Přejít na obsah


- - - - -

Paterson Triple timer


Měříme čas

Čas. Jedna z veličin, se kterou se na své cestě za fotografií setkáváme téměř neustále. Ať už díky Schwarschieldovu jevu, který má na svědomí expozice, které už naše fotoaparáty nejsou schopny odměřit. Anebo díky potřebě pokud možno přesně odměřovat čas při negativním, ale i pozitivním procesu, si každý z nás položí otázku - čím vlastně měřit?

Jistě existuje velká spousta přístrojů, které je možné pro daný účel použít. My si ale představíme zařízení, které je vyrobené přesně pro potřeby fotografů...

Paterson Triple timer

Jedná se o celkem malé a snadno použitelné zařízení, které v sobě spojuje výhodu zvukové signalizace, s možností odměřit až tři časové úseky zároveň!

Konstrukce

Celý Triple timer je vyroben z velice precizně zpracovaných plastových dílů, bez zbytečných design rádoby zlepšujících prvků. Konstrukce je dostatečně tuhá a budí u mne dojem kvalitního výrobku. Jeho napájení zajištují dvě mikrotužkové baterie AAA, které jsou součástí nově zakoupeného Timeru. Velikost přístroje je zhruba 65 x 85 mm s tloušťkou zhruba 20mm (zmenšující se ke spodní hraně). Je tedy velice snadno přenosný a ve fototašce či batohu nezabere téměř žádné místo. V jeho zadní straně je zapuštěn dostatečně silný magnet, umožňující jeho bezpečné přichycení na kovové podklady.


Display a ovládání

Display je 40 x 45mm veliký a rozdělený horizontálně na tři samostatné řádky. Není podsvícený, ale i v temné komoře je velice snadno čitelný. K ovládání Timeru je na přední straně umístěno celkem 6 tlačítek ve dvou řadách. V horní řadě jsou to tlačítka HR, MIN a SEC. Jsou drobnější a jsou určena k nastavení času. Spodní řada tlačítek je již výrazně větší. Jsou to tlačítka CLEAR, určené k k vynulování čítačů. Dále tlačítko MEMORY, sloužící k uložení nastaveného času do paměti, ale i jeho opětovného vyvolání po zastavení a vynulování čítačů. A nakonec barevně zdůrazněné tlačítko START/STOP. Na jeho boku pak nalezneme přepínač SET – LOCK, sloužící ke zpřístupnění nebo blokování editačního režimu. A přepínač, sloužící ke zpřístupnění jednotlivých režimů pro editaci nebo jejich spouštění .

Jednotlivé polohy přepínače jsou:
CLOCK - režim hodin a jednoduchých stopek...
T1 - čítač č. 1 ( nastavení – samostatné spuštění )
T2 - čítač č. 2 ( nastavení – samostatné spuštění )
T3 - čítač č. 3 ( nastavení – samostatné spuštění )
T1,2,3 - režim spouštění všech tří čítačů současně...

Práce s Timerem

V režimu CLOCK se Timer chová jako běžné stopky. V horní řádce jsou zobrazeny hodiny, ve spodních dvou pak samotné stopky. Jednoduše ovladatelné tlačítky START/STOP a CLEAR.

V režimech T ale můžeme zvolit spuštění jednoho nebo všech tří timerů současně. Jejich spuštění proběhne současně po stisknutí tlačítka START. Je tedy nutné jejich časy sčítat! Např. při použití v temné komoře. Přepínač SET/LOCK přepnu do polohy SET. Pak už jen nastavuji - T1 pro vývojku 3 minuty. T2 pro přerušovač - sečtu tedy čas T1 + prodlevu pro okapání printu + samotné přerušení. Nakonec pro T3 - ustálení, sečtu čas T1 + T2 + čas pro okapání přerušovače + dobu potřebnou pro ustalovač. Při nastavení všech tří režimů stisknu vždy tlačítko MEMORY pro uložení přednastaveného času do paměti Timeru. Nakonec přepínač SET/LOCK vrátím do polohy LOCK.

Při vyvolávání printu pak již jen stisknu tlačítko START a mohu se plně věnovat kontrolování probíhajících procesů. Na konec každého časového úseku mne Timer upozorní výrazným pípáním. Měření čítače se ale nezastaví (počítá znovu od dosažené nuly), dokud nestisknu tlačítko STOP. V případě, že potřebuji protáhnout čas, po který print vyvolávám, mám stálou kontrolu nad dobou, po kterou jsem print skutečně vyvolával.

Po dokončení všech tří procesů pak stačí čítače Timeru vynulovat tlačítkem CLEAR a znovu vyvolat nastavené hodnoty tlačítkem MEMORY.

Shrnutí

Recenzovaný Timer jistě není nejlevnější, dost možná ani nejpropracovanější přístroj, určený pro práci v temné komoře. Je však velice snadno použitelný a při jeho používání jsem nenarazil na jediný problém s jeho nastavením nebo funkčností.

Příjemné chvíle v temné komoře a nejen tam přeje...
Luděk Kvíčala - Luďa76
  • 0


1 Comments

Prodava se i v lab. potrebach a levneji. Ja ho mam od fi Hanhart, ale ta ho take jen prekupuje.
Pokud skonci navoleny cas, minutka zacne protivne pipat. Pipa az do stisknuti tlacitka stop, kdy se vypne odpocitavani casu navic. Mit kontrolu nad uplynulym casem tedy lze, ale zada to pevne nervy.
Vsechny otvory jsem prelepil paskou, hlasitost je pak snesitelnejsi.
    • 0