Publikováno 20 září 2012 - 08:20:19
Mhm, to vubec neznam. Pamatuju, ze Hluchonemec (ten s webem Železná vrata) měl nějaký soft, v kterém panoramata skládal - dokonce se s tim pak dalo na webu hýbat doleva, doprava, nahoru, dolu, ale vůbec jsem to nepochopil a on to tajil, tož to šlo mimo mne.
S těmi Týnčanami nakonec nevím - nějak jsem nepochopil, kde to je, souřadnice ukazují na nějakou louku, či co to je. Napsal jsem na jejich info prosbu, ať mi vysvětlí, kde to je, kde tam mohu párkovat (protože mne škrtí čas a nemohu ho ztrácet nějakým blouděním) - a nikdo neodpověděl.
A ta fotosoutěž - když se podívám na poslední dva ročníky (víc jich asi nebylo, pamatuju jen tetínské - a ty byly bez poroty) - a zírám na oceněné fotky na webu, zjišťuji s údivem , jak odlišný může být vkus jednotlivých lidí.
Kouknu-li se na výsleedkovou listinu 2010 (určítě to jsou také mizerné scany) - tu Audyho fotku Chčije a chčije jsem viděl v originále. Nevzpomínám si, zda tam byly nějaké lepší nebo podobné (jak jsem už napsal, jeskyně mne moc nezajímají) ale pamatuju, že se mi líbila. Motyčkovo U nás doma - nevím - ta fotka vypadá příšerně - je-li to scanováním nebo byla-li taková sama o sobě, si nepamatuju. Filippiho fotky vypadaly pěkně - netypické neobvyklé prostředí, technicky dobře zvládnuté.
V kategorii Montanistika a historické podzemí - 1. místo "Blízká setkání" - nechápu. Dle mého úsudku naprosto zoufalá fotka, není mi jasné, proč tohle někdo vystavuje a ještě navíc ocení. 2. místo "Pod Libercem" - klasická siluetovka z kanálu - nijak mne to nezaujalo, ale opravdu nevím, zda tam byly ještě nějaké jiné montánní fotky. Aspoň to není tak prasecky nasvícené , jako "Blízká setkání".
Kategorie Lidé a akce - Švorcákova "Porada" - mi nepříjde moc z podzemí, Audyho "Kdybys to líp zabalil" mne nějak neoslovilo. Mám dojem, že to bylo i neostré, ale jsou to dva roky, netuším.
Cena diváků - Švorcákova Kačná jáma se mi na papíře fakt líbila, dle mne - od diváků dobrá volba. Anna Bláhová "Kouzlo mrazivých dnů" - vadí mi tam to rozmazané popředí.
Cena Nyctalu - blbě nasvícené, arci jiný netopýr tam vystavený nebyl.
Naděje roku - Janata - asi zajímavé téma, bylo to hezky barevné, Dejte mi pět minut - takhle bych čekal, že vyleze fotka z analogu, proto na něj už nefotím.
Rok 2011 byl zajímavější.
První dvě místa v Krasové fotografii si vybavuju - na papíře, byla to tuším, A3 nebo větší, vypadaly ty obrázky velmi dobře. Třetí místo je fotka, která se mi nelíbí - pomáhal jsem ji tehdy Majorovi nasvítit, ať na to koukám, jak koukám, proti fotkám s krápníkovou výzdobou nebo vodou, mi to přijde o ničem.
Montanistika a historické podzemí.
Táslerovo "Když v podzemí prší" - historického podzemí tam byo dost a rozhodně lepšího -tohle mi navíc připadá divné. KDyby si pod ten vodopíád aspoň stoupl figurant s deštníkem. Divně nasvícené.
Druhé místo "To bude hluboký" - opět jsem porotu nepochopil. Bylo tam hafo fotek z podzemí a oni oceněj fotku, kde 6 exotů zírá do slovenské zamřížované díry, do které spustili několik blesků. Děs.
Třetí místo - Faltejskovo Kulový blesk, je fotka vzniklá omylem - a dopadla tak, že by mne ani nenapadlo, že jde o podzemí. Aspoň je zcela netypická a zaujme - už jen tím, že se divák snaží pochopit, co to vlastně je.
Speleologický portrét, akt e.t.c. - První místo fotomontáž, druhé místo - člověk v úpadnici na Alcazaru - naprosto mi uniká, co má TOHLE společného s tématem, v kterém je to oceněno.
Ceny diváků si vybavuju docela živě - Býčí skála byla hezky nasvícená, ne tak blbě, jako to vyšlo na tom skenu, Krtkovo Rudické ledobraní se mi líbilo - měl tam víc podobně "akčních" fotek. Zdá se mi, že diváci byli mnohem víc v obraze, než porota.
Zvláštní ocenění poroty - Duch amatérské jeskyně - nějak v tom ducha nevidím, ale nejsem fotograf, tož budiž, netopýr na laně ve skutečnosti taky vypadal mnohem lépe, než na skenu, kde splývá s pozadím.
Bylo tam loni poměrně hodně povedených fotek, proč porota vybrala to, co vybrala, ví podle reakcí, které jsem četl jinde, jen ona sama.
Čekal bych, že letos bude kvalita zas o něco výše - je to tak každý rok - první fotky ze starých ročníků na Tetíně byly z dnešního pohledu dost zoufalé - koukatelné měl tehdy snad jen Máca.
Jestli tam nakonec pojedu, pokusím se nějaké ofotit.