Již delší čas jsem zvažoval, co by bylo možné pro klasickou fotografii a především lidi kolem ní udělat. Velmi se mi pozdával Danyho projekt výstavní síně v Mladé Boleslavi, myslím si, že je to ta správná cesta, tedy ukazovat fotografie širokému publiku, ukázat že to jde, že to umíme, přinutit se k činnosti, vypnout svítící obrazovky počítačů a jít do fotokomory. Obdobně "aktivační" ambice má Jendův počin s Fotookruhem, který vysoce oceňuji a přeji mu úspěch.
V okamžiku "uzavření" prostor v MB jsem cítil, že je třeba nějak volně navázat, pokračovat, být stále aktivní. A pak jednou při řeči padl nápad kolegy Vlčáka, "pojďme si vyměnit fotografie".
A tak v prosinci minulého roku se mi podařilo za přispění dalších 9 fotografů "vydat" drobnou sbírku pojmenovanou příznačně Desítka, s podtitulem Fotografický občasník. Postupně jsem oslovil několik svých přátel fotografů s dotazem, zda by byli ochotni se projektu zúčastnit. K mé velké radosti přikývli a vše se pomalu rozjelo. Technicky se vše řešilo tak, že každý z účastníků projektu dodal jednu svoji fotografii v 10ti vyhotoveních. Fotografie byly jednotně zapaspartovány, roztříděny a každý následně obdržel ve vkusném obalu 10 různých fotografií. Vzhledem k pozitivním reakcím na první vydání předpokládám, že bych letos "vydal" další 2 čísla. Je dost možné, že "osádka" dozná drobných změn, celé je to živý organismus. Záleží jen na samotných autorech, jak v daném okamžiku budou cítit potřebu prezentovat se touto formou.
Výhledově plánuji použít vydané sbírky k výstavnímu projektu. Kolik se mi jich podaří vydat, si netroufnu říct. Jaksi samo se nabízí číslo deset, ale to je ještě přílis vzdálené. I kdyby ale zůstalo jen u té jedné jediné, tak i tak mám radost, že jsem udělal dalším radost.

A proč to vlastně tady všechno píšu? No to proto, že bych chtěl touto cestou veřejně poděkovat všem autorům za jejich čas, který výběru a přípravě svých fotografií věnovali a za jejich ochotu přispět k realizaci celého projektu. Díky.
S úctou
jk