Přejít na obsah


Fotka

Minolta Himatic F

Minolta Himatic F - funguje z

  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
514 odpovědí na toto téma

#1 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 584 příspěvků(y)
Reputace: 79

Publikováno 2 leden 2008 - 14:44:31

Mám prosbu ke všem, co malinko znají tento foťáček.
Koupil jsem ho a dnes mi byl doručen, jenomže jsem našel nějaké nedostatky. Páčka na přetáčení filmu zpět do kazety odpadla a všiml jsem si, že ji nedrží plechový háček na jedný straně. Na fotce je ten co tam zůstal. Jde to nějak jednoduše nahradit, nebo opravit?

Pak taky je bez baterek a závěrka sice klape ale neotvírá se. Je to normální? Musím tam mít baterky, nebo to jde i bez nich a taky závěrka je poškozená? Chová se jako nastaven na čas B.

Děkuji za rady a pomoc, mám se totiž rozhodnout, jestli ho vrátim nebo se domluvíme na slevě.


Vložený obrázek
  • 0

#2 zajda

zajda

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 888 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 2 leden 2008 - 15:32:49

doporučoval bych ho vrátit.
je jich na zdajším trhu dost, do 500 seženeš se vším všudy i s bateriemi, které jsem tu taky řešil konkrétně u tohodle typu, tuším vlákno dálkoměry
  • 0

#3 armas

armas

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 512 příspěvků(y)
  • LocationOdolena Voda
Reputace: 27

Publikováno 2 leden 2008 - 15:37:24

Himatica F mam, je to fajn strojek. Ale ten tvuj je tedy vazne dobitej... :D

Packa je potreba jako u jinych manualnich fotaku na zpetne pretoceni filmu do kazety a otevreni prostoru s filmem (vytazenim nahoru). Mozna je to prasarna, ale napada me, ze bys do toho vyrezu zalepil nejakou kovovou tycku (rozmeru sirky), ktera by mela stacit na otaceni s hridelkou i vytazeni knofliku. Jine reseni me nenapada (krome nejakeho fachmana, ktery to umi kompletne opravit... :wink: )

O barkach se tu diskutovalo uz nekde - daval jsem tam odkazy na reseni problemu s nahradou puvodni rtutove baterky.
  • 0

#4 armas

armas

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 512 příspěvků(y)
  • LocationOdolena Voda
Reputace: 27

Publikováno 2 leden 2008 - 15:41:09

Jo, baterky se resili ve foru "Dalkomery":

Forum Dalkomery

Psal jsem tam v pá 26. říjen, 2007 11:23
  • 0

#5 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 584 příspěvků(y)
Reputace: 79

Publikováno 2 leden 2008 - 15:44:34

A jak je to s tou závěrkou? Začne chodit po vložení baterií, nebo je taky v pr...
Zvuk má normální, natáhnout jde, po stlačení spouště cvakne, ale jakoby tam bylo B-čko. Ovšem bez jakéhokoli pohybu závěrky.
  • 0

#6 zruda

zruda

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 212 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 2 leden 2008 - 16:34:47

Ja mam Minoltu AL-F a tam je baterka jen kvůli měření a pochybuji že Minolta Hi-matic F by mela elektronicky ovládanou záverku. Možná se mýlím.
  • 0

#7 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 584 příspěvků(y)
Reputace: 79

Publikováno 2 leden 2008 - 17:14:35

Rozhodl jsem se, že si ho nechám. Protože po vložení baterií (SR 44) opravdu vše funguje. Závěrka otvírá a čas se mění podle světla. Jestli je vše správné zjistím až po nafocení testovacího filmu.
Dělali jste nějaké korekce citlivosti s těmito baterkami? Jaké?

Ale problém je ještě jeden, nemám krytku objektivu.
Proto vyzývám všechny, nenajdete nějakou plastovo-gumovou krytku, kterou lze nasadit na průměr 48mm a nebude vám chybět?
  • 0

#8 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 295 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 278

Publikováno 2 leden 2008 - 17:19:47

první dálkoměr - gratuluju!
krytku si kup "pérovou" - dobře drží, ale je za stovku asi - jestli se někdo neozve
korekce to asi bude chtít, nepamatuju se, že by někdo fotil s podobným přístrojem a tento měřil přesně, jako když ho vyrobili
měření může mít různou odchylku, při různé hladině osvětlení tak si rovnou vyfoť záběry za slunečného svitu i pod mrakem a doma pod lampou
tak ať funguje!
  • 0

#9 Predseda

Predseda

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 422 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 2 leden 2008 - 18:02:15

Martine, krytku koupíš pérovou v Hradci v Excelfotu za stovku, anebo ti ji můžu koupit zejtra v Praze, ale bude to nejspíš tatáž.
  • 0

#10 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 584 příspěvků(y)
Reputace: 79

Publikováno 2 leden 2008 - 18:12:18

Předsedo: Budu rád. Průměr závitu je 46mm. Vemu si jí na srazu, pokud to nevadí.

A neví někdo, něco o těch korekcích s 1,5 Voltovou baterkou?
Taky nějaké kolečko na přetáčení by se hodilo. :wink:
  • 0

#11 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 584 příspěvků(y)
Reputace: 79

Publikováno 2 leden 2008 - 19:21:34

A ještě něco Předsedo. Aby tam byl nápis Minolta, OK? :wink:
Teda pokud je to vůbec možné.

Radime: zezačátku jsem nechápal co na těch dálkoměrech vidíš a teď jsem jako malé dítě, co dostane hračku. Už se těším na první zkušební fotky zítra. Dnes jsem ho vičistil. :D :) :D
  • 0

#12 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 295 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 278

Publikováno 2 leden 2008 - 20:04:42

ano, tomu rozumím
pak začneš přemejšlet o dálkoměru, kterej nemá žádný chyby, dobrý hledáček, výměnné objektivy a přesné měření
a seš u bess
jsou krásný
a pak ti bude canon ležet na kredenci a budeš dělat tímhle
do toho se zamíchá svitek
stačí mi ta VII nebo budu chtít nějakou mamiju?
když už ji má na krku každej
jen klid
hlavní je fotit a neshánět leta výbavu a že budu fotit "až pak" jak se to stává nějakým z nás - mě tak trochu taky
  • 0

#13 armas

armas

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 512 příspěvků(y)
  • LocationOdolena Voda
Reputace: 27

Publikováno 2 leden 2008 - 20:57:21

Předsedo: Budu rád. Průměr závitu je 46mm. Vemu si jí na srazu, pokud to nevadí.

A neví někdo, něco o těch korekcích s 1,5 Voltovou baterkou?
Taky nějaké kolečko na přetáčení by se hodilo. :wink:


Take jsem ji mel bez vicka. Vyhrabal jsem obycejne plastove prumer 48 v bazaru u Skody. Jde nasazovat trochu ztuha, ale aspon drzi.

Korekce na 1,5V baterku jsem nikde exaktne nenasel. Ale podle toho, co jsem o tom cetl, je potreba film mirne preexponovat, protoze expozimetr mu rika, ze svetla je dost. Takze kdyz pro ISO 400 film nastavis na fotaku o stupen mensi ISO (320?), tak tim nic nepokazis.

No a pretacet se to da do zacatku vhodnym sroubovakem nebo minci :D
  • 0

#14 Honza

Honza

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 273 příspěvků(y)
Reputace: 28

Publikováno 2 leden 2008 - 21:00:54

Minoltu HI-matic F jsem si taky nedávno pořídil. Měl jsem štěstí že byla i s krytkou objektivu a baterkama. Korekce citlivosti jsem žádné nedělal. Citlivost jsem na fotoaparátu nastavil přesně podle filmu a zdá se že je to tak dobré. Nějaké závěry ale zatím nechci dělat, protože jsem s Minoltou vyfotil doposud jen dva filmy.
  • 0

#15 armas

armas

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 512 příspěvků(y)
  • LocationOdolena Voda
Reputace: 27

Publikováno 2 leden 2008 - 21:09:55

Minoltu HI-matic F jsem si taky nedávno pořídil. Měl jsem štěstí že byla i s krytkou objektivu a baterkama. Korekce citlivosti jsem žádné nedělal. Citlivost jsem na fotoaparátu nastavil přesně podle filmu a zdá se že je to tak dobré. Nějaké závěry ale zatím nechci dělat, protože jsem s Minoltou vyfotil doposud jen dva filmy.


Také mám baterku 1,5V. První film, focený bez filtru a exponovaný na nominální citlivost (Ilford Pan 400 @ 400) vyšel velmi mírně exponovaný. Pak jsem fotil s nasazeným světle žlutým filtrem a podexpozice byla silnější (což by teoreticky neměla být - čidlo expozimetru je za filtrem). Nicméně doporučuji uměle snížit nastavenou citlivost jak jsme uvedl výše.
  • 0

#16 jenda1250

jenda1250

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 3 570 příspěvků(y)
Reputace: 394

Publikováno 2 leden 2008 - 21:32:05

Také mám baterku 1,5V. První film, focený bez filtru a exponovaný na nominální citlivost (Ilford Pan 400 @ 400) vyšel velmi mírně exponovaný. Pak jsem fotil s nasazeným světle žlutým filtrem a podexpozice byla silnější (což by teoreticky neměla být - čidlo expozimetru je za filtrem). Nicméně doporučuji uměle snížit nastavenou citlivost jak jsme uvedl výše.


se žlutým filtrem snad každý expozimetr co znám lže asi o 1/3 EV, takže je třeba nastavit ještě trochu nižší citlivost. Pokud by se použily hodnoty naměřené bez filtru, bylo by to o celou clonu podexponované, takle je to jenom o třetinu. Oranžový filtr má korekci pro TTL +2/3 a pro měření mimo filtr +2EV a tak až k tmavě červenýmu, kde je korekce cca 1,5EV a pro externí měření dokonce 3EV (8x prodloužení neboli filtrační faktor).
  • 0

#17 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 584 příspěvků(y)
Reputace: 79

Publikováno 2 leden 2008 - 22:09:00

[quote name="armas"][quote]

No a pretacet se to da do zacatku vhodnym sroubovakem nebo minci :D[/quote]

To jistě dá, ale je to tak hezký, malý, lehký foťáček. To takhle dlouho nevydržím a něco nejspíš vymyslím a vyrobím.
Ale pokud by někdo, někde doma v krabici měl, něco podobné tomu kolečku a funční... :wink: Už by jsem ho dokázal upravit a použít.
  • 0

#18 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 584 příspěvků(y)
Reputace: 79

Publikováno 2 leden 2008 - 22:15:13

ano, tomu rozumím
pak začneš přemejšlet o dálkoměru, kterej nemá žádný chyby, dobrý hledáček, výměnné objektivy a přesné měření
a seš u bess
jsou krásný
a pak ti bude canon ležet na kredenci a budeš dělat tímhle
do toho se zamíchá svitek
stačí mi ta VII nebo budu chtít nějakou mamiju?
když už ji má na krku každej
jen klid
hlavní je fotit a neshánět leta výbavu a že budu fotit "až pak" jak se to stává nějakým z nás - mě tak trochu taky


Podle toho jak zítra dopadne testovaný film v Minoltě, se rozhodnu jestli hnet začnu schánět Flexaret, nebo to radši ještě odložím. Protože se pak v tom strácím a nevím co dřív. Takle se spíš sžiju s dálkoměrem.
  • 0

#19 armas

armas

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 512 příspěvků(y)
  • LocationOdolena Voda
Reputace: 27

Publikováno 3 leden 2008 - 09:41:20

se žlutým filtrem snad každý expozimetr co znám lže asi o 1/3 EV, takže je třeba nastavit ještě trochu nižší citlivost. Pokud by se použily hodnoty naměřené bez filtru, bylo by to o celou clonu podexponované, takle je to jenom o třetinu. Oranžový filtr má korekci pro TTL +2/3 a pro měření mimo filtr +2EV a tak až k tmavě červenýmu, kde je korekce cca 1,5EV a pro externí měření dokonce 3EV (8x prodloužení neboli filtrační faktor).


Co to jsou filtracni faktory a jak s jejich pomoci korigovat expozici namerenou expozimetrem vim. Uvedena zkusenost vychazela puvodne z moji zkusenosti se zrcadlovkou EOS.

EOS ma TTL mereni (nic neobvykleho :lol: ), takze kdyz na objektiv nasadim jakykoliv filtr, tak umi prodlouzit cas podle hustoty filtru (meri pres filtr). Svetle zluty navic expozici temer nemeni (podle TTL mereni EOSu).

Himatic ma ATL mereni (Above-The-Lens - nad objektivem), nicmene i tak je cidlo expozimetru schovane za filtrem. Puvodne jsem si myslel, ze diky tomu si poradi s filtrem (navic tak slabym) podobne jako zrcadlovka s TTL merenim, ale zkusenost ukazala, ze tomu tak neni.

Podexpozice ale neni dle meho primarne dana spatnym merenim pres filtr, ale prave pouzitim baterky s vyssim nominalnim napetim. Takze doporucuji nacpat tam normalni 1,5V baterku a film preexponovat nastavenim nizsiho ISO.
  • 0

#20 armas

armas

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 512 příspěvků(y)
  • LocationOdolena Voda
Reputace: 27

Publikováno 3 leden 2008 - 09:43:57

To jistě dá, ale je to tak hezký, malý, lehký foťáček. To takhle dlouho nevydržím a něco nejspíš vymyslím a vyrobím.
Ale pokud by někdo, někde doma v krabici měl, něco podobné tomu kolečku a funční... :lol: Už by jsem ho dokázal upravit a použít.


Mozna zkusit tam packu nebo cele kolecko z neceho jineho - stara Practika apod. Zkus se podivat nekde v bazaru po nejakem vraku.
  • 0

#21 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 584 příspěvků(y)
Reputace: 79

Publikováno 3 leden 2008 - 10:50:33


To jistě dá, ale je to tak hezký, malý, lehký foťáček. To takhle dlouho nevydržím a něco nejspíš vymyslím a vyrobím.
Ale pokud by někdo, někde doma v krabici měl, něco podobné tomu kolečku a funční... :lol: Už by jsem ho dokázal upravit a použít.


Mozna zkusit tam packu nebo cele kolecko z neceho jineho - stara Practika apod. Zkus se podivat nekde v bazaru po nejakem vraku.


To jsem myslel, ale bazar v místě bydliště opravdu nemám. Proto by mě potěšilo, kdyby kolečko našel někdo doma.
  • 0

#22 armas

armas

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 512 příspěvků(y)
  • LocationOdolena Voda
Reputace: 27

Publikováno 3 leden 2008 - 10:56:41

To jsem myslel, ale bazar v místě bydliště opravdu nemám. Proto by mě potěšilo, kdyby kolečko našel někdo doma.


Aha... Dnes nebo zitra pujdu okolo Skody, tak tak zkusim na neco mrknout. Dam vedet, pokud budu uspesny.
  • 0

#23 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 584 příspěvků(y)
Reputace: 79

Publikováno 3 leden 2008 - 11:06:35

Zrovna jsem pověsil na usušení film z té Minolty. Opravdu to chce nastavit iso asi o 2/3 nižší. Ale jinak mě pohled na negativ neskutečně potěšil. Je vůbec možné aby to tak dobře fotilo? Prostě nádhera. Už vím, že si ho vezmu k porodu dalšího následníka. Lepší než se táhnout s 1,5kg-ramovým EOSem. :lol:
  • 0

#24 armas

armas

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 512 příspěvků(y)
  • LocationOdolena Voda
Reputace: 27

Publikováno 3 leden 2008 - 11:55:52

Zrovna jsem pověsil na usušení film z té Minolty. Opravdu to chce nastavit iso asi o 2/3 nižší. Ale jinak mě pohled na negativ neskutečně potěšil. Je vůbec možné aby to tak dobře fotilo? Prostě nádhera. Už vím, že si ho vezmu k porodu dalšího následníka. Lepší než se táhnout s 1,5kg-ramovým EOSem. :lol:


Take mi spadla celist, kdyz jsem prohledl oskenovane nahledy (pouze 600 dpi na stolnim skeneru!). Ono nadarmo ten Rokkor neni vsude po webu tak vychvalovanej :lol:

Jinak koukam, ze i v tom ostatnim uvazujeme podobne. V unoru budeme rodit prvniho potomka a beru s sebou Himatic (na opravdove fotky :roll: ) a Canon G7 (na ukojeni digi-chtivych pribuznych a kamaradu).

Kdyz uz jsme u toho: co si beres za film? Ja uz jsem zakoupil Tri-X, chci tam mit vyraznejsi zrno...
  • 0

#25 Honza

Honza

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 273 příspěvků(y)
Reputace: 28

Publikováno 3 leden 2008 - 13:17:55

Ale jinak mě pohled na negativ neskutečně potěšil. Je vůbec možné aby to tak dobře fotilo? Prostě nádhera. :lol:


Taky jsem byl z toho napoprvé překvapený, co ten foťáček dokáže. Vlastně mě překvapuje stále. Jen při focení mě trošku "znervózňuje" to, že kromě nastavení citlivosti filmu a zaostření nemám prakticky nic pod kontrolou.
  • 0

#26 armas

armas

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 512 příspěvků(y)
  • LocationOdolena Voda
Reputace: 27

Publikováno 3 leden 2008 - 13:36:37

Taky jsem byl z toho napoprvé překvapený, co ten foťáček dokáže. Vlastně mě překvapuje stále. Jen při focení mě trošku "znervózňuje" to, že kromě nastavení citlivosti filmu a zaostření nemám prakticky nic pod kontrolou.


Na nejake nastavovani mam zrcadlovku :lol: Hi-matic je na "pouhe cvakani" - ale na urovni s vybornymi vystupy :roll: Nejak pozoruji, ze kdyz neresim nastaveni fotaku (nemam moznost to resit), vic se zabyvam tim, co fotim :lol:
  • 0

#27 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 295 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 278

Publikováno 3 leden 2008 - 13:52:14

Už vím, že si ho vezmu k porodu dalšího následníka. Lepší než se táhnout s 1,5kg-ramovým EOSem.
vezmi i osvědčený a vyzkoušený přístroj, už kvůli možnýmu selhání jednoho kusu a je jedno, jestli toho staršího, nebo novějšího
vedle tašky, co se obyčejně táhne do porodnice, fotobrašnu ještě uneseš a nezapomeň stativ, normálně udělat záběr se "sebou" v záběru -pokud na to bude čas a okolnosti to umožní
ať to dobře dopadne!!!
s oběma
  • 0

#28 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 584 příspěvků(y)
Reputace: 79

Publikováno 3 leden 2008 - 13:53:28

Zrovna jsem pověsil na usušení film z té Minolty. Opravdu to chce nastavit iso asi o 2/3 nižší. Ale jinak mě pohled na negativ neskutečně potěšil. Je vůbec možné aby to tak dobře fotilo? Prostě nádhera. Už vím, že si ho vezmu k porodu dalšího následníka. Lepší než se táhnout s 1,5kg-ramovým EOSem. :lol:


Take mi spadla celist, kdyz jsem prohledl oskenovane nahledy (pouze 600 dpi na stolnim skeneru!). Ono nadarmo ten Rokkor neni vsude po webu tak vychvalovanej :lol:

Jinak koukam, ze i v tom ostatnim uvazujeme podobne. V unoru budeme rodit prvniho potomka a beru s sebou Himatic (na opravdove fotky :roll: ) a Canon G7 (na ukojeni digi-chtivych pribuznych a kamaradu).

Kdyz uz jsme u toho: co si beres za film? Ja uz jsem zakoupil Tri-X, chci tam mit vyraznejsi zrno...


Do toho Hi-maticu by jsem to viděl na nějakou 800-ku. Zatím ale nevím jakou. My máme termín 3 června a do tý doby snat něco najdu. Zrno tam chci taky, ale moc výrazné zase ne.
Manželka chce aby jsem fotil taky digitálem... 8-O
  • 0

#29 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 584 příspěvků(y)
Reputace: 79

Publikováno 3 leden 2008 - 13:54:35

Ale jinak mě pohled na negativ neskutečně potěšil. Je vůbec možné aby to tak dobře fotilo? Prostě nádhera. :lol:


Taky jsem byl z toho napoprvé překvapený, co ten foťáček dokáže. Vlastně mě překvapuje stále. Jen při focení mě trošku "znervózňuje" to, že kromě nastavení citlivosti filmu a zaostření nemám prakticky nic pod kontrolou.


Tak tohle mě taky znervózňuje, ale snat si zvyknu.
  • 0

#30 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 584 příspěvků(y)
Reputace: 79

Publikováno 3 leden 2008 - 13:55:51

Už vím, že si ho vezmu k porodu dalšího následníka. Lepší než se táhnout s 1,5kg-ramovým EOSem.
vezmi i osvědčený a vyzkoušený přístroj, už kvůli možnýmu selhání jednoho kusu a je jedno, jestli toho staršího, nebo novějšího
vedle tašky, co se obyčejně táhne do porodnice, fotobrašnu ještě uneseš a nezapomeň stativ, normálně udělat záběr se "sebou" v záběru -pokud na to bude čas a okolnosti to umožní
ať to dobře dopadne!!!
s oběma


Radime a nebylo pak jednodužší rodit v ateliéru? :lol: :roll:
  • 0

#31 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 295 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 278

Publikováno 3 leden 2008 - 13:58:40

nebylo, neměl bys tam to nemocniční prostředí :lol:
  • 0

#32 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 584 příspěvků(y)
Reputace: 79

Publikováno 3 leden 2008 - 13:59:55

nebylo, neměl bys tam to nemocniční prostředí :lol:


No jo, nato jsem zapoměl. :roll:
  • 0

#33 armas

armas

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 512 příspěvků(y)
  • LocationOdolena Voda
Reputace: 27

Publikováno 3 leden 2008 - 14:09:21

Radime a nebylo pak jednodužší rodit v ateliéru? :lol: :roll:


Mozna by slo udelat atelier v porodnici. Byl jsem se na miste cinu podivat pred Vanoci v ramci predporodniho kurzu. Maji tam tri oddelene boxy pro klasicke porody a hned vedle porodni sal pro "patologie" - takze hlavne cisarsky rez. Vsimnul jsem si, ze na tom sale je ohromne svetlo s nekolika reflektory pro sviceni chirurgum pri operacich. No a to svetlo je na koleckovem podvozku - tak ze bych ho dotlacil k nam do boxu a svitil to odrazem od bilych sten... :lol:

(No tak uz dost legrace o vaznych vecech...)
  • 0

#34 Mamiak

Mamiak

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 415 příspěvků(y)
Reputace: 115

Publikováno 3 leden 2008 - 14:09:51

fotit klasicky to je dneska něco jako porod doma a navopak :lol:
  • 0

#35 Honza

Honza

    Nováček

  • Registrovaní
  • Pip
  • 273 příspěvků(y)
Reputace: 28

Publikováno 3 leden 2008 - 14:11:14

Taky se mi zdá, že když člověk nemusí řešit různá nastavení, popřípadě výběr objektivu tak se víc věnuje samotné kompozici a tomu co fotí. A libí se mi, že je to fotoaparát lehký, který se vleze i do kapsy od bundy. Nosím ho prakticky stále u sebe a když se mi něco líbí nebo zaujme tak to cvaknu.

Tak ti MVano nevím jestli se dá Minoltou fotit na film ISO 800 popřípadě ISO 1600. Na fotoaparátu se dá nastavit myslím jen ISO 400, možná trochu víc.
  • 0

#36 armas

armas

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 512 příspěvků(y)
  • LocationOdolena Voda
Reputace: 27

Publikováno 3 leden 2008 - 14:11:27

Do toho Hi-maticu by jsem to viděl na nějakou 800-ku. Zatím ale nevím jakou. My máme termín 3 června a do tý doby snat něco najdu. Zrno tam chci taky, ale moc výrazné zase ne.
Manželka chce aby jsem fotil taky digitálem... :lol:


800 je vysoka citlivost - na fotaku lze nastavit maximalne tusim 600 nebo tak nejak. No ale aspon tam bude ta doporucovana preexpozice. Jinak po me take zena vyzaduje digital...
  • 0

#37 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 584 příspěvků(y)
Reputace: 79

Publikováno 3 leden 2008 - 14:21:04

Do toho Hi-maticu by jsem to viděl na nějakou 800-ku. Zatím ale nevím jakou. My máme termín 3 června a do tý doby snat něco najdu. Zrno tam chci taky, ale moc výrazné zase ne.
Manželka chce aby jsem fotil taky digitálem... :lol:


800 je vysoka citlivost - na fotaku lze nastavit maximalne tusim 600 nebo tak nejak. No ale aspon tam bude ta doporucovana preexpozice. Jinak po me take zena vyzaduje digital...


Právě pro tu přeexpozici jsem myslel film s iso 800, focen na 400.
  • 0

#38 Mamiak

Mamiak

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 415 příspěvků(y)
Reputace: 115

Publikováno 3 leden 2008 - 14:27:20

kurde chlopi, si něumite doma zrychtovat pořadek?!

řekněte manželce ten starej vtip a vono jí to čípkaření přejde:

mama, narodil se vám fero, fero digitális. a prečo digitális? no němá růčky :lol:

taky čekáme...
  • 0

#39 Gorgi

Gorgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 762 příspěvků(y)
Reputace: 31

Publikováno 3 leden 2008 - 14:34:06

kurde chlopi, si něumite doma zrychtovat pořadek?!

řekněte manželce ten starej vtip a vono jí to čípkaření přejde:

mama, narodil se vám fero, fero digitális. a prečo digitális? no němá růčky :lol:

taky čekáme...


doufam ze budes dokumentovat Super Presskou ;o))))
  • 0

#40 zajda

zajda

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 888 příspěvků(y)
Reputace: 4

Publikováno 3 leden 2008 - 14:55:39

jde tam max iso 500
  • 0

#41 Mamiak

Mamiak

    Hrabě kydoň

  • Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 4 415 příspěvků(y)
Reputace: 115

Publikováno 3 leden 2008 - 15:09:06

jo a dopadne to jako na tý vědecký konferenci, kde sem chtěl dokumentovat ženu, jak jim tam hraje na housle a když sem mamču vybalil z hliníkovýho kufru, nasadil filmovou kazetu a sekora 5/250 tak to všechno stichlo a z předsednictva šla výzva, ať vostatní udělaj tomu pánovi vod televize místo :lol:
  • 0

#42 RHx

RHx

    Hrabě kydoň

  • Předplatitel
  • 5 295 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 278

Publikováno 3 leden 2008 - 15:13:52

:lol: :) :D
vod televize!
  • 0

#43 Pavel_P

Pavel_P

    Hrabě kydoň

  • Moderátoři
  • 4 203 příspěvků(y)
Reputace: 462

Publikováno 3 leden 2008 - 15:25:52

:))))))
  • 0

#44 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 584 příspěvků(y)
Reputace: 79

Publikováno 3 leden 2008 - 16:16:57

jo a dopadne to jako na tý vědecký konferenci, kde sem chtěl dokumentovat ženu, jak jim tam hraje na housle a když sem mamču vybalil z hliníkovýho kufru, nasadil filmovou kazetu a sekora 5/250 tak to všechno stichlo a z předsednictva šla výzva, ať vostatní udělaj tomu pánovi vod televize místo :)


Kdyby si měl ťikitál tak se ti to nestane... :lol:
  • 0

#45 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 584 příspěvků(y)
Reputace: 79

Publikováno 3 leden 2008 - 17:54:08

Zrovna jsem pověsil druhý zkušební film (Pan 400, focen jako 200) volán v Id-11. Vše perfektní, o ostrosti budu vědět víc po prvních zvětšeninách. Ale co mě zarazilo. Jeden snímek je naprosto průsvitnej. Jako by jsem ho udělal s krytkou, ale to je nemožné, žádnou nemám. Je to třetí snímek od konce toho filmu.
Jak je to možné? Co se mohlo stát?
  • 0

#46 Gorgi

Gorgi

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 762 příspěvků(y)
Reputace: 31

Publikováno 3 leden 2008 - 18:23:32

Zrovna jsem pověsil druhý zkušební film (Pan 400, focen jako 200) volán v Id-11. Vše perfektní, o ostrosti budu vědět víc po prvních zvětšeninách. Ale co mě zarazilo. Jeden snímek je naprosto průsvitnej. Jako by jsem ho udělal s krytkou, ale to je nemožné, žádnou nemám. Je to třetí snímek od konce toho filmu.
Jak je to možné? Co se mohlo stát?


neotevrela se zaverka, jen cvakla. obcas se to u starsich strojku muze stat...
  • 0

#47 armas

armas

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 512 příspěvků(y)
  • LocationOdolena Voda
Reputace: 27

Publikováno 3 leden 2008 - 18:49:05

Zrovna jsem pověsil druhý zkušební film (Pan 400, focen jako 200) volán v Id-11. Vše perfektní, o ostrosti budu vědět víc po prvních zvětšeninách. Ale co mě zarazilo. Jeden snímek je naprosto průsvitnej. Jako by jsem ho udělal s krytkou, ale to je nemožné, žádnou nemám. Je to třetí snímek od konce toho filmu.
Jak je to možné? Co se mohlo stát?


No, asi to mozne je, ze se to obca stava. Ja s nim fotil pred Vanoci v alpach pri -8°C. Fotak jsem mel pod bundou, takze nepromrznul. Ale z exterieru zadne fotky - proste pruhledne okenko - 6x za sebou. A to jsem mel krytku zarucene sundanou, navic jsem fotil asi na ctyrikrat. Z interieru to vyslo v pohode. Tak mam pocit, ze se mi proste neotevrela zaverka. Ale jinak problemy nejsou...
  • 0

#48 armas

armas

    Dost toho nakecá

  • Registrovaní
  • PipPip
  • 512 příspěvků(y)
  • LocationOdolena Voda
Reputace: 27

Publikováno 3 leden 2008 - 18:53:49

Koupil jsem ho a dnes mi byl doručen, jenomže jsem našel nějaké nedostatky. Páčka na přetáčení filmu zpět do kazety odpadla a všiml jsem si, že ji nedrží plechový háček na jedný straně. Na fotce je ten co tam zůstal. Jde to nějak jednoduše nahradit, nebo opravit?


Tak jsem se dnes dival u Skody v kosiku se srotem. Maji tam nekolik zrcadlovek (Pactiky, Chinony) na dily a u vsech chybely kolecka a nekdy i hridelky na pretoceni filmu do kazety :) Asi je to ted nejaky zadany artikl :lol:

Ale nasel jsem i Minoltu RC35 - podobny dalkomer. Na dily za 50Kc a kolecko i hridelku ma kompletni. Mam ti to vzit? Ale kdyz to poslu postou z Prahy do Dobrusky, tak uz to budou naklady v hodnote ctvrtiny fotaku... Dej mi vedet.
  • 0

#49 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 584 příspěvků(y)
Reputace: 79

Publikováno 3 leden 2008 - 19:09:40

Koupil jsem ho a dnes mi byl doručen, jenomže jsem našel nějaké nedostatky. Páčka na přetáčení filmu zpět do kazety odpadla a všiml jsem si, že ji nedrží plechový háček na jedný straně. Na fotce je ten co tam zůstal. Jde to nějak jednoduše nahradit, nebo opravit?


Tak jsem se dnes dival u Skody v kosiku se srotem. Maji tam nekolik zrcadlovek (Pactiky, Chinony) na dily a u vsech chybely kolecka a nekdy i hridelky na pretoceni filmu do kazety :) Asi je to ted nejaky zadany artikl :lol:

Ale nasel jsem i Minoltu RC35 - podobny dalkomer. Na dily za 50Kc a kolecko i hridelku ma kompletni. Mam ti to vzit? Ale kdyz to poslu postou z Prahy do Dobrusky, tak uz to budou naklady v hodnote ctvrtiny fotaku... Dej mi vedet.


Poslal jsem ti soukromou zprávu.
  • 0

#50 Golfista

Golfista

    Tlampač (grafoman)

  • Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 584 příspěvků(y)
Reputace: 79

Publikováno 3 leden 2008 - 19:14:05

Vyfotil jsem 12 záběrů venku na kopci v té vánici a pak tři vevnitř v bytě. Ty 3 doma jsem fotil asi po hodině. Nevyšel ten první záběr z tech focených doma. Venku i když jsem tam nevadržel dýl než hoďku, foťák to zvládl dobře.
  • 0




1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních