Přejít na obsah


Fotka

Pevné zvětšovací rámy


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
Žádné odpovědi

#1 taz

taz

    Tlampač (grafoman)

  • Administrators
  • 1 252 příspěvků(y)
  • LocationLiberec
Reputace: 212

Publikováno 17 duben 2012 - 15:15:59


Mnoho zkušených temnokomorníků pevné rámy asi používá, tak ať se tito nezlobí, že se zde možná nedozví nic převratně nového. Pokud však tento článek dá návod k výrobě rámu třeba jen jednomu z vás, čtenářů tohoto webu, splnil svůj účel.

První rám, který jsem kdy použil, byl jenom papírový karton formátu A4+, na kterém byl ze dvou stran (jedna delší a k ní kratší) nalepen proužek plastu (cca 1cm) o síle 1 mm, těsně u kraje. Ten tvořil hranu, ke které jsem přikládal RC papíry a mohl tak perfektně zvětšovat bezokrajově. Dodnes ho používám, když dělám fotky pro ty, co chtějí superlevné a rychle hotové fotky, anebo na kontaktní náhledy.

S použitím barytů tento rám ale nelze použít. Jednou z těch jednodušších a dnes velice levných variant je rám od Meopty. Sám mám dva, ale používal jsem je a používám minimálně. Fotky, kteréby neměly žádný úhel pravý a nedaly se oříznout s nějakým tím bílým okrajem, jsem nechtěl. Také s nimi nejde dělat černou linku kolem fotek. Dost si potrpím na přesnost a koupě podobného, i když značkového rámu, se mi jako konečné řešení moc nezdála. Rozhodl jsem se proto pro pevné rámy, vyrobené pro každý formát fotografie zvlášť.

Tyto rámy bych rozdělil do dvou skupin, a to s rozměrem stejným jako papír a větším, než je papír.

Rámy stejně velké jako fotopapír jsou pohodlné, protože odpadá složité centrování na pracovní desce. Stačí položit, vyrovnat a osvítit.

Já jsem si je nezvolil kvůli (podle mne) moc úzkému okraji rámu (v mém případě, při co největší využitelnosti plochy papíru, vychází cca 15mm) a tudíž nízké hmotnosti, kterou potřebuji na zatížení už tak dost zprohýbaných barytů.

S rámy většími než papír nastává několik problémů v porovnání s rámy stejně velkými jako papír.

První:musím přesně položit papír a zatížit ho proti nechtěnému pohybu (nato mám udělanou šablonu pro všechny rozměry a těžítko)

Druhý: položit rám také přesně na místo, aby okraj, který vznikne byl alespoň přibližně stejný.

Třetí:Hmotnost všech rámů může být dost veliká a skladování je pak také větší problém, než u těch menších a lehčích. (já jich mám asi 10 kg)

Své rámy, tu nejsložitější variantu - větší než fotopapír, jsem si nechal vyřezat laserem z 2mm silného plechu. Pro každý rozměr je šířka rámu různá. Je to proto, aby i při největších papírech byl rám dostatečně tuhý a těžký. Do každého z nich mám vyříznutou výplň na osvit černých okrajů.

Jsou stříkané matnou černou barvou ve spreji.

Několik fotografií ukáže a vysvětlí více, než sáhodlouhý popis a složité vysvětlování.

Rozměry jednotlivých rámů a výplní jsou patrné z výkresu:

Vložený obrázek

Podložka na které centruji papíry a rámy všech rozměrů:

Vložený obrázek

Pak několik obrázků jak pokládám papír, zatěžuji, pokládám rám, vložení a zacentrování výplně, osvit černého okraje:(omluvte nekvalitní foto)

Vložený obrázek

Vložený obrázek

Vložený obrázek

Vložený obrázek

Vložený obrázek

Vložený obrázek

Hezké okraje a rámečky kolem fotografií přeje Vám všem Martin Beseda.


Zobrazit článek
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních