Přejít na obsah


Fotka

Malé a střední formáty a alternativní procesy


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
Žádné odpovědi

#1 kodl

kodl

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 302 příspěvků(y)
  • LocationBratislava
Reputace: 24

Publikováno 17 duben 2012 - 15:01:07


Úvodem

U většiny alternativních procesů se výsledná fotografie vytváří kontaktním tiskem, což zdánlivě diskvalifikuje fotografy, používající malý a střední formát. Jistě se mnou budete souhlasit, že prohlížení kyanotypie vzniklé kontaktním tiskem z kinofilmového políčka bez lupy může být poněkud problém. Těm z vás, kteří neplánují zakoupení či stavbu velkoformátové kamery, nebo nechtějí vyrábět negativy digitální technologií, ale přesto by chtěli některý z alternativních procesů zkusit, je určen tento článek.

Řešení je známé již mnoho let a má název Ortho film. Tyto materiály mají některé velice zajímavé vlastnosti. I když byly původně určeny k tvorbě velmi kontrastních negativů, začali výrobci postupem doby vyrábět i materiály, které mají polotóny téměř stejné jako jiný fotografický materiál. Tyto materiály nejsou citlivé k červenému světlu, takže se s nimi dá velmi dobře pracovat, a to stejným způsobem jako s fotografickým papírem. Zástupcem takovýchto materialů je například Ilford Ortho, Maco Geniusfilm a Arista APHS Premium, nejsem si jist, zda je stále na trhu Kodak Kodalith Ortho film. Ilford a Maco jsou ovšem značně drahé (Ilford Ortho 8x10 25ks 83USD, Maco kolem €20 za 10ks), takže jako nejvýhodnější se jeví Arista APHS Premium s cenou 50USD za 100 ks formátu 8x10 palců, ten však lze (dle mých informací) sehnat pouze u Freestyle Photographic Supplies. Vzhledem k cenám se budu dále zabývat výhradně tímto materiálem.


Postup práce

Pro tvorbu negativu budete potřebovat dva listy ortho filmu; existuje i reverzní proces, kde se používá bělení a opětovné vyvolání, ale s tím zatím nemám dostatek zkušeností na to, abych ho zahrnul do tohoto článku. Vhodné vývojky pro tento film jsou kupříkladu Dektol (1+7 nebo 1+9), Ethol LPD, Agfa Neutol, tyto vývojky se používají, pokud je třeba mít polotóny nebo lith vývojky, pokud je požadován velmi vysoký kontrast (např. Fotospeed LD-20). Opravdu jsem se nespletl, tento materiál se na rozdíl od Ilford Ortho vyvolává v pozitivních vývojkách. Takže do zvětšovacího přístroje vložíte negativ, který chcete zvětšit, zaostříte tak jako vždy, ale místo papíru vložíte do zvětšovacího rámu ortho film emulzí k sobě. Naexponujete, včetně nadržování a vykrývání, a vyvoláte v misce stejně jako papír. Vyvolání se posuzuje prohlížením filmu pod červeným světlem. Takto vyvolaný pozitiv ustálíte, vyperete a necháte uschnout. Kontaktem z těchto pozitivů vytvoříte negativy, které budou později použity pro kontaktní tisk ve vybraném alternativním procesu. Pokud by se stalo, že je negativ procesem zničen, není problém vytvořit z pozitivu nový.


Závěrem

Není to samozřejmě jediné možné použití těchto velmi zajímavých materiálů v temné komoře, ale o tom si povíme zase někdy příště.


Odkazy:

www.freestylephoto.biz/

Dobré světlo vám přeje Karel Dvořák (Kodl)


Zobrazit článek
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních