Přejít na obsah

Fotka

Tmavé okraje plátkového filmu 9x12

9x12 plan planfilm

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
18 odpovědí na toto téma

#1 anabi00

anabi00

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 22 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 3 říjen 2015 - 16:33:03

Dobrý den , prosím Vás o pomoc.

Bohužel nemám scan ani fotografii negativů , ale pokusím se Vám popsat jak vypadá můj problém.

Dvakrát jsem vyvolal po čtyřech planech v Plastimatce jako "taco" a pokažde se stalo, že byly některé , ne však všechny, negativy tmavší v celé ploše (konzistentně všude stejně ne  i v okraji který byl skryt v kazetě.

Nestalo se to u všech tedy není na vině vyvolání. Kdyby mi teklo do měchu neosvítí se film za hranou kazety. Všechny filmy jsem do kazet zakládal po tmě naráz, osvítil bych všechny nebo žádný.

A teď kde je chyba ?

Je potřeba přetěsnit kazety , "nebo je možné že jsou někteřé filmy osvícené z výroby" ?

Děkuji Vám  za rady .  Lukáš

• 0

#2 anabi00

anabi00

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 22 příspěvků(y)

Publikováno 3 říjen 2015 - 16:35:40

Oprava :  negativy tmavší v celé ploše (konzistentně všude stejně )  i v okraji který byl skryt v kazetě

• 0

#3 LuzJi

LuzJi

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 2 164 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 781

Publikováno 3 říjen 2015 - 16:59:37

Nebylo by od věci popsat toho ještě trochu víc - jaký film a na jaké ISO exponováno, jaká vývojka, čas, třeba i teplota. 

Z prvního přečtení to myslím vypadá na podexpozici, ale třeba jsem jen nepochopil problém, chtělo by to vidět. Nemáš ani nic k záznamu na mobilu ?

Je to tvé první volání planů ?  Pak by asi bylo vhodnější vyvolat nejprve jeden a pro ostatní pak podle výsledku volání upravit.  

Chceš-li si být jistý že to není vadou kazety nebo filmu, dej list do kazety, nech uzavřené chvíli na světle i prudším. Pak to normálně vyvolej a uvidíš. 

• 1

#4 anabi00

anabi00

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 22 příspěvků(y)

Publikováno 3 říjen 2015 - 17:41:18

Děkuji za rychlé rady.

Bohužel nemohu přiložit žádný náhled, ale pokusím se rozvést informace . Ano byly to mé první dvě volání planů.

všech osm filmů Foma 100  -R09 -20°C čas dle doporučení foma dynamiku volání a postup jsem požil stejný jako na kino i svitek foma 100 používám běžně . Expozice podle expozimetru bez úprav. časy vycházely do 3 s.

Použitý fotoaparát Cambo  Explorer. Kazety Lisco.

Samozřejmě , že jsem fotky podexponoval a některé zase přeexponoval, ale to dělám skoro vždy s tím problém nemám :) .

Problém je ten , že stejně jako na kinofilmu je perforace vždy neosvícena a průsvitná (při neupraveném procesu volání),

tak i okraj plátkového filmu by měl být prusvitný a čistý, když byl skryt v kazetě za hranou pro uchycení -jestli to dobře chápu.

při obou "várkách" se mi stalo ,že jeden nebo dva snímky byly tmavší celé včetně té části která byla skryta za hranou a byly tmavší úplně konstantně jako kdyby byly předosvíceny.

Pravda je , že asi nic nevyřeším dokud nevyloučím i chybu kazet , ale přiznám se že je mi líto obětovat 6 listů filmu . Zkusím nastříhat jeden plátek na šest částí a pak provedu zkoušku . Děkuji za rady  ještě jednou 

Lukáš

• 0

#5 hidejoshi

hidejoshi

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 741 příspěvků(y)
  • Location49°49'35.080"N, 12°36'21.379"E
Reputace: 435

Publikováno 3 říjen 2015 - 17:48:06

Nastříhej fotopapír na formát negativů, to vyjde levněji a můžeš pracovat při červeném světle.

• 1

#6 anabi00

anabi00

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 22 příspěvků(y)

Publikováno 3 říjen 2015 - 17:54:23

Děkuji za radu .

Lukáš

• 0

#7 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5 876 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 449

Publikováno 3 říjen 2015 - 22:01:38

Nastříhej fotopapír na formát negativů, to vyjde levněji a můžeš pracovat při červeném světle.

no nevím jakej fotopapír, ale mě to do moderní kazety dát nešlo, papír byl silnější planu a nešel tam vsunout

na to byly staré sovětské kazety s plastovým šíbrem a skleněnou deskou jako podložkou ideální, taková kazety pojala papír každý

ale na zkoužky je to dobrý postup, třeba se mu to tam vleze

• 0

#8 anabi00

anabi00

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 22 příspěvků(y)

Publikováno 4 říjen 2015 - 06:39:49

Dobrý den, včera jsem jel ještě do komory a vyzkoušel kazety a předběžně se mi zdálo , že jsem žádný papír v kazetě neosvítil.

Zkusím porovnat bělost papírů na denním světle ještě dnes a případně test zopakuju.

Papír se mi do kazet vešel, mám plastové oboustranné s nápisy Sinar, Lisco , cut film holder . Vypadají ,že nejsou moc nové.

Lukáš

• 0

#9 LuzJi

LuzJi

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 2 164 příspěvků(y)
  • LocationTábor

Publikováno 4 říjen 2015 - 07:56:02

Ono když by to bylo osvícením v kazetě, tak asi by tam rozdíly byly u zakrytých okrajů patrné, ty to máš ale, jak říkáš, tmavé celoplošně. Navíc, pokud by někde byla škvíra, osvícení by bylo lokální.

Možná si spíš projít cestu kdy vyndáváš film z kazety a dáváš do tanku. Jestli při tom nedojde k nějaké chybě. Zda je místnost opravdu temná.

A nebo pak opravdu zkusit zda něco není špatně na filmu samotném. Jak ho máš starý, jak uložený ...  Udělat jednu zkoušku třeba tak, že vezmeš jeden list (v úplné tmě), rozstřihneš. Půlku dáš v té tmě do tanku, půlku přeneseš ve stejném prostředí jako jsi to dělal s těmi čtyřmi. A takto vyvolej. Když budou obě půlky čisté, hledej chybu jinde, třeba v kameře. Je také možné, že je chyba v závěrce, máš-li tam nějakou apod.

• 0

#10 jmpetzval

jmpetzval

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 661 příspěvků(y)
Reputace: 1 391

Publikováno 4 říjen 2015 - 09:25:53

Děkuji za rychlé rady.

Bohužel nemohu přiložit žádný náhled, ale pokusím se rozvést informace . Ano byly to mé první dvě volání planů.

všech osm filmů Foma 100  -R09 -20°C čas dle doporučení foma dynamiku volání a postup jsem požil stejný jako na kino i svitek foma 100 používám běžně . Expozice podle expozimetru bez úprav. časy vycházely do 3 s.

Použitý fotoaparát Cambo  Explorer. Kazety Lisco.

Samozřejmě , že jsem fotky podexponoval a některé zase přeexponoval, ale to dělám skoro vždy s tím problém nemám :) .

Problém je ten , že stejně jako na kinofilmu je perforace vždy neosvícena a průsvitná (při neupraveném procesu volání),

tak i okraj plátkového filmu by měl být prusvitný a čistý, když byl skryt v kazetě za hranou pro uchycení -jestli to dobře chápu.

při obou "várkách" se mi stalo ,že jeden nebo dva snímky byly tmavší celé včetně té části která byla skryta za hranou a byly tmavší úplně konstantně jako kdyby byly předosvíceny.

Pravda je , že asi nic nevyřeším dokud nevyloučím i chybu kazet , ale přiznám se že je mi líto obětovat 6 listů filmu . Zkusím nastříhat jeden plátek na šest částí a pak provedu zkoušku . Děkuji za rady  ještě jednou 

Lukáš

Predsa by bolo dobre, keby ste vedeli sem dat skeny.  Na okraj napadla mi este jedna myslienka: 9x12cm a 4x5" nie je rovnaky rozmer. Ked ste do kazety 4x5" ste pouzili 9x12 cm planfilm, tak okraje budu tiez asi exponovane. Vobec chapem dobre Vas problem? :oops:

• 0

#11 LuzJi

LuzJi

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 2 164 příspěvků(y)
  • LocationTábor

Publikováno 4 říjen 2015 - 10:29:48

On by formát 9x12 v té 4x5 asi nedržel, to si myslím není moc pravděpodobná varianta. Ani nevím co by to pak dělalo, když tam pak při expozici šíbruješ šíbrem a v cestě je uvolněný list. Ostatně, ani nevíme o jakém formátu je řeč.  Případně by to pro toho, kdo to tam takto dá, bylo natolik zvláštní (že mu to tam nějak nepasuje), že by na to asi upozornil....

• 0

#12 jmpetzval

jmpetzval

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 661 příspěvků(y)

Publikováno 4 říjen 2015 - 11:38:25

On by formát 9x12 v té 4x5 asi nedržel, to si myslím není moc pravděpodobná varianta. Ani nevím co by to pak dělalo, když tam pak při expozici šíbruješ šíbrem a v cestě je uvolněný list. Ostatně, ani nevíme o jakém formátu je řeč.  Případně by to pro toho, kdo to tam takto dá, bylo natolik zvláštní (že mu to tam nějak nepasuje), že by na to asi upozornil....

Iste, ale Cambo Explorer je 4x5" kamera a hore sa pise "Tmavé okraje plátkového filmu 9x12" - preto neviem ci dobre chapem problamitike...  9x12 film za urcitych podmienok nemusi vypadnut z 4x5 kazety, teraz som to skusil, ale pravda je taka, ze pravdepodobnost je velka.

• 0

#13 anabi00

anabi00

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 22 příspěvků(y)

Publikováno 4 říjen 2015 - 12:00:43

Samozrejme, že jsou to kazety 9x12 a film v nich drží přesně a spolehlivě . ale chápu že chcete vyloučit chybu člověka .

Pokusím se dnes někde sehnat foťák a dát sem aspoň nějaký náhled , neb očividně nejsem schopen slovy svůj problém vypovědět.

Díky Lukáš

• 0

#14 jmpetzval

jmpetzval

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 661 příspěvků(y)

Publikováno 4 říjen 2015 - 12:07:36

Samozrejme, že jsou to kazety 9x12 a film v nich drží přesně a spolehlivě . ale chápu že chcete vyloučit chybu člověka .

Pokusím se dnes někde sehnat foťák a dát sem aspoň nějaký náhled , neb očividně nejsem schopen slovy svůj problém vypovědět.

Díky Lukáš

V tom pripade prepacte :)

• 0

#15 matas

matas

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 163 příspěvků(y)
  • LocationÚjezd nad Lesy
Reputace: 22

Publikováno 4 říjen 2015 - 23:32:38

Máte v plastimatce při volání planů trn?

• 0

#16 Motorbiker

Motorbiker

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 092 příspěvků(y)
  • LocationNa kopci u Jantarové stezky, v zatáčce po cestě do Vídně
Reputace: 221

Publikováno 5 říjen 2015 - 04:53:16

To ja bohuzel vim, co by to delalo. Ne, ze bych to zkousel se 4x5, ale  moje kazety jsou z dvacatych let a ne vsechny jsou idealnich rozmeru. FIlm, kdyz se vzprici, muze snadno rozriznout mech. Doporucuju davat na to vzdycky pozor a radsi obetovat vic penez za plany, nez experimentovat s necim, co tam primo nepatri.

• 0

#17 nojgi

nojgi

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 783 příspěvků(y)
Reputace: 72

Publikováno 5 říjen 2015 - 10:39:45

Volání planů (listových filmů) v plastimatce asi není úplný ideál. Nikdy jsem tuhle věc nezkoušel. Problémy s voláním v jobu a příslušné cívce sem si vyrobil vždy sám. Jednou nebyl tank úplně naplněný, takže jsem si udělal na krajích krásné pruhy. Druhý problém byl se zapomenutím nasadit trn a na něj cívku. Dal jsem do tanku jen cívku. Tak jsem si film při volání - nalevání/vylévání chemie osvítil. Samozřejmě ty plany dál od středu na tom byli lépe než ty blíže ke středu.

Tak jestli si film neosvicujete podobným způsobem. Ještě mě napadá otevřená závěrka při focení. Člověk se krásně dívá na matnici. Založí kazetu, vyndá šíbr a pak tepvr zavírá objektiv a natahuje závěrku. Ještě zakládání filmů může být kritické. Zda zajede film opravdu do drážky a co vlastně máte za kazety? Moderní lisco nebo něco jiného? 

Když už si hrajete s VF bylo by fajn zainvestovat i do techniky na vyvolávání. Nebo si tyhle první pokusy nechat vyvolat, abych zjistil zda je měch, kazety...mé fotografování  OK. Někdo volá i v miskách, ale mě se to nikdy nepovedlo. Navíc sem si film i poškrábal. Takhle to úsilí při focení a drahotě filmu je dost zbytečné.

Dobré světlo, PN. 

• 0

#18 anabi00

anabi00

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 22 příspěvků(y)

Publikováno 8 říjen 2015 - 18:36:38

Dobrý den, omlouvám se ale dříve jsem se na net s fotkou nedostal .
Předem vám všem děkuji za rady a postřehy .

to matas: trn jsem ve vývojnici měl osvícení / ztmavnutí je celoplošné a kdyby svítilo do vývojnice tak by to aspoň myslím bylo jen částečné.

to nojgi: vývojnice je v pořádku a "taco" metoda není až tak špatná tři ze čtyř filmů dopadli dobře , kazety jsou  s nápisy Sinar Lisco cut film holder , jsou plastové . Bohužel nevím jak vypadají kazety moderního typu. 

Tady je fotka , snad z ní bude lépe patrné o čem mluvím. Nemrzí mě pokažený materiál , jen to že nevím co jsem udělal špatně.

Děkuji Lukáš

Přiložený soubor (y)

• 0

#19 nojgi

nojgi

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 783 příspěvků(y)
Reputace: 72

Publikováno 9 říjen 2015 - 07:31:33

Kazety Lisco by měli být ty OK. Ztmavnutí okraje je docela zajímavé, ale viděl bych to spíš na vyvolávací proces. Ten okraj je viditelný a odlišitelný od snímku. Nevím jestli způsobilo focení, ale oba filmy mají v obraze ještě nějaký světlý flek. Volání v plastimatce na systém "taco" neznám a tak bych tomu moc nevěřil, že se vývojka/ustalovač dostane po celé ploše negativu ve stejném množství při otáčení, překlápení vývojnice. Nebo zda při vylévání vývojky a nalévání další chemie je možnost filmy osvítit. Ještě mě napadlo to zakládání v úplné tmě. Až možná paranoicky jsem dveře od koupeny zakrýval ručníky, aby byla tma dokonalá a někde neprosvítalo. Stejně tak filmy z krabičky zase v úplné tmě balil zpět do černého igelitu, krabičku zavřel a uložil na místo, kde není moc světla. 

Zkuste jěště jak jsem psal vyvolat film u zkušenějšího kolegy nebo v laboratoři (minilabu). S tím minilabem to bude horší při hledání, zda je vůbec schopen listový film vyvolat a cena bude taky obludná. Ale budete mít jistotu zda je vyvoláním nebo něčím jiným. 

Hodně štestí. 

• 0

Také označené jedním nebo více z těchto klíčových slov:9x12, plan, planfilm

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních