Přejít na obsah


- - - - -

Přáníčka, novoročenky


Blíží se čas vánoc a nového roku. Ne - nebojte se, nechci tu psát o svátcích, ale o novoročenkách, které si část temnokomorníků dělá vlastnoručně doma. Podle tohoto článku je docela jednoduché si je udělat sám v perfektní kvalitě a přitom zůstat tím „ Temnokomorníkem“

Jde o to, abychom do námi zvolené vlastní fotografie (své rodiny, krajinky, zátiší nebo čehokoli jiného) mohli vložit text s přáním, věnováním, nebo dokonce grafiku, a přitom zůstali věrní klasické mokré cestě jejího vzniku, i když trochu toho moderního digitál-šílenství tam asi bude.
Nejjednodušším příkladem je přidat k fotce text přání. Ten stačí napsat na počítači v nějakém programu (já používám od Macromedii, Fireworks). Nastavit pozadí, plochu nebo papír jako černou a text bílý. Umístit to na stránku - mám odzkoušeno, že to chce zkoušet tisk, až to bude perfektně sedět na místě, kde to chceme na výsledné fotce mít. Zkoušky tiskneme na obyčejný papír, přes který je dostatečně vidět proti světlu s podložením, už připravené hotové fotky.
Pak jednoduše vytiskneme na průhlednou folii, necháme chvíli zaschnout.
To důkladné usušení tisku doporučuji, protože i když se tisk nerozpíjí, je lepkavý a lepí se na něj snad vše, co lítá vzduchem. Ale problém s prachem nebude. Měl jsem některé šablony příšerně zaprášené a nic z toho nebylo na fotkách znát.
Na „negativ“ textu, přilepím černou čtvrtku, pro zakrytí ostatních míst na fotopapíře. Musí být dost velká, tak aby překryla celou zbylou plochu.
Tenhle „negativ“ přesně umístíme na osvitnutou nevyvolanou fotku, zatížíme sklíčkem na kontakty a taky nasvítíme zvětšovákem. Mám odzkoušeno, že při největším zaclonění a čase 5 sekund je text černý a okolí stále bílé. Může to být u každého trochu jiné, záleží na zvětšováku, žárovce a asi víte, taky na spoustě dalších věcí.

Jde takto dělat i spoustu jiného. Zkoušel jsem odstíny šedi a není problém. Takto se dá nejenom vkládat text, ale taky dělat kontaktní negativy. Osobně bych ale zůstal u různých textů, grafiky a doplňků k fotkám.
Já takhle dávám na některé fotky svůj podpis-iniciálky.

Pro lepší představu mám tady na ukázku fotky do kalendáře, který chystám na příští rok.
První je „negativ“
Druhá, hotová fotka-stránka z kalendáře
Vložený obrázek


Vložený obrázek
Folii lze koupit skoro v každém e-shopu s digi fotoaparáty. Já ji kupuji, stejně jako barvu, u firmy InkTekhttp://www.inktec.cz/

Ortodoxní temnokomorníci snad prominou.
S pozdravem hodně hezkých přáníček, Martin Beseda.
  • 0


0 Comments