se žlutým filtrem snad každý expozimetr co znám lže asi o 1/3 EV, takže je třeba nastavit ještě trochu nižší citlivost. Pokud by se použily hodnoty naměřené bez filtru, bylo by to o celou clonu podexponované, takle je to jenom o třetinu. Oranžový filtr má korekci pro TTL +2/3 a pro měření mimo filtr +2EV a tak až k tmavě červenýmu, kde je korekce cca 1,5EV a pro externí měření dokonce 3EV (8x prodloužení neboli filtrační faktor).
Co to jsou filtracni faktory a jak s jejich pomoci korigovat expozici namerenou expozimetrem vim. Uvedena zkusenost vychazela puvodne z moji zkusenosti se zrcadlovkou EOS.
EOS ma TTL mereni (nic neobvykleho

), takze kdyz na objektiv nasadim jakykoliv filtr, tak umi prodlouzit cas podle hustoty filtru (meri pres filtr). Svetle zluty navic expozici temer nemeni (podle TTL mereni EOSu).
Himatic ma ATL mereni (Above-The-Lens - nad objektivem), nicmene i tak je cidlo expozimetru schovane za filtrem. Puvodne jsem si myslel, ze diky tomu si poradi s filtrem (navic tak slabym) podobne jako zrcadlovka s TTL merenim, ale zkusenost ukazala, ze tomu tak neni.
Podexpozice ale neni dle meho primarne dana spatnym merenim pres filtr, ale prave pouzitim baterky s vyssim nominalnim napetim. Takze doporucuji nacpat tam normalni 1,5V baterku a film preexponovat nastavenim nizsiho ISO.