Přejít na obsah


- - - - -

Čištění Anaretu


Ahoj,
připravil jsem pro ty z Vás, kteří našli na půdě zvětšovací přístroj a rozhodli se, že si budou vyvolávat fotografie doma, takový menší návod, jak rozebrat znečištěný zvětšovací objektiv. Kdo nechce utrácet peníze za jeho vyčištění, případně za koupi nového objektivu, ať čte dál a za ušetřených 100 Kč si třeba koupí vývojku.

Budeme rozebírat objektiv Anaret, ale ostatní zvětšovací objektivy Meopty jsou konstrukcí velmi podobné, ne-li stejné (Anaret, Belar, všechna ohniska), tedy kromě Meogonu. Stačí nám k tomu šroubovák a šuplera :mrgreen:

Vložený obrázek

První, co uděláme, bude vyjmutí zadního tmeleného členu objektivu. Na vyšroubování pojistného kroužku používám zmiňovanou šupleru. Není snad nutné dodávat, že tak činíme s velkou opatrností, abychom nepoškrábali čočku. Po jeho vyšroubování čočku vyklepneme ven a pamatujeme si orientaci členu v objektivu.

Vložený obrázek
Vložený obrázek
Vložený obrázek
Vložený obrázek

Další, co uděláme, bude vyšroubování předních dvou členů objektivu. Uchopíme objektiv nejlépe za závitovou část a druhou rukou proti směru hodinových ručiček povolíme objímku s členy.

Vložený obrázek
Vložený obrázek
Vložený obrázek

Další sranda, co bude následovat, je sejmutí kroužku pro nastavování clony. To uděláme pouhým sesunutím onoho kroužku z těla objektivu. Ale pozor! Aby fungovala aretace zvolené clony, je pod kroužkem pružinka s kuličkou a ta lehce vystřelí kamsi do neznáma a pak už ji nikdy nenajdete!

Vložený obrázek
Vložený obrázek

Teď od sebe můžeme třeba oddělit přední dva členy prostým odšroubováním. Viz. obrázek.
Vložený obrázek
Vložený obrázek

Pokud chceme vyčistit i lamely clony, tak povolíme šroubek, který je z boku upevněn na součástce, která současně drží a zajišťuje pohyb lamel clony.

Vložený obrázek
Vložený obrázek

Poté s velkou opatrností "vydloubneme" zajišťovací pružinku uvnitř objektivu. Je z celkem silného drátu a má tendenci vystřelit přímo proti Vám!

Vložený obrázek
Vložený obrázek
Vložený obrázek
Vložený obrázek

Teď už nezbývá než lamely vysypat, vše vyčistit a zase složit. Tak hodně štěstí a pevné nervy se skládání lamel clony :mrgreen:
  • 0


6 Comments

Už jsem o tom přemýšlel taky, přišlo to vhod... Po úspěchu lze zkusit patrně i jiné "značky" Díky, krásne je to instruktivní. :shock:
    • 0
tohle se hodí, zatím jsem se totiž neodvážil to rozebrat. díky.
    • 0
No zrovna v sobotu jsem od tchána dostal jeho vlastní zvětšovák, na kterém se celá léta nepoužívání usazoval nepříjemný mastný prach. Vše jsem vyčistil, i kondenzor (aniž bych ho rozebíral, ponořil jsem ho do teplé jarové vody s trochou lihu, pak omyl v destilce se smáčedlem a nechal u kamen vyschnout), ale na objektiv jsem si netroufl. Naštěstí mám přesně stejný a možná se do toho pustím, díky tvému návodu, jelikož se zevnitř nejeví zcela čistý.
    • 0
Fotka
Jaroslav Blažek
11-úno 14 21:55:51

Zajímalo by mne jaké jsou použity čistící prostředky.

Jara B.

    • 0

IPA

    • 0

Možná je to barbařina, ale mně se nejvíc osvědčily vlhčené ubrousky na brejle W5 z Lidlu.

U nějakého superobjektivu bych se asi rozmýšlel, u Anaretu a spol. vůbec. Nikona tím pucuju.

Já to používám hlavně na skla při rámování, většina ostatního včetně vodičky LEE na filtry nechává čmouhy.

Sprej na optiku od Hamy sice trochu fungoval, ale přiložené papírky byly nepoužitelné. Na skla do rámů to navíc zmizí raz-dva.

    • 0