výroba černobílých diapozitivů kopírováním negativu
Publikováno 29 říjen 2011 - 16:27:29
chci zkusit dělat černobílé diapozitivy kopírováním z negativu na negativ a hledám pomoc a rady. Konkrétně chci fotografovat na střední formát 6x6 a z něho kopírovat na kinofilm s možností dělat výřezy a pootočení při kopírování. A právě ono kopírovací zařízení je ten největší oříšek. Existuje něco takového? Nebo má někdo nápad, z čeho by se dalo takové zařízení vyrobit? Kdo by mi mohl poradit nebo pomoct s jeho výrobou?
K tomuto šílenému nápadu mě vedou následující důvody:
- Potřebuji jednoduchý odolný fotoaparát, který vydrží v těžkých podmínkách. Proto bych nejraději používal fotoaparát s kvalitním objektivem s pevnou ohniskovou vzdáleností, ne transfokátor.
- Chci fotit z paluby plachetnice na moři. V takových podmínkách opravdu není možné udržet horizont. Proto chci mít možnost dělat výřezy a otočení později doma.
- Někdy musím vyfotit zajímavý motiv rychle, nemám čas se zabývat při focení přesným výřezem. Proto by mi opět pomohlo pohrát si s výřezem doma.
- Budu mít možnost z nafoceného negativu udělat jak diapozitiv, tak fotografii na papíře.
Jestli někoho můj nápad zvlášť zaujal, rád se s ním sejdu někde v centru Prahy.
Děkuji
David
Publikováno 29 říjen 2011 - 17:47:29
Mám to takto odskúšane v ČB prevedení a funguje to. U farby by boli potrebné korekčné filtre, tam by som skôr fotil na inverziu a kopíroval znovu na inverziu, prípadne ak by som chcel fotky, ofotil to na farebný negatív.
Publikováno 29 říjen 2011 - 18:20:51
Na barvu se nechystám, stačí mi černobílé diapozitivy.
Publikováno 29 říjen 2011 - 18:36:41
barevné negativy mívají barevnou podložku, takže vyrobit pozitiv bude pěkná drbačka. ale zřejmě nikoliv nerealizovatelné.U farby by boli potrebné korekčné filtre, tam by som skôr fotil na inverziu a kopíroval znovu na inverziu, prípadne ak by som chcel fotky, ofotil to na farebný negatív.
Publikováno 30 říjen 2011 - 10:48:39
Jirinol
Publikováno 31 říjen 2011 - 11:59:49
Publikováno 31 říjen 2011 - 20:34:56
Publikováno 31 říjen 2011 - 20:49:48
Jenom sehnat mezikroužky, stlouct na to nějaký porychtuňk a taky nějaký EDUPE nebo něco od Fuji a zkoušet a zkoušet a zkoušet... korekční kodak filtry tu mám, kdyby bylo třeba, bojím se ale víc o expozici a ostrost. Blesk by měl být barevně i co do výkonu stabilní, přirozené světlo zavrhuju už od začátku. Určitou možností by bylo i použití barevné hlavy zvětšováku, jenomže tam nevím barevnou teplotu - s bleskem si ušetřím první pokusy.
A nebo se na to uplně vykašlu, červíček hlodá a možná si koupím skener a budu si moct nechat udělat taky pár barevných fotek. 1000e je ale dost peněz

Publikováno 2 listopad 2011 - 16:16:40
Publikováno 2 listopad 2011 - 16:27:26
barevné negativy mívají barevnou podložku, takže vyrobit pozitiv bude pěkná drbačka. ale zřejmě nikoliv nerealizovatelné.U farby by boli potrebné korekčné filtre, tam by som skôr fotil na inverziu a kopíroval znovu na inverziu, prípadne ak by som chcel fotky, ofotil to na farebný negatív.
Ja by som skôr riešil pozitívny film, ak ho vôbec ešte niekto vyrába
Publikováno 2 listopad 2011 - 16:29:04
hodně lovím z paměti - magnifax 4, výtah 35, sklo 105 mm, clona ta poslední u nikkoru 5,6 - asi 22 a osvit 0,4 sec a porádně vyvolat, dělal jsem rotací asi tak 2x normální volací čas
Publikováno 3 listopad 2011 - 12:23:55
děkuji Vám všem za reakce. Kontaktní kopírování jsem ještě nezkoušel. Samozřejmě, že otázka kombinace dvou převodních křivek a s tím spojená volba metariálů a vyvolávacích postupů je také velmi důležitá, ale doufám, že při dostatečném úsilí a zahloubání se do teorie je řešitelná. Proto se raději soustřeďuji zatím ne najvětší problém - výrobu toho kopírovacího zařízení. A nezná náhodou někdo nějakého šikovného mechanika, který umí dělat ve své zapadlé dílně optické přístroje a mohl bych za ním se svým nápadem zajít? A nemá někdo nějakou optickou lavici? Něco si dokážu vyrobit sám, ale využití polotovarů by určitě práci zrychlilo.
Děkuji David
Publikováno 4 listopad 2011 - 02:53:27
Máš-li k dispozici fotokomoru a něco už umíš, je možné napřed zhotovovat fotky na lesklý papír. Vše co potřebuješ uděláš už v této fázi.srovnání horizontu, nadržení oblohy, vyrovnání stínů, kompozici. Hotové fotky zreprodukuješ kinofilmovým přístrojem na stojanu zvětšováku, inverzním filmem.Výhodou je standartní práce, vznikne ti souběžně archiv snímků,(13x18-18x24 cm). Inverzně se dá vyvolat jakýkoliv čb. jednovrstvý film s čirou podložkou, nemusí to být přímo tovární inverze. Takhle se to dělalo léta v muzeu. ORWO NP 15, Ilfopan, Dokumentní filmy atd.
2.metoda
kinozrcadlovkou kolmo připevněnou na ramínku reprozařízení nebo zvětšováku s mezikroužkem fotit výřez negativu ležícího na prosvětlené matnici. Bednička se zářivkou pod matnicí, negativ omaskovávat černým papírem. Výhoda-dostaneš přímo positiv, ale bez možnosti nadržování stínů a oblohy. Pracovat lépe s vypnutou automatikou, otestovat expozici, volat v ředěné vývojce
V případě zájmu ti pomůžu s technikou a pod.
Elegantnější řešení je fotit digitálem v blimpu nebo potápěčskými kamerami do vody, v RAWu pak upravit kanály pro lepší šťávu a vynulovat saturaci. Ve Photoshopu upravit kompozici, horizont a vyrovnání snadno uděláš. Potřebuješ-li mimo fotky-tisky i promítat a nemáš datový projektor, je možné si nechat dia vysvítit na folii do rámečků 5x5 cm.
pěkný den
Publikováno 24 listopad 2020 - 05:01:59
Publikováno 24 listopad 2020 - 11:44:11
... tu druhou metodu jsem s použitelnými výsledky realizoval kopírováním vyvolaného čb negativu na další negativ pomocí rámečku, kde jsem oba kousky (pásky po šesti) potmě připlácl k sobě
jako když děláš kontaktní kopii, osvit krátký s plně zacloněným objektivem - asi 0,2 sec při středním výtahu - nutno vyzkoušet, zvětšovákem na plochu
pak osvitnutý pásek vyvolat rotačně-strmě, jako normální čb negativ
není to brilatní diák, ale dá se promítat a nepotřebuješ žádné další vybavení, jen kousek skla, papírový rámeček apod. a už za hodinu můžeš takový "diák" držet usušený v tlapkách
Publikováno 26 listopad 2020 - 14:23:43
No, ono je docela dost zarizeni ktere to umoznuji, neco je drazsi, neco levnejsi, ja tedy mam stare vychodonemecke zarizeni z bazaru za nekolik stovek, ale to je na kinofilm, ne na svitkovy film, na svitkove filmy snad neco takovehoto na ebay
https://www.distrele...likator_eng.pdf
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních