Film recordery (scanner naruby)
Publikováno 21 August 2010 - 20:02:25
Má tedy někdo zkušenost s film recordery? Používá je někdo v práci, nebo ještě lépe, má ho doma na hraní?
Všiml jsem si, že na ebay je jich docela hodně, za velmi nízkou cenu, ovšem při patnácti kilech s dvakrát tak vysokým poštovným. Bohužel většinou bez obslužných programů.
Máte nějaké rady na co si dát pozor, jaký typ koupit nebo jak je zprovoznit?
http://www.marietta....o/pfilmrec.html
http://www.paladix.c...filmu/index.php
Publikováno 22 August 2010 - 14:28:27
Neverim tomu, ze vsechny ty pristroje jsou otestovane a jsou 100% funkcni. Staci jhakakoliv zavada na zobrazovacim zarizeni a muze se to vyhodit.
Ci si pamatuju, tak to bylo extremne pomale (cca 3 hodiny na cely film) a vysledek byl o neco horsi nez kdyby se ten film exponoval primo ve fotaku. Zdrojova data musela byt take velmi dobre pripravena.
Publikováno 22 August 2010 - 16:38:43
Podle toho popisu používají nějakou podobnou starožitnost. Nakonec ona ta kvalita digitálních vstupů za těch deset let taky dramaticky vzrostla.
Toho exotického rozhraní jsem si všiml, ale zatím jsem se jím nezabýval.
Trochu jsem pátral po softwaru, poslední verze jsou i pro XP, nicméně je problém s dostupností i cenou. Polaroid používal programy nějaké externí firmy, poslední aktualizace jejich stránek proběhla asi před třemi lety a celkově vypadají mrtvě. Chtěli peníze i za zkušební verzi a za plnou asi jedenáct set euro.
LaserGraphics používá něco co se dá najít na jejich vlastních stránkách, upgrade na předposlední verzi která běží na Windows 2000 zdarma, plná verze pro XP asi za čtyři sta dolarů. Ale, i to se mi zdá pořád hodně, pro zařízení u kterého nevíte kdy odejde a které je v podstatě neservisovatelné.
Publikováno 22 August 2010 - 16:39:51
Publikováno 22 August 2010 - 16:51:55
Ted vazne - ve sve dobe se predpokladalo, ze hlavnimi zakazniky budou firmy a skoly ktere si timto zpusobem pripravi prezentace na promitani. To bylo v dobe, kdy jeste neexistovaly odpovidajici digitalni projektory. Co si pamatuju, tyhle masiny byly snad nejhorsi investici - stalo to pul milionu a za tech par let co byly ve firme bylo asi 15 zakazek.
Dneska ten pocit "hec, mam tiskarnu na filmy" vyrazne prevysuje uzitnou hodnotu. Je to hezke jako hracka. I kdyz ma to jednu vyhodu - kdyz se tiskne fotografie z pocitace, uz si to samo ohlida aby nebyla mimo expozicni rozsah, takze vysledkem je diak s takovym kontrastem, aby tam bylo vse od svetel po stiny. Coz je situace, ktera se standardnim exponovanim ne vzdy podari.
Na pohled nejnovejsi budou asi ty Polaroidy a vypada to ze jsou i s obsluznym softwarem. Nejsou ale zase nejlevnejsi.
Ty pristroje za 99 USD budou vetsinou ve stavu, kdy prodejce je nekde dostal/nasel/vyhrabal, nema nejmensi tuseni jestli funguji a doufa ze si to nekdo koupi. Coz ovsem neznamena ze nebudou perfektne fungovat.
Publikováno 22 August 2010 - 16:59:20
Publikováno 22 August 2010 - 17:11:57
Z technickeho hlediska je vyrazne jednodussi a rychlejsi vyfotografovat obrazovku LCD monitoru. Princip je to naprosto shodny jako ten filmovy rekorder. Je to v podstate jen cernobily monitor + barevne filtry + vepredu nasroubovany normalni fotak s objektivem.
Publikováno 22 August 2010 - 17:22:14
Publikováno 22 August 2010 - 17:30:36
Vím co myslíte, ale přeci jen se mi zdá, že hodně lidí se dostalo do situace, kdy měli něco unikátního nafocené jen na digitál a rádi by místo toho negativ, aby s sním mohli sami pohrát v komoře. I když, uznávám, že kupovat kvůli tomu rovnou celou mašinu je tak trochu blbost.
Nezlob se, ale tahle představa je hodně podivná - výsledek tisku na baryt (což dnes není problém) bude zcela jistě lepší než výsledek cesty "převést podezřelým zařízením na film a pak zvětšit".
Smysl tohoto zařízení je spíš v situaci, kdy někdo promítá diáky a chce do klasické projekci přidat něco z digi, navíc tady bych úplně nevylučoval, že kvalita klasické projekce takto získaného diáku bude lepší než u běžného dataprojektoru. Ale jestli by se mi kvůli tomu chtělo domu pořizovat podobný krám dost pochybuji
Publikováno 22 August 2010 - 17:45:49
S exponovanym diafilmem (ktery je jeste nutne vyvolat) se v komore podle me moc udelat neda.
Publikováno 22 August 2010 - 17:48:01
Na poštovné jsem se díval, bývá to sto až sto padesát dolarů.
Nezlob se, ale tahle představa je hodně podivná
Ano, představa to je podivná, ale zdá se, že ne nereálná nebo nefukční: http://www.paladix.c...alnich-dat.html
Publikováno 22 August 2010 - 17:58:32
Publikováno 22 August 2010 - 17:59:37
Ano, představa to je podivná, ale zdá se, že ne nereálná nebo nefukční: http://www.paladix.c...alnich-dat.html
Jasně, ale bitovod tam sám píše, že to byl spíš pokus. Navíc se od doby jeho pokusu podstatně rozšířila nabídka barytových papírů do inkjetu - když to vytiskneš třeba na Epsonu R2400 nebo dokonce na nějakém speciálu pro BW (QuadTone), tak budeš hodně překvapen.
Ale na ty diáky se to hodí pořád, tam žádná změna není.
Publikováno 22 August 2010 - 18:19:47
Právě že ty vyšší modely jsou korektní 4K zapisovače (asi 11Mpx) a i ty jsou kolem sta dolarů. S výjimkou Polaroidu 7000 ten bývá tak do tří set.
Na poštovné jsem se díval, bývá to sto až sto padesát dolarů.
Nezlob se, ale tahle představa je hodně podivná
Digitální fotku si dnes můžeš nechat osvítit na baryt a pokud ti jde o zrno, existují filtry do photoshopu, které zrno různých filmů simulují. Pokud by mi šlo o pár snímků a chtěl si hrát ve fotokomoře vytiskl bych si někde kvalitně snímek v ČB provedení na průhlednou folii a pak kopíroval na reprografický film. Buď někde sehnat starý bez polotónů na pérovky nebo koupit nový, který umí polotóny. Překopírováním získáš negativ, který už normálně vložíš mezi skla zvětšováku. Nebo vytiskneš (překopíruješ) ve větších rozměrech a můžeš dělat kontakty.
Osobně ve zpětném osvitu digitálních dat na film nějakou extra výhodu nevidím.
P.S.Tady nejde o to, že někde funguje (Paladix), ale oni sami asi nebudou mít velký kšeft .
Publikováno 22 August 2010 - 18:26:44
Ja osobne bych to pouzival pouze k vyrobe diapozitivu na promitani z diapozitivnich dat, je to urcite levnejsi cesta nez projektor schopny zobrazit data v kvalite srovnatelne s diaprojektorem.
Co se tyce digitalniho zvetsovaku - to take existuje.
Publikováno 22 August 2010 - 19:50:00
a printy jsou z toho hodně příjemný
Publikováno 23 August 2010 - 09:17:34
Publikováno 23 August 2010 - 10:39:17
Poznámka: Myslím, že to není akce Paladixu, ale jen Petra Dzika.
Poznámka2: Bitovodova zkušenost zde http://www.paladix.c...alnich-dat.html. O smysluplnosti tohoto počínání si netroufám uvažovat )
0 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 0 návětěvníků, 0 anonymních