Přejít na obsah

Fotka

Jakou nega-barvu? jak jsou na tom dnešní barevné negativy?

barevný negativ

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
14 odpovědí na toto téma

#1 Flaizer

Flaizer

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 371 příspěvků(y)
  • LocationOrlické podhůří
Reputace: 258

Publikováno 15 July 2012 - 17:09:42

Vážení temnokomorníci, s tímto dotazem sem lezu asi jako zedník do pafumerie či podomní prodejkyně avunu do železničního depa. Je mi jasné, že černobílou stránku máme snad všichni pod kontrolou probrané vlastnosti emulze, vývojky, papírů je tu hafo ale co takhle srovnat vlastnosti barevných negativů, jediné co jsem našel je jen popis jaké filmy jsou ale co skutečnost a výsledek? proč vzít ten či tamten, jakého se vyvarovat, ptám se jen proto, že mám zatím zkušenost s Kodak Gold a Fuji Superia přičemž mne kodak velmi zklamal a Superia nejní co bych chtěl, zkoušet se mi každý od typu emulze nechce a rád bych měl přehled. Chtěl bych zkrátka jednou za čas založit nejen do flexy barvu, abych ten svět neviděl jen černobíle ;) jen nevím jaký si vybrat, jediný po čem pokukuju je Extar a Velvia ale třeba Velvie, Provie (vím inverze :roll: ) Reala atd jsou s dalším poddruhem a já nevím prostě který či jaký jsou v tom rozdíly když v popisu je psané to a samé...

Poraďte prosím, pokud jste nějaký vyzkoušeli, popište jeho vlastnosti a zda-li jste s výsledkem spokojeni, díky moc... Flaizer
  • 0

#2 feromarcin

feromarcin

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 556 příspěvků(y)
Reputace: 71

Publikováno 15 July 2012 - 21:28:07

Skúsil by som tú Realu od Fuji. Inverzia vo Flexe je tak trochu lotéria, pretože si vyžaduje presnú expozíciu a tú flexa zvyčajne nemá, rozumej časy napísané na uzávierke sa nezhodujú s realitou a niekedy dosť značne. Ektar som zatiaľ nemal možnosť vyskúšať. Z inverzie radšej Proviu, má prirodzenejšie farby a pre začiatok sa vyhneš sklamaniu. Gold a Superia sú amatérske filmy, niečo podobné kupujem za 1,50 Eur v drogérii a zrno je viditeľné už na 18x24 a to dosť nepríjemné, navyše nie vo všetkých farbách rovnaké. Preto skôr sa treba zamerať na profi filmy, napr. Kodak Portra, Ektar, od Fuji napr. tá Reala, hoci o tej si nie som istý, či je skutočne profi. Kolegovia myslím podajú lepšie informácie.
  • 0

#3 Fabius

Fabius

Tlampač (grafoman)

• Moderátoři
  • 1,502 příspěvků(y)
Reputace: 316

Publikováno 16 July 2012 - 07:38:55

Flaizer: já jen abych si to ujasnil: zajímáš se i o inverzi nebo čistě o negativ? Na inverzi totiž fotím 18 let a něco málo o tom vím.

K barevnému negativu mohu poznamenat jen tolik, že jej většina fotografů opustila a změny v kvalitách minilabů vedly řadu lidí k digitalizaci (již před lety se prakticky všechny minilaby digitalizovaly a došlo k propadu kvality zpracování klasiky).
  • 0

#4 PeterMarek

PeterMarek

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 231 příspěvků(y)
  • LocationPetržalka
Reputace: 677

Publikováno 16 July 2012 - 11:16:48

S farebnými negatívmi to nie je až také zlé.

Určite stojí za vyskúšanie Kodak Ektar - je to výnimočný film, dobre sa skenuje, vysoké rozlíšenie. Mám pocit, že takmer ideálne kombinuje pozitívne vlastnosti negatívu a diáku...

Ak by nestačila 100vka, tak Kodak Potra 400 - pohodový film. Oboje mám vo zvitku vyskúšané a je to bezproblémové...

Ale hlavne ten Ektar - to je výborný film!
  • 0

#5 sklen

sklen

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 262 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 16 July 2012 - 13:26:10

Mě se tedy Fuji Superia (100 a 200) osvědčila. Navíc se nechá sehnat za pár korun. Fotím téměř výhradně na ní. Jediný problém je, že 100vka se už nedělá. 200 ale také není špatná. Dosud jsem na ní slyšel jen samou chválu.
Při shánění starých Superia 100 jsem narazil na člověka, který se zabýval leteckou fotografií a o rozlišovací shopnosti filmů toho věděl opravdu dost. Ten o ní tvrdil, že to je vůbec nejlepší film (stovka). Jen ji to chce o půl až celé číslo
přeexponovat. Párkrát jsem zkusil Ektar 100 (také asi +1/2 až 1 EV) s dobrými výsledky. V (Fuji) minilabu nebyli nadšeni při skenování (příliš červené), ale pod zvětšovákem mi vycházela filtrace hodně podobná Superii.

Naopak se mi nedařilo s profi filmy. Asi to s nimi neumím. Kodak PRO160NC mi vycházel hnusně a bez barev (minilab i pod zvětšovákem) u Fuji 160NC i VC se mi nějak nedařilo najít správnou filtraci (jen pod zvětšovákem).
  • 0

#6 Flaizer

Flaizer

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 371 příspěvků(y)

Publikováno 16 July 2012 - 15:06:44

Fabius: jen povídej, rád se také něco o inverzi dozvím, zvláště když ve svitku je skoro o polovic levnější, ale nejdříve bych dal šanci negativu (inverzi už také moc labů nedělá) a na ten Extar už mám delší dobu spadeno, ale teď jsem dostal pár rulí Golda a Superie za dobrý peníz (nejsou prošlé) tak to zkouším s barevným přřívlastkem... ikdyž to na Fomapan zkrátka nemá :cool: :mrgreen: ...
  • 0

#7 sokolvideo

sokolvideo

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2,578 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 215

Publikováno 16 July 2012 - 17:19:02

Farbu vyrába už len Kodak a Fuji, ak sa nemýlim, a tieto dva filmy sú rovnako kvalitné. Osobne robím na Fuji, dajú sa kúpiť lacnejšie. Čo sa týka inverzie, tu osobne preferujem Fuji, nakoľko sa mi zdá, že dávajú prirodzenejšie farby ako Kodak, ten je skôr vhodnejší vtedy, keď je potrebné z diakov tlačiť, to je ale samozrejme len môj osobný názor.
  • 0

#8 PeterMarek

PeterMarek

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 231 příspěvků(y)
  • LocationPetržalka
Reputace: 677

Publikováno 16 July 2012 - 17:42:39

Farbu vyrába už len Kodak a Fuji, ak sa nemýlim, a tieto dva filmy sú rovnako kvalitné. Osobne robím na Fuji, dajú sa kúpiť lacnejšie. Čo sa týka inverzie, tu osobne preferujem Fuji, nakoľko sa mi zdá, že dávajú prirodzenejšie farby ako Kodak, ten je skôr vhodnejší vtedy, keď je potrebné z diakov tlačiť, to je ale samozrejme len môj osobný názor.

Kodak už diáky nerobí - na to už ostal iba Fuji...

Experimenty s farebnými materiálmi robí aj Rollei (Maco). Negatív bez masky a kadejaké mršítka Nightbird či také vtákoviny...
  • 0

#9 Flaizer

Flaizer

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 371 příspěvků(y)

Publikováno 16 July 2012 - 18:17:26

jak jsem četl ještě další diskuze tak asi zkusím ten Extar bo mám volání za 49,- a film je také za slušný peníz a pak ještě Provii do zásoby, o flexu bych strach neměl, už to mám odzkoušený navíc clona jde plynule nastavit takže se dá opravdu expo doladit a pak na f8-f16 to je jak břitva oproti digoše na krajinky hooodně super, no uvidím jak mi vyjdou peníze....

Kodak snad ještě inverzi dělá, je to Ektachrome a mají to i v metráži Super8, ale určitě bude lepší ta provie...

Když tak brouzdám nabídky, ty Velvie a Provie jsou jen ve verzi cistlivosti nebo to značení RVP,F,X neco opravdu znamená ?
  • 0

#10 OndrasLB

OndrasLB

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 347 příspěvků(y)
  • LocationLiberec, Mladá Boleslav
Reputace: 66

Publikováno 16 July 2012 - 18:44:46

Kodak už s diákama fakt přestal, nedávno to psali v souvislosti s restrukturalizací po bankrotu. To, co teď maj, je jen vlastně doprodej.
  • 0

#11 Flaizer

Flaizer

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 371 příspěvků(y)

Publikováno 16 July 2012 - 19:05:47

jéjda, až takto? no, snad alespoň nějaká německá pobočka zachová Extar, nevíte jak to je? bude ještě ve svitku?
  • 0

#12 milosm

milosm

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1,842 příspěvků(y)
Reputace: 2,369

Publikováno 16 July 2012 - 19:06:49

ektar je negativ
bude
  • 0

#13 jirin_ol

jirin_ol

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3,792 příspěvků(y)
  • LocationSrdce Sedlecké plošiny
Reputace: 1,291

Publikováno 16 July 2012 - 19:07:41

jak jsem četl ještě další diskuze tak asi zkusím ten Extar ...

a to je čo také?
  • 0

#14 Flaizer

Flaizer

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 371 příspěvků(y)

Publikováno 16 July 2012 - 19:25:48

Ektar? to je barevný negativ od kodaku...

našel jsem i recenzi Ektaru a zdá se býti to nej pro amatéra, jinak ta provie je také žůžo, ale to si nechám na jindy, přeci Fomapan je fomapan, že :mrgreen:
  • 0

#15 sokolvideo

sokolvideo

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2,578 příspěvků(y)
  • LocationPrešov
Reputace: 215

Publikováno 16 July 2012 - 20:34:05

Tak to, že Kodak prestal robiť aj inverziu som teda nezaregistroval, škoda, ostáva teda už len Fuji, to mi síce nevadí, robím s ňou rád, len ako dlho ešte bude? To je otázka. Tie rôzne "Lomografi" a pod ma veľmi nezaujímajú.
  • 0

Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:barevný negativ

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návětěvníků, 0 anonymních