Přejít na obsah


Fotka

Temná komora - jak začít?


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
31 odpovědí na toto téma

#1 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 574 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady
Reputace: 116

Publikováno 22 leden 2010 - 20:07:19

Zdravím všechny temnokomorníky. Ač dosud digitálista, nějak mě to temnokomorničení asi vždy lákalo, jen jsem k tomu neměl dost odvahy/drzosti/financí/cojávímčeho (upřímně, RAWy se např. v BibblePro zpracovávají parádně, ale je to neskutečně sterilní činnost, která mě vůbec neuspokojuje, spíš otravuje). Časy se mění, rád bych se od hloupých souborů na disku (kterých jsem mimochodem před pár dny "potratil" 920GB, ale to není důležité :wink:) přesunul k něčemu "méně pomíjivému". Zkrátka a dobře, rád bych si začal vyvolávat sám doma, zpočátku čb filmy, potenciálně i barvu. Ale teď je otáza, co k tomu vlastně potřebuji. Zkusím shrnout, nakolik tomu aktuálně (ne)rozumím:

1) potřebuju nějakou pixlu, nejlépe na dva kinofilmy (ano, jde mi o 35mm, na sf nebo vf se opravdu necítím, možná za pár let). Ale že by se mi chělo utrácet cca 1500 za jobo se dvěma cívkami, to se mi nechce, třeba kaiser u škody za 600kč vč, 2x35mm cívek zní líp, ale jistě půjde koupit něco jetého starého "za pár korun", co svoji práci odvede taky. nějaká doporučení? případně nabídky překážející 35mm veteše po přechodu na větší formát?

2) chemie: zde jsem trochu na holičkách, místní fórum jsem si celkem slušně pročet a je to co člověk to názor, zkušenost a chemie. Rád bych se odrazil od nějakého počátečního stupně, takže rovnou napíšu, že bych rád na rozjezd možná koupil 17m roli Fomapanu 100 (nějaké lepší doporučení? klidně mi to vymluvte), ale nebráním se vůbec HP5 nebo TriX. Jaká by tomu odpovídala ideální chemie na rozjezd? já vím o vývojce, co ustalovač, nebo nějaká další chemie? jaká vůbec a jaký má účel. vím že se to na konci může vyprat ve vodě, ale jaké: kohoutek, destilka, nebo je na to nějaký roztok?

3) co dalšího je třeba? nějaké hodiny, rukavice, teploměry, roušky, odměrky (kolik ks, na jaké objemy?), flašky na uskladnění chemie (opět: kolik ks, na jaké objemy?), červenou žárovku (nebo jen po tmě? nebo nějakou diodu se specifickou vlnovou délkou?), plyšového maskota, prášky na nervy?

-----------
druhá (pozdější) fáze (na "náhledy" mám Epson V300):

4) myslím, že do budoucna bych rád házel věci i na papír. To znamená zvětšovák, nějaké ty vaničky na papíry (kolik?) - jde mi o A4 formát, více ne (nebo maximálně o trochu, řekněme 40x30 max). Jak je použitelné vyvolávání C41 doma? Pokud by to bylo "bezproblémové", rád bych se zbavil závislosti na drahém labu s unavenou chemií a kolísavou kvalitou (nemluvě o občasné zábavě v poškrábání negativu nebo jeho totálním přeexponování, kdy se černá stane světle šedivou, protože to automatika labu posrala). Pak je mi jasné, že to bude chtít zvětšovák s barevnou hlavou. Co vše za chemii pro zvětšování? Kde kupujete žárovky :lol:? A jakou cenu mají ty všemožné zvětšováky od meopty (výše asi mé finanční ambice nesahají) - čb i color?

5) s tím souvisejí papíry. pro čb: je to jedno, nebo jsou doporučené kombinace film+chemie - papír+chemie? A co barevné papíry, dají se vůbec sehnat a za jaké ceny?

-------

Jsem v počátcích, nechci si nějak vyskakovat. Stačí mi obyčejná "výbava po dědečkovi" a zvětšovák pro 35mm, potenciálně s tou barevnou hlavou. Je něco dalšího co nevím? jak moc se vyplatí MG a multigradační/barytové papíry z hlediska kvality? Co vše se dá sehnat v dobrém stavu z druhé ruky, co byste kdo kde našli po sklepeních a půdách?

Děkuji všem za rady a podněty a nabídky.

PS: nenašel jsem lepší místo, kam toto celé šoupnout. Stejně tak tu nejsou žádné "důležité" thready, kde by byly věci popsány, takže pokud se ptám na 100x zodpovězené, buďte trochu shovívaví :roll:
  • 0

#2 jakub.jira

jakub.jira

    Dost toho nakecá

  • Předplatitel
  • 846 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 112

Publikováno 22 leden 2010 - 20:33:22

těch otázek je strašně moc a pochybuju, že tady někdo bude mít náladu všechno odpovídat, doporučuju nejdřív pročíst tohle http://www.fotorepor...fotografie.html a pak se zeptej na doplňující otázky;-)
  • 0

#3 ypres_bass

ypres_bass

    Obchodník zbožím prošlým

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 736 příspěvků(y)
  • LocationPardubice
Reputace: 52

Publikováno 22 leden 2010 - 20:36:41

[quote]1) potřebuju nějakou pixlu, nejlépe na dva kinofilmy (ano, jde mi o 35mm, na sf nebo vf se opravdu necítím, možná za pár let). Ale že by se mi chělo utrácet cca 1500 za jobo se dvěma cívkami, to se mi nechce, třeba kaiser u škody za 600kč vč, 2x35mm cívek zní líp, ale jistě půjde koupit něco jetého starého "za pár korun", co svoji práci odvede taky. nějaká doporučení? případně nabídky překážející 35mm veteše po přechodu na větší formát?[/quote]ač to tak vypadá ony ty plastimatky nejsou zas o tolik horší a stojí polovic(ale i tak mne ta cena občas zaráží)[quote]2) chemie: Rád bych se odrazil od nějakého počátečního stupně, takže rovnou napíšu, že bych rád na rozjezd možná koupil 17m roli Fomapanu 100 (nějaké lepší doporučení? klidně mi to vymluvte), ale nebráním se vůbec HP5 nebo TriX.[/quote]FOMA100 není špatná, ale radši si první pořiď nadělané kazetky. z vlastní skušenosti doporučuju ILFORD PAN 100 a PAN400 levné a kvalitní filmy. HP5 a TriX je jistota[quote]
Jaká by tomu odpovídala ideální chemie na rozjezd? já vím o vývojce, co ustalovač, nebo nějaká další chemie? jaká vůbec a jaký má účel. vím že se to na konci může vyprat ve vodě, ale jaké: kohoutek, destilka, nebo je na to nějaký roztok?[/quote]vývojku doporučuju Atomal nebo ID11 anebo můj milovaný univerzál univerzální geniál geniální R09 nebolitéž Rodinal[quote]3) co dalšího je třeba? nějaké hodiny, rukavice, teploměry, roušky, odměrky (kolik ks, na jaké objemy?), flašky na uskladnění chemie (opět: kolik ks, na jaké objemy?), červenou žárovku (nebo jen po tmě? nebo nějakou diodu se specifickou vlnovou délkou?), plyšového maskota, prášky na nervy?[/quote]komoru mám na kolejích, ale provizrku mám i doma v kupelce, popíšu ti vybavení
1 vývojnice, 1x litrová kádinka, 1x odměrka od mucosolvanu s vyznačenýma ryskama po 2.5ml, uřízlá dvoulitrovka (na praní), teploměr, stopky na mobilu, uřízlá flaška od 0.7l korunní (pod okraj je to akorát dávka citrónovky na přerušení), flaška s rodinalem, flaška s namíchaným ustalovačem, mamčin kýbl na temperaci, mamčiny kolíky na její šňůře na prádlo, dva trychtýře
na pozitiv se tato sestava rozšiřuje o zvětšovák (běžně ve sklepě) misky (tamtéž) a dvě flašky s namíchanou chemií, zavřeněné vedle trubky se studneou vodou u vodoměru na záchodě a brzdové světlo z avie
a to je celé [quote]4) myslím, že do budoucna bych rád házel věci i na papír. To znamená zvětšovák, nějaké ty vaničky na papíry (kolik?) - jde mi o A4 formát, více ne (nebo maximálně o trochu, řekněme 40x30 max). [/quote]viz předchozí příspěvek[quote]
Jak je použitelné vyvolávání C41 doma? Pokud by to bylo "bezproblémové", rád bych se zbavil závislosti na drahém labu s unavenou chemií a kolísavou kvalitou (nemluvě o občasné zábavě v poškrábání negativu nebo jeho totálním přeexponování, kdy se černá stane světle šedivou, protože to automatika labu posrala). Pak je mi jasné, že to bude chtít zvětšovák s barevnou hlavou. [/quote]s tímto ať ti poradí povolanější[quote]Co vše za chemii pro zvětšování? [/quote]fomatol LQN/ilford multigrade/starý fotol/ exkluzivní FOMA GD-L[quote]
Kde kupujete žárovky :roll:? [/quote]tohle se každý chrání, bo nejsou[quote]A jakou cenu mají ty všemožné zvětšováky od meopty (výše asi mé finanční ambice nesahají) - čb i color?[/quote]pokud netrváš na durstovi a podobně, tak velmi častou cenou je "za odvoz" [quote]5) s tím souvisejí papíry. pro čb: je to jedno, nebo jsou doporučené kombinace film+chemie - papír+chemie? A co barevné papíry, dají se vůbec sehnat a za jaké ceny?[/quote]začni FOMAma (kdybys chtěl tak v bazárku nabízím přebytky ilfordu 13x18)
ty kombinace je výrobní tajemství a odlišnost každého z nás[quote]Děkuji všem za rady a podněty a nabídky.[/quote]rádo se talo
  • 0

#4 mickael

mickael

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 133 příspěvků(y)
Reputace: 23

Publikováno 22 leden 2010 - 20:40:32

Ahoj, vitej mezi nami :wink: k tvym dotazum:

1) Ten kaiser od skody neni spatny, ale postaci ti nejaka starsi plastimatka, hlavne dej pozor aby k ni bylo i tesneni, pak to (skoro vubec) nepotece.

2) Nevim jestli hned od zacatku zacinat s metrazi, ja se k ni dohoupal az po roce, ale zalezi na tobe. Radeji bych pro zacatek zvolil nejaky ilford (HP5 ci FP4, nebo PANy...), Vyvojku asi ID11 od ilfordu, ustalovac treba fomafix o fomy, nebo od ilfordu. Zasadni je ale prerusovac a smacedlo, Prerusovac kup treba fomacitro a smacedlo nekupuj fotonal, ale treba amaloco od skody (mam odzkouseno, je dobre). Ja peru ve vode z kohoutku a posledni napln vyvojnice je destilka se smacedlem.

3) Hodiny ti staci nejake normalni stopky, rukavice se hodi ty latkove (maji taktez u skody za par korun), chemii skladuju v petkach a no problem. Film se namotava zasadne po tme!! Cervena zarovka patri az ke zvetsovani. Poprve je poprve, tak si na to vyhrad spravny cas :roll:

4) misky kup tri, nebo ctyri i na prani. Cim vetsi tim lip se v nich dela, zato je vetsi spotreba chemie. C41 doma pouzitelne je, ale do zacatku se nauc klasiku CB a pak t bude v pohode, nezacinal bych C41kou. Pro zvetsovani je to zase vyvojka, prerusovac, ustalovac. od negativniho procesu je jina jen vyvojka, nejvhodnejsi je asi Ilford multigrade. zvetsovaky od meopty se lisi formatem negativu a taky kvalitou, jestli to myslis vazne, sezen si Magnifaxe s barevnou hlavou i kondenzorem.

5) Pokud se budes drzet doporuceni vyrobcu urcite neudelas spatne. Barevne papiry se daji sehnat napriklad v roli a tam uz to vychazi financne zajimave.

Multigradacni papiry jsou fajn, ale lepsi je si zkalibrovat proces tak, aby sis vystacil s normalni gradaci.
  • 0

#5 mickael

mickael

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 133 příspěvků(y)
Reputace: 23

Publikováno 22 leden 2010 - 20:45:04

Jinak zarovky do multigradacni hlavy meopta color ES-3 jdou v pohode sehnat za rozumnou cenu, ovsem s opalovyma zarovkama do kondenzoru zacina byt potiz, ty uz dochazi.
  • 0

#6 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 22 leden 2010 - 20:55:26

ahoj,
můžu ti do počátku, kdy to bude stát jen peníze na hraní, zkoušení, testování, nabídnout levně kvalitní kinofilm, relativně blbuvzdorný, jako HP5, ale za polovičku. Taky Ilford. To najdeš tady ve vlákně metráž Surveillance filmů.
Plastimatku na 2kino, zánovní k tomu, ti můžu prodat taky, já jsem si pořídil levně výborný Paterson System 4, takže Plastimatka může jít z domu.
Stopky s odpočítáváním času dolů - nedávno jsem si koupil pro jistotu 2x, nekup to, když je to tak levné, asi tak. 1 jsou u mě nedotčené pro toho, kdo si řekne jako první.
Hnědé skleněné lahve prodávají v lékárně za pár korun, poslouží dobře i plastové litrovky od destilky (dá se zmáčknout, aby a černý papír či igelit na zabalení kvůli světlu....
ještě maličkost: vývojka levně se dá pořídit v Praze v Modřanech, Kodak D-76 v 3,8l bal. za 151Kč, já ho mám udělaný jako koncentrát 2l a na vyvolání 2 filmů 1:1 či 1:2 pak stačí jen přesně odměřená troška, takže to vydrží dost dlouho.....

takže pro začátek, který tě nezruinuje, ti pomoci mohu. :roll:
  • 0

#7 Mamiak

Mamiak

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 416 příspěvků(y)
Reputace: 258

Publikováno 22 leden 2010 - 20:59:50

ahoj bobe, je to tady, temnokomornickej kamingaut :lol: máš za sebou, takže vítej. popravdě, pokaždý mě tak trochu dojme, když někdo napíše, že fotil na digitál a teď... na "to" přišel :roll: přeju ti ať se ti splní hlavně to, že tě "dělání fotek" začne zase bavit

nemam na to takhle k večeru jet bo po bodě tvýho dotazu a tak to zkusim nějak shrnout po svym - navrhuju, doporučuju ti následující investice:

-slušný slr tělo se záklaďákem (skoro cokoliv, cena 2-5tisíc dle vkusu)

-to jobo se dá sehnat v bazaru i za polovinu, stejně tak jiný značky (pokud bys to musel mít hned, sem ti ochoten jedno přenechat)

-film je pro začátečníka nejlepší nějakej dobrej osvědčenej - takže přesně tak - trix, hp5, fp4... co maj u vás v obchodě, když ti dojde zásoba lacinejch z hromadnýho nákupu tady na temný

-zvětšovák bych ti ještě nedávno doporučil jednoznačně magnifax 4 dneska už bych se nebál klidně i nějakýho durstu 305, 605 a podobnejch za dejme tomu dva tisíce a máš to i s barevnou hlavou, co ti ušetří aspoň zkraje tu hlavu tvoji

-chemie - v současný době mam pocit, že je to jakoby skoro jedno, minimálně pro začátečníka - vo špatný chemii nevim a ž nebudeš úplnej zelenáč a budeš vědět víc co chceš tak si metodou pokusů a omylů stejně vybereš sám. jedině snad - zdá se mi, že u chemie snad ze všeho nejmíň platí, že dražší rovná se lepší... tady můžeš teda relativně šetřit

- neexistuje špatná chemie, ale maximálně špatná kompbinace chemie s papírem nebo filmem... nejsolidnější firmy jako je třeba ilford nicméně ve svym širokym portfoliu nabízej dokonce i ty vověřený (a dobrý) kombinace. na ty úplně nejlepší si stejně budeš muset přijít sám a to je na tom hezký

- drobnej verk - stejně to budeš průběžně vobměňovat asi jako kleště doma v dílně až nakonec skončíš u knipexu a bahca, když ti to vydrží a nebo tě to bavit přestane a těch pár pokusů přežuješ bez újmy na kvalitě výslednýho produktu i se štípačkama po dědoj z kurníku - takže tady bych se těch omšelejch pozůstalostí zrovna nebál

- multigradační papíry jo viz vejš, baryty zkraje nejsou nutný, v krajnim případě tě můžou v experimentální fázi odradit i lehce vyšší náročností na čas a souvidející dovednosti viz vypírání, vypínání a tak. důrazně varuju pře ercé "papírama" zn foma - považuju za vražedný přidávat k začátečnickýmu amatérismu tvýmu ještě amatérismus fabrickej. kup si třeba adoxy nebo ilford ikspres

- s žárovkou versus diodma je to jako s tim ostatnim verkem v komoře. sou věci a sou VĚCI - dej tam blikačku z kola a seš hotovej bez investic za pět vteřin s řešenim problému

- plyšovej medvěd je základ. spousta digitálníků nemůže dělat klasickej proces stejně jen proto, že spolu sami se sebou v jedný místosti potmě dýl jak pět minut nevydržej.... :wink:

měj se a raduj se!
  • 0

#8 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 22 leden 2010 - 21:00:55

jo ještě něco: abyses nemusel trápit s metráží, můžu ti navinout kazet kolik chceš, mám jich už dost. na délku, jakou si budeš přát - 24 či 36 snímků, je to vcelku fuk.... na prvotní testování, zkoušení a učení metodou pokus-omyl je lepší kratší délka, míň se toho vyháže.....

tahle nabídka platí pro všechny temnokomorníky, kteří si na celou metráš netroufají nebo prostě nechtějí.... :roll:
  • 0

#9 mickael

mickael

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 133 příspěvků(y)
Reputace: 23

Publikováno 22 leden 2010 - 21:07:09

důrazně varuju pře ercé "papírama" zn foma - považuju za vražedný přidávat k začátečnickýmu amatérismu tvýmu ještě amatérismus fabrickej.


A ja na jejich varianty 312 delam spoustu veci a kdyz to ve skole postavim vedle ilfordiho xpressu neni videt zadny podstatny rozdil, neni to baryt, ale normalne fungujici papir a do zacatku taky muze mluvit pomerne vyhodna cena...
  • 0

#10 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 401

Publikováno 22 leden 2010 - 21:17:10

Jinak zarovky do multigradacni hlavy meopta color ES-3 jdou v pohode sehnat za rozumnou cenu, ovsem s opalovyma zarovkama do kondenzoru zacina byt potiz, ty uz dochazi.


Omyl, opálové žárovky 150W byly, jsou i budou. Zákaz se na ně nevztahuje (nemají adekvátní náhradu).

1. Tank: skorem bych doporučil koupit něco kvalitního a nového. Koupil jsem jednou z ebaye jobo tanky a s novým se to moc nedalo srovnat, některá víčka mají tendenci týct atd. Nic nevydrží věčně, pár set filmů a je to v háji. Zvlášt to asi trpí v barevným procesu kde je vyšší teplota.

2. odměrný válec - stačí jeden 500ml a kalibrovaná stříkačka (pokud rodinal). Pak teploměr, flaška na koncentrát chemie (I litr if ID-11/D76 nebo A49) a jedna na ustalovač (taky litrovka). Přerušuju vodou z kohoutku, peru v ní taky. Smáčedlo míchat vždy před použitím čerstvý, skladování nemá význam vzhledem k minimálnímu ředění.

3. nekupovat kleště na stahování vody z filmů! naopak kolíčky na zavěšení filmu jsou fajn a bezpečný proti těm na prádlo.

4. trezorky na negativ, jsou pergamenový nebo acetátový, používám ty druhý, verzi 7 řádků po 6 políčkách., dají se dát do šanonu.

ZVĚTŠOVÁNÍ:

1. zvětšovák: doporučuju poslední serii, tedy Axomat 5, Opemus 6 (7) a Magnifax 4 (může končit i na a, tedy 5a, 6a nebo 4a), parametry viz výrobce. Osobně bych volil opemus 6 pokud jsou omezené prostory, pokud prostor a peníze jsou, tak MG4. Dá se samzřejmě i starší, například Opemus 5 (5a), ovšem s barevnou hlavou je trochu trochu potíž. Multigradační papíry jdou taky, pomocí filtrů do šuplíku.
+ spínací hodiny (vipo combi nebo viponel, případně samo domo výroba - mám na 12V pro bar. hlavu), světlo do komory červené, mám LEDky, 625nm, stačí jedna, dvě výkonnější (typ s nepamatuju). Jo a lupa, stačí bakelitová od meopty, ideálně bazar (u škody 1000Kč), objektiv nejlépe Rodagon 50/2.8 nebo componon-S 50/2.8, ale pozor, do některých starších zvětšováků nejde.

2. volání: misky: nejmenší co mají smysl jsou 18x24, pak 24x30cm. minimálně 3 kusy (vývojka + přerušovač + ustalovač) + dřez s vodou. Ideálně 2 pinzety s gumovým koncem, (vývojka + přerušovač/ustalovač), 3x flaška 1L a třeba minutku nebo hodinky. Dělám bez rukavic.
chemie - viz předřečníci.

Materály: filmy souhlas, pokud seženeš Ilford pan 100 nebo 400, tak OK, jinak FP4 nebo HP5, případně ekvivalenty od Kodaku. vývojky už jsem psal na začátku.
čb papíry: foma.

Barva: zatím nerozjíždět, RA-4 se dá dělat i v miskách při pokojové teplotě, ale musí se to umět a mít neprošlé papíry. pokud bych se tomu chtěl věnovat víc, tak bych zauvažoval nad nějakým procesorem, třeba Durst printo (dost drahý, ale občas jde v bazaru za velmi, velmi levno), nebo aspon Nova sloty.
  • 0

#11 aesculap

aesculap

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 139 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 22 leden 2010 - 21:17:35

No já se pokorně vracím. Z příčin různých jsem vybavení drahé prodával a teď kupoval Třeba to někomu pomůže, dělal jsem si seznam tak i dostupné ceny...
Náklady na pořízení fotokomory (rok 2009)


Materiál Číslo v závorce je poštovné (doprava) Poznámka
Zvětšovák Opemus V + rám 30 x 40 500,- (+150) S-bazar
filtr Orwo 166 do temné komory zeleno-žlutý 180,- Fotografia Praha
Teploměr digitál 80,- (+ 60,-) ypres_bass
Pinzety (2ks) 120,- (+ 80,-) Pazdera Praha
Odměrné válce 3 ks 250,- (+ 80,-) Aukro
Hodiny 1,- (+ 50,-) Aukro
Luxtron 230,- (+ 50,-) Aukro
Aladinka vlastní výroby, žárovka 28,- elektro

Celkem 1859,-


Chemie a fotopapíry


Fotopapíry (Aukro) 185,- (+100,-) Aukro
papír Foma Neobrom S 1126, 100 listů 18x24 129,- Fotografia Praha
papír Foma Neovera 500 listů 9x13 115,- Fotografia Praha
FOMABROM 111 C 18x24/25 KS 223,- FotoŠkoda
FOMADON R09 negativní vývojka 250 ml 114,- FotoŠkoda
FOMAFIX 0,5 litru 78,- FotoŠkoda
ILFORD MULTIGRADE pozitivní vývojka 1 l 280,- FotoŠkoda

Celkem 1224,-
  • 0

#12 Mamiak

Mamiak

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 416 příspěvků(y)
Reputace: 258

Publikováno 22 leden 2010 - 21:23:09

důrazně varuju pře ercé "papírama" zn foma - považuju za vražedný přidávat k začátečnickýmu amatérismu tvýmu ještě amatérismus fabrickej.


A ja na jejich varianty 312 delam spoustu veci a kdyz to ve skole postavim vedle ilfordiho xpressu neni videt zadny podstatny rozdil, neni to baryt, ale normalne fungujici papir a do zacatku taky muze mluvit pomerne vyhodna cena...


ano, pokud máš jako trochu zkušenej printér základně vychytanej proces (správnou kombinaci) a nechceš po papíru víc jak jeden možná dva gradační stupně vedle a nebo sou elementálové prostě jen nakloněný..., tak věřim, že je to možný. momentálně zpracovávam deset let prošlý fomácký ercéčka na export do číny a... je to fajn. začátečníkovi bych to ale prostě nedoporučil
  • 0

#13 RHfest

RHfest

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 208 příspěvků(y)
Reputace: 2

Publikováno 22 leden 2010 - 21:48:02

Já mám jen zkušenost jednu

nešetřit na na ničem hlavně na kvalitním materiálu

protože pokud se hned ze začátku nezačne dařít tak hodně lidí to vzdá protože to nebaví a je to jen dřina.

pokud má člověk kvalitní papíry vývojku slušný zvětšovák ta i kdyby nechtěl tak tu z toho vyleze obstojná fotka
  • 0

#14 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 574 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady
Reputace: 116

Publikováno 22 leden 2010 - 22:30:27

moc děkuji všem za dosavadní reakce, přiznám se, že takhle vřelé přijetí na fóru jsem ještě nezažil :wink:.


abych si v tom tedy udělal pořádek, potřebuji tedy následující:

- film - mám tu jeden trix 135/36, takže poslouží jako pokusný králík (jirinol, ale tvoji nabídku téměř určitě využiju)
- plastimatku (jirinolova nabídka vypadá jako řešení :D)
- hodiny (můžu leda odpočítávat mobilem, jirinol, mohl bys mi udělat fotku, co přesně máš těmi stopkami na mysli?)
- teploměr (kde se dá sehnat teploměr s potřebným rozsahem? mám tu akorát běžný lékařský 34-42°C a o jeho rychlosti/přesnosti se doufám vyjadřovat nemusím a chápu, že "od oka" tohle fakt řešit nejde)
- bednu s teplou vodou, kam odstavím vždy plastimatku mezi překlápěními (pro začátek zastoupí třeba starej hrnec nebo větší plastová dóza)
- vývojku (o D76 uvažuju též od začátku, balení 3,8/150kč jsem si v eshopech všiml, ale: dá se to navážit na kuchyňské digitální váze tak, že si rozmíchám třeba jen půlku, aby mi pak neprošla, než ji stihnu spotřebovat? nebo je to příliš náchylné na superpřesný poměr složek? potřebuju na vývojku destilku, nebo vodu z vodovodu mohu použít? počítám že ne, žejo?)
- přerušovač (H2O z vodovodu, nebo ta citronová foma? koupit fomu pro mě není problém, lepší než rozjezdit hektolitr kohoutkový vody)
- smáčedlo (amaloco? u škody vidím jen přerušovací S10 a to fomácký ??)
- kolíky (pořeším v rámci doma dostupných krámů
- plastové trychtýře na slejvání chemie do flašek (asi koupím v kšeftu typu globus že?)
- lahve - stačí dvě, jedna na vývojku, druhá na ustalovač(přerušovač?)?, nebo se vývojka nevrací zpět do lahve, ale použitá má samostatnou lahev? dá se použít třeba 2l lahví od coly? že bych si zas po pár měsících dal trochu kofeinu a chemie "made by pepsi company", nebo fakt musím na pumpu (nebo jinam?) pro destilku, nebo to opravdu chce skleněné láhve?


* je něco, co jsem opoměl?
-------
tolik prozatím k vyvolávání filmu. rád bych si to aspoň jednou zkusil (nebo tolikrát, dokud se nedopracuji k dobrému výsledku), než se vrhnu na pořizování výbavy pro zvětšování. přemýšlím, že barvu zatím hodím za hlavu, těch pár fotek mohu stále řešit fotolabem a kdo ví, třeba tu barvu nakonec hodím za hlavu jako celek a budu analogově fotit jen čb...

-----
jinak ještě dodám, že zas nejsem takový amatér, jak to možná ze zápisku vyznělo. Něco už jsem na kinu nafotil a teď se k tomu chci vrátit, proto jsem tu i pořídil od ypress.něco (sorry, nemám sílu to hledat) tělo a jupitera135 plus jedno sklo mám doma, takže foto techniku mám v základu vyřešenu (resp: teprve budu vědět, jestli tělo světlotěsní, to až v pondělí odnesu vyvolat color filim do labu - při troše štěstí poslední co tma ponesu) a té rozumím natolik, že vím, co do budoucna chci a co ne.
  • 0

#15 ypres_bass

ypres_bass

    Obchodník zbožím prošlým

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 736 příspěvků(y)
  • LocationPardubice
Reputace: 52

Publikováno 22 leden 2010 - 22:41:16

- vývojku (o D76 uvažuju též od začátku, balení 3,8/150kč jsem si v eshopech všiml, ale: dá se to navážit na kuchyňské digitální váze tak, že si rozmíchám třeba jen půlku, aby mi pak neprošla, než ji stihnu spotřebovat? nebo je to příliš náchylné na superpřesný poměr složek? potřebuju na vývojku destilku, nebo vodu z vodovodu mohu použít? počítám že ne, žejo?)

jsou v tom některé látky v hodně malých mnoýstvích a nepodaří se ti to správně rozdělit. ono když budeš mít něčeho v jednom nálevu 1g a v druhém 0.5g tak je to dost rozdíl
destilka je minimálně u vývojky důležitá kvůli čistitě chemické reakce

- přerušovač (H2O z vodovodu, nebo ta citronová foma? koupit fomu pro mě není problém, lepší než rozjezdit hektolitr kohoutkový vody)
- smáčedlo (amaloco? u škody vidím jen přerušovací S10 a to fomácký ??)

já přerušuju kohoutkovkou s trochou citrónovky v prášku a smáčím kapičkou obyč. jaru a funguje mi to dobře

- lahve - stačí dvě, jedna na vývojku, druhá na ustalovač(přerušovač?)?, nebo se vývojka nevrací zpět do lahve, ale použitá má samostatnou lahev? dá se použít třeba 2l lahví od coly? že bych si zas po pár měsících dal trochu kofeinu a chemie "made by pepsi company", nebo fakt musím na pumpu (nebo jinam?) pro destilku, nebo to opravdu chce skleněné láhve?

jak které, rodinal je jednonábojovka na ostatní doporučuju hnědé flašky z lékárny

a kdo ví, třeba tu barvu nakonec hodím za hlavu jako celek a budu analogově fotit jen čb...

zeptej se například acera jak jde s čb postupem dělat barevné fotky... :D

ypress.něco (sorry, nemám sílu to hledat)

celé je to ypres.bass - s jedním s v prvním slově a dvěma ve druhém.
ale já se nezlobím, komolí mi to každý a někteří už mi říkají jenom yperite :wink:
  • 0

#16 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 22 leden 2010 - 23:43:04

RE:

(jirinol, ale tvoji nabídku téměř určitě využiju)
SOUHLAS. Nejvíce vědomostí o vyvolávání těchto filmů má asi Dubraro - poctivě testoval, jakož i někteří ostatní, a sestavil i přehlednou tabulku vyvolání. Výhoda Ilford P3 Surveillance - vyvolávací časy sedí naprosto přesně s HP5+, takže informací dostupných habakuk.

- plastimatku (jirinolova nabídka vypadá jako řešení :wink:)
SOUHLAS. Zrovna nyní projevil zájem už další kamarád - mně blízký, takže možná se chytne ještě někdo další z temnokomorníků, jestli ti bude moci nabídnout i někdo jiný ze svých pod pultem ležících přebytků.

- hodiny (můžu leda odpočítávat mobilem, jirinol, mohl bys mi udělat fotku, co přesně máš těmi stopkami na mysli?)
takovéto.
pro mě jsou lepší než kuchyňské klasické natahovací - tady vidím přesný čas pro překlápění. běží buď jako klasické stopky nebo odpočítávají nastavený čas dolů.

- teploměr (kde se dá sehnat teploměr s potřebným rozsahem? mám tu akorát běžný lékařský 34-42°C a o jeho rychlosti/přesnosti se doufám vyjadřovat nemusím a chápu, že "od oka" tohle fakt řešit nejde)
PŘED nedávnem tu proběhl hromadný nákup bodových digitálních potravinářských teploměrů z ťamanska. Já jsem jej též prošvihl, resp. zhruba v tu dobu jsem totéž zaplatil na eBay a už dva měsíce marně čekám :D .

- bednu s teplou vodou, kam odstavím vždy plastimatku mezi překlápěními (pro začátek zastoupí třeba starej hrnec nebo větší plastová dóza)
??? pokud máš stálou teplotu v prostoru, kde budeš vyvolávat, 20-22 stupňů (koupelna?)
možná ta vana na temperování je zbytečná. Já nemám zrovna extra vedro v bytě, na lázně používám raději 2x- 3x převařenou a déle odstátou vodu, mám to stát ve flaškách a kanystrech v bytě a před přípravou roztoků, atd., měřím - teplota 20-22 stupňů.... stejně jako ty 3 resp. 5 deci na přerušovací lázeň beru z této vody, kvůli stejné teplotě... ono je dobré mít teplotu vývojky, přerušovače i ustalovače, i vody na praní, stejnou (já peru starou ilforďáckou metodou rychlopraní - jde to rychle, čistě a uspoří se na vodě.

- konfekční vývojky v prášku zásadně nerozvažovat, nedělit !!!! rozpustit vše přesně podle návodu. Už kdysi za krále klacka jsem rozpouštěl zásobní roztoky z balení větších než pro 1l vývojky jako koncentrát - někdy to jde pomalu, než se všechno rozpustí třeba v polovičce vody, než je pracovní roztok, ale po dokonalém rozpuštění dobře rozmíchat a naplnit raději více malých lahviček. D-76 i XTOL se mi daří rozpustit v polovině vody, tj. mám 3,8 stocku v 1,9 koncentrátu 1/2. Pak pracovní lázeň stock je vlastně 1díl koncentrát+1voda, pro 1+1 lázeň celkem 300ml je to 75ml koncentrátu + 225 ml vody. na lázeň, 1+2 lázeň 50ml koncentrátu + 250ml vody. jsou to jednoduché počty. Koncentrát mám rozlitý v hnědých lahvičkách z lékárny 100ml, 250ml, 500ml, naplněných až po vrch, hrdlo překryte folií a fest zavřených bez vzduchu. Kdysi mi tak vydržela D-76 mínimálně rok a více v temném chladném špajzu, nemám obavy, že by tomu bylo dnes jinak.

Ovšem: na přípravu koncentrátu, u kterého chci kvalitu a výdrž, používám výhradně destilku. Na naředění jednorázového pracovního roztoku už pak převařenou, odstátou.


- přerušovač: u velmi energických vývojek s velmi krátkým vyvolávacím časem určitě přerušovat klasicky kyselým přerušovačem - pozor na koncentraci. vždy se doporučovala 2% kyselina octová (čistá, 96 a více% je kyselina octová ledová - ale pozor, je to jed jak sviňa!!! kde jsou doma děti, bych ji určitě vynechal, už prcek až panák spolehlivě zabíjí a výpary krásně poleptají oči, sliznice a mohou způsobit otok plic.) Kuchyňský ocet (bez příchutí, neslazený, nekořeněný) mívá 7-8%. Nedávat koncentraci octu nikdy silnější, může nastat nechtěně umělecké ztvárnění - retikulace vrstvy filmu a její trvalé poškození vrstvy bublinkami vzniklé sodovky.
Další spolehlivý přerušovač je 2% roztok dvojsiřičitanu draselného.
Nejdostupnější je náhražka - kyselina citronová, potravinářská, půl kila za pár korun. koncentrace taktéž max do 2%.

- smáčedlo - spočítal jsem si náklady a vyšel mi Ilford Ilfotol 1 litr, vydrží mi až do penze. Používám taky několikrát převařenou a odstátou vodu, suché negativy jsou fajnově čisťounké bez jediné stopy po kapce.

- kolíky - klasika, dřevěné. dolů velké ještě po babičce. Bacha na prašné prostředí - po pověšení filmů v koupelně zavřít a min. půlhodinu tam nelézt, nevířit prach.

- plastové trychtýře - jasně!

- lahve - podle potřeby. Mně nějak PET lahve k srdci nepřirostly, na ustalovač klidně litrovky od destilky, na vývojku hnědé sklo, neb na černé harmoniky jsem ještě nenašetřil. Kde jsou ty doby, kdy jsem měl 1l, 2,5l a 5l hnědé lahve na chemikálie z předválečné drogerie.....

a vítej mezi navrátilce. je nás víc.
  • 0

#17 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 22 leden 2010 - 23:45:09

promiň, ypres.cosi, byl jsi rychlejší - vlastně já pomalý, na to už jsem zvyklý :D :wink:
  • 0

#18 permon

permon

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 225 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 23 leden 2010 - 11:38:02

Dobré je se podívat po bazarech jak různě ve městech tak i na internetu (např.Fotobazar Pazdera,FotoŠkoda).Na lecos se dá přijíd na různých stránkách (Aukro,FotoŠkoda,Béfoto,LightQ,Photolifeshop,Abcfotopotřeby aj.)Já používám z chemie kapalné koncentráty a destilku v PE lahvích z obchodáku či marketu je to levnější,stejně i chemije jako Fomadon lqn (negativ),Fomatol lqn (pozytiv-pro začátek),Kodak max stop (přerušovač s indikací vyčerpanosti),Fomafix.Vybavení je z e-shopů,bazarů a to co nejlevněji a s dlouhým vybýráním.jestli jsem něco zapoměl tak mi to připomen.Přeji ůspěch ve výběru.
  • 0

#19 Niraj

Niraj

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 212 příspěvků(y)
  • Locationskoro Litomyšl
Reputace: 1

Publikováno 23 leden 2010 - 13:15:36

.... smacedlo nekupuj fotonal

Já bych fotonal bral (a taky beru). To co od smáčedla očekávám, to taky dělá. Voda z filmu mi steče a to rovnoměrně, skvrny nezanechává. A baryty před sušením v něm taky smáčím (pro pružnost, hebčí povrch, .... :) ) a jsem taky spokojenej. Suší a vypíná se mi dobře, netrhá se.
Vzhledem k ceně (70kč/250ml) a ředění (dávám cca 1-2ml/250ml) je to pro začátek (i pro další práci) myslím dost slušný.
Ale to jen tak na okraj, smáčedlo opravdu není to nejdůležitější.
  • 0

#20 mickael

mickael

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 133 příspěvků(y)
Reputace: 23

Publikováno 23 leden 2010 - 13:53:59

Je to mozne, ja s nim mam jen ty nejhorsi zkusenosti, s tim amalocem se to nedalo vubec srovnat. Nejdulezitejsi neni, ale dokaze hodne zprijemnit praci...
  • 0

#21 permon

permon

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 225 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 23 leden 2010 - 14:34:02

Já místo smáčedla používám obyčejný neparfemovaný jar jak na film tak i na papír.Nedělaj se mi fleky ani čmouhy na filmu.
  • 0

#22 Pentaxista

Pentaxista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 310 příspěvků(y)
Reputace: 311

Publikováno 23 leden 2010 - 15:41:17

Už to tady někdy zaznělo, tak jenom připomínka.
Jako smáčedlo výtečně funguje leštidlo do myčky nádobí. Do půllitrové vývojnice tak 3-5 kapek.
  • 0

#23 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 24 leden 2010 - 08:32:53

Bobe, napiš mi na e-mail (uveden v profilu). něco bych pro tebe měl.
  • 0

#24 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 574 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady
Reputace: 116

Publikováno 10 únor 2010 - 19:50:57

Tak jsem se konečně dobral k vyvolání filmu.

Tri-X 400 push na 1600. zvolil jsem nakonec D72 1+1, volání ~14 minut při 20°C. První půlminuta překlápěna, každých 30 sec překlápěno cca 4,5x (cyklus: třikrát 4x, jednou 6x), poté vypláchnutí vodou z vodovodu, přerušení fomacitro cca 30 sec, vypláchnutí, ustálení kyselou fomou cca 10 a půl minuty, následné krátké propláchnutí (možná jsem mohl víc, příště) a smáčedlo fotonal cca minutu. po pár desítkách minut byl film překvapivě zcela suchý (a taky patřičně zasraný prachem, to budu muset vyřešit). Pár ukázek:

img148.jpg, img154.jpg, img155.jpg, img157.jpg, img169.jpg, img183.jpg

Děkuji jirinolovi za všechnu veteš, vám všem za rady, zdá se, že se nakonec celkem zadařilo. sken je z epsonu V300, fotky zčásti opilecké typu 50mm drženo 1/8sec s pěti pivy v žaludku, takže to prosím nehodnoťte. Já jsem s výsledkem svého vyvolávání momentálně zcela spokojen.

Ale rád bych slyšel váš názor (měl jsem volat dýl/ve stocku/vysrat se na to ... nebo něco jiného? :D)
  • 0

#25 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 10 únor 2010 - 20:07:55

:) od té doby, co byly vynalezeny peníze, tak nemusíš děkovat :wink: jestli volat dýl nebo míň - to poznáš, jak je krytý negativ, jestli stíny jsou prázdné jako podložka, tak dýl, jestli je celý negativ černý jak bota, tak míň.... intenzitou překlápění ovlivníš kontrast, pro lepší vyvolání stínů a míň hustá světla je lépe překlápět méně a déle vyvolat... takže tohle jsou už jen nuance k ladění, jak kdy míň či víc překlápět a kverlat. Píšeš že jsi po ustálení krátce propláchnul a pak šup do smáčedla: dokonalé vyprání filmu po ustálení je VELMI důležité pro životnost negativu (i pozitivu)!!! zkus si tu vyhledat ve vláknech informace o tzv. ilford rychlopraní, je to velmi účinný trik, jak s nízkou spotřebou vody a celkem rychle velmi dobře vyprat negativ.
Do dalších počinů mnoho zdaru přeji. J.
p.s. myslel jsi asi D-76, nikoli D-72, ale to je drobnost. Fotečky na první pokus OK, gratuluju. :D
  • 0

#26 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 5 702 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 386

Publikováno 10 únor 2010 - 20:31:57

Tak jsem se konečně dobral k vyvolání filmu.

Ale rád bych slyšel váš názor (měl jsem volat dýl/ve stocku/vysrat se na to ... nebo něco jiného? :-))

myslím na poprvé dobrý, s postupem moc nehejbej
neladil bych detaily, dokud to skenuješ
jinak je běžný, že na jednom push filmu mám záběry, kde použitý volání je přesně a pak jsem přešel do místa s jiným světlem pro který by se mohlo volat o kousek jinač ale je to jeden film, tak kompromis
máš tam ty testovací snímky - ty se mi zdají dobrý - pastelky
pro světlo co je na něm "muž a dítě" bych možná trochu přidal :D tedy ten případ, na push filmu jsou jakoby "dva druhy" světla vyžadující dvě různý volání
jinak fotografovat s minimem světla na 1600 a víc je samostatný méně snadný reportážní obor podle mě :!: :) :!: :wink:
  • 0

#27 Tessar

Tessar

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 27 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 11 únor 2010 - 00:10:10

Místo ňákýho "pušování" (co to jako má bejt, to je nějakej votuněnej název vyvolávání na vyšší citlivost?) bych to fotil na citlivější film nebo bysem na to rovnou vzal blesk a přes reflektor frknul kapesník a nechal to vodrazit vodněkud vode zdi nebo vod stropu. A krom toho fotit na 1,4 - 2 je vopravdu náročný na zavostření a hloubku vostrosti (tudle jsem si všim, že tomu tady tuzeři říkaj dýouef nebo depsoffíld, to teda taky čumim), leda bylo cílem zpodobnit ten trám vzádu.

Tím ti nechci kazit radost, jen „nenásilně“ upozornit na jiné, asi jednodušší možnosti řešení snímku :wink:
  • 0

#28 Bob van Sikorski

Bob van Sikorski

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 574 příspěvků(y)
  • LocationPoděbrady
Reputace: 116

Publikováno 11 únor 2010 - 00:28:39

ale v pořádku, díky za názor, nicméně se vyjádřím:

- líbí se mi zrno z HP5/Tri-X, nový T-filmy jsou sice asi fajn, ale já raději tuhle klasiku (kterou jde beztak pushnout i výše, brácha nedávno fotil Adox400 na 2500 a vylezlo to báječně)
- nemám rád blesk. než blesk, tak to radši pushnu
- náročné na zaostření to zas tak moc není, jen se mnou nesmí smýkat 5x12° plzně v žaludku (jinak ten trám je bug, pochopitelně, nikterak to neskrývám).

radost mi nekazíš, já jsem šťastnej, proces vyvolání dopadl LÉPE než jsem vůbec doufal
  • 0

#29 aesculap

aesculap

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 139 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 11 únor 2010 - 07:55:34

Bobe, podle mého názoru, pokud je to tvá první prácička, je to víc než dobré. Je to sken fotky, nebo negativu? (Nepoznám to, já mám jen mizerný skener v práci a tudíž bez zkušeností...)

Jinak ses vyjádřil jasně, aby se nehodnotily snímky. Přesto tendence jsou, to by se stát nemělo. Předpokládám, že špatné zaostření na strop víš sám. Ono stačí opomenout v hospodě otočit kroužkem a další snímek je tam s původním zaostřením.. 8-) Komu se to nestalo, tak v hospodě nikdy nefotil.. :wink:

Jinak přátelé, rady, jak fotit jinak, s bleskem, apod. nechte na autorovi samotném vždy. Je dobré se vyjádřit k tomu, jak zlepšit techniku, nikoliv, jak to udělat jinak. (V extrémním případě by někdo mohl radit, aby si vzal jiný stroj, nebo přímo DSLR,ne?? :-) )

Tak fajn, Bobe, opětovně začínám také, i tvé pokusy mi pomáhají. Zažívám v temnotě trému jako s první holkou... Už se tam zase těším... :(
  • 0

#30 tomas.kontakt

tomas.kontakt

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 599 příspěvků(y)
  • Location49°17'32.960"N, 14°47'59.314"E
Reputace: 200

Publikováno 11 únor 2010 - 08:56:15

myslím, že na první volání to nedopadlo vůbec špatně - až se dopracuješ k pozitivnímu procesu, tak si neg.doladíš dle chuti. Ono to tak nějak přijde samo - čím víc filmů proženeš vývojnicí, tak si to pomalinku budeš uzpůsobovat tak nějak podvědomě..
Jen jedna rada - máš docela nečistoty na negativu (možně při skenování - nevím..) To Ti pak může kazit pozitivní proces - pak musí přijít retuše atd... ale lepší je hned od začátku dbát na čistotu.
Já třeba, než jdu vyvolávat film, tak komoru "popráším" vodou z rozprašovače na kytky a setřu podlahu. Všechen prach tak zůstane "sedět" Dělám v tričku, aby mi neprášil svetr.. Negativy mám bez prachu a smetí.
A k pušování - v hospodě fotím zásadně na čtyřstovku pušlou na 1600 - fotím na neopan 400 a volám v R09 new 1:100. Vyleze z toho šťavnatej negativ s fajn zrnem. Filmy s vyšší citlivostí mi neseděj..
  • 0

#31 zajda

zajda

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 888 příspěvků(y)
Reputace: 5

Publikováno 11 únor 2010 - 09:07:45

Dělám v tričku, aby mi neprášil svetr..

další šťastlivec co v zimě vytopí komoru na tričko :-)
jinak bobe dobrý, můj první negativ byl sice prachuprostý, ovšem i světel a stínů -podařilo se mi totiž vyměnit vývojku za ustalovač :wink:
  • 0

#32 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 5 702 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 386

Publikováno 11 únor 2010 - 09:59:43

Místo ňákýho "pušování" (co to jako má bejt, to je nějakej votuněnej název vyvolávání na vyšší citlivost?) bych to fotil na citlivější film.....wink:

oni dovedou ty kinofilmy 1600 a 3200 bejt pěkný mrchy a ač by to mělo být snadnější ze všech stran, pro mě není
prostě jako by hodný a tolerantní filmy končily 400 a co je silnější se musí brát opatrně
to je jen moje zkušenost
= jestli to vyleze při push dobře (dle představ), nekupoval bych jinej film
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních