MAGNIFAX ll
Publikováno 23 listopad 2009 - 22:54:31
Mám prosbu,
Najde někdo návod na MAGNIFAX ll a bude ochoten jej protáhnout skenerem a poslat mi soubor?
Díky
Publikováno 24 listopad 2009 - 19:58:42
http://meopta.com/do...CZ-pdf-5715.pdf
Publikováno 25 listopad 2009 - 12:25:40

Návod bohužel nemám, ale skoro vše potřebné jde dát dohromady ze zmiňovaných návodů na stránkách Meopty(pro M.I, Opemusy-nejlíp II, IIa - jsou ze stejné doby), snad s vyjímkou přesných návodů jak měnit misky objektivu (jednoduché...) a systému stavění objektivu při restituci (stejně nejde rozumě popsat, nejlepší je si to vyzkoušet.)
Publikováno 25 listopad 2009 - 14:31:31
na stránce Meopty jsou návody na starší výrobky, Magnifax II tam jako z udělání zrovna není.
Jsou tam ale návody na Magnifax 6x9, Ia, III, IV a když má majitel zvětšovák před sebou tak si to myslím z těch návodů dá snadno dohromady, vždyť to není nic složitého.
Mám Magnifax I na černobílé fotky do 6x9 a Kaiser z bazaru s barevnou hlavou (jenže s kondenzorem jen na kinofilm), Magnifaxy jsem měl různé ale už si to dopodrobna nepamatuju.
Publikováno 25 listopad 2009 - 15:42:39

Spíš mi šlo o to, aby nenabyl dojmu, že jedinej rozdíl je ve tvaru lampové skříně

Publikováno 25 listopad 2009 - 16:20:13
P.S. Digi mě přestává bavit. A komora je úžasné místo na schování se.
Publikováno 25 listopad 2009 - 16:22:54

Publikováno 25 listopad 2009 - 20:16:22
Praktikuje se to tak, že velikost prvního největšího dílku se vyznačí na masce pro negativ v maskovacím rámečku (já např. velmi jemnými zářezy u Mgf I). Pak se vypočítá rozdíl proti původnímu - o tolik čísílek se upraví expozice při změně zvětšení pozitivu.
Tedy systém počítá, že zvětšení není přímo úměrné zčernání - nejde jen náosbit dle zvětšeniny obvyklé vteřiny. Proto je na stupnici časového spínače, kterým dávkujemem světlo i další stupnice OČ (osvitových čísel) - Vipo Combi, Viponel.
Vyráběl Znak Malá Skála, je toho dost ve vybavení starších komor - inezrce na aukru, paladixu aj.
Výborné to bylo i dříve na barvu při změně hustoty filtru atd...
Doporučuji používat, já už to dělám drahně let - nekazím papíry.

Publikováno 25 listopad 2009 - 20:22:42
Touto pomůckou, pravítkem se sleduje velikost promítnutého zářezu - spolu s negativem promítnuté "jednotky" na průmětně, v pozitivním rámku. Dá se použít nejen při změně zvětšní, ale i pti změně clon. čísla zvětšovacího objektivu. Platí, že každá clona, ať směrem více či méně světla, má hodnotu 6 OČ. Chci-li tedy 2x více exponovat časem, připočtu na stupnici 6 OČ.
Výpočet při zvětšení lze dělat logicky, nebo dle rovničky - můžu napsat (mám ji lišácky napsanou z druhé strany...).

Publikováno 25 listopad 2009 - 20:44:15
Jinak všem díky za ochotu .
Publikováno 25 listopad 2009 - 21:00:05

Publikováno 25 listopad 2009 - 22:28:20
Publikováno 26 listopad 2009 - 09:13:42
Už jste tu někde řešili čím nahradíte žárovky ve zvětšováku?
Ano, řešili - žárovkama do zvětšováku

opálová žárovka
Publikováno 21 únor 2015 - 22:09:41
Publikováno 21 únor 2015 - 23:27:01
tenhle konkrétní typ neznám, ale u novějších je to kolečko, co jezdí v drážce po tyči, přišroubováno ze zadní strany kusem pérového plechu nebo přímo pod pérem (nebo je přitlačovaná osička). Zajišťuje to nepřetržitý přítlak aby samovolně nesjíždělo. Buďto je moc utažený, nebo ty tyče něčím jemně namazat aby to hezku klouzalo. Péro a kolečko v drážce by měly zajistit nesjíždění (a nebo topo namazání zase trochu přitáhnut). Řekl bych že drážku není potřeba mazat nebo je to možná i nežádoucí.
A nebo to zkusit rozdělat a vyčistit díry pro tyče. Může to být zanešené a drhnout. A nebo je tam trochu rzi.
On ten kabel nemusí být původní. Vypínač na kabelu je ale stejně nastálo v zapnuté poloze protože spínání zajišťují hodiny. bez hodin bych snad ani vůbec nemíchal vývojku Nakonec to byla první věc co jsem si do provizorní komory pořídil (krom teploměru a zaostřovací lupy), misky, zvětšovák, tank a pinzety tam byly. Stačí úplně jednoduché Hauck MT60 (umí jen rozsvítit/zhasnout/měřit do 1minuty). Vipo hodiny jsou vymakanější, ale zrovna nebyly k mání. Cena asi srovnatelná.
Publikováno 22 únor 2015 - 10:23:17
Já jsem na Opemusu II a Axomatu III to ostřící kolečko prostříkl silikonovým olejem a jde teď ostřit krásně lehce. Zdvih bych asi moc nemazal, aby nepadal Vypínač není třeba, spínaj hodiny. Nastříkni tam trochu silik. oleje a jezdi nahoru dolů, mě to pomohlo je to jak po másle .
Publikováno 22 únor 2015 - 13:52:17
Publikováno 10 únor 2019 - 11:06:08
Dobrý deň. Chcem sa opýtať na čo slúžia páčky označené na fotke ? Ak s nimi hýbem, nič sa asi nedeje. Dakujem.
Přiložený soubor (y)
Publikováno 10 únor 2019 - 11:31:49
Ja to síce exaktne takisto neviem, ale predpokladám, že sú to dorazy podľa ktorých možno zrovnať film v tom reprodukčnom držiaku. Na kinofilm stiahnuť dole, na zvitkový vytiahnuť hore. Pre mňa zbytočná vec. Aj tak si usadzujem každý negatív podľa okrajov snímky na negatíve. Ale takto si to možno nastaviť vždy rovnako. Opravte ma niekto ak sa mýlim.
Publikováno 10 únor 2019 - 11:36:03
Jsou to vodící kolíky vymezující šířku negativu - pokud jsou tak , jak na fotce "nahoře", jsou nastaveny pro filmový pás 60 mm, čili svitek. Pokud je přesuneš "dolů" , vymezují filmovou dráhu pro pás 35 mm, čili konofilm. Teď si nejsem jistý, jestli dokonce nemají třetí polohu "mezi" - pro svitek 127 - 40 mm .
Publikováno 10 únor 2019 - 12:45:45
Vdaka. Je to logická pomôcka, ale bez negatívu na to neznalý nepríde. Slúži teda na vycentrovanie negatívu v pozdľžnom smere. Má 4 polohy.
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních