Přejít na obsah


Fotka

Nikon F photomic - double exposure


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
5 odpovědí na toto téma

#1 rodriguez

rodriguez

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 1 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 2 srpen 2011 - 12:04:55

Dobrý deň, prednedávnom som si zakúpil tento fotáčik a prišiel som na jeden problém, alebo možno to je len moja nevedomosť. Takže ako tak čítam manuál tak som sa dočítal že mám možnosť fotiť dve snímky do jedného rámčeka, takz. double exposure. Naštudoval som všetko, popozeral som aj nejaké videá ktoré to popisujú a došiel som k záveru že mne to pravdepodobne nefunguje ako má. Keď dám spúšť do polohy "A" tak normálne fotím, poloha "R" je keď vyberám film z foťáku. A práve táto poloha má byť nápomocná k dvojitej.. Funguje to takto že natiahnem v polohe "A" a urobím prvý snímok, potom by som mal prepnúť do polohy "R" natiahnut, vrátiť sa do polohy "A" a urobiť druhý snímok do jedného rámčeka. Ale ja naťahujem v polohe "R" koľko chcem ale keď sa vrátim do polohy "A" tak nemôžem stlačiť spúšť. V polohe "R" pekne otočím natahovacou páčkou a aj to vydá nejaký zvuk ale to je všetko.. Takže tu je moja otázka, mýlim sa niekde a funguje to ináč alebo je s tým foťážikom niečo? Ďakujem za každú odpoveď. :roll:
  • 0

#2 Lavicka

Lavicka

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 143 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 3 srpen 2011 - 21:42:29

Možná je to trochu jinak, mám FM starší model, kde je podobná spoušť s otočným přepínačem, ale má to zcela jiný význam - přepíná s tím ovládání spouštění od motorového posunu / spouštění od tlačítka spouště. Ještě je FM novější model, kde už toto není.
Násobná expozice jde jedině pomocí vyřazení posuvu filmu, s přidržením zpětného převíjení, aby byl film napnutý. A normálně natáhnout.
Novější typy FM2, F3 už na to vyřazení posunu filmu při natahování mají zvláštní páčku, u FM2 se musí přidržet, u F3 odklopit. PL
  • 0

#3 Lavicka

Lavicka

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 143 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 4 srpen 2011 - 08:20:19

U toho FM je zvláštní prvek na vyřazení posunu filmu taky, je tam takový posuvný terčík vedle hranolu, který se přidrží. Rozhodně to není otočný ovladač kolem spouště. PL
  • 0

#4 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 4 srpen 2011 - 09:07:20

Dobrý deň, prednedávnom som si zakúpil tento fotáčik a prišiel som na jeden problém, alebo možno to je len moja nevedomosť. Takže ako tak čítam manuál tak som sa dočítal že mám možnosť fotiť dve snímky do jedného rámčeka, takz. double exposure. Naštudoval som všetko, popozeral som aj nejaké videá ktoré to popisujú a došiel som k záveru že mne to pravdepodobne nefunguje ako má. Keď dám spúšť do polohy "A" tak normálne fotím, poloha "R" je keď vyberám film z foťáku. A práve táto poloha má byť nápomocná k dvojitej.. Funguje to takto že natiahnem v polohe "A" a urobím prvý snímok, potom by som mal prepnúť do polohy "R" natiahnut, vrátiť sa do polohy "A" a urobiť druhý snímok do jedného rámčeka. Ale ja naťahujem v polohe "R" koľko chcem ale keď sa vrátim do polohy "A" tak nemôžem stlačiť spúšť. V polohe "R" pekne otočím natahovacou páčkou a aj to vydá nejaký zvuk ale to je všetko.. Takže tu je moja otázka, mýlim sa niekde a funguje to ináč alebo je s tým foťážikom niečo? Ďakujem za každú odpoveď. :-)


jeden důležitý krok v tom postupu zapomínáš:
Nikon F, co si pamatuji, má jedno špecifikum, tak jsem si to osvěžil:

celý proces:
1. první expozici nafoť jako obvykle.
2. natáhni závěrku (s obvyklým posuvem filmu o políčko)
3. A/R kroužek okolo tlačítka spouště přepni do polohy "R" (rewind)
- že se zvedne zrcátko, je OK.
4. převiň film o 1 políčko zpět - pozorně sleduj pohyb malé čárky uprostřed voliče časů závěrky, posunem filmu přesně o 1 políčko se toto otočí o 360st.

5. přepni A/R kroužek zpět do pozice "A" a udělej druhou expozici
(pro multiexpozici opakuj kroky 2-5.
  • 0

#5 Erik Kurach

Erik Kurach

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 222 příspěvků(y)
Reputace: 902

Publikováno 4 srpen 2011 - 12:33:35

Vážený kolego, Jiří, děkuji za poučný a dokonale vysvětlující postup pro
vícenásobnou expozici Nikonem F. Prosím Vás o doplnění přesného sledu
činností při předsklopení zrcadla před expozicí jednotlivého snímku, jež v
konstrukčním principu tohoto typu přístroje způsobuje ztrátu jednoho pole
kinofilmu, což je daň za minimalizaci otřesů v kritickým momentech práce
třeba při expozici makrosnímků. S díky Erik "Starý Jezevec"
  • 0

#6 Jirinol

Jirinol
  • Guests
Reputace: 0

Publikováno 4 srpen 2011 - 13:08:34

Vážený kolego, Jiří, děkuji za poučný a dokonale vysvětlující postup pro
vícenásobnou expozici Nikonem F. Prosím Vás o doplnění přesného sledu
činností při předsklopení zrcadla před expozicí jednotlivého snímku, jež v
konstrukčním principu tohoto typu přístroje způsobuje ztrátu jednoho pole
kinofilmu, což je daň za minimalizaci otřesů v kritickým momentech práce
třeba při expozici makrosnímků. S díky Erik "Starý Jezevec"


Zdravím, vážený pane kolego jezevče, pane Eriku, nejsem až takový odborník na Nikony jako třeba velevážený Fabius či jiní, já "Fko" držel v rukách za mlada, na pár vteřin jen zapůjčen, jinak to byl sen, co kdybych náhodou zdědil něco po prastrýci ze zahnilé kapitalistické ciziny, nicméně vím, že předsklopení u F bylo řešeno jen jako aretace zrcadla "nahoře" kvůli hluboko do těla zasahujícímu prvnímu nikkor rybímu očku, nikoli jako klasický předzvih zrcadla, jak to řešila progresivnější konkurence, např. namátkou Minolta u SR-T modelů či Olympus u OM-1.
Víme-li, že otočným přepínačem na pravé straně bajonetu u F dosáhneme aretaci zrcadla nahoře, tak by nemusel být problém takto MLU řešit postupem dle předchozího příspěvku, s tím, že si horní polohu zrcadla zaaretujeme právě tím čudlíkem, a abychom neztratili 1 pole negativu, lze tu "první" expozici učiniti nejkratším časem, se zadeklovaným objektivem i zakrytým okulárem hledáčku. (???)
po provedené expozici otočení čudlíku aretace do provozní polohy by mělo vrátit zrcadlo dolů, nebo ne???

Jelikož nyní nemám možnost tuto spekulaci ověřit, tohoto aparátu nemaje, tak tohle prosím berte jen opravdu jako spekulaci, vaření z vody, ale budu rád, ověříte-li to v praxi, zdali tohle vlastně možné jest.
Díky
Jiří (nebudu psát dovětek, co starý ..., neboť na dehonestaci mé osoby jsou tu jiní kabrňáci :evil: )
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních