)
Reputace: 458

Publikováno 24 červen 2009 - 16:02:38

Přidej jednu clonu nebo uber jeden čas nebo sniž o ISO o jeden stupeň.
  • 0

#6 Eda

Eda

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 025 příspěvků(y)
Reputace: 14

Publikováno 24 červen 2009 - 16:41:05

Přidej jednu clonu nebo uber jeden čas nebo sniž o ISO o jeden stupeň.

s tím ISO nevím, kolikrát přesně nerozumím obsahu pojmů,takže příklad - mám film o citlivosti ISO50,a pro dvojexpozici ho budu exponovat na ISO100
  • 0

#7 LukasJ

LukasJ

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 319 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 24 červen 2009 - 16:48:41

Přidej jednu clonu nebo uber jeden čas nebo sniž o ISO o jeden stupeň.

s tím ISO nevím, kolikrát přesně nerozumím obsahu pojmů,takže příklad - mám film o citlivosti ISO50,a pro dvojexpozici ho budu exponovat na ISO100


Je to jednoduchý. ISOx2 je 1EV. ISO 100 tedy potřebuje polovinu světla, než ISO50. Tedy je to tak.
  • 0

#8 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 194 příspěvků(y)
Reputace: 458

Publikováno 24 červen 2009 - 17:27:11

Jo, jasně, sorry.
  • 0

#9 Black

Black

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 162 příspěvků(y)
  • LocationOtrokovice
Reputace: 45

Publikováno 2 prosinec 2015 - 17:34:41

Děkuji :-)


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních