Používá někdo z Vás třeba Hoya FL-W a FL-DAY nebo Cokin FLW a FLD? Jaké máte zkušenosti? Přijde mi, že zejména úsporky často svítí všelijak, jen ne do zelena. Navíc mám i nějaké "day light" zářivky, ty jsou vizuálně spíše víc do modra. Má smysl si takové filtry na objektiv kupovat? Chci to na barevné fotografování lidí v interiéru. Je jedno jestli na film nebo digitálně, můj záměr je, aby už objektivem prošlo světlo co nejméně barevně ujeté. Očekávané komplikace: a) účinek filtru bude příliš slabý a pleť na snímku bude stále mrtvolně zelená nebo

Rovnou říkám, že nechci řešit, že moderní emulze jsou výrobcem určené do denního i umělého osvětlení. Stejně tak nechci vyvažovat bílou umělým zesilováním a zeslabováním RGB/CMY kanálů při konverzi z RAWu. V případě filmu si barvu volat nebudu a lab to udělá všelijak, v případě digitálních dat nad tím strávím zbytek života a výsledek bude taky na pendrek. Jsou to prostě věci, kterým z dosavadní zkušenosti moc nevěřím.
Zajímá mě proto praktická zkušenost těch, kteří takové fitry používali či používají. Chci využívat jak pouze dané osvětlení interiéru, tak i možnost přisvícení bleskem do delších časů. Blesk bude opatřený korekčním gelovým filtrem pro sladění barvy záblesku s barvou světla v místnosti. Pokud by se ukázalo, že korekční filtry na objektiv jsou zbytečné nebo situaci neřeší, raději těch 14 stovek za dva filtry vrazím do černobílých filmů a Rodinalu.