Proč se bránite roli? Rozšíří se Vám sortiment papírů a ještě výrazně ušetříte. Z listových papírů jsem někde viděl ještě Ultry (asi to bylo ale v zahraničí). Ultru II (dvě generace před Ultra Endura) jsem koupil za pár korun v LightQ. Byly ale asi staré a zdají se mi ale horší než nové Supry Endura, nechal jsem je tedy na pokusy. Problém je, že na papírech není uveden datum výroby/spotřeby.
Role má tendenci se kroutit a přináší nepohodlí s řezáním. Kroucení jsem se velice bál, ale ukázalo se, že celkem zbytečně. Papíry řezané cca do dvou třetin průměru bylo možné pokládat rovnou pod zvětšovák. Další papíry se již výrazněji kroutí a je třeba je stočit do ruličky v opačném smyslu a pak je lze použít. Ještě lepší je zbytek role přemotat na trubku o větším průměru v opačném smyslu a je po problému. Mám zatím první roli Kodaku Edge, takže zkušeností moc nemám, jsem si ale jistý, že to půjde bez problémů vychytat.
K řezání jsem si vytvořil přípravek s pevně uchycenou řezačkou, držákem na roli a plechovou plochou s pravítkem. Kolmici drží pravítko, délku pak magnet jako doraz. Chyba v řezání v úplné tmě patrně nikdy nepřekročila 5 mm, typicky je to 1-2 mm. Stačí tedy 5mm přidat a není problém. Při řezání používám slabé hadrové rukavice. Chce si to zorganizovat pracoviště s hromádkami nařezaných papírů. Řezání je pak velmi rychlé.
Chystám se pořídit světlotěsné futrály na roli a na nejpoužívanější formáty papíru. Futrálky na papír jsem viděl na Aukru (nové), bohužel jsem zaváhal a teď je nemůžu dohledat. Na roli jsem nic vhodného neobjevil. Je ale fakt, že málo hledám
Řezací přípravek používám zároveň místo maskovacího rámečku pod zvětšovák. Jako dorazy pro vkládání papíru při osvitu používám magnetické pásky vytažené z těsnění dvířek starých ledniček. Jejich malá nevýhoda je, že jsou ohebné v obou osách a je tedy vhodné je rovnat podle pravítka. Jde to ale i podle fotopapíru.