Jak došlo ke zlomení filmu, nad tím taky přemýšlím. Nejspíš asi opravdu u toho převíjení, že když to nešlo, tak jsem asi zatočil kličkou na druhou stranu a pak zase normálně ..... ale vědomě to nevím. To víte, stres, co s tím, když to nejde,.... a potřeboval jsem rychle přehodit film a fotit dál.
Ten film v kazetě jsem dotáhnul fakt na krev. Konec filmu jsem přilepil izolepou zvenku ke kazetě a rukou jsem dotáhnul ten střední trn, co to dalo a zaaretoval proti zpětnému otočení. Takhle jsem to nechal asi ty 2 dny.
Kdyby to bylo tím zlomením, tak chuj s tím, jeden film v háji. Ale jen aby to nebylo ve foťáku. Přemýšlím, jestli mám ten film, co mám teď nabitej vybouchat na ptákoviny a vyvolat, zda bude OK (ale vyhodím třeba zbytečně film) a nebo to risknout a fotit dál normálně a snad to výjde (nebo příjdu o další snímky) 
tohle vypadá jako pravděpodobná situace. otázka: proč ti nešlo převíjení poprvé hladce a lehce? měl jsi dost dobře zamáčknutý kolík pro zpětné převíjení? jestli už v tomto momentě se film utahoval na cívce v kazetě, to je první impuls k siločarám díky neúměrnému tlaku hran perforace. když jsi zatočil zpět, tak jsi tomu dal švunk vlastně z druhé strany - zase tlak, a zlom, když už film nevěděl kudy kam. navinutím natvrdo a v tom tlaku to nechat - dílo dokonáno. jen můj názor.
zkontroluj si filmovou dráhu, funkci ozubené hřídelky, navíjecí hřídelky ve foťáku, jejich uvolnění obou při zamáčknutí převíjecího kolíku.
Vzal bych nějaký nepříliš cenný film v kazetě, založil, na manuál 1/1000s, zakrytý hledáček a víčko na objektivu, procvakal bych tak 10-15 snímků, zamáčkl kolík pro uvolnění filmu pro převíjení, převinul bych to zpět do kazety, pomalu, jemně - jakýkoli nestandartní odpor ucítíš na kličce, ucho k zádům fo'táku - uslyšíš jakékoli zadrhnutí. nezatáhni film zpátky do cívky celý, uslyšíš, kdy se vyvlíkne z hřídelky foťáku - je to takové lupnutí a pak otočka kličkou dost lehce.
Založ ho znovu, proceduru opakuj, když to jde všechno lehce a správně, tak chyba se vloudila zrovna u toho filmu, co jsi tak oplakal....
pokud tam bude problém (silný odpor při převíjení zpět do kazety, rachot, skřípot), tak něco není v pořádku v uvolnění ozubené hřídelky nebo s brzdou navíjecí cívky.
Rozhodně se vyvaruj příště otáčení kličkou na druhou stranu či rvaní to silou, raději ve tmě otevři, vyndej cívku, uvolni film z ozubené hřídelky a ručmo film naviň do kazety, a pokud je závada v navíjení, nech to zkontrolovat a opravit odborníkem.