Publikováno 20 srpen 2010 - 19:31:02
Hm, tak kablekova reseni jsou krapet problem. Na architekturu by byl velky format idealni, tedy na cokoliv statickeho, ale do kabelky? :) Vetsinou to totiz take chce stativ a tak velke kabelky asi nedelaji :) Je hrozne tezke ti poradit, protoze nevim, jak az moc hardcore chces byt :) Jirka ti radi graflexe, asi ma na mysli 6x9. Ja jsem zrovna na dovolene v Tatrach, vzal jsem si sebou lehci kardanek na 6x9 a byl jsem z toho uplne nestastny, mel jsem pocit, ze na matnici nic kloudneho nevidim. Druhy den jsem se premohl, vzal tezsi masinu na 4x5 palcu a pohoda byla zpet. Vse je videt skvele. I tyhle velkoformatove veci muzou byt vcelku lehke, zalezi na vyberu. Drevene sklopky maji kolem dvou a pul kila, kovove, odolnejsi kolem tri. Ale to uz vazne na kazdy snimek potrebujes stativ a hlavne, potrebujes zvetsovak na velky format. Abych ti to priblizil financne, tak treba velmi dobra sklopka na 4x5 Toyo Field A, kterou si chci co nejdrive sam koupit stoji na ebay zhruba dvanact tisic. (mam ji ozkousenou, proto se nebojim doporucit) Ma tri kila. Co objektiv, to zhruba pet, sest tisic, stredni, tedy velmi dobra kvalita. Cca pul kila na kus. Pak nejake kazety, to neni tak drahe a zvetsovak, cca take 12 tisic, pokud nechces nejakou silenou nepohodlnou obludu. Stativ potrebujes dobry pro kazdy fotak, pocitej tak sest tisic i s hlavou za neco normalniho. Kdyz to vezmu celkove, tak takovahle masinka bude mit i s batohem a vsim dalsim vybavenim skorem 7 kilo a to nepocitam stativ. Celkove te to vyjde kolem 40 tisic. Ano, mozna to zni krapet desive, ale je to to nejlepsi, co pro staticke snimky a velke fotografie muzes udelat :) Pokud na to pujdes se stredoformatem s vymenymi objektivy, dostanes se jen o kousek niz jak s cenou, tak s vahou. Pokud by to pro tebe mohla byt cesta, muzeme povedet vic. Ke kabelce bych v tom pripade doporucoval privesit nejakou TLR o vaze jednoho kila komplet a uz te nic ve svete fotografie nemuze ohrozit :) Ja osobne velmi nerad nekomu cpu velky format, protoze je to dost rehole, ale u tebe delam obrovskou vyjimku, tak nejak mi to k tobe sedi ac tu mame snad jen jednu velkofomatnici :)