Všem vám moc děkuju za odpovědi!
Jak moc velkej vliv na kvalitu při tomhle zvětšení bude mít zvětšovací objektiv? Ten Carl Zeiss Biogon-S 5.6/40 je absolutně mimo moje finanční možnosti.
Myslíte, že ten Rodenstock Rodagon 5,6/f- 80mm bude stačit?
Nemám se spíš kouknout po kratším ohnisku?
Nebo by byl vhodnější světelnější objektiv?
Dá se ta světelnost dohnat silnější lampou?
Určitě začnu menším formátem zvětšenin. A až získám nějaké dovednosti půjdu dál. Ještě jednou díky!
na ebay se daj relativně levně (když nepospícháš) sehnat WA skla. budeš se sice víc prát s vinětací, ale jsou optimalizovaný pro větší poměry zvětšení (normální skla končej u 20x). Apo-Componony HM 4/45, 4/40, WA Rodagony 4/40mm... Nikon dělá EL-Nikkor 4/40, taky určenej pro větší zvětšení (mam jeden doma, ale díky atypickýmu závitu - byl v nějakym reprografickym zařízení - jsem he ještě netestoval). pokud dobře počítám, tak potřebuje 45x zvětšení - to na ostrý zrno bez WA skla zapomeň (a upřímně - asi by to chtělo čistej kondenzor s bodovym zdrojem světla...).
mimochodem - fy Leitz vyrábí naprosto úžasný zvětšováky, pro kinofilm jsou to Focomaty 1, nebo Valoy, z novějších V35. zrovna ten Valoy (typ II) by připadal v úvahu - má ostření řešeno helikoidem (jako je to u objektivů snímacích), vzhledem k výrobní tolerancím je velmi nepravděpodobné, že bys kdy musel řešit seřízení roviny film - objektiv (protože to metodou, kteoru popsal Fabius, nevyovnáš) a navíc se daj sehnat kolem 50 EUR. obrovskou výhodou je neskutečná propustnost jednoduchýho kondenzoru, kterej ten zvětšovák má - opravdu nebudeš mít problém s příliš dlouhejma osvitama.
poslední možností by bylo použití kvalitního snímacího objektivu - páč se pohybuješ v poměrech zvětšení, který jsou zhruba na úrovni poměrů zmenšení při běžnym focení... takovej Biogon 25/2.8 by nebyl marnej. samozřejmě ten symetrickej do dálkoměru, proboha jen ne skla do zrcadlovek (a pakliže, pak symetrický konstrukce - nejlíp nějaký makroobjektivy - kvůli jejich optimalizaci k reprodukčním účelum).
mi nějak už nic lepšího asi nenapadá...