Přejít na obsah

Fotka

Neopan Acros 100 a Fomadon LQN

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
15 odpovědí na toto téma

#1 bw

bw

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 3 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 9 duben 2010 - 12:54:42

zdravim,
- potrebovala by som poradit od ostrielanych temnokomornickych borcov
- som stredne pokrocily zaciatocnik, rozumej vecny ale ucim sa :)
- doteraz som pouzivala filmy a chemiu od Fomy, vsetko v poriadku
- prvykrat iny film a po vyvolani neuspech :)
- pouzity film Fuji Neopan Acros 100 neznameho data a sposobu skladovania, vyvolane vo Fomadon LQN expirovany 2009, riedenie 1+10, 10min, 19,5st, rotacna vyvojnica, tocila som skoro pocas celej doby vyvolavania, ustalene vo Fomafixe
- vysledkom je prazny film bez kresby, zaciatok filmu osvieteny pri zakladani do fotaku je po vyvolani lahko sedy, nie cierny, na filme po vyvolani nevidno ani tie ciselka pri bocnej perforacii, ani ziadny naznak exponovanych policok. vychadzajme z toho, ze film bol exponovany spravne... kde sa mohla stat chyba?
Dakujem
  • 0

#2 Pentaxista

Pentaxista

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 310 příspěvků(y)
Reputace: 314

Publikováno 9 duben 2010 - 13:34:22

I kdyby film nebyl exponovaný (porucha závěrky a pod.), musela by být znatelná čísla a písmena po okraji pásu. Chyba expozice to asi nebude.
Trochu navolaný konec filmu (který čněl z kazety) znamená, že ten byl "bohatě exponován" a přece není "černý". Je třeba se zabývat chemií.
LQN jsem nikdy nepoužíval (ředění, teplota, čas a kinetika je pro mě neznámá), ale velmi pravděpodobně nefungovala vývojka. Proč? Nevím... Stará, degradovaná, nevhodná voda, záměna chemie, nečisté nádoby, atd. atd.
P.S. Acros si zaslouží "lepší" vývojku (i když jej lze vyvolat opravdu v čemkoliv!): Xtol, Instant Mytol, DS-10, DS-12, Rodinal, Atomal a jeho klony...
  • 0

#3 bw

bw

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 3 příspěvků(y)

Publikováno 9 duben 2010 - 13:50:12

dakujem za odpoved, neciste nadoby a zamenu chemie vylucujem, na to som pedant. Ostava teda ako dovod stara vyvojka... to by som vsak ocakavala aspon malo kontrastne stopy snimkov na filme... (odporucana vyvolavacia doba je 7-8min, navysila som na 10) snad poradi niekto, kto lqn pouziva... par mesiacov po expiracii moze ubrat jej silu uplne na nulu? a nevhodna voda? musi byt destilka? alebo?
dakujem este raz
v kazdom pripade viem, ze do buducna uz staru vyvojku radsej nepouzit, resp pouzit ustrizok exponovaneho filmu na test...
  • 0

#4 Pentaxista

Pentaxista

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 310 příspěvků(y)
Reputace: 314

Publikováno 9 duben 2010 - 18:28:28

bw
Ona nemusí fungovat ani vývojka, která je před vypršením exspirační doby! Je-li třeba v teple a na přímém světle, "umře" poměrně rychle... (Tedy - jak která, Rodinal se snad nedá usmrtit nijak.)
  • 0

#5 zdenab2

zdenab2

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 617 příspěvků(y)
  • LocationKopanice
Reputace: 2

Publikováno 9 duben 2010 - 19:09:08

Ahoj a vítej na temne.
Jestli tu někdo volá v LQN nevím.Já s ním taky začínal.Volal jsem v ní F200T a F100.Pak jsem zkusil microphen a na LQN jsem zapoměl.No a ono to otevřené LQN při pokojové teplotě nějak odešlo snad během 2měsíců stejně jak tobě a já vytáhl téměř holý film.Tuším to byla HP5,nebo FP4 a nebylo na něm nic důležitého.
Mezi tím jsem se někde na temné komoře dočetl o rodinalu a jsem spokojený.Nic jiného už nepotřebuju.Je to nezničitelný koncentrát a prohnal jsem tím snad všechny možné svitky a paráda.
Navíc mě na ten acros100 krásně sedí(1+50 při 20c 13,5min)
Svitek acros předpírám 5-8min.
  • 0

#6 spooky

spooky

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 074 příspěvků(y)
  • LocationTrenčín, Slovakia
Reputace: 18

Publikováno 9 duben 2010 - 20:28:17

zdravim,
- potrebovala by som poradit od ostrielanych temnokomornickych borcov
- som stredne pokrocily zaciatocnik, rozumej vecny ale ucim sa :)
- doteraz som pouzivala filmy a chemiu od Fomy, vsetko v poriadku
- prvykrat iny film a po vyvolani neuspech :(
- pouzity film Fuji Neopan Acros 100 neznameho data a sposobu skladovania, vyvolane vo Fomadon LQN expirovany 2009, riedenie 1+10, 10min, 19,5st, rotacna vyvojnica, tocila som skoro pocas celej doby vyvolavania, ustalene vo Fomafixe
- vysledkom je prazny film bez kresby, zaciatok filmu osvieteny pri zakladani do fotaku je po vyvolani lahko sedy, nie cierny, na filme po vyvolani nevidno ani tie ciselka pri bocnej perforacii, ani ziadny naznak exponovanych policok. vychadzajme z toho, ze film bol exponovany spravne... kde sa mohla stat chyba?
Dakujem

Vitaj na temnej.
Podľa toho čo píšeš je viac ako pravdepodobné že to pokašľala vývojka. Vyzerá to tak že skoro exnutá vývojka ešte potiahla aspoň maximálne
preexponovaný začiatok filmu ale na viac sa už nezmohla.
Ja Acrosa kúpem v ID-11 a je to paráda. Kašli na LQN, skús ID-11/D-76 alebo Rodinal/Fomadon R09 New a máš po starostiach. S týmito dvoma vývojkami okrem duchov vyvoláš všetko. A možno aj tých duchov. :)
  • 0

#7 bw

bw

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 3 příspěvků(y)

Publikováno 9 duben 2010 - 23:47:50

dakujem za reakcie. vidim, ze som na tento web mala zavitat skor, ako som ustalila nedovyvolany film :) nuz co, clovek sa uci na vlastnych chybach. a necham si poradit. diky este raz. idem nakupit cerstvu chemiu :)
  • 0

#8 spooky

spooky

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 074 příspěvků(y)

Publikováno 10 duben 2010 - 08:10:17

dakujem za reakcie. vidim, ze som na tento web mala zavitat skor, ako som ustalila nedovyvolany film :!: nuz co, clovek sa uci na vlastnych chybach. a necham si poradit. diky este raz. idem nakupit cerstvu chemiu 8-O

Každý sa učí najlepšie na svojich chybách. Myslím že už film nikdy nešupneš do expirovanej vývojky. :)
  • 0

#9 krilo

krilo

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 536 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 10 duben 2010 - 17:09:46

uz len ako zistit, ze vyvojka neslape ...
  • 0

#10 spooky

spooky

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 074 příspěvků(y)

Publikováno 10 duben 2010 - 19:23:10

No hlavne keď je už vývojka aj deklarovane po expirácii tak v nej nebudem vyvolávať film. :!:

Ja to robím jednoducho. Chámiu si miešam sám.
Napríklad vývojka ID-11 je na 10 filmov. Ak ju cca. do mesiaca nespotrebujem, vylievam ju.
  • 0

#11 krilo

krilo

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 536 příspěvků(y)

Publikováno 10 duben 2010 - 21:43:29

No hlavne keď je už vývojka aj deklarovane po expirácii tak v nej nebudem vyvolávať film. 8-O

Napríklad vývojka ID-11 je na 10 filmov. Ak ju cca. do mesiaca nespotrebujem, vylievam ju.

tak nie kazdy ma moznosti miesta si sam ...
v podstate preto pouzivam rodinal vylucne, ten slape naveky :!:
ale ked budem velky, tiez si budem miesta vyvojky sam ...
  • 0

#12 zdenab2

zdenab2

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 617 příspěvků(y)
  • LocationKopanice
Reputace: 2

Publikováno 11 duben 2010 - 08:19:11

krilo to napsal za mě.Mám na tohle stejný názor.
  • 0

#13 spooky

spooky

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 074 příspěvků(y)

Publikováno 11 duben 2010 - 08:22:31

No hlavne keď je už vývojka aj deklarovane po expirácii tak v nej nebudem vyvolávať film. :)

tak nie kazdy ma moznosti miesta si sam ...
v podstate preto pouzivam rodinal vylucne, ten slape naveky 8-O
ale ked budem velky, tiez si budem miesta vyvojky sam ...

Prečo nemá každý možnosti si miešať chémiu sám ? Kôli nedostupnosti chemikálií ? Alebo prečo ? Tomu nechápem. :!:
  • 0

#14 krilo

krilo

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 536 příspěvků(y)

Publikováno 11 duben 2010 - 21:43:18

to je jeden z dovodov, dalsi, relevantnejsi je, ze nemam kde skladovat a riesit tieto veci ...
ale urcite to budem casom riesit :(
  • 0

#15 spooky

spooky

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 074 příspěvků(y)

Publikováno 11 duben 2010 - 22:32:46

to je jeden z dovodov, dalsi, relevantnejsi je, ze nemam kde skladovat a riesit tieto veci ...
ale urcite to budem casom riesit :(

Fotografická chémia je bežne dostupná.
ja ju momentálne, keˇže ešte nemám spravenú fotokomoru, skladujem v šatníku. :wink:
  • 0

#16 Stříbrokaz

Stříbrokaz

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 663 příspěvků(y)
  • LocationModřany
Reputace: 285

Publikováno 13 duben 2010 - 13:25:08

Jednoduše ji otestuješ kouskem filmu, co zbyl po zastřižení, jde tak odhadnout i potřebná vyvolávací doba (na první nástřel)
  • 0

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních